Vilket mobilabonnemang ska man välja? De bästa valen just nu

4G

Chili mobilabonnemang

Viaplay ingår i 3 mån!

Fria Samtal

Fria Sms

6-obegränsat GB Surf
149-399 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Hallon mobilabonnemang

Rabatt första månaderna!

Fria samtal

Fria Sms

4-100 GB Surf
49-349 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Vimlas abonnemang

Rabatt första månaderna!

Fria Samtal

Fria Sms

2-50 GB Surf
50-320 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Halebop mobilabonnemang


Fria Samtal

Fria Sms

2-60 GB Surf
99-399 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Comviq mobilabonnemang


Fria Samtal

Fria Sms

3-40 GB Surf
95-295 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tre mobilabonnemang


Fria Samtal

Fria Sms

5-obegränsat GB Surf
199-499 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Fello mobilabonnemang

Rabatt första månaderna!

Fria Samtal

Fria Sms

2-22 GB Surf
47,50-245 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL

Vilket mobilabonnemang ska du välja?

Det finns idag många aktörer som har bra erbjudanden när man tecknar ett abonnemang med bindningstid. Detta kan till exempel vara en ny utgåva av en smartphone som nyligen har kommit ut på marknaden. För det mesta betalar man då telefonen tillsammans med den ordinarie abonnemangskostnaden – vilket är både enkelt och smidigt.

Den nya mobiltelefonen ingår då i det nya mobilabonnemanget som du valt att binda upp dig på. Nackdelen med detta är att du blir bunden till en operatör under en längre tid, många gånger upp till 24 månader, vilket kan bli besvärligt om du av någon anledning skulle vilja byta abonnemang.

Vill du avbryta ditt abonnemang under den pågående perioden kan man i många fall välja att få en slutfaktura – då betalar man av det som återstår av avbetalningen på en gång. När man har gjort detta är man sedan fri att välja att nytt abonnemang till sin mobiltelefon. Det finns självklart en hel del fördelar när man tecknar ett abonnemang, och vi ska visa på dessa här nedan.

Val av fast mobilabonnemang

När man väljer att teckna ett fast abonnemang så bör man kontrollera vad som ingår i priset och vad man måste betala extra för. Hos vissa aktörer är kundtjänsten öppen dygnet runt, vilket ger en mycket god service. För det mesta kan man ringa till kundtjänsten gratis eftersom det många gånger uppstår köer som man själv inte råder över.

Se även över vilken täckning ditt nya abonnemang har just där du kommer att befinna dig. Täckningen skiljer sig lite mellan de olika operatörerna, och du hittar enkelt alla operatörernas täckningskarta här.

surf

Surf

I samband med valet av nytt abonnemang bör man jämföra var man får den bästa surfpotten. Har man en smartphone där man ofta är uppkopplad på nätet så kan det finnas stora variationer. Detta kan till exempel vara om man får tillgång till ett 4G-nät eller ett 3G-nät, eller till och med ett 2G nät långt ute på landsbygden. Vissa operatörer erbjuder även tillgång till det nya 5G-nätet i större städer.

Ett 4G-nät har för det mesta bättre täckning på de flesta platser runtom i landet. I vår artikel om vilka skillnaderna som finns i de olika mobilnäten så kan du få en bättre koll på vad hur hastigheterna är i de moderna näten. Läs om mobilnäten här.

Du ska även titta på hur mycket du surfar och vad du använder din mobiltelefon till. Surfar du mycket så ska du absolut välja ett mobilabonnemang med mycket surf. Det finns abonnemang med fri surf, där du kan surfa precis hur mycket som helst. Det sista man vill är att surfen ska ta slut. Speciellt när det finns viktiga saker som måste göras på mobiltelefonen, eller om du ska använda den som en hot spot och dela nätet med surfplattan och laptopen.

samtal

Samtal

Ska du ringa mycket med din mobiltelefon så är det viktigt att du ser över hur många samtal du får med ditt nya abonnemang.

Det ingår alltid ett antal samtal per månad, och ringer du mycket privat eller i företag så kommer samtalsmängden att spela en stor roll vid valet av ditt nya abonnemang.

Förr kostade det vid varje samtal som man ringde, men numera ingår det en hel del samtal när man har ett abonnemang.

Det är viktigt att du ser över dina mobilvanor och sedan jämför vilket abonnemang som passar dig allra bäst.

Ringer du mycket ska du välja ett abonnemang med fria samtal. Det är den absolut vanligaste abonnemangsformen idag. Fria samtal innebär att du kan ringa hur långa samtal du vill. Vissa abonnemang ger ett visst antal fria samtal, medans du med andra får ringa obegränsat antal fria samtal. Många av de mobiloperatörerna vi arbetar med har fria samtal inbakade i sina abonnemang.

sms

SMS/MMS

Det är många som skickar mycket SMS och MMS. Då ska du absolut ha ett abonnemang där du får massor av SMS och MMS. Det finns även abonnemang där du har fria SMS/MMS och då kan du skicka så många meddelanden som du vill varje månad.

Många använder sig av andra appar när de vill skicka snabba meddelande, men SMS är fortfarande riktigt populärt. Det är stabilt och leveranserna fungerar.

SMS/MMS är säkert att använda och stabiliteten är som sagt riktigt bra. Vad vi menar med stabilitet är att dina meddelande faktiskt kommer fram. Vissa appar kan mellan varven ha problem med leveranser och ska man skicka något viktigt så vill du självklart att det ska komma fram.

Du ser enkelt hos respektive mobiloperatör hur många SMS/MMS du kan skicka. Flera operatörer har fria SMS samt fria MMS i sina abonnemang.

Funktioner för mobilabonnemang

Vissa fasta abonnemang ger tillgång till en telefonsvarare om denna funktion är tillgänglig i telefonen. Denna funktion är bra att tillgå om man talar mycket i telefonen och alltid vill vara tillgänglig. Det finns flera andra smarta funktioner inom mobilabonnemang och här ser du några av dessa funktioner:

Vilken mobilabonnemang

 •  Ring utan extra kostnad till utlandet
 •  Spara surfen i surfpott
 •  Fri surf på sociala medier
 •  Behåll ditt nummer ifall du byter abonnemang
 •  Fast pris
 •  Röstbrevlåda ingår
 •  Inga bindningstider
 •  Gratis uppgradering av abonnemang

Tänk på att alla funktioner inte ingår i alla abonnemang, utan det skiljer sig mellan de olika mobiloperatörerna och deras erbjudanden. Det viktiga är att du ser över dina behov och sedan siktar in dig på det abonnemang som bäst passar dig.

Vad ska man tänka på när man väljer mobilabonnemang? Hur kan du undvika dyra abonnemang som du inte blir nöjd med? Vi ger dig tipsen du behöver för att välja mobilabonnemang utifrån dina telefonvanor. Numera finns det bra lösningar oavsett vad du behöver hitta för lösning för din mobiltelefoni.

Fördelar med att ha ett mobilabonnemang

Det finns många fördelar med att teckna ett abonnemang till din mobil. En av dessa fördelar, som många använder sig av, är att köpa en ny mobil till billigare ett pris, eller med möjlighet till avbetalning. Många operatörer tillhandahåller utöver abonnemang även mobiltelfoner, ofta kopplade till bra pris och härliga erbjudanden.

Det blir oftast billigare med ett mobilabonnemang eftersom de kan ha en lägre minutkostnad och större surfmängd till en mindre kostnad. Nu för tiden ger de flesta abonnemang fria samtal, vilket betyder att du inte betalar någon minuttaxa över huvudtaget. När du har ett abonnemang behöver du inte heller tänka på att ladda på mobilen med pengar, vilket du behöver med ett kontantkort. Du kan alltid ringa och riskerar inte att bli stående med en obrukbar mobil.

Titta på dina mobilvanor

Det första du bör göra när du står i att välja ett nytt mobilabonnemang är att titta på dina mobilvanor. Hur använder du din mobil? Ringer du mycket så är ett abonnemang med låg samtalskostnad eller fria samtal att föredra, om du istället skickar mycket sms så vill du ha ett abonnemang som tillåter många gratis sms. Om du surfar mycket så behöver du många GB surf.

Idag finns det abonnemang med riktig höga surfmängder, och då riskerar du inte att surfen tar slut. En annan sak som är värd att ta hänsyn till är om du ringer utomlands mycket. Så länge som du vet vad du har för behov så finns det bra abonnemang, oavsett vad du har behov.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt mobilabonnemang och slippa lägga ut onödiga kostnader är det viktigt att du kan ditt mobilanvändande. Skulle du trots allt råka välja fel abonnemang så behöver inte det vara någon katastrof. Många operatörer idag ger dig möjlighet att ändra ditt val fast du redan köpt ett abonnemang. Se därför efter hur den operatör du tänkt välja ställer sig till detta. Generellt så är det lag på en ångerfrist om du har köpt ditt abonnemang på distans.

Många abonnemang har även tagit bort bindningstiden, vilket gör att du lätt kan byta abonnemangsform om du upptäcker att du kanske behöver mer eller mindre surf till exempel.

Några exempel på mobilabonnemang

Operatören Hallon har fem mobilabonnemang i olika prisklasser. Du kan välja på lite och mycket surf i de olika abonnemangen. Alla abonnemang ger fria samtal, sms och mms, och du väljer abonnemang utefter den önskade surfmängden. De erbjuder surfmängder som passar alla.

Även Comviq och Tre har en rad abonnemang för olika behov. Hos operatören Fello kan du välja mellan väldigt små surfmängder och volymer som täcker mycket surf. Där kan du välja ett abonnemang som ger så lite som 2 GB surf. Behöver du riktigt mycket surf så har Tele2 ett abonnemang där obegränsad surf ingår. Även Tre, Telenor och Chilimobil har abonnemang med obegränsad surf.

Olika typer av mobilabonnemang

Det finns numera en mängd olika former och typer av mobilabonnemang. Det var länge sedan det fanns en form av abonnemang, som i slutändan kunde bli väldigt dyrt. Numera kan du nästan skräddarsy ditt mobilabonnemang utifrån dina behov och få ett abonnemang som passar just dig. Nedan ser du olika typer av abonnemang:

Vilk mobilabonnemang

 •  Studentabonnemang
 •  Pensionärsabonnemang
 •  Mobilabonnemang med riktigt mycket surf
 •  Mobilabonnemang med obegränsad surf
 •  Mobilabonnemang med nästan ingen surf
 •  Barnabonnemang
 •  Företagsabonnemang
 •  Riktigt billiga abonnemang
 •  Familjeabonnemang
 •  Mobilabonnemang där du använder all surf inom EU
 •  Abonnemang utan bindningstider

Som du ser så finns det många olika former av mobilabonnemang och vi tror absolut att det finns ett alternativ som passar dig. Här nedan ser du ett par riktigt bra mobiloperatörer som har abonnemang som passar alla typer av behov!

Välj rätt mobilabonnemang

Här nedan visar vi ett flertal riktigt bra mobiloperatörer och du kan enkelt välja operatör och mobilabonnemang. Du ser alla fördelar med de olika abonnemangen både här och via knapparna som går till de olika operatörerna.

Comviq mobilabonnemang

Comviq är en av de mest kända mobiloperatörerna i Sverige. De var först med kontantkort och har alltid haft en vilja att leverera billiga mobilabonnemang och kontantkort till sina kunder med bra villkor. De har flertalet riktigt bra val när det gäller mobilabonnemang. Välj fastpris abonnemang, så vet du alltid vad det kommer att kosta varje månad!

 • Nät: Tele2 mobilnät
 • Pris: Från 145 kronor/månad
 • Surf: 5 – 40 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
 • Andra förmåner: Extra surfmängd
 • Rabatter: För seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter

comviq

 • Ingen bindningstid
 • Snabbt nät
 • Nu extra surf i alla abonnemang

Läs mer & Beställ

Fello mobilabonnemang

Fello är en av de bästa lågprisoperatörerna som erbjuder mobilabonnemang till låga priser i Telias snabba och kraftfulla mobilnät. Du surfar med höga hastigheter och bra täckning. Abonnemangen är helt utan bindningstid eller uppsägningstid, och fello är en riktigt bra partner!

 • Nät: Telias mobilnät
 • Pris: 95 – 245 kr
 • Surf: 2 – 22 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf!
 • Rabatter: Halva priset i 3 månader! Extra rabatter och extra mycket surf för seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter

Fello mobilabonnemang

 • Ingen bindningstid
 • Snabbt nät
 • Halva priset i 3 månader

Läs mer & Beställ

Vimla abonnemang

Vimla är en stabil mobiloperatör och ägs av Telenor. Med Vimla surfar du i Telenors stora mobilnät och har både bra täckning och snabb uppkoppling. Enkla abonnemang utan bindningstider till bra priser, det är Vimlas filosofi.

 • Nät: Telenors mobilnät
 • Pris: 100 – 350 kr/månad
 • Surf: 3 – 100 GB surf per månad
 • Sms, samtal: gratis samtal, sms och mms
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf! Extra mobilsurf!
 • Rabatter: Halva priset i 3 månader! Även extra rabatter för seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter

Vimla mobilabonnemang

 • Ingen bindningstid
 • Snabbt nät
 • Extra mobilsurf

Läs mer & Beställ

Hallon mobilabonnemang

Hallon är en mycket bra mobiloperatör och de erbjuder sina kunder de lägsta priserna och snabbt mobilnät, och du surfar i Tre:s snabba nät. De har mobilabonnemang med eller utan mobiltelefon, mobilt bredband och rabatter för studenter, pensionärer samt bra priser för både företagare och privatpersoner.

 • Nät: Tre:s mobilnät
 • Pris: 99 – 349 kr
 • Surf: 4 – 100 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf!
 • Rabatter: Halva priset under 3 månader! Extra rabatt till seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter

 • Ingen bindningstid
 • Bäst val
 • Halva priset i 3 månader

Läs mer & Beställ

Tre mobilabonnemang

Tre är en operatör som alltid vill ligga i framkant. Det gör dem genom ett snabbt mobilnät och ett stort urval av tjänster och produkter. Hos Tre har abonnemangen utan mobiltelefon ingen bindningstid. Om du köper en telefon tillsammans med en mobiltelefon ligger bindningstiden på 24 månader. Tre erbjuder dessutom generös surf inom EU. Du kan även få en bra deal på både abonnemang och telefon!

 • Nät: Tre:s mobilnät
 • Pris: 199 – 499 kr
 • Surf: 5 – obegränsad GB surf per månad
 • Sms, samtal: Gratis samtal, sms och mms
 • Uppsägningstid: 1 månads uppsägningstid
 • Bindningstid: Ingen bindningstid om man köper abonnemang utan mobiltelefon
 • Andra förmåner: Med 3Världen kan du surfa som i Sverige i 50 andra länder
 • Rabatter: Ofta förmånliga erbjudanden på hårdvara och abonnemang

Tre


 • Använd mycket surf inom EU
 • Prisvärda mobilpaket
 • Snabb surf

Läs mer & Beställ

Halebop mobilabonnemang

Halebop är en av de mest uppskattade lågprisoperatörerna på den svenska mobilmarknaden. De erbjuder prisvärda abonnemang helt utan krångligheter, och det gör dem i Telias grymma nät. Operatören har under flera år i rad röstats fram till den operatör som har flest nöjda kunder (enligt Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning). Välj bland stora och små mobilabonnemang, köp en ny eller begagnad mobil till abonnemanget, eller betala bara halva priset första månaderna. Det finns flera anledningar till att Halebop är värda att spana in.

 • Nät: Telias mobilnät
 • Pris: Från 99 kronor/månad
 • Surf: 2 – 60 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Fria samtal, sms och mms eller begränsad pott
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid
 • Andra förmåner: Oanvänd surf sparas
 • Rabatter: För studenter

halebop

 • Ingen bindningstid
 • Oanvänd surf sparas
 • Halva priset första månaderna

Läs mer & Beställ

Chilimobil mobilabonnemang

Chilimobil är en av de nyare operatörerna och de erbjuder obegränsad surf. Som en modern mobiloperatör låter de dig slippa fakturor och därmed kreditkontroll om du vill betala med kort automatiskt varje månad. Chilimobil har valt att använda sig av nätet hos Tre. Förutom att erbjuda mobilabonnemang kan du även beställa mobilt bredband hos operatören.

 • Nät: Tres mobilnät
 • Pris: Från 149 kronor/månad
 • Surf: 3 GB – fri surf per månad
 • Sms, samtal: Fria samtal, sms och mms
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Som ny kund kan du få Viaplay gratis under tre månader
 • Rabatter: Årsabonnemang med två fria månader

chili-logo

 • Viaplay ingår under 3 månader
 • Fri surf
 • Två fria månader på årsabonnemang

Läs mer & Beställ

Välja kontantkort?

Idag kommer det ständigt nya erbjudanden ifrån de mobilaktörer som finns på marknaden. Det fullständigt exploderar av val som finns för kontantkort och dessa blir allt mer förmånliga och ekonomiskt fördelaktiga för dig som konsument.

Därför kan man tjäna mycket pengar på att använda ett kontantkort istället för ett fast abonnemang. Det beror helt på vilka behov du har. Förr kostade det mer varje gång man använde sitt kontantkort om man jämför med ett mobilabonnemang, men så är det inte idag. Ett kontantkort går snabbare att skaffa sig och du kan få samma fördelaktiga prisplan som ett abonnemang kan ge, men du behöver komma ihåg att ladda på kontantkortet.

Ska du köpa en ny mobiltelefon så rekommenderar man nästan alltid att man tar ett fast abonnemang där telefonen ingår i kostnaden eftersom man då kan betala av telefonen varje månad. En del av det nya abonnemanget blir då kostnaden för mobilen.

Frågor och svar

Vilket mobilabonnemang ska jag välja?

Prioriterar du lågt pris ska du definitivt välja en virtuell operatör som Hallon eller Vimla. Är det viktigt för dig att kundtjänsten är tillgänglig rekommenderas i stället Fello. Vill du ha abonnemang med fri surf rekommenderas Chilimobil och för utlandssamtal har Comviq bra erbjudande. Läs mer om aktuella kampanjerbjudanden här.

Vilket mobilabonnemang är bäst för utlandssamtal?

Om du vill ringa till utlandet billigt kan du inte välja vilket mobilabonnemang som helst. Vissa är nämligen bättre just för den här uppgiften. Comviq erbjuder abonnemang med fria utlandsminuter.

Vilket mobilabonnemang är billigast?

De billigaste mobilabonnemangen erbjuds av virtuella operatörer, som Hallon och Vimla. På den här sidan ser du aktuella erbjudanden.

Hur byter jag mobilabonnemang?

Det är enkelt att byta mobilabonnemang, såvida du inte har bindningstid kvar. Då behöver du bara teckna ett nytt abonnemang hos den operatör du vill byta till, flytta över ditt nummer och sedan vänta. Ditt gamla abonnemang sägs upp och nummerflytten sker inom några dagar.

Vilket mobilabonnemang är bäst för fri surf?

Många mobiloperatörer erbjuder abonnemang med mycket surf. Helt fri surf är dock vanligast hos de större, och dyrare, operatörerna. Undantaget heter Chilimobil – en virtuell operatör med abonnemang som har helt fri surf till lågt pris.