comviq
  • Webbshop med stort utbud
  • Rabatt till studenter och seniorer
  • Familjeabonnemang
halebop
  • Nöjda kunder
  • Täckning i Telias nät
  • Välfylld webbshop
Tre
  • Ultrasnabbt nät med 5G+
  • Upp till obegränsad surf
  • De senaste modellerna i webbshollen
Hallon
  • Billigaste operatören
  • Rabatt till student, barn och senior
  • Webbshop med mobiler – nya och begagnade

Mobiltelefoner för barn

När ett barn eller en tonåringar kommer upp i åldern där de börjar bli mer självständiga, eller behöver ett kommunikationsmedel, så är det dags att fundera över hur man ska hantera deras mobiltelefonanvändning. Det är nu det är dags att ta ställning till vilken mobiltelefon man ska välja till sitt barn. Vilka modeller lämpar sig för en yngre användare? Och hur fungerar egentligen föräldrakontroller? Vi kommer även titta närmare på skillnaderna mellan abonnemang och kontantkort för barn.  

Vilken telefon ska du välja till ditt barn?

Vi börjar med att titta närmare på vilka typer av mobiltelefoner som kan lämpa sig för barn. 

Det finns idag inte speciellt många telefoner som är specialkonstruerade för barn, därför väljer många en telefon från det ordinarie utbudet. Det är bra att tänka på att en telefon som ska passa ett barn inte får vara för stor eller ha för stor skärm då detta kan bli svårt att hantera för små barnhänder. Även om många barn idag är väldigt medvetna om teknik och gärna vill ha den senaste modellen är det inte alltid den som är det bästa alternativet. De nya telefonerna kostar många tusenlappar, och med tanke på att barn ofta springer, leker och tappar saker, så kan det vara oklokt att göra en allt för dyr investering. Det är alltså bättre att satsa på en bra och stabil telefon i mellanprisklassen.

Kolla in vilken iPhone och Samsung Galaxy-modell som är billigast tillsammans med ett abonnemang: Samsung med abonnemang och iPhone med abonnemang.

samsung logo

Samsung

Samsungs smartphones är överlag känsliga mot att tappas och tuff hantering – precis som alla smartphones. Ett skyddande mobilskal och skärmskydd kan vara en väg att gå för att öka livslängden på en smartphone i ett barns händer.

Samsung har en flaggskeppsserie, Galaxy S, och den lite mer budgetvänliga A-serien. Samsung har även en serie som är specialtillverkad för att tåla lite mer stötar och tapp, Xcover. 

apple

Apple

iPhones är generellt lite känsligare än Androidtelefoner, men känsligheten kan självklart minskas genom att ha ett skyddande mobilskal och ett skärmskydd. Om barnet insisterar på en iPhone, vilka kan vara väldigt dyra telefoner, så finns Apples iPhone SE-serie som ett alternativ. iPhone SE är Apples budget-serie med smartphones – det är med andra ord en iPhone med bra prestanda till ett lägre pris.

 

Tåliga mobiltelefoner

De flesta barn tappar eller blir av med saker regelbundet, även sina favoritsaker. Därför vill man som förälder förmodligen inte spendera en förmögenhet på en mobiltelefon. Däremot så behöver telefonen kunna klara av den dagliga användningen hos ett barn.

Vi rekommenderar en äldre smartphone-modell, kanske en begagnad, och ett bra stöttåligt skal för att skydda telefonen mot tapp och fall. Som komplement till skalet kan man använda ett skärmskydd för att skydda skärmen mot repor och att den spricker.

Stöttåliga skal och skärmskydd finns att köpa hos vissa av operatörerna, och hos en mängd olika elektronikbutiker, webbutiker och andra återförsäljare. Skal finns till både Samsung Galaxy och Apple iPhone, men även andra varumärken. Ett skal kan även vara ett bra sätt att göra barnets mobiltelefon lite mer personlig.

Föräldrakontroller

När du väl har valt mobiltelefon är nästa steg att titta på hur telefonens föräldrakontroller fungerar. Det finns nämligen verktyg som skyddar dina barn från opassande innehåll på mobiltelefonen. Det handlar om inställningar som kan begränsa vilka appar som kan användas, och hur, användningstiden och huruvida köp och betalsamtal är tillåtet eller inte. Dessa inställningar kan du göra i både Samsung, och andra Android-modeller, och iPhone.

Föräldrakontroll – iPhone

Om man har en iPhone kan man göra många inställningar under Inställningar > Skärmtid. Där kan man bland annat begränsa skärmtiden, begränsad appar och blockera visst innehåll. 

Föräldrakontroll – Android

Om man har en Android kan du göra liknande inställningar under Inställningar > Digitalt välmående och föräldrakontroller.

Appar med föräldrakontroll

Det finns även en app som heter Family Link. Du laddar enkelt ner appen och ställer in alla inställningar lokalt på telefonen.

Om du inte känner att dessa inställningar är tillräckliga så finns appar från olika företag såsom Norton och ESET som hjälper dig att utöka skyddsfunktionerna. 

6 anledningar till att barn bör ha en mobil

Det finns många åsikter kring mobilanvändande hos barn och det är inte alltid lätt att veta hur man som förälder ska navigera sina barn i ett högteknologiskt samhälle. Om du är i valet och kvalet om huruvida ditt barn borde ha en telefon eller inte så ger vi dig här sex anledningar till att barn bör ha en mobil. Fundera sedan på vilka behov ni har i er familj, och känn er trygga med att ni sedan har kommit fram till rätt beslut.

boy

  • Säkerhet

Trafikolyckor, dåligt väder och oförutsedda händelser – det finns många saker som kan hända i ett barns vardag. När barnet är på väg till skolan, hemma hos en kompis eller reser hem från en aktivitet så bör ditt barn på något sätt kunna kontakta en vuxen om något olyckligt skulle inträffa. En mobiltelefon är en livlina mellan en förälder och ett barn, och oavsett om mobiltelefonen används för att ringa 112 vid en livsfara, för att ringa föräldrarna för att berätta att man ramlat omkull med cykeln eller druckit för mycket på en fest, så kan tillgången till en telefon vara avgörande.

  •  Tidseffektivt

Vi vet alla att det finns många saker som kan störa livspusslet, och ibland går det helt enkelt inte ihop. Istället för att behöva vänta en halvtimme på fotbollsträningen som höll på längre än väntat, eller låta barnet vänta 20 minuter extra utanför skolan, så kan ni meddela varandra detta. Du sparar tid och dina barn behöver inte känna en oro över att de har blivit bortglömda medans de väntar utanför skolan. För dem som vill ha extra koll på sina barn så kan den inbyggda GPS-sändare skapa en extra trygghet. Denna ska såklart användas på ett ansvarsfullt sätt. 

  • Social gemenskap

Det är inga tvivel om att barn idag kommunicerar med sina vänner genom sina telefoner. Användandet av sociala medier och mobilspel har krupit ner i åldrarna och det utgör en gemenskap för barn i unga åldrar. Om barn inte har tillgång till en mobiltelefon så finns det en risk att de kan känna sig utanför. De flesta hushåll har inte längre en hemtelefon, så mobiltelefonen används även som ett redskap för att göra upp planer med vänner.  Dessutom så rings det mer sällan, utan större delen av kommunikation sker via appar eller via chattmeddelanden. 

internet

  • Den digitala utvecklingen

Den digitala utvecklingen accelererar i samhället och många av våra vardagssysslor har påverkats av den nya teknologin i samhället. Det kan handla om att beställa mat, parkera bilen, slå upp recept och betala räkningar. Utvecklingen går allt snabbare och barn bör ha en mobiltelefon för att hänga med i den digitala utvecklingen. Det kommer även ge dem en extra skjuts i framtida yrkesliv då det finns allt färre jobb som inte har inslag av digitala redskap.

Ditt barn växer upp med helt andra teknologiska förutsättningar än vad många i föräldragenerationen gjorde, och på något vis så är det svårt att vara motståndare till denna form av utveckling. 

  • Intresseutveckling

Alla familjer har inte råd att skicka sina barn på ridläger, språkresor eller musikkurser. En liten tröst kan då vara alla oändliga appar med utbildningsmaterial där barnen kan lära sig ett nytt språk, öva på sina matematikkunskaper eller lära sig att spela ett instrument direkt i telefonen. Barn bör ha en mobiltelefon för att få möjlighet att utveckla sin kreativitet och nyfikenhet.

  • Digitala skolmiljöer

Även unga föräldrar kan förvånas över hur den digitala utvecklingen har förändrats inom den svenska skolvärlden. De flesta har inga problem med att minnas hur lärare släpade in overhead-apparaten i klassrummet när det var dags för en presentation. För dagens elever ser klassrummet väldigt annorlunda ut och mycket av lärandet sker via digitala plattformar. Idag hanteras skoluppgifter, inlämningar och läxor i större utsträckning via webben. Även om elever tillhandahålls datorer genom skolan så bör ditt barn ha en mobiltelefon som extra stöd för att kunna tillgå information när de inte har sin dator med sig, så att de kan hänga med i den digitala undervisningen.

Barns mobiltelefon

Vid vilken ålder ska man få sin första mobiltelefon?

När man bör ge sitt barn deras första mobiltelefon är förstås personligt. Det beror på barnets behov, utvecklingsnivå och hur familjen fungerar i övrigt. 

Ovan finns en graf som visar vid vilken ålder baren generellt får tillgång till en mobiltelefon.

Abonnemang eller kontantkort – till barn?

Nästa sak att ta ställning till är om du ska skaffa ett telefonabonnemang eller ett kontantkort till ditt barn. Idag fungerar abonnemang och kontantkort med fast pris i princip likadant. Fria samtal och sms ingår, sen den valda surfmängden. Den största skillnaden är att kontantkort måste fyllas på varje månad, medan abonnemang löper tillsvidare. 

En fördel med abonnemang är att det finns både barn- och familjeabonnemang på marknaden.

Barnabonnemang

Barnabonnemang är abonnemang för personer under 18 år som tecknas tillsammans med en målsman. Abonnemangen har ofta ett rabatterat pris eller extra mycket surf. 

Operatörer med barnabonnemang:

Familjeabonnemang

Familjeabonnemang samlar alla i familjen i ett och samma abonnemang. Alla får fria samtal och sms, men man delar vanligtvis på surfen – om man inte har obegränsad surf. Med ett familjeabonnemang samlas alla abonnemang på en och samma faktura. 

Operatörer med familjeabonnemang:

Operatörer som passar barn

Här nedan ser du flera mobiloperatörer som är populära bland både vuxna och barn. Flera av operatörerna här nedan erbjuder även rabatt när man tecknar ett abonnemang till sitt barn – om barnet är under 18 år. Hoppas du hittar den bästa mobillösningen för dig och ditt barn.

Hallon

Hallon erbjuder mobilabonnemang med mycket surf – något som barn älskar! Hallon använder Tres snabba mobilnät och du får bra villkor hos Hallon. De har ingen bindnings- eller uppsägningstid, och all surf som inte används sparas. Hallons abonnemang finns med rabatt för barn och ungdomar under 18.

  • Mobilabonnemang: Barnabonnemang med mellan 10 – 200 GB surf
  • Mobilnät: 3s nät
  • Billigaste abonnemang: 109 kr/mån
  • Mobilsurf: 10 – 200 GB
  • Mobiltelefoner: Apple, Samsung och Google
  • Support: E-post och chatt


Hallon

  • Barnabonnemang
  • Oanvänd surf sparas
  • Ingen bindningstid

Läs mer & Beställ

Vimla

Vimla har barnabonnemang som kan tecknas tillsammans med en målman om man är under 18 år. Vimlas barnabonnemang är det på marknaden med allra minst surf – 1 GB. Det finns förstås även större surfmängder att välja på.

Om man vill köpa en mobiltelefon har Vimla second hand-mobiler – kanske ett bra alternativ om man inte vill köpa en splitter ny telefon till sitt barn. Ska du skaffa en ny mobiltelefon och barnabonnemang tillsammans, då är det bäst att välja en annan operatör. Vi rekommenderar då Hallon.

  • Mobilabonnemang: Barnabonnemang med mellan 1 – 75 GB surf
  • Mobilnät: Telenors nät
  • Billigaste abonnemang: 90 kr/mån
  • Mobilsurf: 1 – 75 GB
  • Mobiltelefoner: Second hand-mobiler I samarbete med Renewed
  • Support: E-post och chatt


Vimla

  • Barnabonnemang
  • Oanvänd surf sparas
  • Ingen bindningstid

Läs mer & Beställ

Comviq

Comviq är en av de populäraste operatörerna bland barn. Inte nog med att de har roliga reklamfilmer, de har även riktigt billiga och bra abonnemang för ditt barn med rabatt för studenter och de under 18 år. Comviq erbjuder även familjeabonnemang där man kan lägga till upp till 5 extra användare som alla får 40 GB surf.

Du kan beställa en mobiltelefon som du avbetalar på månadsfakturan.

  • Mobilabonnemang: Fastpris
  • Mobilnät: Telenor och Tele2
  • Billigaste abonnemang: 105 kr/mån (studentabonnemang) 
  • Mobilsurf: Upp till 100 GB
  • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Motorola och Sony
  • Support: Telefon och chatt


comviq

  • Studentabonnemang
  • Familjeabonnemang
  • Stort utbud av mobiler
      •  

Läs mer & Beställ

Halebop

Halebop ägs av Telia och de satsar på bra mobilabonnemang som deras kunder är riktigt nöjda med. Du kan välja mellan flera olika mobilmodeller och hittar allt ifrån de senaste flaggskeppstelefonerna till enklare smartphones.

Halebop har inga barnabonnemang men de har familjeabonnemang och en stort webbshop med mobiler. Alla i familjeabonnemanget får egen surf, från 20 GB. 

  • Mobilabonnemang: Fast pris
  • Mobilnät: Telia
  • Billigaste abonnemang: 149 kr/mån
  • Mobilsurf: Upp till 100 GB
  • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Doro, Sony, Google och OnePlus
  • Support: E-post och chatt


halebop

  • Välj bindningstid själv
  • Telias mobilnät
  • Brett utbud

Läs mer & Beställ

Tre

Tre har mobilabonnemang med upp till obegränsad surfmängd i sitt otroligt snabba mobilnät med täckning i 5G+. Tre har familjeabonnemang där man kan samla hela familjen. Alla får obegränsat med samtal och sms, men man delar på den totala surfmängden.

  • Mobilabonnemang: 5 – obegränsad GB
  • Mobilnät: 3s nät
  • Billigaste abonnemang: 199 kr/mån
  • Mobilsurf: Upp till obegränsad GB
  • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Sony, Doro och Google
  • Support: Telefon, e-post och chatt


Tre

  • Snabbt mobilnät
  • Stor webbshop
  • Familjeabonnemang

Läs mer & Beställ

Andra abonnemang för barn och familjer

Fello barnabonnemang

Fello är en mobiloperatör som inte erbjuder mobiltelefoner – men de har riktigt prisvärda barnabonnemang för alla under 18 år. Som barn får man rabatt på månadskostnaden – och man kan välja ett abonnemang med mer surf än de ordinarie abonnemangen hos Fello. 

Tänk på att målsman måste vara med och teckna barnabonnemanget.

Telenor Familj

Telenor har möjligheten att lägga till användare i Telenor Familj där alla användare delar på potten av surf. Det går att själv välja fördelning till de olika familjemedlemmarna. Samtal, sms och mms är inkluderade i priset.

Telenor Familj kan ha upp till åtta användare. Du kan samtidigt köpa till en mobiltelefon till den nya användaren, och få denna på avbetalning även om användarprofilen inte har bindningstid.

Tele2 Familj

Tele2 Familj ger dig möjlighet att lägga till abonnemang till ditt befintliga Tele2-abonnemang. Alla i familjen får en egen surfpott och man kan köpa nya telefoner på avbetalning tillsammans med abonnemanget.

Tele2 erbjuder även Föräldrakollen, en tjänst som spärrar betalsamtal och oväntade köp – perfekt om man inte vill överraskar av en hög mobilräkning.

Sammanfattning mobiler till barn

Det finns alltså flera säkra och prisvärda alternativ när ditt barn blir gammalt nog för att ha en egen mobiltelefon. Titta på din befintliga mobiloperatör och se om de har någon vettig familjelösning, eller om det är mer fördelaktigt om barnet har ett fristående abonnemang. Fundera över hur du vill använda föräldrakontroller och kommunicera tydligt med ditt barn angående vad som är nätetikett och säkerhet, så att de både är skyddade och förstår vad de skyddas mot.

Det finns telefoner som är bra lämpade som en första mobil, antingen genom pris, tålighet eller båda. Ett skyddande mobilskal är en relativt liten investering för att telefonen ska få längre livstid och det kan göra en aningen tråkig mobil till något som barnet inte skäms för. Med alla dessa alternativ hittar du säkert något som passar din familj.

Hur väljer jag mobiltelefon till mitt barn

Hur väljer jag abonnemang till mitt barn

Täckning

Det är alltid viktigt att välja ett abonnemang med bra täckning där man bor. Här finns alla operatörers täckningskartor.

Vilket nät använder operatörerna?
Operatör
Mobilnät
Hallon Tre
Halebop Telia
Fello Telia
Vimla Telenor
Comviq Telenor och Tele2
Tre Tre

Vanliga frågor och svar om mobiler för barn

Från vilken ålder ska barn få mobil?

Dagens barn är vana vid att använda smartphones och surfplattor redan från tidig ålder. Att få ansvaret att använda en egen mobiltelefon är dock en annan sak. Barn mognar i olika åldrar och olika familjer har olika behov av att kunna kommunicera via telefonen. Statistik visar dock att det vanligaste i Sverige är att barn får sin första mobiltelefon när de är mellan sju och nio år gamla.

Vilken mobil ska jag välja åt mitt barn?

Det lönar sig sällan att välja marknadens dyraste mobiler till ditt barn. De har ofta mer prestanda än vad barnet kommer ha nytta av, och dessutom är våra små inte alltid de mest försiktiga med sina telefoner. Den bästa kombinationen av kvalitet och pris får du om du köper en begagnad mobil och kombinerar med ett lågprisabonnemang.

Vilken operatör har bäst barnabonnemang?

Hallon, Fello och Vimla är tre operatörer som har mycket bra priser på sina barnabonnemang.

Hur många gigabyte surf behöver mitt barn?

Barn älskar att spela spel och titta på filmklipp på mobilen – aktiviteter som drar mycket data. Det är en bra idé att skaffa ett abonnemang för en lågprisoperatör som Hallon. De har mycket surf till en låg prislapp, särskilt för barn.

Var hittar jag billiga mobiler för barn?

Några operatörer säljer renoverade mobiltelefoner, exempelvis Apple iPhone. Mobilerna är testade för att fungera bra, men då de är renoverade säljs de till nedsatt pris. Hos Halebop och Vimla hittar du begagnade telefoner som du kan betala av månadsvis.