Vi jämför Hallon och Vimla – de största virtuella operatörerna med flest kunder just nu. Vilken av operatörerna är bäst för dig? Vad är skillnaden mellan Hallon och Vimla och hur ska du tänka när du bestämmer dig för vilken av mobiloperatörerna du ska ha?
Vad du än kallar dem, lågprisoperatörer eller virtuella operatörer, så har dessa mindre, högst tävlingsinriktade operatörer slagit igenom stort på marknaden och har stark konkurrenskraft gentemot de stora, gamla och etablerade operatörerna.
Tjänsterna mellan lågprisoperatörer kan verka snarlika, men det finns några skillnader som är nyckelfaktorer för vilken utav dessa två operatörer som fungerar bäst för dig.
Pris – vem är billigast?
Både Hallon och Vimla är två av de mest prisvärda operatörerna på marknaden. Deras prissättning är snarlik – men det finns skillnader. Deras minsta abonnemang ligger på runt 110 kronor i månaden, men för det priset får du 4 GB hos Hallon och 3 GB hos Vimla. Generellt ligger alltså Hallon något billigare än Vimla – sett till hur mycket man får för pengarna.
Hos båda operatörerna går det också att pausa abonnemang om du inte kommer att behöva numret en period, exempelvis vid vistelse utanför EU.
Ingen utav dem har bindningstid, start- eller anslutningsavgift.
Betalalternativ
Hos båda operatörerna kan du välja att betala i förväg med kort varje månad. Hos Hallon görs ingen kreditkoll alls när man tecknar ett abonnemang. Hos Vimla görs alltid en kreditkoll, men om man inte godkänns kan man ändå teckna ett abonnemang med kontokort som betalalternativ.
Rabatter
Vilka rabatter erbjuder operatörerna?
Hallon
Studentrabatt: Ja
Seniorrabatt: Ja
Barn- och ungdomsrabatt: Ja
Nykundsrabatt: Ja
Vimla
Studentrabatt: Ja
Seniorrabatt: Ja
Barn- och ungdomsrabatt: Ja
Nykundsrabatt: Ja
Vinnare:
Motivering: Hallon och Vimla har snarlik prissättning, men Hallon är snäppet billigare och tar ingen kreditupplysning om man väljer kortbetalning.
Surf, samtal och sms – vad ingår?
Samtal och sms
Hos båda ingår alla samtal och meddelanden inom Sverige, så det enda som påverkar deras priser är surfmängden.
Surfmängd
En annan viktig faktor är hur mycket surf du kan få i ditt abonnemang. Alla behöver inte obegränsad surfmängd som de större operatörerna stoltserar med, och då kan en lågprisoperatör vara ett bättre val.
Både Hallon och Vimla erbjuder riktigt mycket surf i sina största abonnemang – 100 GB. Båda operatörer har dessutom regelbundet kampanjer som antingen ökar surfen eller halverar priset under ett begränsat antal månader. Dessa kampanjer gäller dock i regel bara för nya kunder.
Priset på de största abonnemangen är snarlikt, men Hallon är något billigare. Hallon är även något billigare om man ser till övriga abonnemang, men där är skillnaden större. Hallon är alltså mer prisvärt i de flesta fall när det kommer till hur mycket surf man får för pengarna.
Eu-surf
Båda operatörerna erbjuder en begränsad mängd surf inom EU/ESS. Vimla erbjuder samma mängd till alla abonnemang medan gränsen hos Hallon blir högre ju dyrare abonnemang man har. Surf utanför EU/EES ingår inte hos någon av dem.
Hallon: 4 – 30 GB
Vimla: 33 GB
Sparas surf?
Oanvänd surf sparas hos båda två, men villkoren ser lite olika ut. Hos Hallon får du spara max 100 GB medan du hos Vimla får spara en obegränsad mängd oanvänd surf.
Vinnare:
Motivering: Hos Vimla kan du spara mer surf och använda mer surf när du reser inom EU.
Täckning
Är Hallon eller Vimlas täckning bäst?
En viktig faktor när man väljer mobiloperatör är täckning. Hallon använder Tres mobilnät och Vimla använder Telenors.
Hallon
Om du bor i norra halvan av landet och spenderar del av din tid i glesbygden kommer Hallon inte att ha tillräcklig täckning för dina behov eftersom de använder Tres mobilnät som inte har lika bra täckning där som övriga operatörer.
Se efter på deras täckningskarta för att försäkra dig om att de förväntas ha täckning där du brukar befinna dig, men tänk också på att en täckningskarta inte är någon garanti. Titta också på deras kundforum för att se om någon i ditt område kanske har haft problem med deras täckning.
Vimla
Vimla använder istället Telenors mobilnät som har mycket god täckning i hela landet, och nästan lika bra surfhastigheter som Telia. Eftersom Vimla har så pass god täckning i Norrland är de definitivt att rekommendera över Hallon där.
Men om du bor i Skåne, Stockholm eller generellt södra halvan av landet och aldrig reser till norra halvan utanför tätorter spelar detta antagligen ingen roll för din del. Båda operatörernas surfhastigheter vid full täckning motsvarar hastigheten hos den nätägande operatören, alltså Tre respektive Telenor.
Vinnare:
Motivering: Telenors mobilnät täcker fler i norra Sverige.
Mobiler
En stor skillnad mellan de två operatörerna är att Hallon ger dig möjligheten att skaffa en ny mobil på avbetalning. Det gör inte Vimla. Hallon har inget jättestort utbud av mobiler, men de har ett par olika modeller från Samsung och Apple – även de senaste. Hallon är dessutom ett av de billigare alternativen för mobil på avbetalning.
För att skaffa en telefon på avbetalning krävs kreditupplysning.
Vimla erbjuder istället möjligheten att köpa en begagnad och renoverad mobiltelefon. Man kan köpa en telefon tillsammans med ett abonnemang, men om man väljer att betala av telefonen gör man det via betalföretaget Klarna och inte direkt hos Vimla.
Vinnare:
Motivering: Hallon har ett större utbud av smartphones.
Support och kundtjänst
Hallon och Vimla var båda snabba i svängarna med att implementera supportforum som främsta form av kundtjänst. På deras forum är det ganska snabbt och lätt att hitta svar på både vanliga och mer obskyra kundfrågor. Både andra användare och respektive operatörs kundtjänst svarar på vanliga frågor och svar.
Ingen av operatörerna erbjuder kundtjänst över telefon – istället är det mejl och meddelanden som gäller. Hos Hallon får man först vända sig till deras chattrobot, Berry – för att sedan kunna ta ärendet vidare till en riktig person.
Vinnare: Oavgjort
Kundnöjdhet och omdömen
Något som kan vara en bra indikator på hur väl ett företag fungerar för kunderna är recensionssidor såsom Trustpilot. De kan ibland vara missvisande eftersom det är mycket möjligt att missnöjda kunder är mer benägna att rapportera ett dåligt betyg till en sådan sida, men de kan ändå ge ett hum om hur kunder känner sig behandlade efter att ha kontaktat företaget.
Vimla har ett betyg på 3,8 av 5 hos Trustpilot. Hallon har däremot ett TrustScore på 3,4 av 5 stjärnor på samma sida. Mycket av Hallons dåliga betyg kommer från täckningen och en del verkar vara från telefonförsäljare och liknande, vilket sällan är populärt. Är man medveten om den begränsade täckningen kan man undvika att få en jobbig situation med Hallon.
Det intressanta med deras betyg är att de antingen är mycket bra eller väldigt låga, så några har också positiva upplevelser av företaget.
Här är det även viktigt att nämna att Vimla har Sveriges nöjdaste mobilkunder enligt SKIs undersökning 2022 – vilket inte är ett dåligt betyg. Hallon hamnar på en stolt andraplats.
Vinnare:
Motivering: Vimla har de nöjdaste kunderna i Sverige – det är svårslaget.
Hallon eller Vimla – vem är bäst?
Matchen var mycket jämn, men med någon poängs övertag tar Vimlas hem segern som den bästa operatören mellan Hallon och Vimla. Vad som gör att vi anser att Vimla är bäst är att deras kunder är så nöjda tillsammans med generösa regler för att spara surf och använda surf inom EU.
Det är en fråga om tycke och smak. Båda operatörerna har likvärdiga, och mycket bra, priser på sin abonnemang. De erbjuder också student-, ungdoms- och seniorrabatter, samt slopade bindningstider. Hos Hallon kan du köpa en ny mobiltelefoner när du tecknar abonnemang men inte hos Vimla.
Vilken operatör har bäst täckning – Hallon eller Vimla?
Hallon använder sig av Tre:s nät och Vimla av Telenors. Dessa nät är båda bra, särskilt om du bor i mellersta eller södra delarna av Sverige. Här hittar du operatörernas täckningskartor.
Kan jag spara surf hos Hallon och Vimla?
Ja, du kan spara upp till 100 gigabyte hos Hallon och obegränsat hos Vimla. Ingen av operatörerna har någon tidsgräns för hur länge du får spara din surf.
Stödjer Vimla och Hallon 4G-samtal?
Hallon och Vimla har stöd för VoLTE, alltså samtal över 4G-nätet. Med VoLTE får man bättre samtalskvalitet.
Har Hallon och Vimla bindningstid?
Nej, båda de här operatörerna har skippat bindningstid och uppsägningstid. Det gör det enkelt att säga upp och byta abonnemang när du vill. Varför inte från Hallon till Vimla eller vice versa?