Här hittar du de bästa barnabonnemangen från flera operatörer. Målsman är den som kan teckna ett mobilabonnemang för sina barn. Just nu finns det 4 operatörer som erbjuder mobilabonnemang för barn: Vimla, Hallon, Comviq och Fello. Dessa barnabonnemang har ett rabatterat pris jämfört med vanliga mobilabonnemang. Här kan du jämföra de billigaste mobilabonnemangen för barn – från 95 kr per månad.
De billigaste mobilabonnemangen kostar runt hundra kronor i månaden och det ingår då fria samtal, fria sms och en mindre mängd GB att surfa för. Det finns flera operatörer som har abonnemang i denna prisklassen till exempel Hallon, Vimla och Fello.
Topp 4 barnabonnemang
Vimla: Billigaste barnabonnemanget
Hallon: Bästa mobilabonnemangen för barn
Fello: Telias mobilnät
Comviq: Bäst på utlandssamtal
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för barn?
Vimla 1GB är ett av de billigaste mobilabonnemangen för barn och passar bra för yngre användare som inte behöver mycket surf. Med 1GB surf kan barnet hålla kontakten via samtal och SMS samt använda appar med låg dataförbrukning, som chattprogram. Vimla erbjuder dessutom fria samtal och SMS, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för föräldrar som vill ha kontroll över kostnaderna. Abonnemanget har inga bindningstider och går enkelt att uppgradera om barnets behov förändras.
Hallon 10GB är ett utmärkt mobilabonnemang för barn, eftersom det erbjuder en lagom mängd surf, fria samtal och SMS till ett överkomligt pris. Med 10GB surf kan barnet använda internet till vardagliga aktiviteter som att titta på videor, spela spel eller använda sociala medier, utan att föräldrarna behöver oroa sig för höga kostnader. Hallon har också fördelen av att inte ha några bindningstider, vilket ger flexibilitet att ändra eller avsluta abonnemanget vid behov. Dessutom har Hallon ett bra rykte för enkel kundhantering och prisvärda abonnemang.
Bäst i test mobilabonnemanget för barn: Hallon 10GB
När en minderåring ska få en mobiltelefon eller byta abonnemang är det en bra idé att skaffa ett mobilabonnemang som är anpassat för barn. Abonnemangen kallas barnabonnemang och kan tecknas till alla barn och unga under 18 år.
Det som kännetecknade här typen av abonnemang är att månadskostnaden är lägre och man får mer surf för sina pengar.
Glöm inte att det är du som förälder eller målsman som måste teckna abonnemanget, då minderåriga inte får ingå avtal eller teckna någon sorts abonnemang.
Vem kan skaffa ett barnabonnemang?
Ett barnabonnemang kan skaffas av föräldrar eller vårdnadshavare som vill ge sitt barn en mobiltelefon med anpassade villkor och kostnader. Det är ett populärt alternativ för att hålla kontakt med barnen och samtidigt ha kontroll över användningen, som till exempel surfmängd och samtal. Vanligtvis finns det åldersgränser för att teckna ett barnabonnemang, och det är föräldrarna som ansvarar för betalningen och abonnemangets villkor.
Barnabonnemang och surfvanor
Ett barns användning av mobilabonnemanget kan skilja sig markant från din egen användning. De kommunicerar och umgås via mobilen och sociala medier med sina vänner. Därför är surfmängden som ingår i ett abonnemang viktig.
För dig som förälder däremot är det viktigt att barnet alltid kan nå dig genom att ringa eller skicka ett meddelande.
Alla abonnemang som vi rekommenderar har fria samtal och sms – surfmängdet är det man väljer själv. För ett yngre barn kan en surfmängd på ett par GB räcka långt, men för äldre barn kan en större surfmängd behöver beroende på hur barnet använder sin mobil.
Är ett abonnemang bättre än ett kontantkort för barn?
En fråga många föräldrar ställer sig själva är om de ska skaffa ett mobilabonnemang eller ett kontantkort till sitt barn. Vi tycker att du ska välja ett abonnemang. Med ett mobilabonnemang kan ditt barn alltid ringa och skicka sms – och i slutändan är det ofta det mest prisvärda alternativet.
Det händer dock att föräldrar funderar på om de vågar skaffa ett abonnemang, mycket på grund av att de är rädda att barnet ska använda telefonen för mycket och till exempel ringa dyra betalsamtal. Det finns dock lösningar som gör abonnemanget barnsäkert – kostnadskontroll.
Med kostnadskontroll kan man begränsa betalsamtal och betal-sms, och även alla samtal utomlands. Läs mer under rubriken ”Förhindra olämplig användning” nedan.
Mobilabonnemang barn
Det finns fyra operatörer som erbjuder mobilabonnemang för barn som vi rekommenderar:
Hallon: Barn och ungdom under 18 år, 10 – 200 GB
Vimla: Barn och ungdom under 18 år, 1 -75 GB
Fello: Barn och ungdom under 18 år, 3 – 35 GB
Comviq: Student och under 18 år, 3 – 100 GB
Vilka mobiloperatörer har de bästa barnabonnemangen?
Vilka svenska mobiloperatörer har egentligen abonnemang speciellt för ungdomar under 18 år? Här går vi igen dem.
Hallons mobilabonnemang
Hallon erbjuder förmånliga mobilabonnemang med fast pris för barn. Det innebär att du får riktigt låga priser och gratis samtal och sms, samt mycket surf. Hur gör du för att beställa ett abonnemang hos Hallon? Du som förälder beställer abonnemanget och fyller i ditt eget personnummer.
Vimlaerbjuder lägre priser eller mer surf för alla abonnemang som tecknas för minderåriga under 18 år. Ett mycket populärt abonnemang – då man kan välja på riktigt lite surf, upp till riktigt mycket surf.
Fello låter dig beställa billiga abonnemang för dina barn under 18 år. Du får lägre pris eller mer surf beroende på vilket abonnemang du väljer. Oanvänd surf kan sparas och du har ingen bindningstid om du skulle vilja byta mobiloperatör i framtiden. Det är enkelt att spärra extra köp till abonnemanget, så som mer surf, samtal utomlands eller andra betaltjänster.
Nät: Telias mobilnät
Ordinarie Pris: 95 – 265 kr. Rabatt de första månaderna
Surf: 3 – 35 GB surf per månad.
Sms, samtal: Fria samtal och sms
Uppsägningstid: Ingen bindningstid
Andra förmåner: Spara oanvänd surf
Bäst mobilabonnemang om vill använda Telias mobilnät.
Comviqlåter föräldrar med barn under 18 år teckna alla abonnemang som ingår i deras studenterbjudande. Abonnemangen har riktigt mycket surf till ett bra pris.
Nät: Tele2 mobilnät
Ordinarie pris: 105 – 345 kr
Surf: 3 – 100 GB surf per månad
Sms, samtal: Fria samtal och sms ingår
Uppsägningstid: Ingen bindningstid
Andra förmåner: Spara surfen i alla abonnemang utom det minsta på 3 GB
Du kan lägga till mobiltelefon i olika prisklasser.
My Beat-abonnemang för barnen MyBeat har inga speciella abonnemang framtagna för barn. Alla abonnemang är spärrade för betalsamtal från början. Vill man få tillgång till betalsamtal kontaktar man MyBeats support.
Telia barnabonnemang Telia har inget specifikt barnabonnemang, däremot erbjuder de rabatt till alla som är under 28 år. Rabatten ligger på 50 kr i månaden. Ungdomspriserna, eller ungdomrabatten, gäller på Telias ordinarie mobilabonnemang. Ett bra tips om du vill använda Telias nät är att välja Fellos barnabonnemang istället. De är betydligt billigare men använder Telias mobilnät.
Tele2 barnabonnemang Tele2erbjuder inget specifikt barnabonnemang, men de erbjuder familjeabonnemang och en tjänst som kallas Föräldrakollen. Med Föräldrakollen kan man spärra abonnemanget från att göra inköp och ringa betalsamtal. Om man själv redan är kund hos Tele2 kan man välja att ändra ditt abonnemang till ett familjeabonnemang, sen lägga till upp till fem personer totalt. Priserna är dock inte lika förmånliga som de Hallon, Fello och Vimla erbjuder.
Tre barnabonnemang Teleoperatören Tre har inga abonnemang specifikt för barn och ungdomar. Istället satsar de på bra innehåll för alla, vilket de hoppas ska kunna locka även icke-myndiga kunder och framför allt deras föräldrar. Tre erbjuder dock ett förmånligt Familjeabonnemang där flera användare delar på ett abonnemang.
Halebop barnabonnemang Halebophar inga specifika abonnemang för barn. Däremot är deras målgrupp unga människor som är flitiga användare av mobilen. Det innebär att priserna är ganska låga och att mycket surf och fria samtal/sms inkluderas i deras mobilabonnemang med fast pris. Halebop erbjuder familjeabonnemang där man kan lägga till flera användare till ett huvudabonnemang men alla får egen surfpott.
Vill man ha ett barnabonnemang i Telias nät, som Halebop använder, rekommenderar vi Fello.
Vilka operatörer har barnabonnemang?
Tabell: Har operatören barnabonnemang?
Operatör
Barnabonnemang
Hallon
Ja
Vimla
Ja
Comviq
Ja, student
Fello
Ja
Chilimobil
Nej
Halebop
Nej
Telia
Nej*
Telenor
Nej
Tele2
Nej
*Telia har rabatt till alla under 28 år, men inga specifika barnabonnemang.
Förhindra olämplig användning – barn och mobiltelefoner
Oron över att telefonen ska missbrukas, till exempel med dyra betalsamtal eller köp i appar, är stor hos många föräldrar och kan vara något som gör att man tvekar när man ska välja ett mobilabonnemang. Som tur är finns det tjänster som kan förhindra detta problem. Alla operatörer erbjuder till exempel kreditspärr och kostnadskontroll – det innebär att man inte kan göra betalsamtal med abonnemanget.
Förhindra köp i appar – Apple iPhone
Du kan förhindra att köp i appar genomförs på ett par olika sätt om du har en iPhone från Apple.
Skärmtid
Funktionen Skärmtid (under Inställningar > Skärmtid) kan användas för att begränsa köp i din iPhone. Ställ in Skärmtid på ditt barns enhet genom att följa instruktionerna i telefonen. När Skärmtid är påslaget kan du begränsa köp i App Store och iTunes under:
Begränsa innehåll/integritet
Köp i iTunes och App Store
Köp inuti program > Tillåt ej
Familjedelningsgrupp
Ett annat alternativ är att Familjedelningsgrupp. Samordnaren i Familjegruppen kan sätta på funktionen ”Be om köp”. Då måste alla köp godkännas av samordnaren innan de kan genomföras.
Inställningarna görs under Inställningar > Apple-ID > Familjedelning.
Förhindra köp i appar – Android
Om ditt barn har en Android-telefon kan du sätta på autentisering för köp i Google Play Store. Det gör du enligt stegen nedan:
Öppna Google Play Store
Välj din profil och tryck på Inställningar
Välj Autentisering > Kräv autentisering för köp
Markera För alla köp via Google Play på den här enheten
Nu kommer ett lösenord krävas vid varje köp i enheten.
Mobilabonnemang för barn
Ett mobilabonnemang för barn har flera fördelar. Både för dig som förälder och för barnet. Det är prisvärt och finns alternativ för yngre barn som behöver mindre surf och äldre barn som kanske gillar lite mer surf.
Fördelar med ett abonnemang för barn:
Du kan alltid nå ditt barn om det har sin mobiltelefon med sig
Bättre pris
Större surfmängd för samma pris hos flera operatörer
Kostnadskontroll – Du har kontroll över vad som köps med mobilen samt vilka samtal som kan genomföras
Spärr av specifika appar och hemsidor i mobilen
Som du ser finns det flera fina fördelar för dig att skaffa ett mobilabonnemang för barn. Säkerheten och enkelhet med kommunikationen är bara några av fördelarna.
När är det dags att få sin första mobiltelefon?
Det är förstås individuellt när ett barn bör få sin första mobiltelefon. En vanlig ålder är runt 10 år.
När ett barn får en mobiltelefon är det viktigt att tänka på att telefonen bör ha ett skal och ett skärmskydd – då går den inte sönder om den tappas i golvet. En första mobiltelefon till ett barn kan vara en ärv telefon av en förälder eller ett äldre syskon.
I videon nedan berättar en barnpsykolog om när ett barn kan vara moget för sin förstamobiltelefon:
Hitta ditt barns borttappade mobiltelefon
Om ditt barn skulle tappa bort sin mobiltelefon kan det vara bra att aktivera telefonens sökfunktion för att hitta den. För iPhone heter appen ”Hitta” och på Android ”Find my Device”.
Aktivera ”Hitta” på din iPhone
Gå till:
Inställningar
Apple-ID
Hitta
Under Hitta väljer du Hitta min iPhone och drar reglaget till På. Du kan även välja att slå på reglaget Dela min platsinfo. Man kan även välja att dela sin platsinformation med utvalda familjemedlemmar.
Aktivera Hitta min enhet (Android)
Om man vill ha funktionen på en Android behöver man först ladda ner appen ”Find my device” eller ”Hitta min enhet” i Google Play Store. När du har laddat ner appen loggar du in med ditt Google-konto, sen kan du börja använda funktionen.
Familjeabonnemang ger kontroll
Ett flertal operatörer erbjuder idag så kallade familjeabonnemang. Ett familjeabonnemang innebär att flera abonnemang administreras av en huvudanvändare – och den totala mobilanvändningen hamnar på en och samma faktura.
Familjeabonnemanget ger dig som förälder en överblick över hur barnet använder sin telefon, och du kan se till att kostnaderna inte springer iväg.
Några av de operatörer som erbjuder familjeabonnemang är Comviq, Tre, Tele2 och Telenor.
Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang till barn
Vilka operatörer har mobilabonnemang till barn?
De operatörer som har abonnemang för barn och ungdomar under 18 år är: Hallon, Vimla, Fello och Comviq. Dessa abonnemang erbjuds med ett extra förmånligt pris eller med extra mycket surf för pengarna. De kan även komma med vissa begränsningar.
När ska man ge ett barn sin första mobiltelefon?
Man ska ge ett barn sin första mobiltelefon när man anser att barnet är moget för det. Det vanligaste är i ålder 7 till 10 år.
Kan mitt barn stå på abonnemanget?
Nej ditt barn kan inte stå på abonnemanget. Det är alltid målsman som måste teckna mobilabonnemanget och stå på det.
Kan jag spärra köp i mitt barns abonnemang?
Hos de flesta operatörer kan man begränsa betaltjänster på sitt barns abonnemang. Man kan till exempel spärra surf utanför EU och samtal och sms till betalnummer. Man kan även begränsa köp i appar och app-butiker i mobiltelefonen. I iPhone inaktiverar man köp i appar i Inställningar > Skärmtid. Har man en Android-telefon kan man begränsa köp i Google Play: Inställningar > Kräv autentisering vid köp.
Kontantkort eller abonnemang till barn?
Ett kontantkort betalar man i förväg vilket gör att man enkelt kan begränsa hur barnet använder sin telefon. Potten på ett kontantkort kan dock ta slut, så är inte fallet med ett abonnemang. Abonnemang har i de flesta fall fria samtal och mess för en fast månadskostnad. Det gör att barnet alltid kan ringa eller messa om den har sin telefon med sig. Ett abonnemang behöver man heller inte fylla på varje månad eller när potten är slut.