Vad du än kallar dem, lågprisoperatörer eller virtuella operatörer, så har dessa mindre, högst tävlingsinriktade operatörer slagit igenom stort på marknaden och har stark konkurrenskraft gentemot de stora, gamla, starkt etablerade operatörerna. Hallon har ganska många år på nacken medan Vimla är något yngre, och båda är snabba i svängarna med att ha implementerat supportforum där det är ganska snabbt och lätt att hitta svar på både vanliga och mer obskyra kundfrågor. Tjänsterna mellan lågprisoperatörer kan verka snarlika, men det finns några skillnader som är nyckelfaktorer för vilken utav dessa två operatörer som fungerar bäst för dig.

Hos båda ingår alla samtal och meddelanden inom Sverige, så det enda som påverkar deras priser är surfmängden. Oanvänd surf sparas hos båda två och ingen utav dem har bindningstid, start- eller anslutningsavgift. Båda erbjuder också alternativet att betala med kontokort och då behövs ingen kreditkontroll för att teckna abonnemang. De har också rabatter för studenter, barn under 18 år och seniorer. Hos båda operatörerna går det också att pausa abonnemang om du inte kommer att behöva numret en period, exempelvis vid vistelse utanför EU.

Hallon

Vimla

Täckning

Den första faktorn är täckning. Om du bor i norra halvan av landet och spenderar del av din tid i glesbygden kommer Hallon inte att ha tillräcklig täckning för dina behov eftersom de använder Tres mobilnät som inte har bra täckning där. Se efter på deras täckningskarta för att försäkra dig om att de förväntas ha täckning där du brukar befinna dig, men tänk också på att en täckningskarta inte är någon garanti. Titta också på deras kundforum för att se om någon i ditt område kanske har haft problem med deras täckning.

Vimla använder istället Telenors mobilnät som har mycket god täckning i hela landet, och nästan lika bra surfhastigheter som Telia. Eftersom Vimla har så pass god täckning i Norrland är de definitivt att rekommendera över Hallon där. Men om du bor i Skåne, Stockholm eller generellt södra halvan av landet och aldrig reser till norra halvan utanför tätorter spelar detta antagligen ingen roll för din del. Båda operatörernas surfhastigheter vid full täckning motsvarar hastigheten hos den nätägande operatören, alltså Tre respektive Telenor.

Hallon vs Vimla: Surf

En annan viktig faktor är hur mycket surf du kan få i ditt abonnemang. Alla behöver inte obegränsad surfmängd som de större operatörerna stoltserar med, och då kan en lågprisoperatör vara ett bättre val. Både Hallon och Vimla erbjuder riktigt mycket surf i sina största abonnemang. Hallon låter dig spara surfen även i detta abonnemang, men det gör inte Vimla. Båda operatörer har dessutom regelbundet kampanjer som antingen ökar surfen eller halverar priset under ett begränsat antal månader. Priset på de största abonnemangen är snarlikt, men Hallon är något billigare. Hallon är även något billigare om man ser till övriga abonnemang, men där är skillnaden större. Hallon är alltså mer prisvärt i de flesta fall när det kommer till hur mycket surf man får för pengarna. 

Båda operatörerna erbjuder en begränsad mängd surf inom EU/ESS. Vimla erbjuder samma mängd till alla abonnemang medan gränsen hos Hallon blir högre ju dyrare abonnemang man har. Surf utanför EU/EES ingår inte hos någon av dem.

Kundbetyg

Något som kan vara en bra indikator på hur väl ett företag fungerar för kunderna är recensionssidor såsom Trustpilot. De kan ibland vara missvisande eftersom det är mycket möjligt att missnöjda kunder är mer benägna att rapportera ett dåligt betyg till en sådan sida, men de kan ändå ge ett hum om hur kunder känner sig behandlade efter att ha kontaktat företaget. Vimla har ett betyg på 2.6 av 10, eller 3/5 stjärnor hos Trustpilot. Hallon har däremot ett TrustScore på 1.9 av 10, eller 2/5 stjärnor på samma sida. Mycket av Hallons dåliga betyg kommer från täckningen och en del verkar vara från telefonförsäljare och liknande, vilket sällan är populärt. Är man medveten om den begränsade täckningen kan man undvika att få en jobbig situation med Hallon. Det intressanta med deras betyg är att de antingen är mycket bra eller väldigt låga, så några har också positiva upplevelser av företaget.

Mobiler på avbetalning

En stor skillnad mellan de två operatörerna är att Hallon ger dig möjligheten att skaffa en ny mobil på avbetalning. Det gör inte Vimla. Hallon har inget jättestort utbud av mobiler, men de har ett par olika modeller från Samsung och Apple – även de senaste. Hallon är dessutom ett av de billigare alternativen för mobil på avbetalning. För att skaffa en telefon på avbetalning krävs kreditupplysning.

Hallon eller Vimla?

 HallonVimla
Mobilabonnemang4 – 100 Gb3 – 100 Gb
Mobilnät3:s nätTelenors nät
Billigaste abonnemang99 kr/mån100 kr/mån
SupportE-post, chatt och hjälpcenterE-post, chatt och forum

Vanliga frågor och svar

Är Hallon eller Vimla bäst?

Det är en fråga om tycke och smak. Båda operatörerna har likvärdiga, och mycket bra, priser på sin abonnemang. De erbjuder också student-, ungdoms- och seniorrabatter, samt slopade bindningstider. Hos Hallon kan du köpa mobiltelefoner när du tecknar abonnemang men inte hos Vimla. Hos Vimla kan du å andra sidan sänka din månadskostnad ytterligare genom tipslänkar.

Vilken operatör har bäst täckning – Hallon eller Vimla?

Hallon använder sig av Tre:s nät och Vimla av Telenors. Dessa nät är båda bra, särskilt om du bor i mellersta eller södra delarna av Sverige. Här hittar du operatörernas täckningskartor.

Kan jag spara surf hos Hallon och Vimla?

Ja, du kan spara upp till 100 gigabyte hos båda operatörerna. Hos Vimla får du spara i högst upp till ett år medan Hallon inte har någon tidsgräns.

Stödjer Vimla och Hallon 4G-samtal?

Hallon har stöd för VoLTE, alltså samtal över 4G-nätet, medan Vimla inte har det. Vill du kunna ringa samtal med bättre ljudkvalitet bör du alltså välja Hallon.

Har Hallon och Vimla bindningstid?

Nej, båda de här operatörerna har skippat bindningstid och uppsägningstid. Det gör det enkelt att säga upp och byta abonnemang när du vill. Varför inte från Hallon till Vimla eller vice versa?