Mobiltelefoner

Mobiltelefoner – jämför priser & operatörer

 

Här kan du jämföra priser på olika mobiltelefoner tillsammans med mobilabonnemang från de ledande operatörerna
såsom Halebop, Hallon, Comviq och Tre. Klicka på mobilen som du är intresserad av.

Apple iPhone

Smartphones – smarta mobiltelefoner

Smarta telefoner finns i en mängd olika fabrikat. De allra flesta smartmobiler är Androidtelefoner, och under första kvartalet 2018 ledde Samsung globalt med 20,4 procent. Apples iPhone kommer på andra plats med 14,1 procent, därefter kommer kinesiska Huawei med 10,5 och Xiaomi som snabbt som har expanderat till 7,4 procent av världsmarknaden (siffror kommer från Ny Teknik).

Resten av marknaden utgörs till största del av de många andra Androidmärken som finns, och endast 0,1 procent utgörs av andra operativsystem som till exempel Windows Phone och Blackberry OS. Detta är föga förvånande då båda dessa konkurrenter mer eller mindre har övergetts av sina utvecklare.

Numera spelar det ingen större roll vilket varumärke du väljer, alla tillverkar bra mobiltelefoner. Fokusera istället på vad du anser vara viktigt. Tilltalas du av en särskild design, vill du ha bästa möjliga kamera, eller vill du kunna spela med bra grafik och flyt på din telefon? Det finns även flera prisklasser med ungefär samma prestanda, så det finns pengar att spara genom att välja något som är mindre mainstream. De flesta märken har också telefoner som är billigare än sina flaggskepp, så om man gillar ett märke generellt kan man undersöka vilka andra modeller de har.

Olika mobiltillverkare och mobilmärke

 

Apple apple

Apple har en historia av att tillverka snygga och bra digitala prylar, både i form av sina iPhones och datorer. Ibland är prestandan svår att jämföra rakt av med Androidtelefonernas eftersom de använder andra chip, och Apple är inte lika tydliga med processorhastigheter och RAM-storlekar. De senaste åren ligger iPhone inte långt efter de snabbaste Androiderna, om inte på samma nivå. De är numera lika vatten- och stöttåliga som sina konkurrenter och batterierna har också förbättrats både i fråga om livslängd och batteritid. De är helt enkelt bra, användarvänliga telefoner vars största nackdel är det dyra priset på nylanserade modeller.

 

iPhone med abonnemang

Samsungsamsung

Eftersom denna jätte regerar cirka 20 procent av smartphonemarknaden så är det inte så konstigt att alla andra telefoner jämförs med dessa. Vad man däremot inte bör tro är att Samsung alltid är bäst bara för att de är störst. Deras telefoner har bra prestanda och utgör därför en bra utgångspunkt för jämförelse, och ärligt talat sätter de standarden inom mobiltelefoni. Det finns många andra tillverkare som utvecklar minst lika bra telefoner. Ibland är det skönt att satsa på ett säkert kort, vilket man helt klart kan kalla en Samsungtelefon. De har bra kameror, snygg design och en standard att upprätthålla. Även Samsung är ganska dyra, men billigare än en iPhone.

Samsung med abonnemang

Googlegoogle

Google Pixel är kanske inte lika elegant som de andra mobilmärkena, men den har samma prestanda som de andra flaggskeppstelefonerna som har släppts i år. De har några intressanta funktioner som ofta är knutna till att Google är tillverkaren, därför ligger mycket fokus på att enkelt kunna söka, finna och spara information. Priset för Pixel 3 ligger någonstans i det högre segmentet, strax under en iPhone XS.

 

Dorodoro

Doro har profilerat sig som telefontillverkaren för simplicitet. De är ett utmärkt val för äldre eftersom det finns inbyggda trygghetslarm, och många modeller kan kopplas direkt till hörapparater. De kan kännas lite dyra för vad man får, men om man tycker att några extra trygghetsfunktioner är värda priset så är det ett utmärkt val. Det finns både smarttelefoner och enklare mobiler från Doro.

Asusasus

Asus har länge tillverkat datorer med hög prestanda och även deras mobiltelefoner ligger på samma nivå som Samsung och de andra ledande märkena. De har också snygg design, ofta i borstad metall med skön struktur snarare än glas eller plast, vilket många av de andra tillverkarna använder. Hos dem finns både telefoner med fokus för mobilspel och telefoner med kamerateknologi från Sony. Asus telefoner brukade vara väldigt dyra, men de ser ut att ha sänkt priset även för sin senaste modell, möjligen för att locka fler kunder.

HTC

htc

HTC har flera olika inriktningar på sina telefonmodeller där de namnger “generationen” med ett nummer och sedan någon epitet. Deras U-telefoner har den högsta prestandan och deras TouchSense-teknologi ger mer intuitiv användning av kanterna. U12+ har en ovanlig design på ett av utförandena, bra kameror och generellt hög prestanda, men inget chockerande pris och ligger någonstans i mittsegmentet.

 

Huawei

huawei

Huawei har med stormsteg slagit sig in på den svenska mobilmarknaden, och det är inte så konstigt med tanke på deras höga prestanda och stora variation av telefoner. Det finns Huaweitelefoner inom alla prisklasser.  P20 Pro har kamerateknologi från Leica och är med sina 40 Megapixlar troligen den kameran som har bäst upplösning av alla telefoner som lanserades under 2018. Den telefonen ligger i det lägre mittsegmentet och är definitivt prisvärd.

 

LG

LG är liksom Samsung ett sydkoreanskt elektronikvarumärke som har tillverkat mobiltelefoner under många års tid, och de håller takten med de andra tillverkarna i fråga om både design och prestanda. Metall, glas och AI-kamerateknologi med dubbla linser finns även i LG:s telefoner. LG är dyrare än Huawei, men billigare än HTC.

 

Motorola

Motorola är kanske inte märket man väntar sig ska tillverka spelmobiler, men deras Moto Z-modeller kan enkelt modifieras med tillbehören Moto Mods. Bland annat har de en handhållen spelkonsoll, ett extra stort batteri, högtalare och en ännu bättre kamera eller polaroidkamera. Tillbehören fästs på baksidan med hjälp av magneter och installeras på några ögonblick. Om man vill ha en riktigt anpassningsbar telefon är Moto Z ett alternativ att titta på. Dessutom har den ett mycket attraktivt pris, cirka hälften av en Samsung Galaxy S9+, antagligen för att de räknar med att man ska köpa ett flertal tillbehör.

 

Nokia

Nokia slog igenom på marknaden tack vare sina otroligt tåliga telefoner, och vanan att utveckla dessa sitter fortfarande i. Ramen på deras smartphones är tillverkad av ett stycke aluminiumlegerad metall som svarvas ut och därmed tåler mer än vad separata bitar skulle göra. Samtidigt är hårdvaran inuti stabilt fastskruvad och därmed inte känslig för att tappas. Under flera års tid använde Nokia Windows Phone som operativsystem, men har nu bytt till Android. Deras senaste modell har inte riktigt samma prestanda som de andra telefonerna från 2018 då chipsetet inte riktigt har samma processorkraft, men de är ändå inte långt efter de andra. Det reflekteras dock i priset, som är ett av de lägsta för en nylanserad smartphone.

 

OnePlus

Om du tycker att den extra mjukvaran som finns i de andra mobiltelefontillverkarnas skapelser drar för mycket processorkraft och mest är i vägen, då OnePlus ett bra val. Det är en perfekt tillverkare för dig som inte har lust att betala för onödiga funktioner. Den har samma prestanda som en Samsung Galaxy S9, men bättre kamera och mer RAM-minne i den billigaste modellen, samtidigt som den är flera tusen kronor billigare. På OnePlus hemsida har de bättre priser på telefoner än i butiker som till exempel hos Elgiganten, och är då billigare än en Huawei.

 

Razer

Denna långtida tillverkare av datorspelstillbehör har gett sig in på mobilmarknaden. Deras första telefon släpptes för snart ett år sedan, och nu är det dags för nästa modell. Som man kan vänta sig från ett företag i gamingtillbehörsindustrin så är den anpassad för just gaming, med ett modifierat chip (Snapdragon 845), 8 GB RAM och en specialdesignad kylningskammare. Skärmen beskrivs som skärmen med snabbast uppdateringsfrekvens på marknaden, vilket alla gamers vet är en av nycklarna till lyckade spelsessioner. När Razer Phone 2 släpps kommer den att vara dyr, i samma prisklass som en ny Samsungtelefon.

Sony

Sony brukade vara väldigt stora på mobilmarknaden, men har inte lyckats lika bra de senaste åren. Detta trots att telefonerna har bra prestanda och generellt gott rykte kring varumärket. De har utmärkt kamerateknologi, optik som används av ett flertal andra mobiltillverkare, bra skärmteknologi, snygg design och allt annat som krävs av en mobiltelefontillverkare, så det är svårt att peka ut var problemet ligger. Eftersom det är en Sony-produkt är det möjligt att använda den tillsammans med andra Sony-prylar och bland annat spela på avstånd från din PlayStation-konsol. De har samma prestanda som en Samsung men är något billigare, dock i det övre prisskiktet.

Sony med abonnemang

Operatörer med telefonutbud

Du kan skaffa mobiltelefon samtidigt som du tecknar abonnemang hos Telia, Tele2, Telenor, 3, Hallon, Halebop och Comviq. Ingen av operatörerna säljer alla märken som nämns här.

Vilken mobil ska du välja?

Det finns många likheter mellan telefonernas grundläggande design och generella funktioner idag, så när du väljer telefon är det bättre att titta på pris och vad som sticker ut hos varje märke. De har alla någon liten grej som de har gjort till sin egen, och smått olika gränssnitt. Känn efter vad som passar dig innan du väljer telefon. Eller gå endast efter pris. Eftersom alla telefoner är hyfsat lika så är det absolut inte fel att välja telefon utefter pris.

Bästa mobiltelefonerna 2018

Varje nytt år för med sig nya telefoner där alla tillverkare tävlar om att ha den senaste och mest avancerade tekniken. De tydligaste trenderna för 2018 var de dubbla kamerorna som medför ökat bilddjup och skärpa, fingeravtryckssensor nära huvudkameran, metallram som löper längst med kanten och den “kantlösa” designen med krökt glas. Nästan alla tillverkarna påstår sig ha bästa de bästa och största skärmarna någonsin, och antagligen ligger det någon sanning i det. Oavsett vilken telefon du väljer så får du överlag med riktigt bra prestanda. Alla telefonerna som nämns här är damm- och vattentåliga, och de större märkena är IP65/68-certifierade, vilket innebär att de klarar ett vattendjup på 1,5 meter i en halvtimme. Alla har också satsat på bra ljudfunktioner med sina egna registrerade namn, brusreducering och oftast både ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Apple kör inte längre med fingeravtryckssensor. I Androidtelefonerna kan du sätta i ett microSD i vissa har en ytterligare plats för SIM-kort.

Samsung

Samsung Galaxy S9+

S9+ släpptes i mars 2018 och är helt klart Samsung flaggskeppstelefon. Som ett de största namnen bland Androidtelefoner upprätthåller Samsung hög standard med S9-modellerna. De innehåller nya generationens chip och smart teknologi i kameran som är nydesignad från grunden. Kameran, eller rättare sagt kamerorna, har nu smart slutarteknologi som anpassar sig efter ljusförhållandena och därmed alltid tar skarpa bilder. S9+ är designad med Gorilla Glass 5 både fram- och baktill, vilket gör den både snygg och reptålig. Med Samsung DeX kan den också användas som smidig arbetsstation. Telefonen har en skärmstorlek på 6.2” och väger 189 gram.

Galaxy Note 9

En annan lansering från Samsung i år är Galaxy Note 9 som prestandamässigt är jämförbar med S9+, men i mer ovanligt format. Som för alla Note-modellerna är S-Pen nyckeln till att använda phableten till fullo. För den som gillar mobilspel så har Note 9 ett kylsystem som motverkar att telefonen överhettas, och den optimerar grafiken med hjälp av AI-teknologi. Liksom S9+ har Note 9 Gorilla Glass 5 både på fram- och baksidan och en aluminiumram längst med kanten. Note 9 har också stöd för Samsung DeX (desktop experience support) så att du kan transformera din telefon till en dator med några få tillbehör. Skärmstorleken är 6.4” och den väger 201 gram.

Sony

Experia XZ2 Premium

Sonys bästa telefon som släptes 2018 är XZ2 Premium. Denna mobiltelefon har också de dubbla kamerorna enligt 2018 års trend, och tack vare Sonys historia som kameratillverkare har de många smarta teknologier för att ta ännu bättre bilder. Den tillåter även filmning i 4K eller slow motion med 960 bps i HD eller full HD. Bravia TV-teknologi har använts till 4K HDR-skärmen och tillsammans med den dynamiska vibrationsfunktionen bringar den liv till filmer och videoklipp. Liksom Samsungs exklusivare modeller täcks Sony XZ2 Premium av Corning Gorilla Glass 5 både fram- och baktill, och där finns också årets trend med aluminiumbård runt kanten. Med Sonytelefoner kan du koppla upp dig till ditt PS4 och spela vissa spel på distans. Telefonen väger 236 gram och skärmstorleken är 5.8”.

Experia XZ3

Experia XZ3 är för det mesta väldigt lik XZ2 Premium i både funktioner och design. XZ3 är något större och finns i fler färger. Denna telefon har bara en frontkamera, men den innehåller flertalet smarta teknologier för att ta fantastiska bilder i HDR-kvalitet. Exempelvis finns rörelse- och léendesensorer som tar bilder innan du hinner trycka på knappen och du väljer sedan vilken av 4 bilder (varav en är din egen) som är bäst, eller väljer att behåller allihop. Kameran spelar också in film i 4K och har liknande slow-motion-filmning som XZ2 Premium. En av funktionerna som inte finns hos 2018-års övriga telefoner är 3D-skaparen, som skannar och låter dig skapa 3-dimensionella modeller av personer och objekt som kan skickas till andra som avatarer, bilder eller till och med skrivas ut. Skärmen har utvecklats ytterligare till en OLED och ger verklighetstrogen färgåtergivning genom HDR. Storleken på telefonens skärm är 6” och den väger 193 gram.

HTC

U12+

HTC har hamnat lite i skymundan på den svenska mobilmarknaden trots att de tidigare har varit ett av de första märkena med smarttelefoner att tala om, men deras prestanda är fortfarande i samma liga som Samsung och Sony. 2018 upprätthöll de trenden med glas bak och fram, metallkant runtom och dubbla kameror. HTC har två unika funktioner i sina telefoner. Den första är Touch Sense, som låter dig styra telefonen med tryckkänsliga knappar på sidorna så att du inte behöver röra skärmen, vilket är mycket smidigare i regnigt eller kallt väder. Detta låter dig också använda telefonen enklare med bara en hand, oavsett vilken som är dominant, eftersom exempelvis tangentbordet fokuseras till sidan där tummen befinner sig. Den andra funktionen är Audio Zoom, där du medan du filmar kan “zooma in” på en särskild ljudkälla, både musik och röst, tack vare fyra olika mikrofoner och smart teknologi. U12+ kan spela in video i 4K och har både optisk och elektronisk bildstabilisering samt slow motion-teknologi. Denna telefons design står ut från mängden med sin variant med translucent baksida som avslöjar telefonens intressanta inre. Telefonens skärm är 6” stor och telefonen väger 188 gram.

U12 life

Trots att denna telefon delar prefixet U12 har den inte så mycket gemensamt med U12+. Chipet är nedbantat till ett Snapdragon 636 för att ge längre batteritid och det är mer fokus på kamerornas funktioner än övrig hårdvara. Det är en snygg telefon som äntligen bryter lite mot konceptet med slätt glas på baksidan genom att ha räfflor på halva för avvikande design och bättre grepp. Det är en bra telefon i mittsegmentet, men den är inte bland de bästa mobiltelefonerna som lanserades 2018.

Apple

Apple Xs och Xs Max

Med Apples sedvanligt dramatiska introduktionsfilm presenterades iPhone Xs, Xs Max och Xr i mitten av september 2018. Båda Xs-modellerna har dubbla kameror med 12 MP vardera, för samma smartare bildtagning som de ovan nämnda telefonerna med samma funktionen, metallkant runt telefonen och glas på fram- och baksida. FaceID har utvecklats till att fungera ännu snabbare och skärmen är en klar och tydlig OLED med HDR. Utöver det så har skärmen en oljeavstötande beläggning som minimerar fingeravtryck. Xs Max har största skärmen någonsin på en iPhone. Huvudkamerorna har optisk bildstabilisering, 2x optisk zoom och rörelsesensorer som hjälper dig att ta bilder vid rätt tillfälle. Telefonerna innehåller det nyutvecklade A12 Bionic-chipet med hexacore-processor och fyrkärnig grafikprocessor. Största skillnaden mellan Xs och Xs Max är storleken, Xs är 143.6 x 70.9 x 7.7 mm stor med 5.8” skärm medan Max är 157.5 x 77.4 x 7.7 mm med 6.5”, och Xs Max har två simkortsplatser. Båda är utrustade med en 7 MP selfiekamera med HDR. De har Li-jonbatterier på 2658 mAh respektive 3174 mAh och internminnet varierar, men RAM-minnet är 6GB i båda modellerna.

iPhone Xr

iPhone Xr släpps på marknaden den 26:e oktober 2018 och har med True Tone-teknologi för bästa färgåtergivning den mest avancerade  avancerade LCD-skärmen i branschen  Den har samma A12 Bionic-chip som Xs-modellerna och samma snabba FaceID. Med Xr har de fokuserat på 12 MP kameran på ett annat sätt än i Xs, och den kan ta snygga porträtt med bokeh-effekt genom sin AI-teknologi. Den kan också spela in film i 4K. Displayen är 6.1” och den väger 194 gram.

OnePlus

OnePlus 6

OnePlus 6 har lika hög prestanda som Samsung och Sonys flaggskeppstelefoner, men är helt utan onödig programvara. Vill man ha en telefon med mindre systemprogramvara och mer utrymme att själv disponera över, då är detta en telefon att titta på. Dess operativsystem Oxygen OS är baserat på Android. Med samma chip som Experia XZ3 och HTC U12+ och med alternativet 8 GB RAM är det en seriös medtävlare till lägre pris än Apple och Samsung, och den går för halva priset av en iPhone Xs. Telefonen har också dubbla huvudkameror varav en på hela 20 MP och den andra på 16 MP. Den filmar i slow motion och 4K liksom de andra. Med OnePlus 6 kan du ta bilder i RAW-format, vilket ofta föredras av fotografer då de ger större möjlighet till bildmanipulation i efterhand eftersom bildformatet innehåller mer data. Selfiekameran har 16 MP och autofokus. Telefonen är ganska stor med en 6.28” skärm, men väger bara 177 gram.

Huawei

Huawei P20 Pro

Den mest imponerande kameran sitter i Huawei P20 Pro. Den har inte bara 2, utan 3 kameror varav en med 40 MP som har stöd av en på 20 MP och en på 8 MP, med teknologi från Leica. Den har laser-autofokus och en selfiekamera på 24 MP. Självklart filmar den i slow-motion och 4K. Huawei fokuserade inte bara på kamerafunktionerna i denna modell, utan satsade även på ett batteri med en kapacitet på 4000 mAh. Dess chip är ett Kirin 970 CPU med octa-core och micro i7, 4 x Cortex A73 2,36 GHz och 4 x Cortex A53 1,8 GHz. Telefonen har 128 GB minne och 6 GB RAM. Skärmen är en AMOLED på 6.1” och den väger 180 gram.

Asus

Asus ZenFone 5Z

ZenFone 5Z är den enda flaggskeppstelefonen som frångår glas på baksidan och istället har ett helt stycke borstad metall. Den innehåller samma Snapdragon 845-chipset som de flesta andra och upp till 8 GB RAM med 256 GB internminne, men den stödjer också microSD på upp till 2 TB. Asus har sett till att ge telefonen ett effektivt kylsystem så att den aldrig blir riskabelt varm när den används intensivt. Den har dubbla kameror på 12 och 8 MP med AI som hjälper dig att ta bättre bilder. ZenFone 5Z kan också ta bilder i RAW-format. Det finns ett proffsläge där du kan ställa in varje kamerainställning manuellt. Skärmen på 6.2” är också täckt av Corning Gorilla Glass( vilken typ är inte definierat), och telefonen väger 155 gram.

Sammanfattande

Egentligen är det numera bara minimala skillnader mellan mobiltelefonerna som släpps från de större märkena. Till och med skillnaden mellan iPhones och Androidtelefoner har minskat så pass mycket att det bara är upp till ens egna preferens snarare än prestanda eller tålighet. Det finns en tydlig trend inom industrin att utveckla kamerorna och göra de mer användarvänliga genom specialiserad AI-teknologi. Självklart jobbar alla på batteritiden och batteriets livslängd så att kunderna hålls nöjda. När du väljer telefon efter pris eller preferens, så kan du oavsett få en solid prestanda.