Mobiltelefoner

Mobiltelefoner – jämför priser & operatörer

 

Här kan du jämföra priser för olika mobiltelefoner tillsammans med mobilabonnemang från ledande operatörer
såsom Halebop, Hallon, Comviq och Tre. Klicka på mobilen som du är intresserad av.

Apple iPhone

Smartphones – smarta mobiltelefoner

Smarta telefoner finns i en mängd fabrikat. De allra flesta är Androidtelefoner och under första kvartalet 2018 ledde Samsung med 20,4 procent globalt. Apples iPhone kommer på andra plats med 14,1 procent, därefter kommer kinesiska Huawei med 10,5 och Xiaomi som har expanderat snabbt till 7,4 procent av världsmarknaden. Dessa siffror kommer från Ny Teknik. Resten av marknaden utgörs till allra största delen av de många andra Androidmärken som finns, och endast 0,1 procent utgörs av andra operativsystem som Windows Phone och Blackberry OS, vilket är föga förvånande då båda dessa konkurrenter mer eller mindre har övergetts av sina utvecklare.

Numera spelar det ingen större roll vilket varumärke du väljer, alla tillverkar bra mobiltelefoner. Fokusera istället på vad du anser vara viktigt. Tilltalas du av en särskild design, vill du ha bästa möjliga kamera, eller vill du kunna spela med bra grafik och flyt på din telefon? Det finns också flera prisklasser med ungefär samma prestanda, så det finns pengar att spara genom att välja något som är mindre mainstream. De flesta märken har också telefoner som är billigare än sitt flaggskepp, så om man gillar ett märke generellt kan man undersöka vilka andra modeller de har.

Olika mobiltillverkare och mobilmärke

Apple

Apple har en historia av att tillverka snygga, ganska bra digitala prylar, både i form av sina iPhones och datorer. Ibland är prestandan svår att jämföra rakt av med Androidtelefonernas eftersom de använder andra chip och Apple inte är lika tydliga med processorhastigheter och RAM-storlekar, men de senaste åren ligger de inte långt efter de snabbaste Androiderna, om inte på samma nivå. De är numera lika vatten- och stöttåliga som sina konkurrenter och batterierna har också förbättrats mycket både i fråga om livslängd och batteritid. De är helt enkelt bra, användarvänliga telefoner vars största nackdel är priset för nylanserade modeller.

iPhone med abonnemang

Asus

Asus har länge tillverkat datorer med hög prestanda och även deras mobiltelefoner ligger på samma nivå som Samsung och de andra ledande märkena. De har också snygg design, ofta i borstad metall med skön struktur snarare än glas eller plast vilket många av de andra tillverkarna använder. Hos dem finns både telefoner med fokus för mobilspel och telefoner med kamerateknologi från Sony. Asus telefoner brukade vara mycket dyra, men de ser ut att ha sänkt priset även för sin senaste modell, antagligen för att locka fler kunder.

Doro

Doro har profilerat sig som telefontillverkaren för simplicitet. De är ett utmärkt val för äldre eftersom det finns inbyggda trygghetslarm och många modeller kan kopplas direkt till hörapparater. De kan kännas lite dyra för vad man får, men om man tycker att några extra trygghetsfunktioner är värda priset så är det ett utmärkt val. Det finns både smarttelefoner och enklare mobiler från Doro.

Google

Google Pixel är kanske inte lika elegant som de andra mobilmärkena men den har samma prestanda som de andra flaggskeppstelefonerna som har släppts hittills i år. De har några intressanta funktioner, ofta knutna till att Google är tillverkaren, därav ligger mycket fokus på att enkelt söka, finna och spara information. Priset för Pixel 3 som nu kan förbeställas ligger någonstans i högre segmentet, strax under en iPhone Xs.

HTC

HTC har flera olika inriktningar för sina telefonmodeller där de namnger “generationen” med ett nummer och sedan något epitet. Deras U-telefoner har den högsta prestandan och deras TouchSense-teknologi, som ger mer intuitiv användning av kanterna, finns sedan modellen U11. U12+ har ovanlig design på ett av utförandena, bra kameror och generellt hög prestanda men inget chockerande pris och ligger någonstans i mittsegmentet.

Huawei

Huawei har tagit stormsteg in på svenska mobilmarknaden, och det är inte så konstigt med tanke på deras höga prestanda och stora variation av telefoner, så att alla kan hitta något i en prisklass de klarar av. P20 Pro har kamerateknologi från Leica och troligt den kameran med bäst upplösning på en telefon lanserad under 2018 med sina 40 Megapixlar. Den telefonen ligger i lägre mittsegmentet och är definitivt prisvärd.

LG

LG är liksom Samsung ett sydkoreanskt elektronikvarumärke som har tillverkat mobiltelefoner under många års tid, och de håller takten med de andra tillverkarna i fråga om både design och prestanda. Metall, glas och AI-kamerateknologi med dubbla linser finns även i LGs telefoner. LG är dyrare än Huawei men billigare än HTC.

Motorola

Motorola är kanske inte märket man väntar sig ska tillverka spelmobiler, men deras Moto Z-modeller kan enkelt modifieras med tillbehören Moto Mods, bland annat till en handhållen spelkonsoll, ett extra stort batteri, högtalare och en ännu bättre kamera eller polarodidkamera. Tillbehören fästs på baksidan med hjälp av magneter och installeras på några ögonblick. Om man vill ha en riktigt anpassningsbar telefon är Moto Z ett alternativ att titta på. Dessutom har den ett mycket attraktivt pris, cirka hälften av en Samsung Galaxy S9+, antagligen för att de räknar med att man ska köpa ett flertal tillbehör.

Nokia

Nokia slog igenom på marknaden tack vare sina otroligt tåliga telefoner, och vanan att utveckla dessa sitter fortfarande i. Ramen på deras smartphones är tillverkad av ett stycke aluminiumlegerad metall som svarvas ut och därmed tåler mer än vad separata bitar skulle göra, samtidigt som hårdvaran inuti är stabilt fastskruvad och därmed inte känslig för att tappas. Under flera års tid använde Nokia Windows Phone som operativsystem men har nu bytt till Android. Deras senaste modell har inte riktigt samma prestanda som de andra telefonerna från 2018, chipsetet har inte riktigt samma processorkraft men är inte långt därifrån. Det reflekteras dock i priset, som är ett av de lägsta för en nylanserad smartphone.

OnePlus

Om du tycker att den extra mjukvaran som finns i de andra mobiltelefontillverkarnas skapelser drar för mycket processorkraft och mest är i vägen, och inte har lust att betala för onödiga funktioner så är OnePlus ett bra val. Den har samma prestanda som en Samsung Galaxy S9 men bättre kamera och mer RAM-minne i billigaste modellen, samtidigt som den är flera tusen kronor billigare. På OnePlus hemsida har de bättre priser än exempelvis hos Elgiganten, och är då billigare än en Huawei.

Razer

Denna långtida tillverkare av datorspelstillbehör har gett sig in på mobilmarknaden. Deras första telefon släpptes för snart ett år sedan, och nu är det dags för nästa modell. Som man kan vänta sig från ett företag i gamingtillbehörsindustrin är den anpassad för just gaming, med ett modifierat chipset (Snapdragon 845), 8 GB RAM och en specialdesignad kylningskammare. Skärmen beskrivs som den med snabbast uppdateringsfrekvens på marknaden, vilket alla gamers vet är en av nycklarna till lyckade spelsessioner. När Razer Phone 2 släpps ganska snart kommer den att vara dyr, i samma prisklass som en ny Samsungtelefon.

Samsung

Eftersom denna jätte regerar cirka 20 procent av smartphonemarknaden själv är det inte så konstigt att alla andra telefoner jämförs med dessa. Vad man däremot inte bör göra är att tro att bara för att Samsung är störst är de automatiskt bäst. Deras telefoner har bra prestanda och utgör därför en bra utgångspunkt för jämförelse, och ärligt talat sätter de standarden, men många av de andra tillverkarna utvecklar minst lika bra telefoner. Ibland är det skönt att satsa på ett säkert kort, vilket man helt klart kan kalla en Samsungtelefon för. De har bra kameror, snygg design och en standard att upprätthålla. De är också ganska dyra, men billigare än en iPhone.

Samsung med abonnemang

Sony

Sony brukade vara väldigt stora på mobilmarknaden men har inte lyckats lika bra de senaste åren, trots telefoner med bra prestanda och generellt gott rykte kring varumärket. De har utmärkt kamerateknologi, optik som används av ett flertal andra mobiltillverkare, bra skärmteknologi, snygg design och allt annat som krävs av en mobiltelefontillverkare, så det är svårt att peka ut var problemet ligger. Eftersom det är en Sony-produkt är det möjligt att använda tillsammans med andra Sony-prylar och bland annat spela på avstånd från sin PlayStation-konsol. De har samma prestanda som en Samsung men är något billigare, dock i det övre prisskiktet.

Sony med abonnemang

Operatörer med telefonutbud

Du kan skaffa mobiltelefon samtidigt som du tecknar abonnemang hos Telia, Tele2, Telenor, 3, Hallon, Halebop och Comviq. Ingen av operatörerna har alla märken som nämns här.

Vilken mobil ska du välja?

Det finns många likheter mellan telefonernas grundläggande design och generella funktioner idag, så när du väljer telefon är det bättre att titta på pris och vad som sticker ut hos varje märke. De har alla någon liten grej som de har gjort till sin egen, och smått olika gränssnitt. Känn efter vad som passar dig innan du väljer telefon. Eller bara gå efter pris, det är inte fel det heller.

Bästa mobiltelefonerna 2018

Varje nytt år tar med sig nya telefoner till mobilmarknaden och att alla tävlar om att ha den senaste, mest avancerade tekniken är en självklarhet. De tydligaste trenderna i år är de dubbla kamerorna för ökat bilddjup och skärpa, fingeravtryckssensor nära huvudkameran, metallram som löper längsmed kanten och “kantlös” design med krökt glas. Nästan alla företagen påstår sig ha bästa/största skärmen någonsin, och antagligen har de det på lite olika sätt. Oavsett vilken ny telefon du väljer får du en med riktigt bra prestanda överlag. Alla telefonerna som nämns här har damm- och vattentålighet, och de större märkena är IP65/68-certifierade, vilket innebär att de klarar ett vattendjup på 1,5 meter i en halvtimme. Alla har också satsat på bra ljudfunktioner, med sina egna registrerade namn, brusreducering och oftast både ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Apple kör inte längre med fingeravtryckssensor. I Androidtelefonerna kan du sätta i ett microSD i en andra SIM-kortsplats för att utöka minnet.

Samsung

Samsung Galaxy S9+

S9+ släpptes i mars i år och är helt klart företagets flaggskeppstelefon för året. Som ett de största namnen bland Androidtelefoner upprätthåller Samsung hög standard med S9-modellerna. De innehåller nya generationens chipset och smart teknologi i kameran, som är nydesignad från grunden. Kameran, eller rättare sagt kamerorna, har nu smart slutarteknologi som anpassar sig efter ljusförhållandena och därmed alltid tar skarpa bilder. S9+ är designad med Gorilla Glass 5 både framtill och baktill vilket gör den både snygg och reptålig. Med Samsung DeX kan den också användas som smidig arbetsstation. Telefonen har en skärmstorlek på 6.2” och väger 189 gram.

Galaxy Note 9

En annan lansering från Samsung i år är Galaxy Note 9 som prestandamässigt är jämförbar med S9+ men i mer ovanligt format. Som för alla Note-modellerna är S-Pen nyckeln till att använda phableten till fullo. För den som gillar mobilspel har Note 9 ett kylsystem som motverkar att telefonen överhettas, och den optimerar grafiken med hjälp av AI-teknologi. Liksom S9+ har Note 9 Gorilla Glass 5 både på fram- och baksidan med aluminiumram längsmed kanten. Note 9 har också stöd för Samsung DeX (desktop experience support) så att du kan transformera din telefon till en dator med några få tillbehör. Skärmstorleken är 6.4” och den väger 201 gram.

Sony

Experia XZ2 Premium

Sonys bästa telefon på marknaden just nu är XZ2 Premium. Denna mobiltelefon har också de dubbla kamerorna enligt årets trend, och tack vare Sonys historia som kameratillverkare har de många smarta teknologier för att ta ännu bättre bilder och exempelvis filma i 4K eller slow motion med 960 bps i HD eller full HD. Bravia TV-teknologi har använts till 4K HDR-skärmen och tillsammans med den dynamiska vibrationsfunktionen bringar den liv till filmer och videoklipp. Liksom Samsungs exklusivare modeller täcks Sony XZ2 Premium av Corning Gorilla Glass 5 både fram- och baktill, och där finns också årets trend med aluminiumbård runt kanten. Med Sonytelefoner kan du koppla dig till ditt PS4 och spela vissa spel på distans. Telefonen väger 236 gram och skärmstoreleken är 5.8”.

Experia XZ3

Experia XZ3 har planerat släpp tidigt i oktober och är för det mesta mycket lik XZ2 Premium i sina funktioner och design. XZ3 är något större och finns i fler färger. Denna telefon har bara en frontkamera, men den innehåller flertalet smarta teknologier för att ta fantastiska bilder i HDR-kvalitet. Exempelvis finns rörelse- och léendesensorer som tar bilder innan du hinner trycka på knappen och du väljer sedan vilken av 4 bilder (varav en din egen) som är bäst, eller behåller allihop. Kameran spelar också in film in i 4K och har liknande slow-motion-filmning som XZ2 Premium. En av funktionerna som inte finns hos årets övriga telefoner är 3D-skaparen, som skannar och låter dig skapa 3-dimensionella modeller av personer och objekt, som kan skickas till andra som avatarer, bilder eller till och med skrivas ut. Skärmen har utvecklats ytterligare till en OLED och ger verklighetstrogen färgåtergivning genom HDR. Storleken på denna telefons skärm är 6” och den väger 193 gram.

HTC

U12+

HTC har hamnat lite i skymundan på den svenska mobilmarknaden efter att ha varit ett av de första märkena med smarttelefoner att tala om, men deras prestanda är i samma liga som Samsung och Sony. I år upprätthåller de trenden med glas bak och fram, metallkant runtom och dubbla kameror. HTC har två unika funktioner i sina telefoner. Den första är Touch Sense, som låter dig styra telefonen med tryckkänsliga knappar på sidorna så att du inte behöver röra skärmen, vilket är mycket smidigare i regnigt eller kallt väder. Detta låter dig också enklare använda telefonen med bara en hand, oavsett vilken som är dominant, eftersom exempelvis tangentbordet fokuseras till sidan där tummen befinner sig. Den andra funktionen är Audio Zoom, där du medan du filmar kan “zooma in” på en särskild ljudkälla, både musik och röst, tack vare 4 olika mikrofoner och smart teknologi. U12+ kan spela in video i 4K och har både optisk och elektronisk bildstabilisering samt slow motion-teknologi. Denna telefons design står ut från mängden med sin variant med translucent baksida som avslöjar telefonens intressanta inre. Telefonens skärm är 6” stor och den väger 188 gram.

U12 life

Trots att denna telefon delar prefixet U12 har den inte så mycket gemensamt med U12+. Chipsetet är nedbantat till ett Snapdragon 636 för att ge längre batteritid och det är mer fokus på kamerornas funktioner än övrig hårdvara. Det är en snygg telefon som äntligen bryter lite mot konceptet med slätt glas på baksidan genom att ha räfflor på halva för avvikande design och bättre grepp. Det blir en bra telefon i mittsegmentet när den släpps i slutet av september, men den är inte bland de bästa mobiltelefonerna som lanseras i år.

Bästa mobiltelefonerna

Apple

Apple Xs och Xs Max

Med Apples sedvanligt dramatiska introduktionsfilm presenterades iPhone Xs, Xs Max och Xr i mitten av september. Båda Xs-modellerna har dubbla kameror med 12 MP vardera, för samma smartare bildtagning som de ovan nämnda telefonerna med den funktionen, metallkant runt telefonen och glas på fram- och baksida. FaceID har utvecklats till att fungera ännu snabbare och skärmen är en klar och tydlig OLED med HDR. Utöver det har skärmen en oljeavstötande beläggning som minimerar fingeravtryck. Xs Max har största skärmen någonsin på en iPhone. Huvudkamerorna har optisk bildstabilisering, 2x optisk zoom och rörelsesensorer som hjälper dig att ta bilder vid rätt tillfälle. Telefonerna innehåller det nyutvecklade A12 Bionic-chipet med hexacore-processor och fyrkärnig grafikprocessor. Största skillnaden mellan Xs och Xs Max är storleken, Xs är 143.6 x 70.9 x 7.7 mm stor med 5.8” skärm medan Max är 157.5 x 77.4 x 7.7 mm med 6.5”, och Xs Max har två simkortsplatser. Båda är utrustade med en 7 MP selfiekamera med HDR. De har Li-jonbatterier på 2658 mAh respektive 3174 mAh och internminnet varierar men RAM-minnet är 6GB för båda modellerna.

iPhone Xr

iPhone Xr släpps på marknaden den 26:e oktober och har en av de mest avancerade LCD-skärmarna i branchen med True Tone-teknologi för bästa färgåtergivning. Den har samma A12 Bionic-chip som Xs-modellerna och samma snabba FaceID. Med Xr har de fokuserat på 12 MP kameran på ett annat sätt än i Xs, och den kan ta snygga porträtt med bokeh-effekt genom sin AI-teknologi. Den kan också spela in film i 4K. Displayen är 6.1” och den väger 194 gram.

OnePlus

OnePlus 6

OnePlus 6 har lika hög prestanda som Samsung och Sonys flaggskeppstelefoner, utan onödig programvara. Vill man ha en telefon med mindre systemprogramvara och mer utrymme att själv disponera över är detta en telefon att titta på. Dess operativsystem Oxygen OS är baserat på Android. Med samma chipset som Experia XZ3 och HTC U12+ och med alternativet 8 GB RAM är det en seriös medtävlare till lägre pris än dessa och halva priset av en iPhone Xs. Telefonen har också dubbla huvudkameror varav en på hela 20 MP och den andra på 16 MP. Den filmar i slow motion och 4K liksom de andra. Med OnePlus 6 kan du ta bilder i RAW-format, vilket ofta föredras av fotografer eftersom de ger större möjlighet till bildmanipulation i efterhand då bildformatet innehåller mer data. Selfiekameran har 16 MP och autofokus. Telefonen är ganska stor, med 6.28” skärm men väger bara 177 gram.

Huawei

Huawei P20 Pro

Den mest imponerande kameran sitter i Huawei P20 Pro. Den har inte bara 2, utan 3 kameror varav en med 40 MP, med stöd av en på 20 MP och en på 8 MP, med teknologi från Leica. Den har laser-autofokus och en selfiekamera på 24 MP. Självklart filmar den i slow-motion och 4K. Huawei fokuserade inte bara på kamerafunktionerna i denna modell, utan satsade även på ett batteri med en kapacitet på 4000 mAh. Dess chipset är ett Kirin 970 CPU med octa-core och micro i7, 4 x Cortex A73 2,36 GHz och 4 x Cortex A53 1,8 GHz. Telefonen har 128 GB minne och 6 GB RAM. Skärmen är en AMOLED på 6.1” och den väger 180 gram.

Asus

Asus ZenFone 5Z

ZenFone 5Z är den enda flaggskeppstelefonen som frångår glas på baksidan och istället har ett helt stycke borstad metall. Den innehåller samma Snapdragon 845-chipset som de flesta andra och upp till 8 GB RAM med 256 GB internminne men den stödjer också microSD på upp till 2TB. Asus har sett till att ge telefonen ett effektivt kylsystem så att den aldrig blir riskabelt varm när den används intensivt. Den har dubbla kameror på 12 och 8 MP med AI som hjälper dig att ta bättre bilder enklare. ZenFone 5Z kan också ta bilder i RAW-format. Det finns ett proffsläge där du kan ställa in varje kamerainställning manuellt. Skärmen på 6.2” är också täckt av Corning Gorilla Glass, vilken typ är inte definierat, och telefonen väger 155 gram.

Sammanfattande

Egentligen är det numera bara minimala skillnader mellan mobiltelefonerna som släpps från de större märkena. Till och med skillnaden mellan iPhones och Androidtelefoner har minskat så pass mycket att det bara är upp till preferens vad man väljer snarare än prestanda eller tålighet. Det finns en tydlig trend inom industrin att göra kamerorna bättre och bättre och mer användarvänliga genom specialiserad AI-teknologi. Självklart jobbar alla på batteritiden och batteriets livslängd för att hålla kunderna nöjda. Så välj telefon efter pris eller preferens, oavsett vilket kan du få en med solid prestanda.