- Det är enkelt att byta mobilabonnemang mellan olika operatörer. Alla erbjuder möjligheten att behålla ditt gamla nummer vilket gör det enklare för vänner, bekanta och dig själv.
- Efter att ditt abonnemangs bindningstid har löpt ut är du fri att byta operatör och abonnemang som du vill.
- Har du bindningstid kvar så är det vanligt att du ändå kan ändra abonnemangsform hos samma operatör.
- Här ger vi dig all information för att kunna byta operatör för din mobiltelefoni enkelt och säkert.
Byta mobiloperatör – så här gör du:
Det är enkelt att byta mobiloperatör – och man kan i de flesta fall flytta med sitt nummer. Det finns några saker som du kan tänka på för att göra bytet av mobiloperatör så smidigt som möjligt.
1. Välj din nya operatör och abonnemang
Det första du behöver göra är förstås att välja din nya operatör. Längre ner på denna sida hittar du för- och nackdelar med flera av operatörerna på den svenska marknaden.
När du har valt operatör och abonnemang går du vidare för att beställa.
2. Begär nummerflytt
Om du vill ta med dig ditt telefonnummer till din nya operatör så kan du be din nya operatör att göra nummerflytten. Vanligtvis sker detta kostnadsfritt och du kryssar enkelt i en box att du önskar nummerflytt när du beställer ditt abonnemang online.
Om du begär nummerflytt kommer ditt gamla abonnemang att sägas upp automatiskt när nummerflytten genomförs om du inte har någon bindningstid eller uppsägningstid.
Om du har avslutat ditt abonnemang kan du inte längre flytta ditt nummer. Du behöver alltså begära en flytt av numret innan du säger upp ditt abonnemang.
3. Kontrollera bindningstid och uppsägningstid
Även om du gör en nummerflytt och tecknar ett nytt avtal hos en ny operatör så behöver du betala för ditt tidigare mobilabonnemang tills bindningstiden och uppsägningstiden för avtalet har löpt ut. Kontrollera med din nuvarande operatör hur villkoren för bindningstid och uppsägningstid ser ut.
Idag är det ovanligt med bindningstid om man inte har en mobiltelefon på avbetalning hos operatören. Uppsägningstiden är vanligtvis på upp till en månad, men många har skippat den helt.
Om du har uppsägningstid eller bindningstid kan du be om en slutfaktura hos operatören. Du får då betala en klumpsumma som motsvarar resterande fasta månadsavgifter tills att bindningstiden hade löpt ut.
Även om du ber din nya operatör att flytta ditt nummer så kan du själv säga upp ditt avtal hos din tidigare operatör. Detta är extra viktigt om du har tilläggstjänster. Genom att själv säga upp avtalet har du full koll på bindningstid och uppsägningstid och slipper dubbla kostnader eller avgifter under bytet. Säg upp avtalet skriftligen eller be om en skriftlig bekräftelse på din uppsägning.
Har operatören uppsägningstid?
Hallon | Nej |
Vimla | Nej |
Comviq | Nej |
Fello | Nej |
Chilimobil | Max 1 månad |
Fördelar med olika operatörer
Telia
Telia är en av Sveriges största operatörer, inte bara av mobiltelefontjänster utan också av TV, bredband och hemtelefoni. De har senast 2025 fått pris för bästa mobilnät av testföretaget umalut. Telia är definitivt inget dåligt val, särskilt i glesbygden och norra Sverige.
Om du redan har ett abonnemang hos Telia kan du lätt komma åt och göra ändringar i abonnemanget, såsom att minska eller öka surfmängd i sektionen Mitt Telia där du får en översikt för alla dina avtal. Du hittar enkelt vilka tjänster du kan få paketpris på uppe i huvudmenyn.
Välj istället Fello som ägs av Telia och använder Telias nät. Nöjdare kunder och betydligt mer för pengarna!
Telenor
En fördel med ett Telenorabonnemang är att de funkar bra om du spenderar mycket tid utomlands, exempelvis i USA. De har samarbeten med andra nätoperatörer så att du kan surfa som om du vore i Sverige i utvalda länder, bland annat inom EU/EES, USA och Thailand. Du får även ringa fritt världen över till familjemedlemmar.
Om du har ett gammalt Telenorabonnemang med bindningstid kan du när som helst byta till ett nytt, som då inte kommer att ha bindningstid eftersom de har valt att sluta med det. Telenors nät täcker 99,9 % av Sveriges befolkning och har generellt mycket bra täckning även vid kusten.
Hos Telenor kan du byta surfmängd högst en gång i månaden, och surfmängden är det enda som skiljer i deras olika abonnemang.
Välj istället Vimla som ägs av Telenor och använder Telenors nät. I senaste undersökningen från SKI 2024 vinner Vimla som den operatör med mest nöjda kunder.
Tele2
Tele2 har en smart variant på abonnemang, Tele2 Obegränsat i olika hastigheter. Med detta abonnemang får du obegränsad surfmängd så att du kan surfa, streama och var uppkopplad dygnet runt utan att bry dig om surfmängden. Tele2 har likt Telia och Telenor god täckning.
Tele2 erbjuder 5G-täckning med alla sina abonnemang, både de med begränsad surfmängd och de med obegränsad surfmängd.
Välj istället Comviq! Mycket surf, inga bindningstider och använder samma nät som Tele2.
Tre
Tre (3) har några smarta lösningar som ger dig anledning att välja dem. Du kan överföra mobildata du inte använder till vänner och familj som också använder Tre genom 3Skicka surf, och om du befinner dig någonstans där du inte har mobiltäckning men är kopplad till ett WiFi-nätverk kan du använda detta för att ringa.
Tre har investerat mycket i hastigheten på sitt mobilnät vilket har gjort att de har riktigt bra surfhastigheter på de platser där de har täckning. Befinner du dig i norra Sverige så är Tre inte bästa valet av operatör eftersom de till största del har täckning längs med de större vägarna och de orter som ligger längs med dessa.
Välj istället Hallon! Samma nät som Tre men bättre priser och enklare abonnemang – ett riktigt bra val!
Hallon
Hallons största säljpunkt är enkelhet. De har inga rörliga priser, allt ingår och enda skillnaden på abonnemangen är surfmängden – du kan välja abonnemang med upp till 100 GB. Månadskostnaden dras från ditt betalkort istället för att du får en svårtydd faktura, vilket gör abonnemanget mycket enkelt att hantera. Hallon har dessutom lägre priser för barn, studenter och seniorer. Den surf du inte använder upp sparas till nästa månad (med ett tak på 100 GB).
De har heller inga startavgifter eller andra kostnader som tillkommer när du skaffar abonnemanget, och de har ingen bindningstid eller uppsägningstid. Hallon använder 3:s mobilnät och har därför samma för- och nackdelar som Tre.
Hallon är ett bra val! Ägs av Tre och använder Tres nät, men med nöjdare kunder och betydligt mer för pengarna!
Halebop
Halebop har Sveriges tredje nöjdaste kunder enligt SKIs senaste undersökning från 2024. De använder sig av Telias nät, så deras täckning är tillförlitlig i större delarna av landet.
Deras support är tillgänglig dygnet runt via chatt och data du inte använder sparas till nästa månad. Maximalt kan du spara upp till den datamängd som ingår i ditt abonnemang. En annan härligt tjänst som Halebop erbjuder är att du kan köpa en begagnad telefon i bra eller toppskick samtidigt som du tecknar abonnemang hos Halebop. Du kan också lätt uppgradera eller ändra ett befintligt abonnemang via supporten eller hemsidan. De har flera olika abonnemang till studentpris.
Välj Halebop som ägs av Telia och använder Telias nät. Nöjda kunder och mycket för pengarna!
Vimla
Vimla har samma approach som Hallon, att mobilabonnemang ska vara enkla och schyssta. De har därför ingen bindnings- eller uppsägningstid på abonnemangen och du kan välja mellan tre alternativ för hur du vill betala, genom antingen mailfaktura, kontokort eller autogiro. De använder Telenors nät, så Vimlas täckning är tillförlitlig i stora delar av landet.
Även hos Vimla sparas din oanvända surf, och det så länge du har kvar ditt abonnemang. Vimla har också mycket nöjda kunder – 2024 tog de första platsen i Svenskt Kvalitetsindex kundnöjdhetsundersökning. De har rabatter för barn, studenter och seniorer. Hos Vimla får du 10 kr rabatt på din månadskostnad om du värvar en vän som Vimlakund, och din vän får också 10 kr lägre månadskostnad.
Välj Vimla som ägs av Telenor och använder Telenors nät. Nöjda kunder och mycket för pengarna!
Fello
Fello startades av två personer som var trötta på dålig support och abonnemang som visar sig vara mycket dyrare än de framställdes som. De har ingen bindningstid eller uppsägningstid och det enda du väljer är mängden surf, där oanvänd surf sparas till månaden efter. Om du bjuder in en vän som tecknar ett abonnemang hos Fello så bjuder de dig på en månadskostnad.
Fello har ett mycket högt TrustScore hos Trustpilot, det är till exempel högre än Vimla. Fello använder Telias nät och har rabatter för seniorer, studenter och personer under 18.
Fello är en operatör som är flexibel och har schyssta villkor. Fello använder Telias mobilnät.
Comviq
Comviq har inte någon bindnings- eller uppsägningstid och har flera olika varianter av mobilabonnemang, vilket gör att du kan anpassa ditt abonnemang efter det just du behöver. Om man har vänner och familj som också vill bli Comviq-kunder kan man skaffa ett familjeabonnemang där varje person får egen surf och fria samtal och sms.
Kolla Comviqs hemsida för olika paket och abonnemangspriser. De erbjuder rabatter för studenter och seniorer och har rejält bra täckning i Sverige eftersom de använder både Telenors och Tele2s mobilnät.
I flera av deras abonnemang ingår, förutom surf och fria samtal och meddelanden inom Sverige, även samtalsminuter till utlandet. Utlandsminuterna varierar beroende på storlek på abonnemang eller kontantkort. Comviq är därför ett av de bästa abonnemangen du kan skaffa om du ofta ringer till utlandet.
Mycket surf, stort utbud, inga bindningstider och ett bra mobilnät – det är Comviq.
Chilimobil
Chilimobil har satsat på mycket surf – nämligen fri surf till alla. Deras abonnemang har fri surf, fria samtal och fria sms. Det man kan välja är surfhastigheten. De billigaste abonnemangen har begränsat hastighet, sen finns det maxade abonnemang med full fart i 5G-nätet. Man använder Tres mobilnät, så det handlar om riktigt snabb surf!
Förutom mobilabonnemang har Chilimobil även mobilt bredband med fri surf och företagsabonnemang med fri surf.
Fri surf till alla! Du väljer hastighet själv – upp till full fart i 5G. Snabbt mobilnät, inga bindningstider och bäst pris på fri surf!
Är det dags att byta mobiloperatör?
Ibland är livet oförutsägbart och man måste ändra på vissa saker, exempelvis skaffa en annan datamängd eller dra ner på kostnader. Då kan man undersöka vad ens befintliga operatör har för andra alternativ, eller se vad andra operatörer har att erbjuda. Ofta finns det specialerbjudanden som kan vara mycket förmånliga för nya kunder, exempelvis halva priset i upp till ett halvår, dubbel surf eller ett par gratis hörlurar.
Om någon av operatörerna ovan verkar bättre än operatören som du har idag, tveka inte att byta. Det är en enkel process som inte kräver mer än ett par minuter av din tid (och kanske ett par dagars väntetid om du flyttar med ditt nummer). Du kan följa vår guide högst upp på sidan.
Ett byte kan ge dig en betydligt lägre månadskostnad, bättre täckning där du befinner dig eller tjänster som de andra operatörerna inte erbjuder. Välj det som passar dig.
Varför ska man byta abonnemang – men inte operatör?
När man talar om att byta abonnemang men behålla sin nuvarande leverantör så innefattar detta oftast byte av mängden mobildata man betalar för – eftersom samtal och meddelanden ingår i majoriteten av alla abonnemang.
Om du upptäcker att du behöver mer surf eller inte använder all surf som du betalar för är det enkelt att ändra surfmängden hos din nuvarande operatör utan att det påverkar abonnemanget i övrigt.
Det finns bara ett fåtal abonnemang där du betalar en avgift för varje påbörjat samtal, minutpris eller per sms. Grundavgiften för abonnemanget kan vara betydligt billigare, men så fort du börjar spendera pengar genom samtal och sms så kan du snabbt komma upp i en högre månadsavgift.
Om du vill byta abonnemang hos din operatör kan du ofta göra det när du vill – så länge ditt abonnemang inte har någon uppsägningstid eller bindningstid. Vissa operatörer har begränsat hur många gånger man kan nedgraderat sitt abonnemang per månad, men hos andra är man välkommen att ändra fritt. Om man nedgraderar sitt abonnemang försvinner i många fall den surf man sparat – det är värt att komma ihåg.
Hos de allra flesta operatörer kan man köpa extra mobildata när man behöver det utan att ändra sitt abonnemang, men denna surf läggs inte alltid till i den sparade surfen utan måste användas upp inom en viss tid.
Byta abonnemang inom samma operatör
Om du har ett abonnemang utan bindningstid så kan du oftast byta abonnemangsform genom att logga in på operatörens hemsida. Byter du upp dig till en större surfmängd eller samtalspott så brukar bytet av abonnemang ske direkt. Byter du däremot ner dig så kan förändringen ibland ske först vid månadsskiftet.
Varför ska man byta mobiloperatör?
Det finns några olika anledningar varför man vill byta abonnemang, bland annat pris, erbjudanden, service och operatörens täckning.
Billigare operatörer med samma täckning
De mindre operatörerna använder de stora operatörernas nät, vilket gör att de ofta har riktigt bra täckning till lägre pris. Om man till exempel har ett abonnemang från Telia kan det vara lönsamt att titta på abonnemang från Fello istället – samma täckning men betydligt lägre pris. Liknande byta kan man göra om man har Tre, då är Hallon ett billigare alternativ, eller Telenor, då är Vimla ett billigare alternativ.
Paketpris
Företagen som erbjuder flera tjänster såsom bredbandsuppkoppling, tv-abonnemang och fast telefoni kan ha paketpriser som gör att totalpriset för allt blir lägre, och allt samlas på en och samma faktura för enklare administration.
Det är ofta de större operatörerna som har den här typen av erbjudanden. Då är det viktigt att man gör en total prisjämförelse innan man byter från en lågprisoperatör till en större operatör med paketpris – det är nämligen inte alltid det lönar sig.
Nummerflytt och bindningstid
Numera är det enkelt att flytta sitt nummer från en operatör till en annan, förutsatt att det inte finns bindningstid på det gamla abonnemanget. De flesta operatörerna gör nummerflytten gratis.
Det är i stort sett bara när du skaffar en mobiltelefon i samband med tecknandet av abonnemanget som du får bindningstid. Om du har ett äldre abonnemang hos Telenor eller Tele2 och har bindningstid kvar, då kan du enkelt byta till ett nytt abonnemang som då inte har någon bindningstid. Detta gör du via deras kundsidor eller supportsida.
Behåll ditt nummer
Om du vill behålla ditt gamla nummer när du byter abonnemang gör du det genom enkla steg i beställningsprocessen av ditt nya abonnemang. Vanligtvis kan man kryssa i box om att man vill flytta med sitt nummer om man beställer online.
Du kan inte ha någon bindningstid kvar på ditt gamla abonnemang och det kan ta upp till en vecka att flytta ditt nummer.
Sammanfattning av fördelar och nackdelar av olika operatörer
Alla operatörer har sina för- och nackdelar, så välj vad du anser är viktigast och hitta den operatör som matchar bäst.
Om du inte trivs är det oftast lätt att byta operatör och flytta med ditt nummer, förutsatt att du inte har bindningstid kvar på ditt gamla abonnemang.
Att byta abonnemang hos din befintliga operatör är ännu enklare och kan göras online, i deras appar eller via deras kundtjänst.
Generellt har operatörerna börjat fokusera mer på kundservice eftersom den tekniska biten mer eller mindre redan täcker hela landet, och det är en självklarhet att det ska fungera. Är du inte nöjd, byt.
Operatörernas uppsägningstid och kontaktväg
- Halebop: 1 månads uppsägningstid. Kontakta Halebop support genom chatt eller mejl för att säga upp ditt avtal eller om du vill ha en slutfaktura.
- Vimla: Ingen uppsägningstid. Abonnemanget avslutas i slutet av den innevarande månaden. Du kan avsluta abonnemanget på Mitt Vimla och får då en uppsägningsbekräftelse via mejl.
- Hallon: Ingen uppsägningstid. Abonnemanget avslutas i slutet av innevarande månad. Du avslutar abonnemanget via Mina Sidor på hallon.se eller i Hallon-appen.
- Fello: Ingen uppsägningstid. Abonnemanget avslutas i slutet av innevarande månad. Du avslutar ditt abonnemang via Mina sidor på Fellos hemsida eller genom att ringa kundservice på telefon 0770-33 22 22.
- Chilimobil: Max 1 månads uppsägningstid. Säger du upp ditt abonnemang innan den 15:e i månaden avslutas det samma månad. Säger du upp det efter den 15: avslutas det nästkommande månad. För att säga upp ditt abonnemang loggar du in på MittChili eller så kontaktar du Chilimobils kundtjänst.
- Comviq: Ingen uppsägningstid. Abonnemanget avslutas när innevarande betalningsperiod löpt ut. För att säga upp ditt abonnemang kontaktar du Comviqs kundservice på telefon 0772-21 21 21.
- Telenor: Mobilabonnemang har 1 månads uppsägningstid. Du säger upp ditt avtal genom att kontakta Telenors kundservice på telefon 020-222 222.
- Telia: 1 månads uppsägningstid. Du säger upp ditt avtal genom att kontakta Telias kundtjänst på telefon 90 200.
- Tele2: 1 månads uppsägningstid. Du avslutar ditt abonnemang genom att kontakta kundservice på telefonnummer 0772-252525.
- Tre: 1 månads uppsägningstid. Ring 300 från din mobiltelefon eller 0735-300 400 för att säga upp ditt abonnemang.
Vanliga frågor och svar om att byta mobiloperatör
Hur byter jag mobiloperatör?
Det är enkelt att byta mobiloperatör. Teckna bara ett nytt abonnemang hos den operatör du önskar bli kund hos och välja nummerflytt. Din nya operatör kommer då sköta allt från uppsägning till överflyttning av nummer.
Vilken mobiloperatör ska jag byta till?
Det beror helt på vad du har för behov. Olika operatörer är bra på olika saker. Är det främst en lägre månadskostnad du är ute efter bör du välja en virtuell operatör, som Hallon eller Vimla. Du hittar de billigaste operatörerna här.
Måste jag byta simkort när jag byter operatör?
Ja, det måste du. När du byter från en operatör till en annan får du det nya simkortet hemskickat till dig. Detta måste sättas i telefonen för att det nya abonnemanget ska funka.
Kan jag behålla mitt nummer när jag byter operatör?
Jajamän. När du tecknar ett abonnemang hos din nya operatör kan du välja att få numret flyttat. Din gamla operatör är skyldig att lämna ifrån sig numret och du behöver inte göra något, utan processen sker automatiskt.
Hur lång tid tar en nummerflytt till en ny operatör?
En nummerflytt från en operatör till en annan tar vanligtvis 3-5 dagar, men kan också gå fortare än så. På den här sidan har vi samlat all information du behöver om nummerflytt.