Använd mobilen som modem

Dagens mobiltelefoner har en imponerande uppsättning med funktioner. Det är inte enbart en pryl att ringa med längre, utan med den finns det alla möjligheter att hålla sig uppkopplad på alla tänkbara sätt. De allra flesta använder sina mobiler i kombination med någon form av internetuppkoppling. Denna uppkoppling kan dels ske via telefonnätet i form av 3G eller 4G, eller också via diverse olika trådlösa nätverk (Wi-Fi). Ofta har man idag en egen trådlös router hemma som man kopplar upp sig emot, men många platser (restauranger, butiker med mera) erbjuder idag trådlöst internet, antingen mot en mindre kostnad eller helt gratis.

Inbyggd router

Det finns dock tillfällen där du har med dig din PC, eller för den delen surfplattan utan SIM-kort och där du är i behov av en internetuppkoppling. Är det då så att du inte har något Wi-Fi i din närhet som du kan nyttja, finns möjligheten att använda din mobiltelefon som modem. Detta kan göras på två sätt, beroende på vilka funktioner som finns inbyggda i din mobil. Dels kan du koppla en USB-kabel mellan mobilen och datorn och ange på din mobil att den ska fungera som ett modem. Termerna för detta varierar beroende på vilket mobilfabrikat du har. Dels kan du ställa in mobilen som en router, som du sedan kan koppla upp dig mot.

Fördelen med att kunna använda mobilen som en router är förstås att du slipper onödiga kablar. Inställningen görs i regel enkelt i telefonen. Det du bör tänka på är att ha Bluetooth aktiverat i din mobil och att den ska kunna finnas synlig för andra Bluetooth-enheter som finns i dess närhet. På så sätt går det att hitta och ansluta till mobilen ifrån din dator eller surfplatta – enkelt och smidigt.

Värt att tänka på är dock att kostnaden kan skena iväg vid för mycket användning. Har du en viss surfpott på ditt mobilabonnemang, har du dock en viss kontroll över kostnaderna. Man brukar då få upp en varning att surfpotten börjar ta slut och att det är dags att fylla på. Lurigast är om du använder dig av denna teknik utomlands, då det snabbt kan uppstå en saftig kostnad om du inte ser upp.