När det gäller att välja mobilabonnemang står vi inför en överväldigande mängd alternativ. Med olika operatörer, paket och funktioner kan det vara svårt att veta vilket abonnemang som passar just dig bäst. Men oro dig inte, för vi är här för att hjälpa dig att navigera genom djungeln av valmöjligheter och fatta ett välgrundat beslut.
I denna guide kommer vi att belysa de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer ett mobilabonnemang. Vi kommer att utforska hur du bedömer din datatrafik, samtal- och SMS-behov, samt vad du bör överväga när det gäller täckning, priser och kundservice. Dessutom kommer vi att ta upp viktiga frågor om nummerportabilitet, SIM-kort och säkerhet.
Om du är redo att hitta det optimala mobilabonnemanget som passar dina behov, slå dig ner och läs vidare. Med vår hjälp kommer du att kunna göra ett välgrundat val och få ut det bästa av din mobila upplevelse.
Låt oss ta dig igenom processen att välja rätt mobilabonnemang.
Mobilabonnemang med fast pris
Den allra vanligaste typen av mobilabonnemang är ett abonnemang med fast pris. Då är priset det samma varje månad om man endast använder de funktioner som ingår i grundabonnemanget.
När man väljer att teckna ett fast abonnemang så bör man kontrollera vad som ingår i priset och vad man måste betala extra för. Ett mobilabonnemang med fast pris innehåller i de allra flesta fall:
En fast surfmängd som man får använda varje månad
Fria samtal och sms inom Sverige och när man reser inom EU
Ytterligare saker man bör titta på är:
Kundtjänst
Täckning
Kundtjänstens tillgänglighet skiljer sig mellan operatörer. Hos de större operatörerna, och vissa mindre, kan kundtjänst nås över telefon, men det blir allt vanligare med kundtjänst endast över chatt och mejl.
Se även över vilken täckning ditt nya abonnemang har just där du kommer att befinna dig. Täckningen skiljer sig lite mellan de olika operatörerna, och du hittar enkelt alla operatörernas täckningskarta här.
Surf
I samband med valet av nytt abonnemang bör man jämföra var man får den bästa surfpotten. Vilken operatör erbjuder mest surf per krona för dina behov?
Vilken surfpott man ska välja beror på hur man använder sin mobiltelefon – surfar man mycket utanför hemmet och jobbet eller skolan där man inte har tillgång till bredband och WiFi? Då behöver man en större surfpott. Om man främst använder sin mobil när man är uppkopplad till ett WiFi kan man nöja sig med en lite mindre mängd data. Under Inställningar i din mobiltelefon kan du se hur mycket mobildata du har använt under en viss period – det kan vara en bra fingervisning för vilken storlek på surfpott du ska välja.
Det finns abonnemang med fri surf, då kan man surfa precis hur mycket som helst. Detta kan vara ett bra alternativ för den som delar sin mobilsurf till andra enheter, inte har ett fast bredband hemma eller bara gillar att surfa utan begränsningar.
Många operatörer erbjuder en att spara den surf man inte hinner använda under månaden – då kan man använda den en månad som man surfar mer istället.
Samtal
Nästan alla mobilabonnemang på marknaden idag har fria samtal inom Sverige och när man reser inom EU. Det innebär att man kan ringa till hur många mobilnummer och fasta telefonnummer inom Sverige man vill utan att det påverkar mobilfakturan.
Tänk på att fria samtal inte gäller betalsamtal, till exempel samtal för att ringa och rösta i Melodifestivalen eller liknande program, eller samtal utomlands.
De fria samtalen gäller även om man reser inom EU. Det innebär att man kan ringa hem till Sverige, eller till ett telefonnummer i ett annat EU-land, om man befinner sig utanför Sverige men inom EU. Tänk på att om man ringer från Sverige till ett annat EU-land tillkommer avgifter för utlandssamtal.
Det finns ett fåtal abonnemang som erbjuder samtalstaxa istället för fria samtal. Det innebär att man betalar för varje samtalsminut man ringer. Det här är ofta mindre abonnemang med en lägre månadskostnad. Ett bra alternativ för den som använder sin telefon väldigt sällan – kanske främst i nödsituationer.
Det är viktigt att du ser över dina mobilvanor och sedan jämför vilket abonnemang som passar dig allra bäst.
SMS/MMS
Fria SMS och MMS ingår i de flesta abonnemang idag. Det innebär, precis som med fria samtal, att man får skicka hur många SMS och MMS man vill utan att det påverkar mobilfakturan – det ingår i priset. Dessa meddelanden kan skickas inom Sverige och när man reser inom EU.
Meddelanden till betalnummer ingår inte – till exempel meddelanden för att rösta i TV-program eller liknande.
Många använder sig av andra appar när de vill skicka snabba meddelanden. Exempel är Facebook Messenger, WhatsApp, Snapchat eller DM i appar som Instagram eller TikTok. Traditionella SMS är dock fortfarande riktigt populärt. Det är stabilt, pålitligt och leveranserna fungerar.
Det finns ett fåtal abonnemang som erbjuder en begränsad mängd fria meddelanden eller tar betalt för varje skickat SMS eller MMS. Om man använder sin telefon väldigt sällan kan detta vara det mest prisvärda alternativet, men för de allra flesta är ett abonnemang med fast pris och fria samtal och meddelanden det mest smidiga och lönsamma alternativet.
Funktioner för mobilabonnemang
Ett mobilabonnemang kan ha olika funktioner som ingår i månadskostnaden. Nedan har vi listat ett par av dessa:
Fria samtal och SMS/MMS till ett fast pris
Utlandssamtal – ringa utan extra kostnad till vissa utvalda länder
Spara surfen som man inte använt till kommande månader
Behåll ditt nummer om du byter operatör eller abonnemang
Röstbrevlåda och telefonsvarare
Inga bindningstider – byt operatör eller storlek på abonnemang när du vill
Föräldrakoll – begränsa betalsamtal och vissa funktioner i ditt barns abonnemang
Välj ett abonnemang med rätt funktioner – för dig
Tänk på att alla funktioner inte ingår i alla abonnemang, utan det skiljer sig mellan de olika mobiloperatörerna och deras erbjudanden. Det viktiga är att du ser över dina behov och sedan siktar in dig på det abonnemang som bäst passar dig.
Fördelar med att ha ett mobilabonnemang
Det finns en rad fördelar med mobilabonnemang jämfört med ett kontantkort.
Tabell: Mobilabonnemang eller kontantkort?
Funktion
Mobilabonnemang
Kontantkort
Finns fast pris?
Ja
Ja
Kan man köpa till mobiltelefon på avbetalning?
Ja
Nej
Förnyas det automatiskt
Ja
Nej*
*Det finns kontantkort som man kan prenumerera på. Då förnyas laddningen inom det intervallet man valt.
Köp en mobiltelefon med ditt abonnemang
Det finns många fördelar med att teckna ett abonnemang till din mobil. En av dessa fördelar, som många använder sig av, är att köpa en ny mobil till billigare ett pris, eller med möjlighet till avbetalning. Många operatörer har en webbshop med mobiltelefoner som man kan välja att köpa tillsammans med sitt mobilabonnemang.
Viktigt att tänka på är att om man köper en mobiltelefon på avbetalning tillsammans med ett abonnemang tillkommer ofta en bindningstid. Bindningstiden ligger vanligtvis på mellan 12 till 36 månader och varar så länge som man betalar av sin mobiltelefon till operatören. Under denna period är man bunden till sitt abonnemang.
Några exempel på mobilabonnemang – och deras fördelar
Det finns en mängd olika operatörer att välja på med abonnemang i olika prisklasser. De operatörer vi rekommenderar är:
Hallon – Mobilabonnemang i många olika prisklasser, men alltid bra erbjudanden. Du kan välja på lite och mycket surf i de olika abonnemangen. Alla abonnemang ger fria samtal, sms och mms, och du väljer abonnemang utefter den önskade surfmängden. De erbjuder surfmängder som passar alla. Har webbshop med de populäraste mobiltelefonerna.
Fello – Prisvärda abonnemang med små till medelstora surfmängder. Bra och enkla villkor och erbjudanden till studenter, seniorer, barn och nya kunder.
Vimla – Stor bredd på abonnemangsstorlekarna – från små till stora. Bra erbjudanden till nya kunder, studenter, seniorer och barn. Har webbshop med second hand-mobiler till bra priser.
Chilimobil – Operatören för den som älskar fri surf. Välj fri surf och sedan vilken hastighet du vill ha – upp till full fart i Tres 5G-nät. Har webbshop med nya och begagnade mobiltelefoner.
Comviq – Stort utbud av mobilabonnemang och kontantkort. Bra erbjudanden till nya kunder, familjer, studenter, seniorer och barn. Har webbshop.
Olika typer av mobilabonnemang
Det finns många olika typer av mobilabonnemang skräddarsydda för olika målgrupper och typer av användare. Om man är student finns det prisvärda studentabonnemang med mycket surf, om man är senior finns det abonnemang anpassade efter denna målgrupp och om man är under 18 finns det barnabonnemang med funktioner för just denna målgrupp.
Nedan ser du olika typer av abonnemang:
Studentabonnemang
Pensionärsabonnemang
Mobilabonnemang med riktigt mycket surf
Mobilabonnemang med obegränsad surf
Mobilabonnemang med väldigt lite surf (i dagsläget finns det inga abonnemang helt utan surf på den svenska marinaden)
Barnabonnemang
Företagsabonnemang
Riktigt billiga abonnemang
Familjeabonnemang
Mobilabonnemang där du använder all surf inom EU
Abonnemang utan bindningstider
Abonnemang där mobiltelefoni ingår – eller kan köpas på avbetalning
Abonnemang utan bindningstid
Välj abonnemang efter behov
Som du ser så finns det många olika former av mobilabonnemang och vi tror absolut att det finns ett alternativ som passar dig. Här nedan ser du ett par riktigt bra mobiloperatörer som har abonnemang som passar alla typer av behov.
Välj rätt mobilabonnemang
Nedan listar vi de mobiloperatörer vi anser har de bästa mobilabonnemangen på marknaden. Du ser alla fördelar med de olika abonnemangen både här och via knapparna som går till de olika operatörerna.
Hallon mobilabonnemang
Hallon är en mycket bra mobiloperatör och de erbjuder sina kunder de lägsta priserna och snabbt mobilnät, och du surfar i Tre:s snabba nät. De har mobilabonnemang med eller utan mobiltelefon, mobilt bredband, kontantkort och rabatter för studenter, pensionärer samt bra priser för både företagare och privatpersoner.
Nät: Tre:s mobilnät
Pris: 109 – 359 kr
Surf: 5 – 100 GB surf per månad
Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
Andra förmåner: Spara oanvänd surf!
Rabatter: Rabatt de första månaderna! Extra rabatt till seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter
Fello är en av de bästa lågprisoperatörerna som erbjuder mobilabonnemang till låga priser i Telias snabba och kraftfulla mobilnät. Du surfar med höga hastigheter och bra täckning. Abonnemangen är helt utan bindningstid eller uppsägningstid. Fello är en riktigt bra partner.
Nät: Telias mobilnät
Pris: 105 – 275 kr
Surf: 3 – 24 GB surf per månad
Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
Andra förmåner: Spara oanvänd surf!
Rabatter: Rabatt eller dubbel surf de första månaderna beroende på erbjudande! Extra rabatter och extra mycket surf för seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter
Vimla är en omtyckt mobiloperatör som ägs av Telenor. Med Vimla surfar du i Telenors stora mobilnät och har både bra täckning och snabb uppkoppling. Vimla erbjuder enkla abonnemang utan bindningstider till bra priser – det är Vimlas filosofi.
Vimla är operatören som har allra nöjdast kunder enligt den senaste undersökningen från SKI.
Nät: Telenors mobilnät
Pris: 110 – 370 kr/månad
Surf: 4 – 100 GB surf per månad
Sms, samtal: gratis samtal, sms och mms
Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
Andra förmåner: Spara oanvänd surf hur länge du vill
Rabatter: Rabatt de första månaderna! Även extra rabatter för seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter
Chilimobil är en spännande operatörer som erbjuder obegränsad surf i de flesta av sina abonnemang i olika hastigheter. Istället för att välja surfpott väljer du hastighet. Om du ändå är sugen på en fast surfpott erbjuder Chilimobil ett abonnemang med detta villkor.
Chilimobil har valt att använda sig av det snabba nätet hos Tre – perfekt om man har obegränsad surf. Förutom att erbjuda mobilabonnemang kan du även beställa mobilt bredband och företagsabonnemang hos operatören.
Nät: Tres mobilnät
Pris: Från 179 kronor/månad
Surf: Fri surf varje månad, välj hastighet
Sms, samtal: Fria samtal, sms och mms
Bindningstid: Ingen bindningstid
Andra förmåner: Viaplay ingår de första månaderna
Rabatter: Årsabonnemang med bättre pri. Student- och seniorrabatt
Comviq är en av de mest kända mobiloperatörerna i Sverige. De var först med kontantkort och har alltid haft en vilja att leverera billiga mobilabonnemang och kontantkort till sina kunder med bra villkor. De har flertalet riktigt bra val när det gäller mobilabonnemang. Välj fastpris abonnemang, så vet du alltid vad det kommer att kosta varje månad.
Nät: Tele2 och Telenor mobilnät
Pris: Från 105 kronor/månad
Surf: 3 – 100 GB surf per månad
Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
Andra förmåner: Spara surf och få utlandsminuter om du väljer ett av de fyra större abonnemangen
Rabatter: För seniorer, pensionärer, barn under 18 år, och studenter
Halebop är en uppskattad lågprisoperatör på den svenska mobilmarknaden. De erbjuder prisvärda abonnemang helt utan krångligheter, och det gör de i Telias grymma nät. Välj bland stora och små mobilabonnemang och köp en ny eller begagnad mobil till abonnemanget. Halebop har dessutom familjeabonnemang för max fem användare totalt.
Det finns flera anledningar till att Halebop är värda att spana in.
Nät: Telias mobilnät
Pris: Från 149 kronor/månad
Surf: 3 – 100 GB surf per månad
Sms, samtal: Fria samtal, sms och mms
Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
Andra förmåner: Oanvänd surf sparas
Rabatter: För studenter och återkommande erbjudanden till nya kunder
Tre är en operatör som alltid vill ligga i framkant. Det gör de genom ett snabbt mobilnät och ett stort urval av tjänster och produkter. Hos Tre har abonnemangen utan mobiltelefon ingen bindningstid. Om du köper en telefon tillsammans med en mobiltelefon ligger bindningstiden på 24, 36 eller 42 månader. Tre erbjuder dessutom generös surf inom EU. Hos Tre kan du få en bra deal om du kombinerar abonnemang med en ny mobiltelefon.
Nät: Tres mobilnät
Pris: 199 – 429 kronor/månad
Surf: 5 – obegränsad GB surf per månad
Sms, samtal: Fria samtal, sms och mms
Uppsägningstid: 1 månads uppsägningstid
Bindningstid: Ingen bindningstid om man köper abonnemang utan mobiltelefon
Andra förmåner: Med 3Världen kan du surfa som i Sverige i 80 andra länder
Rabatter: Ofta förmånliga erbjudanden på hårdvara och abonnemang
Det är inte alltid ett mobilabonnemang är det bästa valet för ens mobilanvändning – ibland kan ett kontantkort vara ett mer praktiskt eller ekonomiskt val.
Det finns i huvudsak två typer av kontantkort:
Kontantkort med fast pris
Kontantkort med saldo
Ett kontantkort med fast pris liknar ett mobilabonnemang med fast pris. I kontantkortsladdningen ingår ett visst antal samtal och sms (ofta fritt inom Sverige), och en viss surfmängd. Laddningen är aktivt under 30 dagar, sen måste man fylla på laddningen igen för att kunna fortsätta använda sin mobiltelefon.
Ett kontantkort med saldo innebär att man förbrukar kontantkortsladdningen i takt med att man ringer samtal, skickar sms och surfar. Varje samtal, sms och använd GB kostar en viss taxa som dras från kontantkortets laddning. När kontantkortet har nått saldo 0 kr får man fylla på igen för att fortsätta använda sin telefon.
Den största skillnaden mellan ett abonnemang och ett kontantkort är att du behöver komma ihåg att ladda på kontantkortet när det tar slut.
Vanliga frågor och svar om att välja mobilabonnemang
Vilket mobilabonnemang ska jag välja?
Prioriterar du lågt pris ska du definitivt välja en virtuell operatör som Hallon, Fello eller Vimla. Är det viktigt för dig att kundtjänsten är tillgänglig rekommenderas vi främst Fello. Vill du ha abonnemang med fri surf rekommenderas Chilimobil och för utlandssamtal har Comviq bra erbjudande.
Vilket mobilabonnemang är bäst för utlandssamtal?
Om du vill ringa till utlandet billigt kan du inte välja vilket mobilabonnemang som helst. Vissa är nämligen bättre just för den här uppgiften. Comviq erbjuder abonnemang med fria utlandsminuter.
Vilket mobilabonnemang är billigast?
De billigaste mobilabonnemangen erbjuds av virtuella operatörer, som Hallon, Fello och Vimla.
Hur byter jag mobilabonnemang?
Det är enkelt att byta mobilabonnemang, såvida du inte har bindningstid kvar. Då behöver du bara teckna ett nytt abonnemang hos den operatör du vill byta till, flytta över ditt nummer och sedan vänta. Ditt gamla abonnemang sägs upp och nummerflytten sker inom några dagar.
Vilket mobilabonnemang är bäst för fri surf?
Många mobiloperatörer erbjuder abonnemang med mycket surf. Helt fri surf är dock vanligast hos de större, och dyrare, operatörerna. Undantaget heter Chilimobil – en virtuell operatör med abonnemang som har helt fri surf till lågt pris.
Måste man säga upp mobilabonnemang när man byter operatör? Vad händer med mitt gamla nummer?
När du byter operatör behöver du normalt inte säga upp ditt befintliga mobilabonnemang själv. Din nya operatör kommer att ta hand om överföringen av numret och uppsägningen av ditt gamla abonnemang. Var noga med att kontakta din nya operatör för att säkerställa att överföringen sker smidigt.