Här kan du jämföra priser på olika mobiltelefoner tillsammans med mobilabonnemang från de ledande operatörerna såsom Halebop, Hallon, Comviq och Tre. Klicka på mobilen som du är intresserad av.

Smartphones – smarta mobiltelefoner

Smarta telefoner finns i en mängd olika fabrikat. De allra flesta smartmobiler är Androidtelefoner, och det är även en stor majoritet av smartphoneanvändare som har just Androidmobiler. Om du inte tror på det, då kan vi berätta att användandet i Sverige ser annorlunda ut jämfört med resten av världen. Här har nästan varannan person en Apple iPhone. Räknad till resten av världen så är det dock Samsung som är den största mobiltillverkaren. Apple blev nyligen omsprugna av Huawei, som då blev den andra största mobiltillverkaren, och Apple tar då platsen som den tredje största mobiltillverkaren.

Resten av marknaden utgörs till största del av de många andra Androidmärken som finns, och endast 0,1 procent utgörs av andra operativsystem som till exempel Windows Phone och Blackberry OS. Detta är föga förvånande då båda dessa konkurrenter mer eller mindre har övergetts av sina utvecklare.

Operatörer med telefonutbud

Hos operatörerna Telia, Tele2, Telenor, Hallon, Halebop och Comviq kan du välja att skaffa en smartphone samtidigt som du tecknar ett abonnemang. Ingen av operatörerna säljer alla märken som nämns här, utan operatörerna väljer själva vilka modeller och varumärken som de vill sälja.

När du kikar på att köpa en ny telefon så spelar det egentligen ingen större roll vilket varumärke du väljer, för alla tillverkare tillverkar bra mobiltelefoner. Fokusera istället på vad du anser vara viktigt. Tilltalas du av en särskild design, vill du ha bästa möjliga kamera, eller vill du istället använda telefonen för att kunna spela med bra grafik och flyt? Det finns flera prisklasser med ungefär samma prestanda, så det finns pengar att spara genom att välja en modell som är mindre mainstream. De flesta märken har också telefoner som är billigare än sina flaggskepp, så om du vet att du giller en tillverkare, då bör du undersöka vilka andra modeller som de har.

Olika mobiltillverkare och mobilmärke

Apple apple

Apple har en historia av att tillverka snygga och bra digitala prylar, både i form av sina iPhones och datorer. Ibland är prestandan svår att rakt av jämföra med Androidtelefonernas eftersom de använder andra chip. Trots att Apple inte är lika tydliga med processorhastigheter och RAM-storlekar så har de under de senaste åren tagit ikapp, och gått förbi Samsung när det gäller ren och skär prestanda. Tidigare problematik med batteritider, livslängd och tålighet är numera ett minne blott. De senaste lanseringarna har varit lyckade, och Apple är idag den tredje största mobiltillverkaren i världen. Apple har de dyraste telefonerna på marknaden.

iPhone med abonnemang

Samsungsamsung

Eftersom denna jätte ensam regerar cirka 20 procent av smartphonemarknaden så är det inte så konstigt att alla andra telefoner jämförs med Samsungs telefoner. Vad man däremot inte bör tro är att Samsung alltid är bäst bara för att de är störst. Deras telefoner har bra prestanda och utgör därför en bra utgångspunkt för jämförelse, och de är tillverkaren som sätter standarden inom mobiltelefoni. Samsung har helt enkelt riktigt bra telefoner, men det finns många andra tillverkare som utvecklar telefoner som kan mäta sig med Samsung. Samsung har bra kameror, snygg design och en standard att upprätthålla, vilket gör att du sällan blir besviken när du köper en ny Samsung. Du får dock betala ett högt pris för att vara en av dem med den senaste flaggskepstelefonen, men i jämförelse med en iPhone så är kostnaden för en Samsung förhållandevis billig.

Samsung med abonnemang

Googlegoogle

Google Pixel är kanske inte lika elegant som de andra mobilmärkena, men den har samma prestanda som övriga flaggskepstelefoner som släpptes under 2018. De har några intressanta funktioner som ofta är knutna till att Google är tillverkaren, därför ligger mycket fokus på att enkelt kunna söka, finna och spara information. Priset för Pixel 3 ligger någonstans i det högre segmentet, strax under en iPhone XS. Däremot så är det inte särskilt lätt att hitta en Pixel i Sverige eftersom Sverige inte var med på listan av Googles lanseringar under oktober 2018. Du kan alltså inte köpa en Google Pixel hos någon av de svenska mobiloperatörerna idag, utan behöver hitta en annan butik som har importerat telefonen. 

Dorodoro

Doro har profilerat sig som telefontillverkaren för simplicitet. Med inbyggda trygghetslarm, extra stora knappar och direktkoppling till hörapparater så har Doro blivit ett tryggt val för många äldre, hörselskadade och synskadade. Telefonerna är prisvärda och deras tidigare modeller är det närmaste en okomplicerad telefon som man kan komma. Doro tillverkar både smarttelefoner och enklare mobiler med knappar.

Asus

asus

Asus har länge tillverkat datorer med hög prestanda och även deras mobiltelefoner ligger på samma nivå som Samsung och de andra ledande märkena. De har snygg design, ofta i borstad metall, med skön struktur snarare än glas eller plast vilket många av de andra tillverkarna använder. Hos dem finns både telefoner med fokus för mobilspel och telefoner med kamerateknologi från Sony. Asus telefoner ligger i samma prisklass som Samsungs telefoner.

HTC

htc

HTC är ett varumärke som du kanske inte hört särskilt mycket om under de senaste åren. Detta då det har gått mindre bra för företaget, och därför har inga rubrikskapande lanseringar har skett. Vill du ha en HTC behöver du hitta en elektronikbutik eftersom den inte säljs hos någon av de svenska operatörerna just nu. Däremot så ryktas det om att de kommer vara de första som släpper en smartphone med fokus på kryptovalutor. Huruvida detta lyckas rädda HTC, eller om de har gjort sitt, kommer att visa sig. De telefoner som fortfarande säljs har ofta en ovanlig design på utförandena, bra kameror och generellt hög prestanda, men inget chockerande pris och ligger någonstans i mittsegmentet.

Huawei

huawei

Huawei har med stormsteg slagit sig in på den svenska mobilmarknaden, och det är inte så konstigt med tanke på deras höga prestanda och stora variation av telefoner. Det finns Huawei-telefoner inom alla prisklasser, och eftersom de är den största mobiltillverkaren i världen så kan man förvänta sig en bra telefon för en prisvärd peng. P30 Pro har kamerateknologi från Leica och är med sina 40 Megapixlar troligen den kameran som har bäst upplösning av alla telefoner som lanserades under 2018. Huaweis senaste flaggskepstelefon ligger i det lägre mittsegmentet och är definitivt en prisvärd telefon.

LG

LG är liksom Samsung ett sydkoreanskt elektronikvarumärke som har tillverkat mobiltelefoner under många års tid, och de håller takten med de andra tillverkarna i fråga om både design och prestanda. Metall, glas och AI-kamerateknologi med dubbla linser finns även i LG:s telefoner. LG är dyrare än Huawei, men billigare än HTC. Numera kommer det att bli svårt att hitta en LG-telefon på den nordiska marknaden eftersom LG kommer att ta en paus från att lansera sina nya mobiler. Vi får helt enkelt nöja oss med de tidigare lanserade modellerna från LG.

Motorola

Motorola är kanske inte leverantören som man förväntar sig ska tillverka spelmobiler, men deras Moto Z-modeller kan enkelt modifieras med tillbehören Moto Mods. Bland annat har de en handhållen spelkonsoll, ett extra stort batteri, högtalare och en ännu bättre kamera eller polaroidkamera. Tillbehören fästs på baksidan med hjälp av magneter och installeras på några ögonblick. Om man vill ha en riktigt anpassningsbar telefon är Moto Z ett alternativ att titta på. Dessutom har den ett mycket attraktivt pris, cirka hälften av en Samsung Galaxy senaste modeller. Motorola har även gett sig in på den vikbara trenden med en ny smartphone-version av sin en gång så populära Motorola Razr

 

Nokia

Nokia slog igenom på marknaden tack vare sina otroligt tåliga telefoner, och vanan att utveckla dessa sitter fortfarande i. Ramen på deras smartphones är tillverkad av aluminiumlegering som svarvas ut och därmed tåler mer än vad separata bitar skulle göra. Samtidigt är hårdvaran inuti stabilt fastskruvad och därmed inte känslig för att tappas. Under flera års tid använde Nokia Windows Phone som operativsystem, men numera hittar du Android i Nokias smartphones. Deras senaste modell har inte riktigt samma prestanda som de andra telefonerna då chipet inte riktigt har samma processorkraft, men de är ändå inte långt efter de andra. Det reflekteras dock i priset, som är ett av de lägsta för en nylanserad smartphone.

 

OnePlus

Om du tycker att den extra mjukvaran som finns i de andra mobiltelefontillverkarnas skapelser drar för mycket processorkraft och mest är i vägen, då OnePlus ett bra val. Det är en perfekt tillverkare för dig som inte har lust att betala för onödiga funktioner. OnePlus smartphone-modeller är vassa med bra prestanda men många gånger till ett lägre pris om man jämför med samma årsmodell från till exempel Samsung. De satsar mycket på kameran och prestandan. OnePlus ligger betydligt lägre i pris om man jämför liknande modeller från andra tillverkare, flera tusen kronor billigare faktiskt.

Razer

Denna långtida tillverkare av datorspelstillbehör har gett sig in på mobilmarknaden. Deras första telefon släpptes 2017 och de släppte ytterligare en modell 2018, Razer Phone 2. Kanske inte förvånande med tanke från Razers tidigare utbud så är deras telefoner anpassade för just gaming. De har ett modifierat chip (Snapdragon 845), 8 GB RAM och en specialdesignad kylningskammare. Skärmen beskrivs som skärmen med snabbast uppdateringsfrekvens på marknaden, vilket alla gamers vet är en av nycklarna till lyckade spelsessioner. Deras senaste modell Razer 2 ligger i prisklass med en dyrare Huawei.

 

Sony

 

Sony brukade vara väldigt stora på mobilmarknaden, men har inte lyckats lika bra de senaste åren. Detta trots att telefonerna har bra prestanda och generellt gott rykte kring varumärket, och då med varumärket Xperia i framkant. De har utmärkt kamerateknologi, optik som används av ett flertal andra mobiltillverkare, bra skärmteknologi, snygg design och allt annat som krävs av en mobiltelefontillverkare. Eftersom det är en Sony-produkt är det möjligt att använda den tillsammans med andra Sony-prylar och bland annat spela på avstånd från din PlayStation-konsol. De har samma prestanda som en Samsung men är något billigare, dock i det övre prisskiktet. 

Sony med abonnemang

Lenovo

Lenovo är en tämligen okänd operatör för många, men för andra en välbekant tillverkare. De är den tredje största mobiltillverkaren i Kina och har länge tillverkat andra produkter som surfplattor och persondatorer. Även om det är tämligen okänt i Sverige så kommer vi med största sannolikhet se mer och mer från denna tillverkare. Idag kan du inte köpa Lenovo direkt från operatörerna.

 

Xiaomi

Den första Xiaomi-telefonen tillverkades 2011. Sedan dess har de tagit platsen som Kinas största mobiltillverkare. De är idag större än för oss kända operatörer som LG och Sony. Deras smartphones är något udda, men har ofta framtidslösningar som till exempel böjbar design. Xiaomi är en budgetvariant av smartphone, men verkar uppenbarligen ha allt som behövs för att slå igenom.

Vilken mobil ska du välja? 

Det finns idag många likheter mellan telefonernas grundläggande design och generella funktioner, så när du väljer telefon är det bättre att titta på pris och vad som sticker ut hos varje märke eller modell. Alla har någon en funktion eller tjänst som de är unika för, och de kan även ha olika gränssnitt i och med olika operativsystem.

Tänk efter kring vad du egentligen eftersöker med en ny mobil. Har du inte något egentligt önskemål går det självklart utmärkt att bara gå på pris. Eftersom alla nyare mobiler är hyfsat likvärdiga så är det inte fel att välja telefon utefter pris. Detta gäller speciellt dig som inte har något direkt intresse av att välja telefon utefter funktion, utan bara vill ha en schysst telefon som fungerar bra.

Att jämföra mobiltelefoner

Idag ser de flesta smartphones i mångt och mycket likadana ut, och dess funktioner blir allt fler och mer avancerade. Det kan göra att det inte är helt enkelt att jämföra olika telefoner mellan varandra. Här hittar du information om hur du kan jämföra olika mobiltelefoner, och vad du ska tänka på när du väljer att köpa en ny mobiltelefon.

Till en början är det bra att fundera på hur du faktiskt använder din telefon idag och utgå ifrån det när du tittar på nya mobiltelefoner. När du vet hur du använder eller har tänkt att använda telefonen så kan du gå vidare och hitta den perfekta telefonen för dig.

Jämföra mobiltelefoners batteritid

Mobiltelefonens batteritid beror främst på hur stor kapacitet batteriet har och hur mycket energi som mobiltelefonens funktioner och delarna drar. De flesta mobiltelefonerna från år 2018 till 2020 har en batterikapacitet på mellan 3000 upp till 5000 mAh. Hur mycket detta räcker till varierar mellan de olika modellerna.

Olika batteritider

Nedan kan du se skillnaden mellan hur mycket batterikapacitet några olika mobiltelefoner har och hur mycket det räcker till på just den specifika modellen. 

iPhone 12
Batteri 2815 mAh
11h strömmad video
17h videouppspelning
65h ljuduppspelning
11h blandad användning (4g)

iPhone 11
Batteri 3110 mAh
10h strömmad video
10h blandad användning (4g)
ca 19h samtal (3g)

iPhone XS Max
Batteri 3 000 mAh
6h 55min webbvideo (wifi)
8h blandad användning (4g)
ca 18h samtal (3g)

Xiaomi Mi Mix 3
Batteri 3 200 mAh
12h 30min webbvideo (wifi)
11h blandad användning (4g)
19h samtal (3g)

Samsung Galaxy S10 Plus
Batteri 4 100 mAh
17h 30min strömmad video (wifi)
18h blandad användning (4g)
ca 30h samtal (3g)

Huawei P30 Pro
Batteri 4 200 mAh
21h webbvideo (wifi)
18h blandad användning (4g)
28h samtal (3g)

Razer Phone 2
Batteri 4 000 mAh
6h 40min webbvideo (wifi)
8h 30min blandad användning (4g)
ca 22h samtal (3g)

Listan ovan visar att mängden energi som används under en aktivitet kan variera även om två mobiler har samma antal mAh i batteriet. Det beror på hur mycket energi andra funktioner i mobiltelefonen drar under aktiviteten. 

Jämför till exempel Razor Phone 2 och Huawei P30 Pro. Razor Phone 2 har 4 000 mAh, medans Huawei har 4100 mAh – ingen enorm skillnad alltså. Ändå så klarar Huaweis P30 Pro betydligt längre samtal, streaming och användning. En förklaring till detta skulle kunna vara att Razor Phone 2 har en LCD-display som drar mer energi, medans Huawei P30 Pro har en energisnål Oled-display.

Jämföra mobiltelefoners skärmar

Det finns två olika skärmtyper på dagens smartphones och vi reder här ut vad som är skillnaden på de olika skärmtyperna, och vad du ska tänka på när du väljer mobiltelefon baserat på skärm.

Två olika skärm-tekniker

LCD

En LCD-display (Liquid Crystal Display) består av flytande kristaller som med hjälp av ström ändrar färg. Det är den äldre tekniken av de två vanligaste skärmteknikerna och började användas redan på 1970-talet.

Idag har tekniken kommit långt och den är otroligt anpassningsbar och livskraftig. En LCD-skärm kräver bakgrundsljus i form av en vit ljuspanel och drar därför mer energi än vad en Oled-skärm gör. Däremot så kan en LCD-skärm

Oled

Oled (Organic Light Emitting Diode) går ut på att använda lysdioder i miniatyr. Lysdioderna lyser av egen kraft och tekniken är den senare av de två skärmtyperna.

De mest omtalade kring Oled-skärmar på mobiltelefoner är att lysdioderna tillåter en 100 procentig svärta, och att skärmen drar mindre energi än LCD-skärmar. Kan även kallas Super AMOLED eller POLED.

Hur du väljer skärm

Precis som med alla andra aspekter av mobiltelefoni så får du värdera vad du tycker är de viktigaste egenskaperna på mobiltelefonens skärm.

Färgåtergivning och svärta

LCD-kristallerna är just kristaller, vilket gör att färgåtergivningen och ljusstyrka kan skifta beroende på vinkel.

Oled-skärm lyser av egen kraft vilket ger bättre färgåtergivning och svärta.

Livslängd

Lysdioder i Oled-skärm åldras relativt fort och ändrar då ljusstyrka.
Livslängden på LCD-skärmar är teoretiskt längre.

Pixlar

Skärmens angiva upplösning i pixlar är mer korrekt för LCD-skärmarna eftersom det finns så många färgpunkter som man angivit, till exempel 1440 x 2880 pixlar. För Oled-skärmen anger dessa mått den färgpunkt som det finns flest av, och det kan finnas betydligt färre av andra färger. Detta betyder att du som pressar din skärm med största sannolikhet kommer uppleva högre skärpa på en LCD-skärm än på en Oled-skärm.

Skärm och batteritid

En Oled-display använder mindre energi än vad en LCD-display gör. Det betyder i teorin att en mobiltelefon som är utrustad med ett 3 500 mAh batteri och en LCD-skärm förmodligen kommer få slut på batteriet innan en mobiltelefon med samma batterikapacitet och en Oled-skärm hade gjort.

Prisskillnad

Oled-tekniken är yngre och mindre utvecklad än LCD-tekniken. Det betyder att OLED-skärmar kommer vara dyrare än LCD-skärmar även om de är på samma kvalitetsnivå.

PPI

Mått på antalet punkter per tum som anger hur skarp skärmen är. Ju fler PPI (Pixels Per Inch), desto högre skärpa på telefonen.

 

Jämföra pris på mobiltelefoner

När det gäller att köpa en mobiltelefon så går det att betala så mycket eller så lite som man önskar. En mobiltelefon kan kosta allt från några hundralappar enda upp till 17 000 kronor för marknadens senaste toppmodell.

Det finns flera faktorer som avgör vad en mobiltelefon kostar:

Årsmodell

Priset sjunker ju längre de finns på marknaden. Vill du få en riktigt bra telefon till ett bra pris, då ska du kika på fjolårets toppmodeller.

Processor

Processorn är en bra indikation på var bland mobiltelefonerna som modellen ligger. Ju kraftfullare processor, desto snabbare och dyrare mobiltelefon.

Varumärke

Nog finns det en eller flera anledningar till att Apples iPhones och Samsungs Galaxys är de mest sålda mobiltelefonerna i hela världen. Innan du införskaffar en av de senaste och dyraste flaggskeppstelefonerna från Apple eller Samsung, se till att du vet att du inte betalar för funktioner som du inte behöver egentligen. Vet du till exempel att du älskar operativsystemet Android, då kan fynda andra mobiltelefoner från till exempel Huawei och Motorola.

Flaggskeppstelefon eller vanlig modell

De flesta tillverkarna har en flaggskeppsserie som innehåller deras bästa och dyraste modeller. Varje år kommer en ny flaggskeppstelefon från tillverkarna, och även om det absolut hetaste på marknaden så är det inte alltid självklart att en flaggskeppstelefonerna är vad du önskar dig.

Övriga funktioner och attribut i mobiltelefonen

Ju fler funktioner och attribut som telefonen har, och desto nyare dessa är, desto mer kommer telefonen att kosta. Med funktioner menas till exempel kamera, skärm, trådlös- och snabbladdning, mjukvaror och program, RAM- och internminne, processor osv.

Mobiltelefonerna som ligger runt 4 000 kronor och är dagens mellanklasstelefoner fungerar lika bra som flaggskeppstelefonerna gjorde för några år sedan. Du kommer alltså väldigt långt på en telefon som inte är dyrast på marknaden.

Jämföra kamera på mobiltelefoner

Kamerorna på mobiltelefoner har länge varit en het aspekt på mobilmarknaden. En tummregel är att de riktigt bra kamerorna hamnar på de dyraste mobilerna. Det betyder däremot inte att de billigare mobilerna har dåliga kameror. Nedan följer en förklaring av olika kameratermer som kan hjälpa dig avgöra vilka funktioner som är viktiga för dig.

Dubbla kameror

Dubbla kameror handlar om att mobiltelefonens kamera har förstärkts med en extra sensor (lins), oftast den på mobilens baksida. Denna sensor gör att kameran kan få funktioner som zoom, vidvinkel eller olika effekter som förskönar dina bilder. Fler sensorer gör att motivet har bättre förutsättningar för att fångas på ett optimalt sätt.

Trippla kameror

Framtidens utvecklig av mobilkameror. Tre sensorer betyder helt enkelt ännu bättre bilder eftersom flera funktioner och lager används för att skapa den sammansatta bilden.

Megapixel

Antalet megapixlar i en kamera avgör hur stora bilder kameran kan ta, och då mätt i pixlar. Teoretiskt sätt kan en kamera med fler megapixlar ge en mer högupplöst bild eftersom pixlarna i bilden blir fler och tätare. I dubbla eller trippla kameror så finns det oftast en huvudsensor, och det är den sensorn som kan ge maximalt antal megapixlar.

Selfiekamera

Kameran som har placerats på mobiltelefonens framsida kallas för selfiekamera. Denna är oftast av lägre standard än kamerorna på baksidan, och består av en sensor.

Optisk zoom och digital zoom

Optisk zoom är när kameran automatiskt justerar för att få bästa möjliga skärpa, likt en kikares fokus. Den digitala zoomen gör att du kan förstora bilden. Digital zoom zoomar in på den faktiska bilden, medans optisk zoom zoomar in på verkligheten.

 

Vilken mobilkamera ska du välja?

När du ska välja kamera så kan du fundera på hur du använder mobilkameran. Tycker du att det ska gå snabbt att få upp kameran och ta bilden? Då kan du satsa på en enklare kamera. Tycker du om att ha möjligheten att lattja med inställningar för att få bästa möjliga bild? Då kan en enklare eller något mer utökad kamera vara rätt för dig. Vill du ha det närmaste en proffskamera som bara finns? Då vill du såklart ha så mycket som du bara kan få i kameran och i mjukvaran.

Köpa mobiltelefon med abonnemang

När du valt vilken modell du ska köpa så har du möjligheten att köpa telefonen på delbetalning. Det betyder att du betalar telefonen under en viss tid och slipper betala någonting när du hämtar ut din telefon. Det finns flera operatörer som erbjuder olika mobiltelefoner med olika abonnemangsvolymer, och längre ner kan du läsa om alla operatörers utbud. Du kan ofta få bra erbjudanden när du tecknar både telefon och abonnemang, och genom att teckna ett abonnemang samtidigt som du köper en ny telefon så får du enkel administration för alla mobilkostnader. 

Bästa mobiltelefonerna 2022

De hetaste modellerna på marknaden under 2022. Vi har listat de hetaste nya telefonerna.

Samsung Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra

Samsung inleder 2021 med tre riktiga pang-telefoner. De tre modellerna i S21-serien tar Samsungs flaggskeppsserie till helt nya höjder. Kamerasystemet på S21 och S21+ tar din fotografering till helt nya nivåer, medan kameran på S21 Ultra gör dig till proffsfotograf. Samsung har satsat på AI-teknik som hjälper dig att ta de vackraste och skarpaste bilderna – i alla lägen.

De tre modellerna har stöd för 5G och processor-kraft under huven som klarar av den nya tekniken utan bekymmer. Skärmen skrollas sömlöst och batteriet håller för en hel dag av användande utan begränsningar. Framtiden och 2022 är här – och det är även Samsung.

OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro

OnePlus har lanserat två nya modeller under 2021 – OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro. De två modellerna i OnePlus nya serie håller hög kvalitet och har ställt sitt fokus på det många användare eftertraktar – ett suveränt kamerasystem. OnePlus har gjort ett samarbete med den i grunden svenska kameratillverkaren Hasselblad för att erbjuda ett system utöver det vanliga. Hasselblads kameror osar lyx, vilket ger OnePlus nya serie en extra udd.

De två modellerna har utmärkt prestanda, lång batteritid och en kvalitativ design.

Bästa mobiltelefonerna 2020

2020 ser ut att bli ett spännande år för mobilbranschen. Vi har sammanfattat några av de hetaste modellerna just nu.

iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone Pro och iPhone 12 Pro Max

Under hösten 2020 lanserade Apple sina iPhone-modeller för året. De ersätter förra årets iPhone 11-modeller. iPhone12-serien kommer med en ultrasnabb processor med kraft nog för att klara det nya 5G-nätet. De fyra telefonerna kommer även i nya vackra färger. Vad sägs till exempel om en iPhone 12 Pro i färgen stillahavsblå?

iPhone 12 och iPhone 12 mini är Apples standardmodeller. De är telefonerna för den som vill ha allt, men kanske inte spendera de där extra tusenlapparna som lyx-modellerna kommer med. Du får mycket mobil för pengarna – och samma processor som i Pro-varianterna. iPhone 12 Pro och 12 Pro Max är mobiltelefoner för den som vill ha extra allt – och lite till. Skarp kamera, snabbladdning med en laddare på 20W och såklart stöd för 5G.

iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max

Nya iPhone 11 som är ersättaren till iPhone XR har snabbare processor, dubbla kameror och stöd för Dolby Atmos. Modellen finns att välja i många nya färger och har ett nytt, bättre U1-chipp som använder ultra wideband-teknik.

Det här är en mobil för dig som söker bästa möjliga batteritid och kamera åtminstone enligt specifikationerna. Du får i alla fall väldigt mycket funktioner för ett ovanligt lågt satt pris. Med Pro Max får du snabbladdaren på 18W men väljer du basmodellen får du själv köpa till den snabbladdaren då 5W-laddaren är den som skickas med.

iPhone SE

iPhone SE är Apples uppdatering av den tidigare iPhone SE som lanserades 2016. Den nya modellen kommer med ny design, som påminner om iPhone 8 med hemknapp, och blixtsnabb processor. iPhone SE är Apples budget-modell, men det innebär inte att telefonen är dålig. I iPhone SE sitter nämligen precis samma chip som i iPhone 11 – snacka om snabb budget-lur.

Samsung Galaxy S20, S20+, S20 Ultra och S20 FE

Samsung Galaxy S20 och S20 Ultra imponerar med fantastiska kameror, imponerande prestanda och vacker design. S20 är redo för 5G med sin snabba processor och kraftfulla batteri. S20 Ultra sätter en ny standard för kameror på Samsung-modeller med hela fyra kameror på baksidan. Med den här telefonen kan du ta fantastiska bilder under alla möjliga förhållanden. För den budgetmedvetna erbjuder Samsung S20 FE, Fan Edition. En mobiltelefon fullpackad med alla de funktioner Samsungs användare gillar mest – till ett riktigt bra pris. Är den redo för 5G? Jajamen!

Samsung Galaxy Note 10 och Note 10+

Samsung Galaxy Note 10 och Note 10+ ger dig riktigt bra kameror, stor skärm, den klassiska S-Pen och ett långlivat batteri. Med Samsung Galaxy Note 10 och Note 10 Plus får du också mycket mer än en telefon. Du kan se det här som en enhet som fungerar som en dator, spelkonsol, anteckningsblock, kamera, bild- och videoredigeringsenhet.

Det finns väldigt mycket prestanda i dessa modellerna och du kan använda mobilen både för jobb och privat för underhållning. Tyvärr saknar modellerna 3,5-millimetersuttaget för hörlurar och mobiltelefonerna kan upplevas som ganska stora och tunga.

Sony Xperia 5 och Sony Xperia 10

Sony Xperia 5 är efterföljaren till Sony Xperia 1 och har också en del gemensamt vad gäller funktioner som 21:9 CinemaWide-skärm, Dolby Atmos-ljud och trippelkamera. Den nya modellen är dock mer kompakt och mindre än föregångaren.

Även modellen Sony Xperia 10 är en underhållningsmaskin med 21:9 skärm anpassat för film och video. Med Xperia 10 får du en mobil som är bra i handen och med en okej kamera för prisklassen.

Vid säljstart släpps telefonerna med Android 9 istället för Android 10 men de kommer att säljas med den nyare versionen så snart som möjligt.

Samsung Galaxy A-serien – A20, A40, A50 och A80

Modellerna i Samsung Galaxy A-serien ska alla ses som bra budgettelefoner om du inte har så mycket behov av inbyggt lagringsutrymme.

Samsung Galaxy A20 är väldigt lik A40 med skillnaden att A20 är något billigare och har därmed fått en lite mindre kapacitet än A40. A20 tar helt ok användbara bilder men inte mer än så. A40 har en bra skärm, ett bra format och får ses som en bra budgetmobil för prisklassen. A50 har fått ett batteri med riktigt bra batteritid men kan ha en aning långsam fingeravtrycksläsare. Slutligen har vi A80 som har en intressant trippelkamera som går att vrida åt båda hållen. Även denna modell har en aning långsam fingeravtrycksläsare.

Huawei P40, P40 Pro och P40 Pro+

Huaweis P40-serie har ett fokus på smart design och ergonomisk komfort. Standardmodellen P40 är något mindre än de övriga två men alla tre har kraftfulla processorer och kamerasystem från Leica. De har även stöd för det nya 5G-nätet.

Viktigt att veta är att P40-serien från Huawei inte har Google Play Store, istället har modellerna Huaweis egen app-affär AppGallery. I AppGallery finns de flesta appar, den stora skillnaden är att appar som Google står bakom inte går att ladda ner. Det handlar till exempel om Youtube, Gmail och Google Maps.

Bästa mobiltelefonerna 2019

Under det första halvåret av 2019 kom det flera mobiler som följde trenderna med stöd för dubbla SIM-kort och intressanta AI-funktioner som förbättrar både telefonupplevelsen och kamerafunktionerna. Det stod även klart att den heltäckande skärmen är här för att stanna. Här kan du läsa mer om de bästa och hetaste telefonerna från 2019.

Samsung

Samsung Galaxy S10 Plus

Självklart börjar denna lista med giganterna Samsung, och mer specifikt deras nya flaggskeppstelefon. Samsungs nya A-serie Galaxy S10 lanserades i mars 2019 och kom i tre modeller; Galaxy S10e, S10 och S10 Plus. Den sistnämnds och största modellen toppar återförsäljarnas försäljningslistor.

Galaxy S10 Plus bjuder dig på marknadens bästa skärm, magiska kameror både fram- och baktill och flera andra lockande funktioner. Samsung har tagit med sig det mest lockande inom mobiltelefoni och paketerat det i en elegant telefon. S10 Plus kommer med upp till 1 TB lagringsutrymme och en processor från Snapdragon 855 eller Exynos 9820, vilket gör att den har kapacitet utan dess like. Batteriet har förbättrats sedan föregångaren och med hjälp av 4100 mAh håller telefonen längre, och när batteriet väl börjar ta slut så kan du använda Wireless PowerShare för att ladda telefonen mot andra enheter.

Samsung Galaxy S10

Den mindre Galaxy S10 är en kompaktare version av Plus-modellen, men förutom storleken så är skillnaden mellan S10 och S10 Plus inte särskilt märkbara. Förutom att skärmen ligger på 6,1 tum istället för storasyskonets 6,4 tum så får du ett lite mindre batteri på 3400 mAh i S10, vilket då innebär något sämre batteritid.

I övrigt så är de flesta funktionerna densamma hos de två modellerna. Du kan inte välja 1 TB lagringsutrymme i S10, men möjligheten att sätta in ett eget SD-kort gör att detta inte är något större bekymmer. Du får marknadens fetaste kameror med många smarta funktioner, flera förbättringar sedan föregångaren S9 och en kraftfull processor. Allt detta i en slimmad design med tåligt Gorilla Glass.

Huawei

Huawei P30 Pro

Under samma månad som Samsung presenterade sin årsmodell av mobiltelefon så lanserade Huawei den nya P30 Pro. Det är deras A-serie och den är en banbrytare när det gäller mobilkameror. Huawei P30 Pro är absolut en telefon som levererar i en jämförelse mellan Samsungs och Apples flaggskeppstelefoner.

Utöver att P30 Pro har en snygg design, ordentligt med batteritid genom ett 4200 mAh batteri och en Kirin 980 processor, så får du kameror som levererar en ny typ av mobilfotografering. Du kan enkelt fota motiv på avstånd eftersom du har en 50x digital zoom (!), samt riktigt skarpa 5x och 10x zoom. Den bakre kameran består av 40 MP + 20 MP + 8 MP + ToF och den främre kameran är en 32 MP kamera. Det är inte svårt att förstå att Huawei sätter en ny standard för mobilkameror, och du kommer få bra foton trots att ljuset inte visar sin bästa sida.

Huawei P30

Den mindre av de två flaggskeppstelefonerna är P30, och även den hamnar på topplistan av 2019-modeller. P30 modellen har en mindre skärm än sitt storasyskon P30 Pro och är därmed en mindre telefon, men den fullgoda skärmen på 6,1 tum ger dig full HD+ upplösning. Jämfört med P30 Pro så är denna modell mindre och billigare, men erbjuder fortfarande mycket kraft. Dessutom får du ett hörlursuttag i P30, vilket du inte får i Pro-modellen.

Den bakre kameran består av en trippelkamera med 40 MP + 16 MP + 8 MP, och med den främre kameran fotar i 32 MP. Du får inte fullt lika mycket zoom som i Pro modellen, men du får fortfarande riktigt läckra bilder genom 5x, 10x eller 30x zoom. Batteriet håller i 1–2 dagar och ligger på 3650 mAh. Du får samma processor som i Pro-modellen, nämligen Kirin 980.

Honor

Honor View 20

Honor inledde 2019 med att släppa en ny flaggskeppstelefon. View 20 är en fräsig mobil som matchar många andra telefoner på marknaden. Det är dock den enda telefonen på marknaden som har en 48 MP kamera. Dess unika design på baksidan, den kraftfulla kameran och samma processor som Huaweis A-serie gör att Honor View 20 är en telefon att spana in.

Batteriet på 4000 mAh ligger bland de kraftfullare sett till prislappen av telefonen. Telefonen ligger prismässigt i mellanskiktet, och du får absolut mycket för pengarna. Skärmen på 6,4 tum har en upplösning på 1080 x 2310. Telefonen är däremot inte vattentålig vilket flera av de andra telefonerna på marknaden är. Dess intressanta design på baksidan kan även vara det som avgör huruvida du faktiskt väljer att köpa mobiltelefonen eller inte.

Nokia

Nokia 9 Pureview

En av de sista telefonerna att nylanseras med ett Snapdragon 845 chip är Nokias 9 Pureview. Det är en mobiltelefon med tydligt kamerafokus eftersom den kommer med fem stycken 12 MP ToF kameror. Utöver kamerafunktioner så erbjuder telefonen ett 3320 mAh batteri, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning och stöd för dubbla SIM-kort.

Det utmärkande i Nokias 9 Pureview är just dess unika kamera. Telefonen har fem sensorer som utöver en extraordinär kameraupplevelse ger telefonen en unik design. Två av sensorerna fotar i RGB-färg och de tre andra i svartvitt. Varje sensor är på tolv megapixel och kameran kombinerar den svartvita bilden med färgbilden för att få extra mycket luminansinformation. Mobiltelefonen har en egen bildprocessor som gör att fotograferingen tas till nya nivåer genom smarta algoritmer.

Sony

Sony Xperia 10

Sony Xperia 10 är inte Sonys flaggskeppstelefon, men det betyder inte att den ska undgå att nämnas här. Sony har tidigare valt att gå sin egen väg, och det gör de även med denna telefon. Eftersom Sony fortsätter att leverera produkter för underhållning så har telefonen utrustats med en långsmal skärm i 21:9 format, vilket innebär att du kan se filmer på ett helt nytt sätt. Du kan även läsa ca 10 % mer på en hemsida innan du behöver scrolla. Det är en telefon som vissa kommer att älska, medans andra tycker den löser ett problem som inte finns.

Operativsystemet Android har inte direkt anpassats för detta format, vilket kan vara en nagel i ögat för vissa användare. I övrigt så har Xperia 10 utrustats med fingeravtryckssensorn på sidan av telefonen, dubbla kameror på baksidan med 13 respektive 5 megapixel och en baksida som inte är i glas. Sony har istället för glas valt att använda plast på baksidan, allt för att skapa en telefon som inte glider ur handen och är tålig.

Mobiltelefoner hos de olika operatörerna

Mobiltelefon med Halebop-abonnemang

Hos Halebop får du ta del av ett enormt mobilnät. Den lilla operatören med det stora nätet ägs av Telia och har tagit marknaden med storm. Till låga priser får du mycket surf, schyssta villkor och riktigt bra täckning. Hos Halebop kan du köpa en mobiltelefon kontant eller på avbetalning. Du väljer själv hur mycket av telefonen som du vill ha på avbetalning och kan välja mellan 0, 12 eller 24 månaders bindningstid. Halebop är återförsäljare av flera av de bästa modeller från både 2019 och 2020.

 • Mobiltelefoner: Samsung, Apple, Huawei, Sony, Nokia, Doro, OnePlus & Motorola
 • Bindningstid: 0, 12 eller 24 månader
 • Mobilnät: Telias nät

halebop

 • Sveriges nöjdaste kunder
 • Oanvänd surf sparas
 • Bra täckning genom Telias nät

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Comviq-abonnemang

Comviq är en stabil operatör som har det senaste inom mobiltelefoni. Operatören som var först med kontantkort låter dig köpa telefonen kontant eller på avbetalning. Du kan köpa prisvärda abonnemang med både stora och små surfvolymer och får ta del av både Tele2:s, Telenors och Telias mobilnät. Har du bråttom med att få din nya lur, då kan du beställa den online och hämta på din närmaste pressbyrå!

 • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei & Sony
 • Bindningstid: 24 månader
 • Mobilnät: Tele2, Telenor och Telia mobilnät

Comviq

 • Alltid billigt
 • Fri frakt 
 • Nöjda kunder

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Hallon-abonnemang

Hallon är den nya operatören som har satt en ny standard på mobilmarknaden när det gäller prisvärda och enkla abonnemang. Utöver schyssta abonnemang så har de det senaste inom mobiltelefoni från Samsung, Apple och Huawei. När du köper en telefon på avbetalning så betalar du på telefonen i 24 månader, men du har ingen bindningstid på ditt abonnemang. Det betyder att du kan byta mellan deras olika abonnemang precis när du behöver.

 • Mobiltelefoner: Apple, Samsung & Huawei
 • Bindningstid: Ingen bindningstid, delbetala mobilen 24 mån
 • Mobilnät: Tre:s mobilnät 

Hallon recension

 • Ingen bindningstid
 • Spara oanvänd surf
 • Byt surfmängd när du vill

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Tre-abonnemang

Med Tre:s snabba mobilnät kan du surfa i riktigt höga hastigheter runtom i Sverige. Operatören har alla de senaste modellerna av mobiltelefoner i sitt sortiment och du kan köpa dem med eller utan abonnemang. Det är även en av de få operatörerna som erbjuder telefoner från Razer och Xiaomi. Tre är generösa med surfmängden inom EU/EES och har bra täckning över stora delar av Sverige. Tre har 24 månaders bindningstid på både abonnemang och mobiltelefon, vilket gör att du kan få riktigt bra paketpriser.

 • Mobiltelefoner: Apple, Huawei, Samsung, Sony, Xiaomi & Doro
 • Bindningstid: 24 månader
 • Mobilnät: Tre mobilnät

Tre

 • Bra pris
 • Snabbt mobilnät
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Mobiltelefon med Telenor-abonnemang

Telenor är en trygg och stabil tjänst för hela familjen. Du hittar flera olika modeller från många olika tillverkare och kan välja allt från det senaste luren till den prissänkta föregångare. De har ett stabilt nät, möjlighet att samla familjen i Telenors Familjeabonnemang och erbjuder många andra tjänster och produkter. Abonnemangen är utan bindningstid även om du köper en telefon på avbetalning, men avbetalningen på telefonen sker över 24 månader.

 • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Motorola, Xiaomi, Huawei, Doro, OnePlus & Sony
 • Bindningstid: 24 månader
 • Mobilnät: Eget mobilnät
 •  

telenor

 • Bra täckning
 • Snabbt mobilnät
 • Stort telefonutbud

Läs mer & Beställ

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″]

De bästa mobiltelefonerna 2018

Alla telefonerna som nämns i listan är damm- och vattentåliga, och de större märkena är IP65/68-certifierade, vilket innebär att de klarar ett vattendjup på 1,5 meter i en halvtimme. Alla har också satsat på bra ljudfunktioner med sina egna registrerade namn, brusreducering och oftast både ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Apple kör inte längre med fingeravtryckssensor. I Android-telefonerna kan du sätta i ett microSD i vissa har en ytterligare plats för SIM-kort.

Samsung

Samsung Galaxy S9+

S9+ släpptes i mars 2018 och är fjolårets flaggskeppstelefon. Som ett av de största namnen bland Android-telefonerna så upprätthåller Samsung den höga standarden även i S9-modellerna. De innehåller nya generationens chip samt smart teknologi i kameran, som är nydesignad från grunden. Kameran, eller rättare sagt kamerorna, har nu en smart slutarteknologi som anpassar sig efter ljusförhållandena och därmed alltid tar skarpa bilder. S9+ är designad med Gorilla Glass 5 både fram- och baktill, vilket gör den både snygg och reptålig. Med Samsung DeX (desktop experience support) kan den också användas som en smidig arbetsstation. Telefonen har en skärmstorlek på 6.2” och väger 189 gram.

Galaxy Note 9

En annan lansering från Samsung under 2018 är Galaxy Note 9 som prestandamässigt är jämförbar med S9+, men i mer ovanligt format. Som för alla Note-modellerna är S-Pen nyckeln till att använda phableten till fullo. För den som gillar mobilspel så har Note 9 ett kylsystem som motverkar att telefonen överhettas, och den optimerar grafiken med hjälp av AI-teknologi. Liksom S9+ har Note 9 Gorilla Glass 5 både på fram- och baksidan och en aluminiumram längst med kanten. Note 9 har också stöd för Samsung DeX så att du kan transformera din telefon till en dator med hjälp av några få tillbehör. Skärmstorleken är 6.4” och mobiltelefonen väger 201 gram.

Sony

Experia XZ2 Premium

Sonys bästa telefon som släpptes 2018 är XZ2 Premium. Denna mobiltelefon har också de dubbla kamerorna enligt 2018 års trend, och tack vare Sonys historia som kameratillverkare har de många smarta teknologier som gör att du kan ta ännu bättre bilder. Den tillåter även filmning i 4K eller slow motion med 960 bps i HD eller full HD. Bravia TV-teknologi har använts till 4K HDR-skärmen och tillsammans med den dynamiska vibrationsfunktionen bringar den liv till filmer och videoklipp. Liksom Samsungs exklusivare modeller täcks Sony XZ2 Premium av Corning Gorilla Glass 5 både fram- och baktill, och där finns också årets trend med aluminiumbård runt kanten. Med Sonys telefoner kan du koppla upp dig till ditt PS4 och spela vissa spel på distans. Telefonen väger 236 gram och skärmstorleken är 5.8”.

Experia XZ3

Experia XZ3 är för det mesta väldigt lik XZ2 Premium i både funktioner och design. XZ3 är något större och finns i fler färger. Denna telefon har bara en frontkamera, men den innehåller flertalet smarta teknologier för att ta fantastiska bilder i HDR-kvalitet. Till exempel så finns rörelse- och léendesensorer som tar bilder innan du hinner trycka på knappen, och du väljer sedan hur många av de 4 bilderna som du vill behålla. Kameran spelar också in film i 4K och har liknande slow-motion-filmning som XZ2 Premium. En av funktionerna som inte finns hos 2018-års övriga telefoner är 3D-skaparen, som skannar och låter dig skapa 3-dimensionella modeller av personer och objekt som kan skickas till andra som avatarer, bilder eller till och med skrivas ut. Skärmen har utvecklats ytterligare och är en OLED som ger verklighetstrogen färgåtergivning genom HDR. Storleken på telefonens skärm är 6” och den väger 193 gram.

HTC

U12+

HTC har hamnat lite i skymundan på den svenska mobilmarknaden trots att de tidigare har varit ett av de första märkena med smarttelefoner att tala om, men deras prestanda är fortfarande i samma liga som Samsung och Sony. 2018 upprätthöll de trenden med glas bak och fram, metallkant runtom och dubbla kameror. HTC har två unika funktioner i sina telefoner. Den första är Touch Sense, som låter dig styra telefonen med tryckkänsliga knappar på sidorna så att du inte behöver röra skärmen, vilket är mycket smidigare i regnigt eller kallt väder. Detta låter dig också använda telefonen enklare med bara en hand, oavsett vilken som är dominant, eftersom exempelvis tangentbordet fokuseras till sidan där tummen befinner sig. Den andra funktionen är Audio Zoom, där du medan du filmar kan “zooma in” på en särskild ljudkälla, både musik och röst, tack vare fyra olika mikrofoner och smart teknologi. U12+ kan spela in video i 4K och har både optisk och elektronisk bildstabilisering samt slow motion-teknologi. Denna telefons design står ut från mängden med sin variant med translucent baksida som avslöjar telefonens intressanta inre. Telefonens skärm är 6” stor och telefonen väger 188 gram.

U12 life

Trots att denna telefon delar prefixet U12 har den inte så mycket gemensamt med U12+. Chipet är nedbantat till ett Snapdragon 636 för att ge längre batteritid och det är mer fokus på kamerornas funktioner än övrig hårdvara. Det är en snygg telefon som äntligen bryter lite mot konceptet med slätt glas på baksidan genom att ha räfflor på halva för avvikande design och bättre grepp. Det är en bra telefon i mittsegmentet, men den är inte bland de bästa mobiltelefonerna som lanserades 2018.

Apple

iPhone Xs och Xs Max

I mitten av september 2018 presenteradesiPhone Xs, Xs Max och Xr med Apples sedvanligt dramatiska introduktionsfilm. Båda Xs-modellerna har dubbla kameror med 12 MP vardera, metallkant runt telefonen och glas på fram- och baksida. FaceID har utvecklats till att fungera ännu snabbare och skärmen är en klar och tydlig OLED med HDR. Utöver det så har skärmen en oljeavstötande beläggning som minimerar fingeravtryck. Xs Max har den största skärmen som någonsin funnits på en iPhone. Huvudkamerorna har optisk bildstabilisering, 2x optisk zoom och rörelsesensorer som hjälper dig att ta bilder vid rätt tillfälle. Telefonerna innehåller det nyutvecklade A12 Bionic-chipet med hexacore-processor och fyrkärnig grafikprocessor. Största skillnaden mellan Xs och Xs Max är storleken: Xs är 143.6 x 70.9 x 7.7 mm stor med 5.8” skärm medan Max är 157.5 x 77.4 x 7.7 mm med 6.5”. Xs Max har dessutom två sim-kortsplatser. Båda är utrustade med en 7 MP selfiekamera med HDR. De har Li-jonbatterier på 2658 mAh respektive 3174 mAh och internminnet varierar, men RAM-minnet är 6 GB i båda modellerna.

iPhone Xr

iPhone Xr släpptes på marknaden den 26:e oktober 2018 och har True Tone-teknologi för bästa färgåtergivning, vilket är den mest  avancerade LCD-skärmen i branschen  Den har samma A12 Bionic-chip som Xs-modellerna och samma snabba FaceID. Med Xr har de fokuserat på 12 MP kameran på ett annat sätt än i Xs, och den kan ta snygga porträtt med bokeh-effekt genom sin AI-teknologi. Den kan också spela in film i 4K. Displayen är 6.1” och den väger 194 gram.

OnePlus

OnePlus 6

OnePlus 6 har lika hög prestanda som Samsung och Sonys flaggskeppstelefoner, men är helt utan onödig programvara. Vill man ha en telefon med mindre systemprogramvara och mer utrymme att själv disponera över, då är detta en telefon att titta på. Dess operativsystem Oxygen OS är baserat på Android. Med samma chip som Experia XZ3 och HTC U12+ och med alternativet 8 GB RAM är det en seriös medtävlare till lägre pris än Apple och Samsung, och den går för halva priset av en iPhone Xs. Telefonen har också dubbla huvudkameror varav en på hela 20 MP och den andra på 16 MP. Den filmar i slow motion och 4K liksom de andra. Med OnePlus 6 kan du ta bilder i RAW-format, vilket ofta föredras av fotografer då de ger större möjlighet till bildmanipulation i efterhand eftersom bildformatet innehåller mer data. Selfiekameran har 16 MP och autofokus. Telefonen är ganska stor med en 6.28” skärm, men väger bara 177 gram.

Huawei

Huawei P20 Pro

Den mest imponerande kameran sitter i Huawei P20 Pro. Den har inte bara 2, utan 3 kameror där huvudsensorn på 40 MP har stöd av en på 20 MP och en på 8 MP, samtliga med teknologi från Leica. Den har laser-autofokus och en selfiekamera på 24 MP. Självklart filmar den i slow-motion och 4K. Huawei fokuserade inte bara på kamerafunktionerna i denna modell, utan satsade även på ett batteri med en kapacitet på 4000 mAh. Dess chip är ett Kirin 970 CPU med octa-core och micro i7, 4 x Cortex A73 2,36 GHz och 4 x Cortex A53 1,8 GHz. Telefonen har 128 GB minne och 6 GB RAM. Skärmen är en AMOLED på 6.1” och den väger 180 gram.

Asus

Asus ZenFone 5Z

ZenFone 5Z är den enda flaggskeppstelefonen som frångår glas på baksidan och istället har ett helt stycke borstad metall. Den innehåller samma Snapdragon 845-chipset som de flesta andra och upp till 8 GB RAM med 256 GB internminne, men den stödjer också microSD på upp till 2 TB. Asus har sett till att ge telefonen ett effektivt kylsystem så att den aldrig blir riskabelt varm när den används intensivt. Den har dubbla kameror på 12 och 8 MP med AI som hjälper dig att ta bättre bilder. ZenFone 5Z kan också ta bilder i RAW-format. Det finns ett proffsläge där du kan ställa in varje kamerainställning manuellt. Skärmen på 6.2” är också täckt av Corning Gorilla Glass och telefonen väger 155 gram.

Sammanfattningsvis

Egentligen är det numera bara minimala skillnader mellan mobiltelefonerna som släpps från de större märkena. Till och med skillnaden mellan iPhones och Androidtelefoner har minskat så pass mycket att det bara är upp till ens egna preferens snarare än prestanda eller tålighet. Det finns en tydlig trend inom industrin att utveckla kamerorna och göra de mer användarvänliga genom specialiserad AI-teknologi. Självklart jobbar alla på batteritiden och batteriets livslängd så att kunderna hålls nöjda. När du väljer telefon efter pris eller preferens, så kan du oavsett val få en solid prestanda.

Frågor och svar om mobiler med abonnemang

Kan jag köpa mobil med abonnemang utan kreditupplysning?

Nej, om man köper en mobil på avbetalning görs en kreditupplysning. Operatörer som inte gör en kreditupplysning när man tecknar abonnemang är Hallon, Vimla och Fello. Hallon är den enda av dessa operatörer som säljer abonnemang med mobiltelefon, men om man köper en mobil på avbetalning hos Hallon görs en kreditkoll och man nekas köpet om man har betalningsanmärkningar. 

Finns det abonnemang där mobilen ingår?

Ja, det finns abonnemang där mobilen ingår, men det är inte så vanligt. Detta gäller ofta äldre modeller och dessa erbjudanden är ofta begränsade. Det är vanligare att operatörerna erbjuder mobiler man kan köpa till sitt abonnemang som är riktigt billiga – kanske under 100 lappen i månaden. 

Kan jag köpa en iPhone med abonnemang?

Ja, de allra flesta operatörer erbjuder iPhone som man kan köpa tillsammans med ett abonnemang. De senaste modellerna från Apple dyker ofta upp hos operatörerna så fort de lanseras. Om man vill ha den nyaste iPhone-modellen kan man alltså köpa den med ett abonnemang. 

Vilka operatörer säljer mobil med abonnemang?

Hallon, Halebop, Comviq, Tre, Telenor, Tele2, Telia och Comhem säljer mobiltelefoner tillsammans med ett abonnemang. Då kan man välja att köpa telefonen på avbetalning och betala av den tillsammans med abonnemanget varje månad. Dessa operatörer erbjuder ofta de nyaste modellerna från de populäraste varumärkena som Apple, Samsung, Huawei och Xiaomi. 

Hur lång bindningstid får jag om jag köper en mobil med abonnemang?

Bindningstiden skiljer sig mellan operatörer. Hos Hallon ligger den till exempel på 24 månader om man köper en mobiltelefon och ett abonnemang. Hos andra operatörer kan man välja på en bindningstid mellan till exempel 0, 12, 24 eller 36 månader. Hos Halebop kan man välja på mellan 0 till 24 månader, och hos Tre kan man välja på en bindningstid mellan 12 till 36 månader.