Bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar

Vill du hitta det bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar? Här kan vi erbjuda en jämförelse mellan de bästa operatörerna för att du ska hitta rätt abonnemang för just er.

4G

1. Hallon

75% rabatt i 3 mån!

Fria Samtal

Fria Sms

8-200 GB Surf
från 24 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

2. Vimla (-18 år)

50% rabatt i 4 månader + 30 GB!

Fria Samtal

Fria Sms

6-100 GB Surf
från 50 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL
4G

3. Fello

50% rabatt i 2 mån!

Fria Samtal

Fria Sms

3-32 GB Surf
från 47,50 kr/mån
LÄS MER & BESTÄLL

 

[brands subscription = ’barn-18-ar’]

Om mobilabonnemang för barn

När ditt barn ska få en mobiltelefon är det en bra idé att skaffa ett mobilabonnemang som är anpassat för barn. Glöm inte att det är du som förälder som måste teckna abonnemanget, då minderåriga inte får ingå avtal eller teckna någon sorts abonnemang.

Flera mobiloperatörer erbjuder mobilabonnemang för barn. Oftast är månadskostnaden lägre för abonnemanget och det kan finns extra tjänster som till exempel kostnadsspärr och säkerhetspaket. Dessa extra tjänster gör så att du kan känna dig trygg med ditt barns mobilanvändande.

Kontantkort eller mobilabonnemang för barn?

Många väljer att ge sitt barn en telefon med kontantkort som första mobil. Det finns dock vissa begränsningar med kontantkort. Till exempel kan samtalspotten ta slut vilket gör att ditt barn kanske inte kan ringa dig när det skulle behövas. Ett abonnemang är många gånger tryggare eftersom det då alltid går att ringa med telefonen.

Det händer dock att föräldrar funderar på om de vågar skaffa ett abonnemang till sina barn, mycket beroende på att de är rädda att barnet ska använda telefonen för mycket och till exempel ringa dyra betalsamtal. Det finns dock lösningar som gör att det fungerar alldeles utmärkt med ett abonnemang till ditt barn. Läs vidare för att ta reda på hur du gör abonnemanget barnsäkert!

Barnabonnemang och surfvanor

Ett barns användning av mobilabonnemanget kan skilja sig markant från din egen användning. Barn och ungdomar kommunicerar och umgås via mobilen med sina vänner. Därför är surfmängden som ingår i ett abonnemang viktigt. Troligtvis är surfmängden betydligt viktigare än antalet samtal och sms som ingår. Däremot är det kanske för dig som förälder viktigt att barnet alltid kan nå dig genom att ringa eller skicka ett meddelande – och att du kan nå barnet på samma sätt.

Mobil till barn

Många barn får en mobiltelefon när de är kring 7 år gamla. Det är viktigt att tänka på att de måste ha skal på sina smartphones så att de inte går sönder. En del ärver sina mobiler av antingen föräldrarna, äldre syskon eller så de får en bra mobiltelefon för barn med abonnemang.

Det är även lämpligt att aktivera tjänster för att hitta mobilen om barnet skulle tappa eller glömma den. För iPhone heter appen ”Hitta min iPhone” och på Android ”Find my phone”.

Aktivera Hitta min iPhone

 1. För att sätta igång funktionen på en iPhone går man till Inställningar > sitt Apple ID > Hitta.
 2. Under Hitta kan man sätta på funktionen ”Hitta min iPhone” och välja att dela platsinformation.
 3. Man kan även välja att dela sin platsinformation med utvalda familjemedlemmar.

Aktivera Hitta min enhet (Android)

 1. Om man vill ha funktionen på en Android behöver man först ladda ner appen ”Find my phone” eller ”Hitta min enhet”.
 2. När du har laddat ner appen loggar du in med ditt Google-konto, sen kan du börja använda funktionen.

Mobilabonnemang barn och ungdom

 • Hallon 8-200 GB från 49:- per månad
 • Halebop 5 GB från 39:- per månad
 • Chili Obegränsad surf från 349:- per månad
 • Vimla 6-100 GB från 25:- per månad
 • Fibio 5-obegränsad surf från 39:- per månad
 • Fello 3-32 GB från 47,50:- per månad

Familjeabonnemang ger kontroll

Ett flertal operatörer erbjuder idag så kallade familjeabonnemang. Familjeabonnemanget ger dig som förälder en överblick över hur barnet använder sin telefon. En annan fördel med dessa abonnemang är att fria samtal till alla som omfattas av abonnemanget ofta ingår – även om man befinner sig utomlands. Det gör att hela familjen kan minska på sina mobilkostnader, speciellt om ni ringer mycket till varandra. Om man oftast befinner sig hemma i Sverige är den här funktionen inte lika viktig eftersom fria samtal och meddelanden – till alla – ingår i de flesta abonnemang.

Om du har små barn som precis börjat röra sig ute själv kan det vara bra att veta att det i många familjeabonnemang ingår en positioneringstjänst. Med hjälp av den kan du enkelt se var barnet befinner sig, något som kan vara en stor trygghet. Några av de operatörer som erbjuder familjeabonnemang är Telia och Telenor.

Billigare med barnabonnemang

Ett annat billigare alternativ är att köpa ett mobilabonnemang speciellt anpassat till barn. Då får du ett bra pris och kan välja att spärra abonnemanget från att till exempel ringa utomlands. Barnabonnemang ger ofta mer surf för samma eller billigare pris hos operatören. Flera operatörer har verkligen skapat bra abonnemang för barn! Billiga exempel är Hallon och Vimla som erbjuder prispressare abonnemang till personer under 18 år.

Förhindra olämplig användning

Oron över att telefonen ska missbrukas av barnet, till exempel med dyra betalsamtal eller köp av appar, är stor hos många föräldrar och kan vara något som hindrar att man väljer abonnemang. Som tur är finns det tjänster som kan förhindra detta problem. Alla operatörer har till exempel möjlighet att lägga in en kreditspärr. Den förhindrar att barnet kan göra dyra köp.

Det är även viktigt att tänka på att aldrig lämna dina kreditkortsuppgifter i ditt barns telefon. Både Apple Store och Google Play vill att användare ska koppla sitt kreditkort till sitt konto för att enkelt kunna köpa saker. Då räcker det oftast med att ange ett lösenord för att handla appar eller göra tilläggsköp. Då kan barnet råka köpa spel och appar helt utan att vara medveten om att det faktiskt kostar pengar. Det är något som i slutändan kan bli en riktigt dyr affär.

abonnemang barn

Kontrollera din barns mobilanvändning

Det finns flera tjänster för att kontrollera ditt barns mobilanvändning. Exempelvis med Telenors föräldrakoll kan du:

 • Justera hur mycket surf som ditt barn ska ha tillgång till just nu (realtid)
 •  Ditt barn kan alltid ringa gratis till din mobil
 •  Det är spärrat för alla betal- och utlandssamtal
 • Ditt barns mobilnummer registreras inte på hitta.se eller eniro – så att okända kan få tag i det

Det finns fler gulliga tjänster för att förändra ditt barns beteende. Till exempel finns Telia Pep för barn mellan 9-12 år. Appen syftar till att få barn att röra sig mer och som belöning får de surf som de kan surfa med. När surfmängden är slut måste de alltså göra ytterligare ett ”motionsuppdrag” för att få mer surf.

mobilabonnemang för barn

Föräldrar, hur har ni löst det med mobilabonnemang till era barn?

 

Det finns lika många alternativ som det finns lösningar för att välja abonnemang till sina barn. Vi rekommenderar att ni väljer ett barnabonnemang eftersom det antingen innehåller mer surf än de vanliga abonnemangen, eller ett lägre pris än de vanliga mobilabonnemangen.

Vi har två barn på 9 och 13 år. Varje gång jag och min man köper ny mobiltelefon brukar vi ge de gamla telefonerna till barnen. Vi har tecknat ett billigt abonnemang hos Hallon, som inte kostar mer än hundra kronor i månaden. Det känns skönt att barnen har bra telefoner, men samtidigt inte helt nya om de skulle råka tappa telefonen.

Mats och Johanna, Göteborg

Min dotter på 10 år har Halebop. Det är kanske inte billigast, men det använder Telias nät och där vi bor har Telias nät bäst täckning.

Jessica, Surahammar

Jag har köpte en Samsung Galaxy 8 till min son i julklapp. Valde att köpa den via Comviq, då jag kunde dela upp betalningen på 24 månader. Gissa om han blev glad för mobilen?

Jenny, Staffanstorp

Hela vår familj har bytt till Vimla. För oss föräldrar har vi valt Vimla 55+ och till barnen Vimla Barn. Skulle säga att det är bästa barnabonnemanget, då man helt enkelt får mest surf för pengarna där. Dessutom sparas all surf som inte används, vilket är bra till exempel under semestern.

Thomas, Malmö

Jag är en ensamstående mamma, som tyvärr dragit på mig betalningsanmärkningar. Min dotter har fått ha kontantkort med knappt någon surf, vilket hon upplevt som orättvist, då de andra barnen har abonnemang. Jag fick reda på för ett tag sedan att Hallon inte tar kreditupplysning när man tecknar ett barnabonnemang. Det kändes så skönt att äntligen kunna ge min dotter ett mobilabonnemang som de andra barnen.

Hanna, Huddinge

Min son hade ett kontantkort. Naturligtvis hade det tagit slut när han missade sista bussen hem, så att han inte kunde få tag i mig. Det misstaget gör jag aldrig om! Idag har jag ett abonnemang från Vimla. Känns betydligt tryggare!

Andrea, Växjö

Vi har två barn på 10 och 12 år, som vi har skaffat Hallon med 25 GB surf till. Bilresorna till sommarstugan har blivit så mycket lugnare nu, när de har ordentligt med surf för att kunna streama film på mobilerna i baksätet. Tidigare kunde resorna vara riktiga mardrömmar.

Anders och Karin, Stockholm

Jag visste inte att det fanns speciella barnabonnemang. När jag fick reda på det bytte jag mina barns abonnemang från Telia till ett betydligt billigare hos Vimla. Nu har barnen både fria samtal, fria sms och betydligt mer mobilsurf. Jag sparar dessutom lite pengar varje månad.

Hannes, Göteborg

Hur har ni löst det med mobilabonnemang och mobiltelefoner i din familj? Skicka gärna ett mail till oss på info@surf.nu så lägger vi upp det här!

Vilka barn-/ungdomabonnemang finns det?

Det finns sex operatörer som erbjuder särskilda abonnemang för barn och ungdomar:

 • Hallon: Ungdom, Student, 55+, Hallon 8 GB
 • Vimla: Ungdom, Student Vimla 6 GB
 • Fello: Ungdom Fello 3 GB
 • Com Hem: Mobil 5 GB Ungdom
 • Comviq: Fastpris Mini – Student & Ungdom 5 GB
 • Telia: Ungdom Telia Mobil 6 GB

Vilka mobiloperatörer har de bästa barnabonnemangen?

Vilka svenska mobiloperatörer har egentligen abonnemang speciellt för barn? I vår genomgång visar det sig att alla inte har specifika abonnemang, däremot flera olika erbjudande på mobilabonnemang som målsman kan teckna för sina barn. De abonnemang vi presenterar här är alla laddade med fria samtal, fria sms och bra med surfmängd. Hitta det bästa abonnemanget för ditt barn!

Hallon Mobilabonnemang barn

Hallon erbjuder alla föräldrar till barn under 18 år att teckna förmånliga mobilabonnemang för barn. Det innebär att du får riktigt låga priser och gratis samtal och sms, samt mycket surf. Hur gör du för att beställa ett abonnemang till ditt barn hos Hallon? Du som förälder beställer ett barnabonnemang och fyller i ditt eget personnummer.

 

 • Nät: Tre mobilnät,
 • Pris: 99-349 kr. Halva priset i de första månaderna.
 • Surf: 8-200 GB surf per månad,
 • Sms, samtal: Fria samtal och sms.
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid,
 • Andra förmåner: Kostadsspärr så att du alltid har koll på ditt barns abonnemang! Spara oanvänd surf!
 • Rabatter: För seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter

Hallon

 • Ingen bindningstid
 • Bäst val
 • Halva priset i 4 månader

Läs mer & Beställ

 

Vimla abonnemang för barn

Vimla erbjuder lägre priser eller mer surf för alla abonnemang som tecknas för minderåriga barn under 18 år. Ett mycket populärt abonnemang för barn och ungdomar – då mycket surf inkluderas. Skulle barnet inte använda upp all surf som inkluderas en månad, så sparas surfen i upp till ett år. om du upptäcker att ditt barn behöver mer, eller mindre surf, kan du ändra ditt abonnemang när du vill.

 

 • Nät: Telenors mobilnät.
 • Pris: 100-300 kr. Halva priset de fyra första månaderna.
 • Surf: 6 – 100 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Fria samtal och sms.
 • Uppsägningstid: Ingen bindningstid.
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf! Extra mobilsurf!
 • Rabatter: För seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter.

Vimla

 

 • Ingen bindningstid
 • Snabbt nät
 • Extra mobilsurf

Läs mer & Beställ

 

Comviq mobilabonnemang barn

Comviq låter föräldrar med barn i skolan teckna alla abonnemang som ingår i deras studenterbjudande. Det spelar ingen roll om ditt barn går i grundskolan eller på gymnasiet, men det måste vara under 18 år. Du kan välja fritt bland Comviq förmånliga studentabonnemang. Fastpris varje månad gör att du vet exakt hur mycket ditt barns mobilanvändning kommer att kosta. En av de operatörer med flest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex stora undersökning. När du tecknar abonnemanget skriver du både in ditt personnummer och ditt barns personnummer.

 

 • Nät: Tele2 mobilnät
 • Ordinarie pris: 95-245 kr.
 • Surf: 5 – 40 GB surf per månad
 • Sms, samtal: Fria samtal och sms ingår.
 • Uppsägningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: spara surfen i alla abonnemang utom Fastpris student mini
 • Rabatter: För seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter.

comviq

 

 • Ingen bindningstid
 • Snabbt nät
 • Nu extra surf i alla abonnemang

Läs mer & Beställ

 

Fello mobilabonnemang – barn

Fello låter dig beställa billiga abonnemang för dina barn under 18 år. Du får lägre pris eller mer surf beroende på vilken storlek på barnabonnemanget du väljer. All surf sparas och du har ingen bindningstid om du skulle vilja byta mobiloperatör i framtiden. Det är enkelt att spärra extra köp till abonnemanget, så som mer surf, samtal utomlands eller andra betaltjänster.

 

 • Nät: Telias mobilnät.
 • Ordinarie Pris: 95-245 kr. Halva priset de första månaderna.
 • Surf: 3 – 32 GB surf per månad.
 • Sms, samtal: Fria samtal och sms.
 • Uppsägningstid: Ingen bindningstid.
 • Andra förmåner: Spara oanvänd surf!
 • Rabatter: För seniorer, pensionärer, barn under 18 år och studenter.

Fello

 

 • Ingen bindningstid
 • Snabbt nät
 • Halva priset första 3 månaderna

Läs mer & Beställ

 

My Beat-abonnemang för barnen

Mybeat har inga speciella abonnemang framtagna för barn. Man väljer att ha låga priser för alla. Du kan i princip fritt skräddarsy ditt abonnemang vilket gör det billigt att anpassat efter dina barn. Du kan sedan kontakta kundtjänst och lägga på spärrtjänst mot betal- och utlandssamtal och då har du ett abonnemang som passar till barn.

Telia barnabonnemang

Telia har inget specifikt barnabonnemang, däremot erbjuder de rabatt till alla som är under 28 år.  Ungdomspriser eller ungdomrabatten gäller på de abonnemang som har lite mer surf (12 GB och uppåt). Ett bra tips om du vill att ditt barn ska ringa i Telias nät, kan du välja Fello eller Halebop som använder Telias nät, men är betydligt billigare.

Tele2 barnabonnemang

Tele2 erbjuder inget specifikt barnabonnemang, men de erbjuder familjeabonnemang och en tjänst som kallas Föräldrakollen. Om man själv redan är kund hos Tele2 kan man välja att ändra ditt abonnemang till ett familjeabonnemang, sen lägga till upp till fem personer totalt. Priserna är dock inte lika förmånliga som de Hallon och Vimla erbjuder. Med Föräldrakollen kan man spärra abonnemanget från att göra inköp och ringa betalsamtal.

Tre barnabonnemang

Teleoperatören Tre har inga abonnemang specifikt för barn och ungdomar. Istället satsar de på bra innehåll för alla, vilket de hoppas ska kunna locka även icke-myndiga kunder och framför allt deras föräldrar. Tre erbjuder dock ett förmånligt Familjeabonnemang där flera användare delar på ett abonnemang.

Halebop mobiltelefonabonnemang för barn

Halebop har inga specifika abonnemang för barn. Däremot är deras målgrupp unga människor som är flitiga användare av mobilen. Det innebär att priserna är ganska låga och att mycket surf och fria samtal/sms inkluderas i deras mobilabonnemang med fast pris.

Comhem abonnemang för barn

Comhem erbjuder ett abonnemang för barn under 18 år som heter 5 GB barn och kostar 169 kronor i månaden. Det använder Tele2:s mobilnät och då ingår Trygg Surf, som hjälper till att blockera att ditt barn surfar på olämpliga webbplatser. Betalsamtal och SMS-köp är spärrade så att du slipper oväntade kostnader.

Mobilabonnemang för barn

Ett mobilabonnemang för barn har flera fördelar. Både för dig som förälder, men framför allt för barnet som får mer surf för pengarna. Vilket ungdomar tenderar att gilla.

barnabonnemang

Fördelar med ett abonnemang för barn:

 • Ditt barn kan enklare nå dig med en mobil.
 • Bättre pris vad gäller barnabonnemang.
 • Större surfmängd för samma pris hos flera operatörer.
 •  Föräldrakontroll – Du har kontroll över användandet.
 •  Kostnadskontroll – Du har kontroll över vad som köps med mobilen samt vilka samtal som kan genomföras.
 •  Spärr av specifika appar och hemsidor i mobilen.

Som du ser finns det flera fina fördelar för dig och ditt barn med att skaffa ett mobilabonnemang för barn. Säkerheten och enkelhet med kommunikationen är bara några av fördelarna när ditt barn får en mobiltelefon. Se till att skaffa en ny mobil med rätt mobilabonnemang för barn och dra nytta av fördelarna!

 

Frågor och svar om mobilabonnemang till barn

 

Vilka operatörer har mobilabonnemang till barn?

De operatörer som har abonnemang för barn och ungdomar under 18 år är: Hallon, Vimla, Fello, Comhem och Comviq. Fibio har ett abonnemang för barn upp till 12 år. Dessa abonnemang erbjuds med ett extra förmånligt pris eller med extra mycket surf för pengarna. De kan även komma med vissa begränsningar. Med Comhems abonnemang kan man till exempel begränsa data utanför EU och betalsamtal. 

När är en lagom ålder för barn att få sin första mobil?

Genomsnittsåldern för första mobiltelefonen för barn i Sverige ligger på mellan 8 till 9 år. När som är en lagom ålder varierar förstås från barn till barn och livssituation. Ett barn som går hem från skolan själv kanske behöver en mobiltelefon tidigare än ett barn som inte gör det. 

Kan mitt barn stå på abonnemanget? 

Nej. Är ditt barn under 18 år kan det inte stå ensamt på mobilabonnemanget enligt svensk lag. Man behöver vara myndig för att ingå den typen av avtal. Föräldrars eller målsmans samtycke behövs alltså alltid för att teckna ett mobilabonnemang till ett barn eller ungdom under 18 år. 

Kan jag spärra köp i mitt barns abonnemang? 

Hos de flesta operatörer kan man begränsa betaltjänster på sitt barns abonnemang. Man kan till exempel spärra surf utanför EU och samtal och sms till betalnummer. 
Man kan även begränsa köp i appar och app-butiker i mobiltelefonen. I iPhone inaktiverar man köp i appar i Inställningar > Skärmtid. Har man en Android-telefon kan man begränsa köp i Google Play: Inställningar > Kräv autentisering vid köp. 

Kontantkort eller abonnemang till barn? 

Ett kontantkort betalar man i förväg vilket gör att man enkelt kan begränsa hur barnet använder sin telefon. Potten på ett kontantkort kan dock ta slut, så är inte fallet med ett abonnemang. Abonnemang har i de flesta fall fria samtal och mess för en fast månadskostnad. Det gör att barnet alltid kan ringa eller messa om den har sin telefon med sig. Ett abonnemang behöver man heller inte fylla på varje månad eller när potten är slut.