Hur man laddar ett kontantkort kan variera beroende på vilken operatör som kontantkortet tillhör. Idag kan man ladda de flesta typer av kontantkort på operatörens hemsida eller via deras egen app. Det finns också möjlighet att köpa laddningskort i olika butiker.
Så här laddar man kontantkort
Här visar vi hur du enkelt och snabbt kan ladda ditt kontantkort så att du kan ringa, surfa, sms:a och mms:a med din mobil. Du laddar enkelt ditt kontantkort med värdebevis, via app, via operatörens hemsida eller via din Internetbank.
Ladda kontantkort Hallon
Du laddar enklast ditt kontantkort via Hallons hemsida. Du loggar in på Mina sidor och där kan du ladda ditt kontantkort med ett nytt värdebevis. Du kan beställa månadspåfyllning eller engångspåfyllning. Det går även att ladda ditt kontantkort genom Hallons app, och du följer enkelt instruktionerna i appen. Hallon är den operatör som erbjuder bra priser både när det kommer till kontantkort och abonnemang. De erbjuder fria samtal och meddelanden och mycket surf.
- Nät: Tres mobilnät
- Pris: Från 99 kr i månaden
- Surf: 4 – 100 GB
- Giltighetstid: Gäller i upp till 30 dagar
- Andra förmåner: Ladda när du vill
- Erbjudande: Fria samtal, fria sms
- Bäst alternativ
- Bra täckning
- Olika surfmängder
Halebop kontantkort
Halebop laddar du lättast på Halebops hemsida. Var fjärde gång du laddar ditt kontantkort för minst 99 kronor så bjuder Halebop på 1 GB extra data. Halebop har i huvudsak två olika laddningsalternativ: Fastpris och Go (saldo).
- Nät: Telias mobilnät
- Pris: 129 – 429 kr.
- Surf: 2 – 100 GB surf per månad
- Sms, samtal: gratis samtal, sms och mms med bästa prisplan
- Giltighetstid: Beror på prisplan, men vanligtvis 30 dagar
- Andra förmåner: Oanvänd surf sparas
- Rabatter: Var fjärde gång du laddar ditt kontantkort med minst 99 kronor får du 1 GB surf extra
- Många prisplaner
- Spara oanvänd surf
- Funkar inom hela EU
Ladda kontantkort Comviq
Du kan ladda ditt kontantkort direkt via Comviqs hemsida. Gå till Comviq.se/tanka och följ anvisningarna. Det går snabbt och enkelt att ladda via hemsidan och du kan välja olika betalningsalternativ. Det tar en liten stund innan din laddning syns på kontantkortet.
Du kan även ladda kontantkortet genom Comviqs app. Du laddar ner Comviq appen och i den ser du enkelt hur du ska göra för att ladda ditt kontantkort via appen. Det går precis lika bra att ladda via appen som via hemsidan och funkar för både iPhone och Android. Vill du hellre ladda via internetbank, så kan du oftast göra det. De flesta bankerna stödjer tjänsten, men inte alla. Du skriver in ditt nummer i rätt ruta och pengarna laddas sedan över till ditt kontantkort. Snabbt och enkelt.
- Nät: Tele2 mobilnät
- Pris: Från 45 kr
- Surf: 0,5 GB – Obegränsad
- Giltighetstid: Gäller i upp till 30 dagar
- Andra förmåner: Samma prisplan som abonnemangen
- Erbjudande: Fria samtal, fria sms
- Bra val
- Fin täckning
- Välj surfmängd
Ladda kontantkort Telenor
Hos Telenor laddar du ditt kontantkort på flera sätt. Du kan ladda via deras app Telenor Ladda, via Internet, eller via din egen Internetbank, till exempel Swedbank, Handelsbanken eller Nordea. Det finns även värdebevis att köpa i din mataffär, på din bensinstation eller i deras egna butiker runt om i landet. Hos Telenor hittar du olika paket, både fasta och rörliga, som du kan ladda på din mobil.
- Nät: Telenor mobilnät
- Pris: Från 49 kr i månaden
- Surf: 0,5 – 150 GB
- Giltighetstid: Gäller upp till 6 månader (perioden varierar beroende på vald laddning)
- Andra förmåner: Var 6:e laddning gratis genom prenumeration i Ladda appen
- Erbjudande: Fria samtal, fria sms
- Ladda kontantkort
- Bra täckning
- Snabb mobilsurf
Fördelar med kontantkort
Många tycker att det är smidigt med kontantkort till mobiltelefonen och upplever att man har en större kontroll på mobilkostnaden. Köper man saldo istället för en laddning med fast pris kan det dock bli dyrare än ett mobilabonnemang, och pengarna på kontantkortet kan ta slut när man behöver telefonen som mest. Det är därför alltid viktigt att jämföra priser, och vad som är mest praktiskt, innan man bestämmer sig för om man vill ha kontantkort eller abonnemang.
Precis som många abonnemang så erbjuder även många former av kontantkort obegränsade samtal och meddelanden inom landet. Den stora skillnaden är att ett kontantkort behöver fyllas på varje månad medan ett abonnemang förnyas automatiskt.
Abonnemang vs Kontantkort
Tack vare att de flesta operatörer har abonnemang i form av fastpris så får man en bra kontroll över mobilkostnaden när man väljer ett abonnemang. Kostanden är den samma varje månad och man behöver inte vara orolig för att få en saftig faktura i slutet på månaden om man ringt lite mer än vanligt. Många av de abonnemang och kontantkort som operatörerna erbjuder har liknande prisplaner – i alla fall om man väljer fastpris.
Om du väljer kontantkort finns det flera olika prispaner att välja på hos de olika operatörerna. Du kan välja om du vill ladda ditt kontantkort med saldo, som det dras från när du använder telefonen, eller fastpris som ger dig samma villkor som ett abonnemang. En påladdning med fastpris är vanligtvis giltig i 30 dagar, men det finns även operatörer som erbjuder en giltighet på en vecka. Vanligtvis får man obegränsat antal samtal och meddelanden inom Sverige, men surfen är begränsad.
Kontantkort till första mobilen
Många ger sina barn ett kontantkort till den första mobilen. Ett kontantkort är idag ett bra alternativ eftersom det inte går att använda betaltjänster eller göra köp. Väljer du ett kontantkort med fastpris kan du vara lika säker på att barnet kan ringa som du kan vara genom ett abonnemang. Så länge som du kommer ihåg att tanka kontantkortet varje månad så kommer barnet inte stå utan möjlighet att ringa.
Surfar med mobilen
Huruvida man ska välja kontantkort eller abonnemang beror helt på vad man själv känner är passande. Det beror på vilket behov man har och hur mycket du vill ringa eller surfa. Idag använder vi telefonen till så mycket mer än att bara ringa. Vi bär runt på små mini-datorer i fickorna. Det innebär att man både surfar, letar information, uträttar ärenden och handlar genom telefonen. Mobilen har blivit likvärdig en bärbar dator eller surfplatta. Ofta är det bara om man vill ha en större skärm som man söker informationen på datorn.
Man får olika mycket surf beroende på hur man väljer att ladda sitt kontantkort. För den som inte surfar så mycket räcker en påladdning med bara ett par GB, medan den som surfar mer kanske väljer en påladdning med hela 100 GB eller obegränsad surf.
Använda kontantkort utomlands
Om du laddar ditt kontantkort för att åka utomlands ska du vara medveten om att du inte alltid kan använda ditt kontantkort i andra länder. Vissa operatörer tillåter dig att ringa, surfa och sms:a när du är utomlands, men det hör inte till vanligheterna. Då kan du istället kolla om operatörerna har olika utlandspaket som gör att du både kan använda telefonen, och göra det mer fördelaktigt än med en vanlig prisplan.
Lycka till med att ladda och tanka ditt kontantkort hos din mobiloperatör. Numera är det enkelt att skaffa ett abonnemang utan bindningstid hos de flesta operatörerna, ifall du vill slippa tanka ditt kontantkort. Med ett abonnemang har du ibland bättre priser på surf och samtal och du kan skaffa abonnemang utan bindningstid och uppsägningstid. I princip fungerar det då som ett kontantkort.
Vanliga frågor och svar om kontantkort
Vilka operatörer har kontantkort?
Hallon, Halebop, Comviq och Telenor är exempel på operatörer som säljer kontantkort. De har lite olika erbjudanden och prisplaner, samt villkor för utlandssamtal.
Hur laddar jag ett kontantkort?
Det enklaste är att surfa in på din operatörs hemsida och ladda direkt där. Du kan också skicka en sms-kod för att ladda på ditt kort, eller köpa laddningen via en återförsäljare, som Pressbyrån eller Seven Eleven.
Hur mycket surf ingår i kontantkort?
Det är valfritt. Precis som när du väljer abonnemang får du välja mellan olika paket när du köper kontantkort. Ju mer surf desto mer får du betala.
Kan jag använda kontantkort utomlands?
Du kan använda en del kontantkort utomlands, dock inte alla. Du bör kolla upp vad som gäller hos den operatören och för det kontantkort du väljer innan du reser.
Är kontantkort bättre än abonnemang?
Det finns kontantkort med månadskostnad som mer eller mindre fungerar precis som abonnemang. Kontantkort passar också bra för dig som har svårt för att beviljas ett abonnemang.