“Halebop
“Halebop

Det är hög tid att se över de lite äldre enheterna man har hemma – 2G- och 3G-näten dansar nämligen på sin allra sista dans. De två näten håller nämligen på att fasas ut i Sverige och om allt går som planerat kommer dessa nät att helt slockna under slutet av 2025. Vad händer med äldre enheter då? Jo, de slutar helt att fungera.

mobilabonnemang

2G och 3G fasas ut

Sitter du med en äldre mobiltelefon? Då kanske det är dags att uppdatera den om du även fortsättningsvis vill ha en fungerande enhet. Andra och tredje generationens mobilnät, 2G och 3G, är nämligen bara något år ifrån att släckas ner helt. 

I takt med att 5G-nätet byggs ut över Sverige och 4G-nätet förstärks med bättre täckning på fler platser så avvecklas de äldre mobilnäten i snabb takt. Avvecklingen ska ge plats åt mer modern teknik och hjälpa Sverige in i en ännu mer digitaliserad tidsålder. 

Mobilnätsteknik blir gammal snabbt. Det vi en gång tyckte var det snabbaste och mest moderna har under några korta år blivit förlegat. 4G och 5G innebär snabbare uppkopplingshastigheter, ett stabilare nät och ett mobilnät med bättre säkerhet. 

Nedsläckningen av mobilnäten står Sveriges fyra största operatörer för: Telia, Telenor, Tele2 och Tre. De släcker successivt ner sina mobilnät för att ge plats åt nästa generations teknik.

För äldre enheter, som endast kan koppla upp sig mot de äldre näten, innebär nedsläckningen att de kommer att sluta fungera som de ska. Det kan handa om gamla mobiltelefoner, gamla bredbandsmodem, larm, telefonväxlar, kortterminaler och nödtelefoner i till exempel hissar och andra typer av uppkopplade enheter. Dessa produkter hittas överallt i samhället och både hos verksamheter och hos privatpersoner. 

Täckningen i 2G- och 3G-näten är sämre redan nu

Nedsläckningen av 3G-nätet sker successivt över landet. De fyra aktuella operatörerna har lite olika tidsplaner för sin utfasning, men gemensamt är att de planerar att vara klara innan början av 2026. Redan idag kan man alltså märka av att täckningen i nätet är sämre – och det kommer bara bli värre. 

När det kommer till 2G-nätet sker ingen successiv utfasning, istället kommer nätet släckas ner gemensamt under en specifik dag under sista halvan av 2025. Fram till nedsläckningsdagen kommer 2G-nätet att fungera med full täckning. 

Fungerar din mobiltelefon med 4G och 5G?

Om man har en mobiltelefon som är köpt ny under de senaste åren kan man nästan vara säker på att den fungerar med 4G och kanske till och med 5G. Om man vill vara helt säker kan man gå in under telefonens inställningar och titta under antingen ”Mobilnät”, ”Datakommunikation” eller en liknande flik. Under ”Mobildata”, ”Röst och data” eller en liknande flik bör man hitta information om telefonens nät för röstsamtal och data. 4G eller 5G måste finnas som alternativ om telefonen ska klara av skiftet från de äldre mobilnäten. 

Tänk på att många de allra tidigare 4G-telefonerna som såldes, till exempel iPhone 4 och iPhone 4S, endast har täckning i 2G och 3G för röstsamtal, men 4G för surf. Om man vill kunna ringa fortsättningsvis bör dessa telefoner uppdateras. 

Lista över telefoner som inte kommer fungera efter nedsläckningen

  • iPhone 4 och iPhone 4S
  • Doro 1350 till 1380
  • Doro 2414 och 2424
  • Doro 507, 509, 516 och 621
  • Nokia 1110i
  • Nokia 1208
  • Samsung Xcover 271 och Cover 550
  • Sony Ericsson J108i

Detta är inte en uttömmande lista utan bara exempel på telefoner som inte kommer fungera efter 2025.

Bytnät.nu

För att lyfta detta skifte har TechSverige, bransch- och arbetsgivarorganisationen inom tech, och mobiloperatörerna Telenor, Tele2, Telia och Tre lanserat en kampanj som går under namnet Bytnät.nu. Kampanjer vill belysa nedsläckningen av 2G och 3G för både privatpersoner och företag – och uppmanar alla med äldre enheter och utrustning att byta till modernare teknik som kan ansluta till 4G och 5G.