Surfmängd

Mobil surfSom bekant så används tusentals olika applikationer och tjänster för smartphones och mobila enheter dagligen. Vi läser aftonbladet, kollar Facebook, läser vår mejl, chattar med nära och kära, spelar onlinespel, streamar film, lyssnar på musik, läser e-böcker och mycket mer. Listan är oändlig. All den mängd data som vi utnyttjar genom att dagligen genomföra dessa aktiviteter online genom våra mobiltelefoner kräver att vi har en viss surfmängd tillgänglig på våra mobiler – och det är där som vår mobiloperatör och vårt abonnemang eller bredband kommer in i bilden. Vi kan hos vår mobiloperatör köpa kontantkort eller skaffa oss ett månadsabonnemang för att förse våra smartphones med rätt surfmängd. Men frågan är, hur mycket surfmängd behöver jag egentligen?

Så mycket datatrafik går det åt

Det är inte ovanligt att folk köper mycket mer surf än vad de faktiskt kommer i närheten av under en månad. Detta innebär att vi lägger ner ofantligt mycket pengar i onödan på ett år. Därför bör vi känna till vad vi verkligen behöver och hur mycket surf som krävs för våra internetbehov. Om vi tar ett exempel med streamad musik via telefonen så kan du för 5 GB per månad streama en timmes musik per dag. Har du däremot 10 GB blir det två timmar per dag, och så vidare. Spelar du musik 15 timmar om dagen 7 dagar i veckan så kan du välja 80 GB. Med 5 GB kan du besöka i genomsnitt 20 hemsidor per dag. För 10 GB kan du besöka 25 stycken, och så vidare. 10 GB motsvarar även en och en halv timmes videostreaming. Trots att dessa mätningar finns så kan det vara relativt svårt att räkna ut exakt hur många sidor, videoklipp eller hur mycket musik som du kan bruka via din mobil. Anledningen till detta är att vissa större hemsidor kräver mer surf för att läsas in, medan andra inte behöver så mycket kraft för att köras, vilket innebär att man då kan besöka väldigt många fler hemsidor på en dag (eller färre om alla hemsidor du besöker är oerhört stora och svårinlästa).

De flesta operatörer erbjuder numera surf efter behov. Du kan köpa ett billigt abonnemang med låg mängd datatrafik (typisk 1-3 GB). Det passar bra för dig som använder mobilen då och då för att surfa eller kolla någon app. För dig som dagligen utnyttjar data på mobilen kan den krävas ett abonnemang med mer datatrafik inkluderad. Med många abonnemang har du möjlighet att inkludera 4-12 GB mobilsurf. För storanvändaren finns möjligheten att inkludera upp till och med 50 GB data. Då använder du mobilen flera timmar dagligen och skickar stora datamängder.

Med andra ord bör du alltid ta reda på lite kring hur du använder din nuvarande mobilsurf. Vad gör du mest på mobilen? Kollar du bara Facebook och din inbox lite då och då, eller sitter du och konstant hämtar hem musik och nya spel? Som du förstår så är det helt avgörande för vilket paketerbjudande för surf som passar just dig. Endast genom att snabbsöka på olika erbjudanden så ser man enkelt att priset normalt sett går ner med en hundralapp för varje lägre kategori surf som man kan välja på. Välj gärna bredband som inte har någon uppsägningstid eller bindningstid ifall du är osäker på hur pass mycket surf du förbrukar. Du kan då välja ett erbjudande som du tror passar dig bäst och sedan se ifall det fungerar bra för dig och ifall du vill fortsätta med den mängden mobilsurf eller inte.