Välj en sida

Vad du än kallar dem, lågprisoperatörer eller virtuella operatörer, så har dessa mindre, högst tävlingsinriktade operatörer slagit igenom stort på marknaden och har stark konkurrenskraft gentemot de stora, gamla, starkt etablerade operatörerna. Hallon har ganska många år på nacken medan Vimla är något yngre, och båda är snabba i svängarna med att ha implementerat supportforum där det är ganska snabbt och lätt att hitta svar på både vanliga och mer obskyra kundfrågor. Tjänsterna mellan lågprisoperatörer kan verka snarlika, men det finns några skillnader som är nyckelfaktorer för vilken utav dessa två operatörer som fungerar bäst för dig.

Hos båda ingår alla samtal och meddelanden inom Sverige, så det enda som påverkar deras priser är surfmängden. Oanvänd surf sparas hos båda två och ingen utav dem har bindningstid, start- eller anslutningsavgift. Båda erbjuder också alternativet att betala med kontokort och då behövs ingen kreditkontroll för att teckna abonnemang. De har också rabatter för studenter, barn under 18 år och seniorer. Hos båda operatörerna går det också att pausa abonnemang om du inte kommer att behöva numret en period, exempelvis vid vistelse utanför EU.

Hallon

Vimla

Täckning

Den första faktorn är täckning. Om du bor i norra halvan av landet och spenderar del av din tid i glesbygden kommer Hallon inte att ha tillräcklig täckning för dina behov eftersom de använder Tres mobilnät som inte har bra täckning där. Se efter på deras täckningskarta för att försäkra dig om att de förväntas ha täckning där du brukar befinna dig, men tänk också på att en täckningskarta inte är någon garanti. Titta också på deras kundforum för att se om någon i ditt område kanske har haft problem med deras täckning.

Vimla använder istället Telenors mobilnät som har mycket god täckning i hela landet, och nästan lika bra surfhastigheter som Telia. Eftersom Vimla har så pass god täckning i Norrland är de definitivt att rekommendera över Hallon där. Men om du bor i Skåne, Stockholm eller generellt södra halvan av landet och aldrig reser till norra halvan utanför tätorter spelar detta antagligen ingen roll för din del. Båda operatörernas surfhastigheter vid full täckning motsvarar hastigheten hos den nätägande operatören, alltså Tre respektive Telenor.

Hallon vs Vimla: Surf

En annan viktig faktor är hur mycket surf du kan få i ditt abonnemang. Alla behöver inte obegränsad surfmängd som de större operatörerna stoltserar med, och då kan en lågprisoperatör vara ett bättre val. Både Hallon och Vimla erbjuder riktigt mycket surf i sina största abonnemang. Hallon låter dig spara surfen även i detta abonnemang, men det gör inte Vimla. Båda operatörer har dessutom regelbundet kampanjer som antingen ökar surfen eller halverar priset under ett begränsat antal månader. Priset på de största abonnemangen är snarlikt, men Hallon är något billigare. Hallon är även något billigare om man ser till övriga abonnemang, men där är skillnaden större. Hallon är alltså mer prisvärt i de flesta fall när det kommer till hur mycket surf man får för pengarna. 

Båda operatörerna erbjuder en begränsad mängd surf inom EU/ESS. Vimla erbjuder samma mängd till alla abonnemang medan gränsen hos Hallon blir högre ju dyrare abonnemang man har. Surf utanför EU/EES ingår inte hos någon av dem.

Kundbetyg

Något som kan vara en bra indikator på hur väl ett företag fungerar för kunderna är recensionssidor såsom Trustpilot. De kan ibland vara missvisande eftersom det är mycket möjligt att missnöjda kunder är mer benägna att rapportera ett dåligt betyg till en sådan sida, men de kan ändå ge ett hum om hur kunder känner sig behandlade efter att ha kontaktat företaget. Vimla har ett betyg på 2.6 av 10, eller 3/5 stjärnor hos Trustpilot. Hallon har däremot ett TrustScore på 1.9 av 10, eller 2/5 stjärnor på samma sida. Mycket av Hallons dåliga betyg kommer från täckningen och en del verkar vara från telefonförsäljare och liknande, vilket sällan är populärt. Är man medveten om den begränsade täckningen kan man undvika att få en jobbig situation med Hallon. Det intressanta med deras betyg är att de antingen är mycket bra eller väldigt låga, så några har också positiva upplevelser av företaget.

Mobiler på avbetalning

En stor skillnad mellan de två operatörerna är att Hallon ger dig möjligheten att skaffa en ny mobil på avbetalning. Det gör inte Vimla. Hallon har inget jättestort utbud av mobiler, men de har ett par olika modeller från Samsung och Apple – även de senaste. Hallon är dessutom ett av de billigare alternativen för mobil på avbetalning. För att skaffa en telefon på avbetalning krävs kreditupplysning.

Hallon eller Vimla?

 HallonVimla
Mobilabonnemang4 – 100 Gb3 – 100 Gb
Mobilnät3:s nätTelenors nät
Billigaste abonnemang99 kr/mån100 kr/mån
SupportE-post, chatt och hjälpcenterE-post, chatt och forum

Kort sagt beror det mest på en kombination av var du bor och hur mycket du vill betala. Om du samtidigt vill ha en ny telefon är Hallon det enda alternativet utav dessa två. Vill du ha god täckning i norr är Vimla det bättre alternativet. I många tjänster är de lika och båda arbetar på sin kundnöjdhet, vilket Vimla är något bättre på. Å andra sidan handlar mycket av Hallons feedback hos Trustpilot om kunder som inte har kollat upp all information som de behöver. Kolla därför alltid operatörens villkor och priser för olika tjänster så att du vet att de passar dig, innan du exempelvis åker utomlands. Förhoppningsvis har du här fått lite klarhet i sökandet efter vilken utav dessa två operatörer som passar dina behov.

Mobilabonnemang från Hallon

 • Mobilabonnemang: 4 GB, 8 GB, 25 GB, 50 GB och 100 GB
 • Mobilnät: Tres nät
 • Billigaste abonnemang: 99 kr/mån
 • Mobilsurf: 4 – 100 GB
 • Support: E-post, chatt och hjälpcenter
 • Omdöme: 75,8/100 (Svenskt Kvalitetsindex)

 

Hallon  

Hallon är ett bra val! Har även mobilabonnemang för barn och mobilabonnemang för seniorer med mer data och lägre pris.

 

Läs mer & Beställ

Mobilabonnemang från Vimla

 

 • Mobilabonnemang: Vimla Mobilabonnemang
 • Mobilnät: Telenors nät
 • Billigaste abonnemang: 100 kr/mån
 • Mobilsurf: 3 – 100 GB
 • Support: E-post, chatt och forum
 • Omdöme: 74,5/100 (Svenskt Kvalitetsindex)

 

Vimla 

Vimla är ett bra val. Ägs av Telenor och använder Telenors nät, men med nöjdare kunder och betydligt mer för pengarna!

 

Läs mer & Beställ