Mobil surf är något som med tiden blivit allt vanligare. Idag kan man surfa nästintill lika snabbt, bra och effektivt med sin surfplatta eller mobil som man kan göra med en vanlig dator. Den stora fördelen med surf genom mobil eller surfplatta är att man blir mobil på ett helt annat sätt. Du kan surfa var du vill, när du vill bara du har ett abonnemang eller ett kontantkort att surfa genom.

Att tänka på vid val av mobil surf

  • Priset – Det skiljer mycket mellan olika operatörer, jämför noga och välj det alternativ som blir mest fördelaktigt för dig. Idag behöver det billigaste alternativet inte vara sämre än ett dyrare alternativ.
  • Bindningstiden – Det kan skilja mycket i bindnings- och uppsägningstid mellan de olika operatörerna, kontrollera noggrant så att du vet vad du tecknar avtal på.
  • Volymmängd – Det kan finnas begränsningar i hur stor mängd data man får ladda ner innan hastigheten sänks. Denna mängd kan variera från 1 gb till 20 gb. Om du bara använder din uppkoppling till enklare saker klarar du dig med en lägre volym data.
  • Hastighet – Här är det verkligen läge att jämföra och fundera över vilken hastighet just du behöver. Tänk på att högre hastighet blir dyrare, det är även lätt hänt att man förbrukar en större mängd data när man har en högre hastighet.
  • Täckning – Ett billigt abonnemang med mycket surf i hög hastighet kommer inte att göra någon nytta om du inte har täckning. Släng alltid ett öga på operatörens täckningskarta för att se hur täckningen förväntas vara där du oftast befinner dig. De flesta operatörerna har bra täckning runtom i hela landet, men du som bor i glesbygden har större anledning att kontrollera täckningskartorna.

Om du tidigare har haft ett abonnemang där du har surfat, då kan du se hur mycket surf som du faktiskt har förbrukat. Det ger en realistisk uppfattning som du kan utgå ifrån när du väljer ett nytt abonnemang.

Spara både pengar och surf

Använd Wi-Fi

Även om du anser dig ha mycket surf på din telefon, se till att koppla upp dig på Wi-Fi när du är hemma eller på arbetet. Du kan spara många GB på att göra detta, och rätt vad det är så kanske du klarar dig på en mindre mängd surf, och kan därigenom spara några kronor på ett mindre abonnemang.

Byt mellan operatörens surfmängder

När du skaffar ett abonnemang så är det en god idé att välja en operatör som inte har bindningstid. Du kan du väldigt lätt byta abonnemangsstorlek, både upp och ner. Det gör att du kan testa en volym, och när du efter de första månaderna märker att det var för mycket eller för lite, då byter du till en mer lämplig nivå. På detta sättet så slipper du köpa till extra surf varje månad för att det abonnemang du först valde innehåller för lite surf.

Stäng applikationer du inte använder

Om du har en begränsad mängd data att tillgå så är det klokt att se över vad dina applikationer i mobilen och surfplattan förbrukar i data. Det förekommer ofta att applikationerna är ”aktiva” även då du inte använder dem. De kan exempelvis samla in information om var du befinner dig o.s.v. Detta förfarande förbrukar både data och batteri.

Mobil surf i surfplatta eller dator

Om du är ute efter en flexibel surflösning som gör att du kan använda din surfplatta eller dator utan att behöva tillgång till fast internet, då är det ett mobilt bredband du söker. Ett mobilt bredband är ett abonnemang eller kontantkort som använder sig av det mobila nätet. Det betyder att du surfar på samma sätt som du gör genom din telefon, fast du kan göra det direkt i din surfplatta eller telefon.

För att kunna ta del av nätet behöver du ansluta sim-kortet för det mobila bredbandet i ett USB-modem, router, eller direkt i surfplattan. Likt ett sim-kort till en telefon så placerar du sim-kortet i modemet, och kopplar sedan upp din enhet som vanligt.

Det finns idag många prisvärda och bra alternativ för mobilt bredband. Det finns i både abonnemangsform och i kontantkortsform, och det är väldigt lätt att komma igång. Mobilt bredband var förr någonting för de riktigt tekniskt lagda, men idag kan vem som helst klara av att installera ett mobilt bredband och surfa var den än önskar, och det behöver absolut inte kosta skjortan.