Mobilabonnemang med fri data roaming i EU

4G

Hallons Mobilabonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 10 Gb data
4G

Vimlas mobilabonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria Samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 10 Gb data
4G

Halebops mobilabonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria Samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 10 Gb data
4G

Comviq mobilabonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria Samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 10 Gb data
4G

Fellos mobilabonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria Samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 20 Gb data
4G

My Beats abonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria Samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 35 Gb data
4G

Telenor mobilabonnemang

Du kan använda samtliga abonnemang gratis inom EU

Fria Samtal

Fria Sms

EU-surf/månad max 100 Gb data

Mobilabonnemang med gratis surf inom EU

Tidigare var det många som drabbades av huvudbry och oro när de skulle ut för att resa, även inom EU vad gäller sitt mobilabonnemang. Detta berodde främst på de så kallade roamingavgifterna som kunde göra att man fick en mycket högre mobilräkning än väntat.

Sedan den 15 juni 2017 är dock dessa roamingavgifter bortplockade inom EU, något som gör att du kan använda din telefon på precis samma sätt som du gör hemma i Sverige när du är ute och reser.  Det är dock fortfarande viktigt att kolla med din operatör så att just ditt abonnemang fungerar på det här sättet.

Vilka operatörer erbjuder fri surf inom EU?

När man surfar runt för att kika hur det ligger till med den fria surfen inom EU formulerar sig många operatörer så här: “De flesta av våra abonnemang ger lika stor surf inom EU som i Sverige”. Generellt kan man dock säga att det fungerar så att du kan använda surfmängden som du har på ditt abonnemang oavsett om du befinner dig i Sverige eller i något EU-land. Inga extra kostnader tillkommer alltså.

Mobilabonnemang med gratis surf inom EU

Operatörer som erbjuder abonnemang & kontantkort med fri surf i EU:

Begränsningar för fri surf inom EU:

Ditt mobilabonnemang kan medföra vissa begränsningar vad gäller fri surf. Här nedan ser du några av de begränsningar som kan förekomma. Kom ihåg att begränsningarna gäller inte alla abonnemang.

 • Vissa abonnemang fungerar endast i Sverige
 • Mängden surf som ingår kan vara lägre än den som ingår hemma i Sverige
 • Du får ringa och surfa som hemma om du reser tillfälligt i landet, dvs ej permanent boende i landet

För gränspendlare gäller det att så länge man kopplar upp sig i hemlandet en gång per dag så är det okej att surfa utomlands varje dag under en lång period. Även detta får du kolla upp specifikt med din mobiloperatör.

Vilka länder är med i EU?

Följande länder är med i EU och där kan du ringa och surfa precis som hemma:

 • Belgien
 • Bulgarien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Grekland
 • Island
 • Irland
 • Italien
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederländerna
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Ungern
 • Österrike

Vilka är EES-länder?

Följande länder är EES-länder där du kan ringa och surfa precis som hemma i Sverge:

 • Island
 • Liechtenstein
 • Norge

Abonnemang med fri surf EU-surf

Det verkar dock som att de abonnemang med helt fri surf som finns på marknaden: fri surf från Telenor och Unlimited från Tele 2 inte riktigt faller under denna regel. Tecknar du Telenors alternativ så får du inte helt fri surf inom EU, men väl 100 GB. Med Tele 2:s Unlimited-alternativ får du helt fri surf i Sverige, men bara 30 GB surf inom EU. Att hitta ett abonnemang som ger totalt fri surf inom EU är alltså svårt.

Å andra sidan kan man som sagt hos många operatörer hitta riktigt stora surfmängder som man kan använda helt fritt oavsett om man befinner sig inom EU eller Sverige. Reser man ofta i EU-länder kan det vara en god idé att titta närmare på ett sådant. Både Telenor och Tele2:s fria abonnemang kan naturligtvis också vara goda alternativ eftersom de ändå erbjuder en väldigt stor mängd surf inom EU, om än inte obegränsad.

Dataroaming EU

Roaming har slopats i EU

Säkert har du någon gång hört skräckhistorier om människor som kommit hem från semestern och mötts av en minst sagt saftig och oväntad faktura från sin mobiloperatör. Anledningen till detta har varit de så kallade roamingavgifterna. Från den 15:e juni 2017 är dock dessa avgifter slopade, något som många verkligen har längtat efter. Nu behöver man inte längre som resenär inom EU oroa sig för ovälkomna räkningar.

Det finns som sagt skillnader bland mobiloperatörerna vad som gäller för de olika abonnemangen och roaming, så se noga efter vad som gäller just för ditt mobilabonnemang.

Vad är roaming?

När du surfar hemma i Sverige kopplar din telefon, dator eller surfplatta upp sig på nätverket från din operatör. När du befinner dig utomlands finns dock inte din operatör tillgänglig och din enhet börjar istället söka efter andra nätverk.

Problemet med detta är att när du kopplar upp dig mot en operatör utomlands så begär denna en avgift från din operatör. Dessa avgifter har kunnat vara väldigt höga och därför gjort att du fått en oväntat hög faktura från din egen operatör när du kommit hem från resan. Det är alltså dessa avgifter som slopats sedan mitten av juni 2017. Till alla semesterfirares glädje.

Hur kan avgifterna slopas?

Att roamingavgifterna äntligen tagits bort beror på att de olika operatörerna har kommit fram till en överenskommelse där de begränsat hur stora avgifter de får begära från varandra. Tidigare har detta varit helt fritt för varje operatör att välja, något som ofta har slutat i mycket höga kostnader för kunderna. Mycket bra för dig som konsument.

Det man kommit fram till är att man inte får ta mer än 7,7 euro per GB. Detta ska dessutom komma att sänkas ännu mer och vara nere på 2.5 euro per GB år 2022. Även mobilsamtalen har fått en maxgräns. Denna är 5 cent per minut, och sedan ned till 3,2 cent per minut.

Vad innebär det för dig som konsument när du reser inom EU?

För konsumenterna betyder detta att man kan använda sin mobiltelefon precis på samma sätt inom EU som i  Sverige. När man till exempel surfar på telefonen dras surfmängden från ditt abonnemang på samma sätt som det skulle ha gjort om du befann dig i Sverige. Det är dock viktigt att kontrollera sitt abonnemang så att det inte finns några speciella villkor. Även om roamingavgifterna är slopade så finns det fortfarande abonnemang som är undantag.

Dataroaming inom EU

Hur fungerar mobilsurf utomlands

När man skall åka på utlandssemester är det inte ovanlig att man känner oro för att använda mobilen, helt enkelt för att man är rädd för att få gigantiska faktura som överraskning när man kommer hem. Många har med skräck läst de tidningsartiklar som berättar om intet ont anande turister som kommer hem och får en faktura på tiotusentals kronor.

Så behöver det inte vara om du bara följer de enkla råden som följer.

Kontakta din operatör

Om du skall resa utomlands och känner dig orolig för att mobilanvändandet skall bli en kostsam affär, så är det bästa du kan göra att kontakta din operatör. De flesta operatörer har lösningar för dig som lugnt vill kunna använda din mobiltelefon utomlands. En separat prisplan, alltså att du väljer en tillfällig prisplan på ditt befintliga abonnemang kan vara en sådan lösning. Många operatörer har också speciella tjänster för just detta ändamål. Telia har till exempel tjänsten“Kostnadskontroll data utland” som gör att du kan surfa tryggt på semestern. Även Telenor har en tjänst för surf utomlands. Denna kostar från 29 kronor per dygn.

Ofta finns också mycket information om mobiltelefon på resa på operatörernas hemsida, därför kan det vara en god idé att kika där innan du gör din resa.

En annan lösning kan vara att köpa ett kontantkort i landet du ska till. Dock kan detta ändå medföra högre kostnader om du skall ringa hem till Sverige.

Roaming och roamingavgifter utomlands

Du har säkert hört talas om människor som kommit hem från en utlandsresa och överraskats av en gigantisk mobilräkning. Ofta beror då detta på roamingavgifter. Roaming innebär att din telefon kopplas upp på lokala operatörer när du är på utlandsresa. Den operatören tar sedan betalt av din operatör som sedan tar betalt av dig. Då har kostnaderna ofta hunnit skjuta i höjden eftersom dessa avgifter inte är billiga.

En god nyhet är dock att roamingavgifterna har slopats helt inom EU. Vill du skydda dig mot roaming när du är utanför EU kan du stänga av roamingfunktionen på din telefon. Då kan den inte koppla upp sig mot någon dyr operatör utomlands.

Det finns ingen skyldighet för operatörer att erbjuda roaming i andra länder enligt Post- och Telestyrelsen. Det är därför viktigt att du kollar upp vad som gäller för just ditt abonnemang eller kontantkort innan du reser utomlands. Det finns abonnemang och kontantkort som numera endast fungerar i Sverige. Då kan du varken ringa utomlands eller surfa utomlands.

Roaming inom EU

Så här slår du på dataroaming i din mobil:

För att kunna surfa på resan, slå på dataroaming i din telefon.

Roaming iPhone:

Gå till Inställningar.

Välj Mobilnät.

Slå på Data-roaming.

Se till att EU-internet inte är aktiverat.

Roaming Android:

Gå in på Inställningar.

Välj Mobila nätverk.

Slå på Data-roaming.

Det kan skilja sig åt mellan olika mobilmodeller.

Det är alltid bra att testa sin uppkoppling direkt. Det kan ta lite tid innan den startas beroende på vart du befinner dig och vilken täckning du har för mobilnätet. Ibland så hoppar roaming ur och du tappar ditt nät, men det är sällan. Du har samma hastighet som övriga mobilnät för den plats du befinner dig på.

Behöver jag stänga av surf i mobilen utomlands?

Det beror ju helt på vart du skall resa. Befinner du dig inom EU/EES så kan du absolut ha på dataroaming under din resa. Det drar inte mer än i Sverige och kostar inte mer än ditt nuvarande avtal. Se ditt avtal för att få exakt hur det fungerar för ditt abonnemang.

Skall du däremot ut i andra delar av världen, så skall du kolla upp vad som gäller för det land eller region du skall resa till. Där kan andra regler gälla ditt mobilabonnemang, så var uppmärksam på det innan du reser. Inom EU, så gäller Eu,s regler sedan mitten av 2017. Mobiloperatörerna har oftast ett bra tillägg till sina abonnemang för resor utanför EU, så kolla som sagt upp detta innan avfärd.

Tips för att spara datatrafik utomlands

 1. Titta bara på videoklipp när du har WIFI. Detta sparar din datatrafik avsevärt.
 2. Stäng av autouppspelning på Instagram
 3. Stäng av autouppspelning på Facebook
 4. Titta vilka appar som drar mycket datatrafik och stäng av dessa när du inte befinner dig på ett WIFI nät.
 5. Koppla av dataroaming när du inte använder mobilen under din resa
 6. Stäng av bakgrundsuppdateringar. Apparna använder  då bara datatrafik när du använder dem.
 7. Kolla på hemsidor bara när du befinner dig på ett WIFI nät
 8. Lyssna på musik enbart på WIFI nät

Nu vet du lite mer om vad dataroaming är för något och vad man bör tänka på vad gäller mobilabonnemang och fri surf utomlands. Hoppas att du har nytta av informationen i denna artikel. Tveka inte att kontakta oss ifall du har frågor om mobiler, abonnemang eller något annat inom mobiltelefoni.

Fri surf med mobilen inom EU