Ringa utomlands

Innan du gör ett internationellt telefonsamtal

Det låter självklart, men räkna ut vad du behöver säga innan du ringer. Det är oftast billigare för resande att skicka ett textmeddelande än att ringa en minuts mobilsamtal, men det kan ta flera texter för att förklara vad som bör klaras upp med ett snabbt samtal. Du kan även spara pengar genom att göra lokala telefonsamtal eller genom att köpa ett internationellt telefonkort för att ringa tillbaka till hemlandet.

Voicemail

När du inte behöver använda din mobil utomlands, kan du ställa in telefonen så att den vidarekopplar inkommande samtal till röstbrevlådan, eller voicemail. Om du inte gör detta och ett mobilsamtal försöker ansluta till det utländska mobilnätet och går till din voicemail för att du inte kunde svara, får du fortfarande betala för ett telefonsamtal. Behöver du hålla kontakten, rekommenderas det att du avaktiverar alla dina mobila kopplingar till din voicemail. Du kommer att kunna se inkommande mobilsamtal utomlands och kan välja om du vill svara, men eftersom din röstbrevlåda inte är tillgänglig kommer du inte att debiteras för att någon lämnar ett röstmeddelande.

Billiga telefonsamtal via din operatör

De flesta mobiloperatörer har någon form av billiga internationella prislistor som kan läggas till på ditt befintliga kontrakt. Naturligtvis kommer detta att lägga ett tilläggsbelopp till din faktura varje månad, men om du regelbundet gör internationella telefonsamtal, kan du enkelt kompensera dessa kostnader. Tänk bara på hur du ska använda telefonen för att se till att du inte får betala för någonting som du inte behöver.

Skype

Du kanske redan känner till Skype eller har det på din hemdator? Denna telefontjänst har blivit ett oerhört populärt val för internationella samtal under de senaste åren. Med Skype kan du ringa eller ha en video- eller röstsamtal över Internet gratis, men endast om mottagaren också har Skype. Det finns även ett val för att utföra ett engångssamtal, samt att prenumerera på funktionen, vilket gör att du får obegränsat med internationella samtal. Du kan också hitta Skype-appar ifrån Android Market eller iPhone App Store, som låter dig göra mycket billiga Skype-till-Skype-samtal över Internet via din smartphone. Förutom Skype finns det även andra samtals-appar som du kan använda nästa gång du behöver ringa ifrån utlandet.