Hallon
 • Billigaste operatören
 • Rabatt till student, barn och senior
 • Webbshop med mobiler
halebop
 • Nöjdast kunder i Sverige
 • Täckning i Telias nät
 • Välfylld webbshop
comviq
 • Webbshop med stort utbud
 • Rabatt till studenter, barn och seniorer
 • Familjeabonnemang
Tre
 • Ultrasnabbt nät med 5G+
 • Upp till obegränsad surf
 • De senaste modellerna i webbshollen

Mobiltelefoner för barn

När ett barn eller en tonåringar kommer upp i åldern där de börjar bli mer självständiga, eller behöver ett kommunikationsmedel, så är det dags att fundera över hur man ska hantera deras mobiltelefonanvändning. Viktiga frågor att ställa sig innan man väljer mellan olika telefoner,  abonnemang eller kontantkort är till exempel vilka mobiler som lämpar sig lite extra bra för barn och hur föräldrakontroller fungerar. Här får du lite hjälp på vägen.

Tåliga mobiltelefoner

De flesta barn tappar eller blir av med saker regelbundet, även sina favoritsaker. Därför vill man som förälder förmodligen inte spendera en förmögenhet på en mobiltelefon. Däremot så behöver telefonen kunna klara av den dagliga användningen hos ett barn. Barn är inte alltid lika ömma med telefoner som vi vuxna är, och den kan enkelt slinka ur de små händerna. Därför är ett stötskyddande skal till mobilen en bra investering. Dessa skal finns i överflöd i både fysiska butiker och e-butiker, och du hittar skal som får både Samsungs och iPhones utseende att bli mer personlig. Är du intresserad av en telefon som inte är av varumärket Samsung eller iPhone? Frukta inte, nätet kryllar av bra skal till alla varumärken och modeller som tillhandahålls av de svenska operatörerna. En screen protector är också en bra idé då den gör mobilens skärm mer tålig. Det är ett filter som du klistrar på skärmen, vilket gör att eventuella repor och sprickor istället uppstår på screen protectorn istället för på skärmen.

Är du beredd att spendera mer pengar så finns det flera premium-modeller att välja mellan. Kolla in vilken iPhone och Samsung Galaxy-modell som är billigast tillsammans med ett abonnemang: Samsung med abonnemang och iPhone med abonnemang.

samsung logo

Samsung

Samsungs smartphones är överlag känsliga mot att tappas och tuff hantering – precis som alla smartphones. Ett skyddande mobilskal och skärmskydd kan vara en väg att gå för att öka livslängden på en smartphone i ett barns händer. Samsung har även ett par modeller som är lite tåligare än deras övriga. Till exempel deras Cover-serie. 


apple

Apple

iPhones är tyvärr kända för att vara lite känsligare än Androidtelefoner, men känsligheten kan självklart minskas genom att ha ett skyddande mobilskal och ett skärmskydd. Om barnet insisterar på en iPhone, vilka kan vara väldigt dyra telefoner, så finns Apples iPhone SE-serie som ett alternativ. iPhone SE är Apples budget-serie med smartphones – det är med andra ord en iPhone med bra prestanda till ett lägre pris.

 

Föräldrakontroller

Själva hårdvaran är en sak, men vilka verktyg finns det då som skyddar dina barn från opassande innehåll på mobiltelefonen?  Lyckligtvis finns det inställningar som gör att du kan ha kontroll över vad som visas, användningstiden och flera andra nyttiga och nödvändiga inställningar. Dessa inställningar kan du göra i både Samsung och iPhone.

Det finns även en app som heter Family Link. Du laddar enkelt ner appen och ställer in alla inställningar lokalt på telefonen. Om du inte känner att dessa inställningar är tillräckliga så finns appar från olika företag såsom Norton och ESET som hjälper dig att utöka skyddsfunktionerna. Samsung har sin egen föräldrakontroll inbyggd i sina surfplattor.

6 anledningar till att barn bör ha en mobil

Det finns många åsikter kring mobilanvändande hos barn och det är inte alltid lätt att veta hur man som förälder ska navigera sina barn i ett högteknologiskt samhälle. Om du är i valet och kvalet om huruvida ditt barn borde ha en telefon eller inte så ger vi dig här sex anledningar till att barn bör ha en mobil. Fundera sedan på vilka behov ni har i er familj, och känn er trygga med att ni sedan har kommit fram till rätt beslut.

barn mobil

 • Säkerhet

Trafikolyckor, dåligt väder och oförutsedda händelser – det finns många saker som kan hända i ett barns vardag. När barnet är på väg till skolan, hemma hos en kompis eller reser hem från en aktivitet så bör ditt barn på något sätt kunna kontakta en vuxen om något olyckligt skulle inträffa. En mobiltelefon är en livlina mellan en förälder och ett barn, och oavsett om mobiltelefonen används för att ringa 112 vid en livsfara, för att ringa föräldrarna för att berätta att man ramlat omkull med cykeln eller druckit för mycket på en fest, så kan tillgången till en telefon vara avgörande.

 •  Tidseffektivt

Vi vet alla att det finns många saker som kan störa livspusslet, och ibland går det helt enkelt inte ihop. Istället för att behöva vänta en halvtimme på fotbollsträningen som höll på längre än väntat, eller låta barnet vänta 20 minuter extra utanför skolan, så kan ni meddela varandra detta. Du sparar tid och dina barn behöver inte känna en oro över att de har blivit bortglömda medans de väntar utanför skolan. För dem som vill ha extra koll på sina barn så kan den inbyggda GPS-sändare skapa en extra trygghet. Denna ska såklart användas på ett ansvarsfullt sätt. 

 • Social gemenskap

Det är inga tvivel om att barn idag kommunicerar med sina vänner genom sina telefoner. Användandet av sociala medier och mobilspel har krupit ner i åldrarna och det utgör en gemenskap för barn i unga åldrar. Om barn inte har tillgång till en mobiltelefon så finns det en risk att de kan känna sig utanför. De flesta hushåll har inte längre en hemtelefon, så mobiltelefonen används även som ett redskap för att göra upp planer med vänner.  Dessutom så rings det mer sällan, utan större delen av kommunikation sker via appar eller via chattmeddelanden. 

 • Den digitala utvecklingen

Den digitala utvecklingen accelererar i samhället och många av våra vardagssysslor har påverkats av den nya teknologin i samhället. Det kan handla om att beställa mat, parkera bilen, slå upp recept och betala räkningar. Utvecklingen går allt snabbare och barn bör ha en mobiltelefon för att hänga med i den digitala utvecklingen, den som utgör en allt större del av både föräldrarnas och barnens vardag. Det kommer även ge dem en extra skjuts i framtida yrkesliv då det finns allt färre jobb som inte har inslag av digitala redskap. Ditt barn växer upp med helt andra teknologiska förutsättningar än vad många av oss gjorde, och på något vis så är det svårt att vara motståndare till denna form av utveckling. 

 • Intresseutveckling

Alla familjer har inte råd att skicka sina barn på ridläger, språkresor eller musikkurser. En liten tröst kan då vara alla oändliga appar med utbildningsmaterial där barnen kan lära sig ett nytt språk, öva på sina matematikkunskaper eller lära sig att spela ett instrument direkt i telefonen. Barn bör ha en mobiltelefon för att få möjlighet att utveckla sin kreativitet och nyfikenhet. Telia har tillsammans med organisationen Generation Pep utvecklat appen Telia Pep som ska motivera barn och unga till att röra på sig mer. Genom appen ska barn stöttas till en sundare livsstil, och som belöning så får de mer surf! Teknologi och rörelse blir allt med sammanlänkade, se bara på hur spelet Pokemon Go fick barn och ungdomar runtom i världen att röra på sig. 

 • Digitala skolmiljöer

Även unga föräldrar kan förvånas över hur den digitala utvecklingen har förändrats inom den svenska skolvärlden. De flesta har inga problem med att minnas hur lärare släpade in overhead-apparaten i klassrummet när det var dags för en presentation. För dagens elever ser klassrummet väldigt annorlunda ut och mycket av lärandet sker via digitala plattformar. Idag hanteras skoluppgifter, inlämningar och läxor till större utsträckning via webben. Även om elever tillhandahålls datorer genom skolan så bör ditt barn ha en mobiltelefon som extra stöd för att kunna tillgå information när de inte har sin dator med sig, så att de kan hänga med i den digitala undervisningen.

Barns mobiltelefon

För många föräldrar som vuxit upp innan teknologin genomsyrade allt vi gjorde, så kan det kännas främmande att barn ska ha tillgång till en mobiltelefon i så pass ung ålder. I vår digitala tidsålder är det viktigt att se till den vardagen som ditt barn växer upp i, och det är ditt ansvar att ge ditt barn de bästa förutsättningarna för framtiden. Vi lever sannerligen i en tidsålder där teknologin är oerhört viktig, och det är den världen som våra barn föds in i och växer upp i. 

Vi hoppas att vi med denna lista har kunnat ge dig fler insikter till varför ditt barn behöver en mobiltelefon. Idag finns det många bra mobiler och mobilabonnemang som är speciellt utformade för barn, och det behöver inte bli särskilt dyrt eller omständigt. 

För att begränsa användningen kan du använda ett kontantkort som du fyller med summan som du anser är lämplig. Om du vill slippa fylla på kontantkortet varje månad så finns det flera mobilabonnemang för under 100 kr i månaden. Några exempel på dessa abonnemang är: de minsta abonnemangen från Hallon, Vimla, Fello och Halebop mini. 

 

En mobiltelefon bidrar med extra trygghet

Många tvekar inför att ge sina barn mobiltelefoner. Orsakerna till detta kan vara många. Kanske vill man inte introducera barnet till ny teknik i tidig ålder, eller så är man rädd för överdrivet spelande och surfande. En egen mobiltelefon innebär dock en extra trygghet. Om ditt barn är utrustat med en egen mobiltelefon kan du enkelt nå honom eller henne när du behöver. Det ger också barnet möjlighet att meddela var hon eller han befinner sig , och barnet kan enkelt ringa efter hjälp om det hamnar i en situation där det behövs. Idag finns dessutom många smarta lösningar som gör att du som förälder inte behöver oroa dig för oväntat stora mobilräkningar eller att ditt barn fastnar framför mobilens skärm allt för länge.

Vilken telefon ska du välja till ditt barn?

barn mobil

Det finns idag inte speciellt många telefoner som är specialkonstruerade för barn, därför väljer många en telefon från det ordinarie utbudet. Det är bra att tänka på att en telefon som ska passa ett barn inte får vara för stor eller ha för stor skärm då detta kan bli svårt att hantera för små barnhänder. Även om många barn idag är väldigt medvetna om teknik och gärna vill ha den senaste modellen är det inte alltid den som är det bästa alternativet. De nya telefonerna kostar många tusenlappar, och med tanke på att barn ofta springer, leker och tappar saker, så kan det vara oklokt att göra en allt för dyr investering. Det är alltså bättre att satsa på en bra och stabil telefon i mellanprisklassen.

Abonnemang eller kontantkort?

Nästa sak att ta ställning till är om du ska skaffa ett telefonabonnemang eller ett kontantkort till ditt barn. Tidigare valde många bort kontantkort eftersom pengarna på kortet riskerade att ta slut och barnet kunde bli stående utan att kunna ringa. Så ser det dock inte ut längre. Oftast kan man välja en prisplan med fast pris och fria samtal. Det gör att kontantkortet fungerar nästan som ett abonnemang, med den skillnaden att man måste komma ihåg att ladda på det varje månad. För den som vill satsa på ett abonnemang så är ett så kallat familjeabonnemang att rekommendera. Med ett sådant abonnemang ringer de inom familjen ofta gratis till varandra, och du som förälder får en bra överblick över alla kostnader.

Operatörer som passar barn

Här nedan ser du flera mobiloperatörer som är populära bland både vuxna och barn. Flera av operatörerna här nedan erbjuder även rabatt när man tecknar ett abonnemang till sitt barn – om barnet är under 18 år. Hoppas du hittar den bästa mobillösningen för dig och ditt barn.

Comviq

Comviq är en av de populäraste operatörerna bland barn. Inte nog med att de har roliga reklamfilmer, de har även riktigt billiga och bra abonnemang för ditt barn med rabatt för de under 18 år. Du kan beställa en mobiltelefon som du avbetalar på månadsfakturan.

    • Mobilabonnemang: Fastpris
    • Mobilnät: Telenor och Tele2
    • Billigaste abonnemang: 95 kr/mån
    • Mobilsurf: Upp till 50 GB
    • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Motorola, Xiaomi och Sony
    • Support: Telefon och chatt


comviq

 • Ingen bindningstid
 • Mycket snabbt nät
 • Bra barnmobiler

Läs mer & Beställ

Halebop

Halebop ägs av Telia och de satsar på bra mobilabonnemang som deras kunder är riktigt nöjda med. Du kan välja mellan flera olika mobilmodeller och hittar allt ifrån de senaste flaggskeppstelefonerna till enklare smartphones.

 • Mobilabonnemang: Flera olika alternativ
 • Mobilnät: Telia
 • Billigaste abonnemang: 129 kr/mån
 • Mobilsurf: Upp till 100 GB
 • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Doro, Sony och Xiaomi
 • Support: E-post och chatt


halebop

 • Välj bindningstid själv
 • Telias mobilnät
 • Brett utbud

Läs mer & Beställ

Hallon

Hallon erbjuder mobilabonnemang med mycket surf – något som barn älskar! Hallon använder Tres snabba mobilnät och du får bra villkor hos Hallon. De har ingen bindnings- eller uppsägningstid, och all surf som inte används sparas. Hallons abonnemang finns med rabatt för barn och ungdomar under 18.

 • Mobilabonnemang: 8 GB, 16 GB, 50 GB, 100 GB och 200 GB
 • Mobilnät: 3s nät
 • Billigaste abonnemang: 99 kr/mån
 • Mobilsurf: Upp till 100 GB
 • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Doro och Xiaomi.
 • Support: E-post och chatt


Hallon

 • Mycket surf
 • Oanvänd surf sparas
 • Ingen bindningstid

Läs mer & Beställ

Tre

Tre har mobilabonnemang med upp till obegränsad surfmängd i sitt otroligt snabba mobilnät med täckning i 5G+. Tre har familjeabonnemang där man kan samla hela familjen. Alla får obegränsat med samtal och sms, men man delar på den totala surfmängden.

 • Mobilabonnemang: 5 – obegränsad GB
 • Mobilnät: 3s nät
 • Billigaste abonnemang: 199 kr/mån
 • Mobilsurf: Upp till obegränsad GB
 • Mobiltelefoner: Apple, Samsung, Sony, Doro och Xiaomi.
 • Support: Telefon, e-post och chatt


Tre

 

 • Snabbt mobilnät
 • Stor webbshop
 • Obegränsad surf

Läs mer & Beställ

 

Abonnemang för barn

Mobilabonnemang för barn är antingen mobilabonnemang med rabatt för användare under 18 år (en förälder eller målsman måste teckna abonnemanget till barnet) eller familjeabonnemang. Ett familjeabonnemang är ett abonnemang där man kan lägga till extra användare till sitt abonnemang. I vissa fall får alla i familjen dela på surfen eller så har man en egen surfpott. Ett familjeabonnemang kan vara en bra lösning om man vill ha stenkoll på alla kostnader och hur barnen använder sin mobiltelefon.

Hallon barnabonnemang

Hos Hallon finns fristående abonnemang för personer under 18 år. Samtal och sms ingår alltid i deras priser, så det enda som skiljer abonnemangen åt är surfmängden. Oanvänd surf sparas till nästa månad. De ger en kostnadskontroll till föräldern så att det inte sker ogenomtänkta appköp och dylikt. Hallon har bäst priser just nu!

Vimla barnabonnemang

Vimla har tyvärr inga mobiltelefoner att erbjuda dig som tecknar ett barnabonnemang. Har du redan en mobiltelefon till ditt barn så är Vimla helt klart ett bra alternativ – de erbjuder rabatt till den som tecknar ett abonnemang till sitt barn om barnet är under 18 år. Ska du skaffa mobiltelefon och barnabonnemang tillsammans, då är det bäst att välja en annan operatör. Vi rekommenderar då Hallon.

 

Telenor Familj

Telenor har möjligheten att lägga till användare i Telenor Familj där alla användare delar på potten av surf. Det går att själv välja fördelning till de olika familjemedlemmarna. Samtal, sms och mms är inkluderade i priset.

Telenor Familj kan ha upp till åtta användare. Du kan samtidigt köpa till en mobiltelefon till den nya användaren, och få denna på avbetalning även om användarprofilen inte har bindningstid.

Tele2 Familj

Tele2 Familj ger dig möjlighet att lägga till abonnemang till ditt befintliga Tele2-abonnemang. Alla i familjen får en egen surfpott och man kan köpa nya telefoner på avbetalning tillsammans med abonnemanget. Tele2 erbjuder även Föräldrakollen, en tjänst som spärrar betalsamtal och oväntade köp – perfekt om man inte vill överraskar av en hög mobilräkning.

Comviq barnabonnemang

Comviq ger dig även möjlighet att teckna “studentabonnemang” för personer under 18. I detta abonnemang ingår surf, fria samtal och fria sms. Comviq har både Samsung och iPhone i sitt sortiment.

Sammanfattning mobiler till barn

Det finns alltså flera säkra och prisvärda alternativ när ditt barn blir gammalt nog för att ha en egen mobiltelefon. Titta på din befintliga mobiloperatör och se om de har någon vettig familjelösning, eller om det är mer fördelaktigt om barnet har ett fristående abonnemang. Fundera över hur du vill använda föräldrakontroller och kommunicera tydligt med ditt barn angående vad som är nätetikett och säkerhet, så att de både är skyddade och förstår vad de skyddas mot.

Det finns telefoner som är bra lämpade som en första mobil, antingen genom pris, tålighet eller båda. Ett skyddande mobilskal är en relativt liten investering för att telefonen ska få längre livstid och det kan göra en aningen tråkig mobil till något som barnet inte skäms för. Med alla dessa alternativ hittar du säkert något som passar din familj.

Hur väljer jag mobiltelefon till mitt barn

Hur väljer jag abonnemang till mitt barn

Täckning

Det är alltid viktigt att välja ett abonnemang med bra täckning där man bor. Här finns alla operatörers täckningskartor.

Vilket nät använder operatörerna?
Operatör
Mobilnät
HallonTre
HalebopTelia
ComviqTelenor och Tele2
TreTre

Vanliga frågor och svar om mobiler för barn

Från vilken ålder ska barn få mobil?

Dagens barn är vana vid att använda smartphones och surfplattor redan från tidig ålder. Att få ansvaret att använda en egen mobiltelefon är dock en annan sak. Barn mognar i olika åldrar och olika familjer har olika behov av att kunna kommunicera via telefonen. Statistik visar dock att det vanligaste i Sverige är att barn får sin första mobiltelefon när de är mellan sju och nio år gamla.

Vilken mobil ska jag välja åt mitt barn?

Det lönar sig sällan att välja marknadens dyraste mobiler till ditt barn. De har ofta mer prestanda än vad barnet kommer ha nytta av, och dessutom är våra små inte alltid de mest försiktiga med sina telefoner. Den bästa kombinationen av kvalitet och pris får du om du köper en begagnad mobil och kombinerar med ett lågprisabonnemang.

Vilken operatör har bäst barnabonnemang?

Hallon och Fello är två operatörer som har mycket bra priser på sina barnabonnemang.

Hur många gigabyte surf behöver mitt barn?

Barn älskar att spela spel och titta på filmklipp på mobilen – aktiviteter som drar mycket data. Det är en bra idé att skaffa ett abonnemang för en lågprisoperatör som Hallon. De har mycket surf till en låg prislapp, särskilt för barn.

Var hittar jag billiga mobiler för barn?

Några operatörer säljer renoverade mobiltelefoner, exempelvis Apple iPhone. Mobilerna är testade för att fungera bra, men då de är renoverade säljs de till nedsatt pris. Hos Halebop hittar du begagnade telefoner som du kan betala av månadsvis.