Att spisa böcker digitalt blir allt vanligare, och när vi svenskar får välja är det framförallt ljudböcker som gäller. Det märks inte minst på alla de olika svenska ljudbokstjänster som går att prenumerera på.

Här guidar vi dig till de bästa svenska tjänsterna och lyfter även fram några alternativ.

 

Vi har rangordnat tjänsterna efter vad vi tycker är viktigt hos en ljudboksapp, såsom:

 

  • Pris
  • Antal böcker och exklusiva titlar
  • Användarvänlighet
  • Funktioner

 

De 7 tjänster som vi har valt ut är de som vi anser vara de bästa på marknaden och som har gratis provperioder.

 

1. Storytel

 

 

Storytel

9,4/10

 
 

 

✅ Tre abonnemangsmodeller med obegränsad tillgång till böcker

✅ Storytel Original – exklusiva böcker för plattformen

✅ Prova gratis i 14 dagar

 

Storytel är den ljudbokstjänst som har funnits längst på den svenska marknaden. De har över en miljon betalande kunder som valt någon av de tre tillgängliga abonnemangsmodellerna.

 

Storytel Originals – exklusiva ljudböcker

 

Utbudet av ljudböcker hos Storytel är stort, särskilt av svenska titlar. Men det finns också en hel del engelska böcker att lyssna på.

 

Men det är de exklusiva ljudböckerna som släpps under Storytel Original som gör Storytel till en unik tjänst. Böckerna är exklusivt skrivna och inlästa för Storytel. Du kan alltså inte lyssna på dem någon annanstans.

 

Sökfunktion med filter och lättanvänd app

 

Hos Storytel kan du leta efter böcker i olika genrer, ta del av topplistor och redaktionens utvalda tips. Det finns också en sökfunktion med filter, så att du kan specificera vad du letar efter, exempelvis genom författarnamn eller årtal.

 

Ljudboksspelaren som används för att streama eller spela upp nedladdade böcker är lättanvänd. Den har alla grundläggande funktioner vi förväntar oss, samt en smidig tidslinjefunktion som gör det lättare att hoppa framåt eller bakåt i boken.

 

Slutomdöme om Storytel

 

Storytel är ett bra och tryggt val, som ger dig tillgång till ett obegränsat antal ljudböcker oavsett vilken abonnemangsform du väljer. Appen är lättnavigerad och ljudboksspelaren gör jobbet.

 

Men det som verkligen gör att Storytel sticker ut är de exklusiva titlarna, som inte går att lyssna på någon annanstans.

Prova Storytel gratis nu

 

2. Bookbeat

 

 

Bookbeat

9,2/10

 
 

 

✅ Billigare abonnemang för dig som inte lyssnar så ofta

✅ Lättanvänd och tydlig navigering

✅ Prova gratis i 14 dagar

 

Bookbeat liknar Storytel mycket när det kommer till utbud, men saknar egna exklusiva titlar. De har även gått en lite annorlunda väg med sina abonnemangsformer.

 

Istället för att erbjuda ett obegränsat antal böcker för varje abonnemang finns ett billigare alternativ för dig som lyssnar sporadiskt. Med detta ”Basic”-abonnemang får du lyssna 20 timmar i månaden till en lägre månadskostnad.

 

De erbjuder även ett mellanabonnemang med 100 timmars lyssning och ett premiumabonnemang med obegränsad lyssning.

 

Tydligt gränssnitt och välutvecklad sökfunktion

 

Av alla ljudbokstjänster är Bookbeat en av de mest lättnavigerade. De har satsat mycket på att göra gränssnittet tydligt och inbjudande och det är lätt att hitta böcker att lyssna på.

 

Förutom ett flertal topplistor och rekommenderade böcker är sökfunktionen mycket funktionell. Det går att söka på såväl författare som översättare, eller filtrera utifrån kundomdöme, årtal och land.

 

Ljudboksspelaren har flera funktioner för att hoppa framåt eller bakåt i boken. Det går även att ställa in uppläsningshastighet och sovtimer. Alla funktioner du kan tänkas behöva med andra ord.

 

Slutomdöme om Bookbeat

 

Bookbeat har ett stort utbud av ljudböcker och en tilltalande design. Prismodellerna skiljer sig åt från Storytel. För dig som vet att du inte lyssnar särskilt ofta är Bookbeats billigaste abonnemangsmodell ett bra alternativ.

Prova Bookbeat gratis nu

3. Nextory

 

 

Nextory

9,1/10

 
 

 

✅ Bra sökfunktion

✅ Flera lösningar för familjekonton

✅ Prova gratis i 14 dagar

 

Ytterligare en alternativ prenumerationsmodell möts vi av hos Nextory. Det billigaste abonnemanget låter dig nämligen lyssna fritt – men nya titlar får du inte tillgång till förrän efter 6 månader. Vill du komma åt dem behöver du skaffa något av de större abonnemangen.

 

Om din familj vill dela på ett Nextory-abonnemang men ha varsitt konto finns det olika lösningar för det. Det största abonnemanget låter 4 familjemedlemmar dela på samma konto. Det sparar mycket pengar i jämförelse med om alla har varsitt Nextory-abonnemang.

 

Vad beträffar utbudet av böcker matchar Nextory konkurrenterna. De har dock inga exklusiva titlar.

 

Snygg ljudboksspelare och omtyckt app

 

Nextorys ljudboksspelare är stilfull och påminner om musikuppspelare som Spotify eller Apple Music. Det är ett välbekant och enkelt sätt att navigera sig genom ljudboken.

 

När du söker efter ljudböcker på Nextory hittar du snabbt vad du letar efter. Nextorys app är omtyckt av användarna och har fått mycket bra omdöme både i App Store och Google Play.

 

Slutomdöme om Nextory

 

Nextory har liknande utbud som de andra stora svenska ljudbokstjänsterna. De skiljer sig dock åt genom att ha lite annorlunda abonnemangslösningar.

 

Nextory passar bra för familjer som vill ha varsitt konto men samma abonnemang. Med tanke på att appen och ljudboksspelaren är snygga och lättnavigerade lär också hela familjen bli nöjda med upplevelsen.

Prova Nextory gratis nu

4. Bokus Play

 

 

Bokus Play

8,8/10

 
 

 

✅ Billigt basabonnemang

✅ Abonnemanget ger rabatt på Bokus och Akademibokhandeln

✅ Prova gratis i 14 dagar

 

Bokus Plays har det billigaste basabonnemanget av de svenska ljudbokstjänsterna. Å andra sidan ingår då bara en ljudbok i månaden. Men om det upplägget passar det dig så är det ett klart bättre alternativ än att betala i onödan för böcker du ändå inte kommer lyssna på.

 

Föredrar du obegränsad lyssning finns förstås även det alternativet. Det största abonnemanget ger familjen tillgång till alla böcker. Upp till 3 familjemedlemmar kan fått sin egen användarprofil på samma abonnemang.

 

Ljudboksspelaren med alla nödvändiga funktioner

 

Bokus Plays ljudboksspelare innehåller det mesta för att vara funktionell. Det är dock inte den mesta lättanvända spelaren av alla. För att bläddra i ljudboken kan du hoppa framåt eller bakåt 30 sekunder. Eller så kan du svepa med fingret över den equaliser-liknande tidslinjen.

 

Färre internationella titlar än konkurrenterna

 

Utbudet på Bokus Play matchar de andra ljudbokstjänsterna, åtminstone när det kommer till svenska titlar. För engelsk och annan utländska litteratur är utbudet lite mindre.

 

Få rabatt på Bokus och Akademibokhandeln

 

När du har ett konto på Bokus Play får du rabatt på Bokus och Akademibokhandeln på köpet. En trevlig bonus som ger mervärde till tjänsten.

 

Slutomdöme om Bokus Play

 

Bokus Play är inte den största av ljudbokstjänsterna men utmärker sig ändå tillräckligt för att vara det intressantaste alternativet för vissa användare.

 

Tjänsten passar perfekt för dig som nöjer dig med en ljudbok i månaden, då det finns ett billigt abonnemang för det. Dessutom får du rabatter på köpet.

Prova Bokus Play gratis nu

5. Audible

 

 

Audible

8,5/10

 
 

 

✅ Enormt utbud

✅ Exklusivt material

✅ Prova gratis i 30 dagar

 

Audible är Amazons ljudbokstjänst som nu också börjar växa på den svenska marknaden.

 

Sedan tidigare har man ett enormt utbud av ljudböcker på engelska, men nu börjar även biblioteket av svenska titlar att växa. Dessutom släpper de exklusiva svenska titlar genom Audible Original.

 

Generös prova på period

 

Audible låter dig testa tjänsten i hela 30 dagar utan att betala något. Ett abonnemang hos Audible fungerar dock annorlunda än på det svenska ljudbokstjänsterna. Hos Audible får du en kredit varje månad som du använder för att köpa valfri ljudbok. Vill du köpa fler måste du betala extra för det.

 

Nackdelen med det här systemet är förstås att du inte kan lyssna obegränsat på ljudböcker. Men fördelen är att böcker som du köper med din kredit får du behålla även efter att du avslutat ditt abonnemang. För alla prenumeranter på Audible ingår även alla deras podcasts helt gratis.

 

App och ljudboksspelare med billäge

 

Det är enkelt att navigera sig fram i Audibles app, och när du söker kan du filtrera efter hur lång ljudboken är.

 

Ljudboksspelaren har alla funktioner vi förväntar oss, såsom bokmärke, knappar för att hoppa framåt och bakåt och möjlighet att ändra hastigheten. Audibles app har även ett billäge som gör knapparna större när du lyssnar på ljudböcker medan du kör.

 

Slutomdöme Audible

 

Audible har fram tills nu inte varit ett alternativ för dig som är intresserad av svenskt innehåll. Den saken håller dock på att förändras, och nu finns det till och med svenska ljudböcker på Audible som du inte hittar någon annanstans.

 

Till skillnad från andra ljudbokstjänster får du också möjlighet att behålla ljudböcker som du köpt med dina krediter hos Audible.

Prova Audible gratis nu

6. Audiobooks.com

 

 

Audiobooks.com

8,2/10

 
 

 

✅ Behåll ljudböckerna

✅ Stort utbud

✅ Prova gratis i 30 dagar

 

Audiobooks.com är vid sidan av Audible den populäraste ljudbokstjänsten i USA. Lika gångbar är den kanske inte på den svenska marknaden, med tanke på avsaknaden av svensk app. Svenska ljudböcker är det dock ont om.

 

Det här är alltså en ljudbokstjänst främst för dig som vill lyssna på engelska och amerikanska ljudböcker. Och där är utbudet stort.

 

En bok i månaden

 

Liksom hos Audible är det inte tal om något obegränsat antal ljudböcker varje månad hos Audiobooks.com. Istället får du en bok i månaden och krediter som du kan köpa fler böcker för. Böckerna du köper får du behålla.

 

Köp böcker direkt i appen

 

Det finns inget att sakna i Audibooks.com ljudboksspelare, utan den innehåller de flesta funktioner som behövs för att göra lyssningsupplevelsen trevlig. Appen i sig är lättnavigerad och gör det lätt att hitta nya böcker att lyssna på. Du kan köpa böckerna direkt i appen på din mobil och sedan börja lyssna.

 

Slutomdöme om Audiobooks.com

 

Om du är ute efter ljudböcker på engelska är Audiobooks.com ett bra alternativ. Här hittar du mängder med titlar och du får dessutom behålla dem efter att du köpt dem. Lyssnar du på mer än en eller två böcker i månaden finns det dock bättre tjänster.

Prova Audiobooks.com gratis nu

7. Spotify

 

 

Spotify

7,5/10

 
 

 

✅ Klassiker och barnböcker

✅ Går även att lyssna med gratisversionen

✅ Prova Spotify Premium gratis i 30 dagar

 

Spotify är lite av en joker i den här listan, då det ju egentligen är en musiktjänst först och främst. På senare tid har det dock dykt upp en och annan ljudbok på tjänsten. Om vi får tro på ryktena är ljudboksmarknaden en där Spotify gärna vill slå sig in, precis som man gjort med podcasts.

 

Sök för att hitta ljudböcker

 

Spotify har ännu inte utvecklat någon plattform som gör det enkelt att hitta ljudböcker på tjänsten. Du måste själv använda sökfunktionen för att hitta böcker du letar efter.

 

Exempelvis finns Karin Boyes bok Ella gör sig fri som ljudbok, men det krävs att du specifikt söker efter Karin Boye och sedan letar dig fram till boken. Ljudboken finns då tillgängligt som album, med Karin Boye som artist.

 

Välbekant gränssnitt

 

Spotify behandlar alla sina ljudböcker som vilket musikalbum som helst. Är du van Spotify-användare är det därför inte konstigheter att lyssna på en ljudbok. Kapitlen i böckerna är uppdelade som spår, och du hoppar framåt och bakåt i böckerna som när du lyssnar på musik.

 

Klassiker och barnböcker

 

Spotifys utbud av ljudböcker är mindre än de renodlade ljubokstjänsternas. Det finns dock några guldkorn att hitta om du vet vad du letar efter. Spotify har bland annat ett bibliotek av klassiker samt en del barnböcker.

 

Slutomdöme om Spotify

 

Spotify är ännu inte redo att helt ersätta någon av de etablerade ljudbokstjänsterna. Men för dig som har en Spotify-prenumeration kan det vara bra att känna till att det faktiskt finns en hel del böcker att hitta där.

 

Och eftersom Spotify har en gratisversion kan du ju faktiskt få tillgång till ljudböcker utan att betala en krona. Om du står ut med reklamavbrott just när det börjar bli som mest spännande i Johan Theorins Knackningar vill säga.

Prova Spotify gratis nu

 

Vanliga frågor och svar

 


Finns det ljudböcker på Spotify?

Ja, Spotify har under de senaste åren satsat på att utvidga sin plattform till mer än musik. En del av den satsningen inkluderar ljudböcker. Idag hittar du en del barn- och ungdomsböcker på plattformen. Du kan också hitta ljudboksversioner av klassisk litteratur som Frankenstein av Mary Shelley.


Finns det gratis ljudböcker?

Det finns många ljudböcker att få tag på gratis och helt lagligt på nätet. Ofta rör det sig dock om äldre böcker. På sidan Librivox kan du lyssna på klassiska ljudböcker helt gratis, inlästa av volontärer. Är du mer intresserad av nyare böcker kan du lyssna gratis genom att använda ljudbokstjänsternas prova på-perioder som är gratis. Du kan också låna ljudböcker på biblioteket.


Varför ska jag lyssna på ljudböcker?

Ljudböcker gör det möjligt att läsa även när du är på resande fot, på jobbet, tränar, diskar, städar eller lagar mat. Du har med andra ord alltid med dig din bok. Om du föredrar att läsa på traditionellt vis finns det många ljudbokstjänster som även har e-boksversionerna av böckerna. Då kan du läsa som vanligt i din favoritfåtölj, och sedan hoppa över till ljudboken när du behöver göra något annat.


Vilken tjänst är bäst för ljudböcker?

För svenska böcker rekommenderar vi i första hand någon av de svenska prenumerationstjänsterna för ljud- och e-böcker: Storytel, Bookbeat, Bokus Play eller Nextory.
De är snarlika, men har ändå vissa skillnader i utbud och funktion. Genom att läsa genomgången av tjänsterna på Surf.nu och prova på några olika alternativ gratis hittar du snart din favorit.