Fast- eller mobilt bredband?

Bredband är idag något alla vet vad det är, det är något man nästan inte kan klara sig utan. Hur skulle det vara om vi helt plötsligt inte kunde betala räkningarna via internet? Eller om vi inte kunde få söka fram det där telefonnumret vi glömt bort? Många av oss kommer knappt ihåg vad vi gjorde innan internet fanns.

internet

Olika typer av bredband

Idag finns det många sätt att skaffa sig en internetuppkoppling på, de vanligaste är fast bredband via fibernät eller ett mobilt bredband som använder sig av 3- och 4g-näten.

Fast bredband

Ett fast bredband använder man oftast i hemmet som sin primära internetuppkoppling. Det ansluts normalt via antingen telejacket eller via en indragen fiberlina. Många hyreshus har redan bredband förindraget och det kan lätt anslutas av hyresgästen. På landet har det på många ställen gåtts ihop lokalt för att tillsammans se till att trakten försörjs med fibernät.
Fördelarna med fast bredband är många, bland annat:

 

  • Driftsäkerheten – Ett fast bredband tenderar generellt sett att ha fler upptimmar än andra bredband, det händer alltså inte lika ofta att det slutar fungera på grund av t.ex. dåligt väder.
  • Hastigheten – Med ett fibernät kan man komma upp i riktigt höga hastigheter, detta är särskilt bra om man är fler som delar på uppkopplingen eller om man hanterar och laddar ner många och tunga filer.
  • Volymmängden – Ett fast bredband låter dig oftast använda nätet så mycket du vill utan att priset höjs eller hastigheten sänks. Du kan använda ditt internet precis så mycket som du vill.

Mobilt bredband

Med ett mobilt bredband blir du mobil på ett helt annat sätt än med ett fast bredband. Du kan lätt ta med dig din uppkoppling var du än är och kan därmed vara uppkopplad i princip var och när som helst. Ett mobilt internet får du genom en liten usbsticka, i den finns ett, för dig, unikt simkort som du använder för att koppla upp dig mot någon av operatörernas master. Denna lösning har även sina begränsningar, bland annat följande:

 

  • Det finns ofta begränsningar vad gäller tillåten volymmängd data ladda ner. Du har oftast en övre gräns som, om den överskrids, gör att hastigheten på ditt bredband sänks.
  • Med mobila lösningar kommer man aldrig upp i samma hastigheter som man kan göra med fasta bredband.
  • Det finns platser och orter där täckningen för de mobila bredbanden är något sämre.
  • Ett mobilt bredband kan bara användas av en person åt gången till skillnad mot fasta alternativ.

Innan du bestämmer dig

Vi hoppas att du nu har lite kött på benen inför kommande bredbandsval. Ett hett tips är att noggrant jämföra de olika alternativen. Ta i beaktande kostnaden, täckningen, bindningstiden och anslutningsmöjligheter. Lycka till!