Idag har de flesta med sig sin mobiltelefon vart de än går. Under dagens 24 timmar finns den nästan alltid inom en arms räckhåll. Man har den i handen under pendlingssträckan till jobbet, den ligger i byxfickan under större delen av arbetsdagen, sen ligger den på nattduksbordet under natten.

Hur skadligt är det egentligen att leva så nära sin mobiltelefon? Hur mycket strålning avger den? Och hur påverkar den strålningen våra kroppar?

 

Hur påverkas vi av radiovågor?

Den strålning som mobiltelefoner tar upp och avger är radiovågor. Radiovågorna gör det möjligt för mobiltelefonen att kunna ringa och ta emot samtal, och den gör det möjligt för mobiltelefonen att kunna skicka och ta emot data. När man ringer med en mobiltelefon skickas radiovågor till en basstation, därifrån skickas radiovågorna sedan vidare till den enhet som man ringer till. En mobiltelefon måste alltså både kunna skicka och ta emot radiovågor för att man ska kunna använda den så som vi gör idag.

En annan form av radiovågor används för att skickat signaler till radio- och tv-apparater.

Det är mycket omdiskuterat hur dessa radiovågor faktiskt påverkar människan. Mobiltelefonin är fortfarande relativt ung och det kan vara svårt att veta hur radiovågor påverkar våra kroppar under lång och pågående exponering.

Sen mobiltelefonins barndom har det dock genomförts gedigen forskning på ämnet, och man har hittills inte hittat några bevis för att mobilanvändning skulle medföra några strål-relaterade hälsorisker. Det har dock inte gjorts någon specifik forskning på barn och hur de påverkas av strålningen från mobiltelefoner. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation är därför att man ska använda sin mobiltelefon med försiktighet, och vara särskilt försiktig när det gäller hur barn använder mobiltelefoner.

WHO utförde 2011 en forskningsstudie där de granskade om radiovågor hade någon koppling till cancer. Studien visade att radiovågor möjligen kan vara cancerframkallande, vilket är den lägsta graderingen WHO har på sin skala. Ytterligare forskning på ämnet har heller inte påvisat någon koppling mellan radiovågor och cancer och hjärntumörer.

Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer

På grund av bristen på riktigt långsiktiga studier och bristen på forskningsstudier om barn och dess påverkan av radiovågor rekommenderar ändå Strålsäkerhetsmyndigheten att man ska vara försiktig när man använder sin mobiltelefon. EU har ett gränsvärde för hur mycket radiovågor en mobiltelefon får sända ut för att användningen ska bli så säker som möjligt.

SAR-värde – så mäts radiostrålningen från mobiltelefoner

Hur mycket radiovågor som kroppen tar upp av en mobiltelefon mäts i SAR, Specific Absorbation Rate. SAR-värdet för din mobiltelefon finns ofta i telefonens manual eller i beskrivningen av telefonen på tillverkarens hemsida. Inom EU mäts SAR-värdet i watt per kilogram, där ett genomsnittsvärde tas över 10 gram vävnad. Även i USA mäts SAR-värdet i watt per kilogram, men där tas ett genomsnittligt värde istället över 1 gram vävnad.

Det är långt ifrån alla radiovågor som mobiltelefonen sänder ut som tas upp av kroppen, men en del tas upp och omvandlas då till värme, det är den här andelen som SAR-värdet visar.

När man gör tester för att ta fram en enhets SAR-värde mäter man värdet mobiltelefonen avger när den avger som mest. En mobiltelefon avger mer radiovågor om man ringer ett samtal när täckningen är dålig. Siffrorna blir betydligt lägre om man gör mätningen när mobiltelefonen ringer ett samtal under god täckning. Därför är det sällan som mobiltelefonen faktiskt avger så mycket strålning som SAR-värdet visar.

Inom EU finns det ett bestämt gränsvärde på SAR som mobiltelefoner inte för överstiga, 2 W/kg. Det här gränsvärdet är satt väldigt lågt så att det inte ska finnas några hälsorisker med att använda en mobiltelefon köpt inom EU. Det är mobiltillverkarnas eget ansvar att alla deras modeller inte överstiger EUs riktlinjer, och alla mobiltelefoner testas grundligt innan de börjar säljas.

I USA, där mätningen tas lite annorlunda, ligger det högsta godkända SAR-värdet på 1,6 W/kg.

SAR mäts både om mobiltelefonen används tryckt mot örat och om mobiltelefonen ligger inom 0,5 meter från kroppen, till exempel i en väska eller i en byxficka. De både mätningarna kallas Head SAR (huvud) och Body SAR (kropp). Många gånger är resultatet från mätningarna snarlika, men i andra fall kan de skilja sig lite.

Hur kan man påverka strålningen själv

Man kan faktiskt, till viss del, påverka själv hur mycket radiostrålning från mobiltelefonen som tas upp i kroppen. Om en mobiltelefon hålls riktigt nära kroppen när den används tas mer radiovågor upp. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar därför att man ska använda handsfree i den mån det är möjligt. Mobiltelefonen sänder även ut mer radiovågor om den används på platser med dålig täckning eftersom signalen då behöver vara starkare för att kunna nå ut.

Hur mobiltelefonen är byggd, vilken antenn den har, vilket material som använts för att tillverka den och vilken form den har spelar även roll för hur mycket radiovågor som tas upp av användaren. Om man vill ha en mobiltelefon som sänder ut så lite radiovågor som möjligt har vi sammanställt en lista med några av de populäraste mobiltelefonerna och hur deras SAR-värde ser ut.

Mobiltelefoner och strålning

Hur mycket radiovågor en mobiltelefon sänder ut beror på vilken modell man använder. Vissa modeller har minimerat radiovågorna medan andra ligger betydligt högre. Alla mobiltelefon-modeller som är godkända och säljs inom EU ligger dock under det gränsvärde för SAR som EU har satt upp. Gränsvärdet ligger på 2 W/kg och det är få mobiltelefoner som kommer upp i närheten av den siffran. Gränsvärdet är dessutom lågt satt för att minimera risken för skadlig strålning från mobiltelefoner.

Nedan finns en sammanställning av SAR-värdet för populära mobiltelefonmodeller från Apple, Samsung, Huawei, Sony och OnePlus.

iphone stralning

 

apple logo

Apple iPhone  Head SAR (W/kg) Body SAR (W/kg)
iPhone X 0,87 0,97
iPhone XS 0,99 0,99
iPhone XS Max 0,99 0,99
iPhone XR 0,99 0,99
iPhone 11 0,95 0,99
iPhone 11 Pro 0,99 0,99
iPhone 11 Pro Max 0,95 0,99
iPhone 12 0,98 0,99
iPhone 12 Pro 0,99 0,99
iPhone 12 Mini 0,98 0,99

 

samsung stralning

 

samsung logo

Samsung Head SAR (W/kg) Body SAR (W/kg)
Samsung Galaxy Fold 0,43 1,4
Samsung Galaxy S10e 0,582 1,575
Samsung Galaxy A40 0,49 1,34
Samsung Galaxy S9+ 0,294 1,35
Samsung Galaxy S9 0,362 1,18
Samsung Galaxy Z Flip 0,591 1,14
Samsung Galaxy Z Flip 5G 0,591 1,14
Samsung Galaxy S10 0,477 1,593
Samsung Galaxy S10 Plus 0,516 1,582

 

Andra populära mobiltelefoner och dess strålning

Huawei

Huawei P30: 0,33 W/kg

Huawei P30 Pro: 0,64 W/kg

Sony

Xperia 5: 1,03 W/kg

Xperia 1: 1,12 W/kg

Xperia L3: 0,6 W/kg

Xperia 10: 0,9 W/kg

Xperia 10 Plus: 0,72 W/kg

OnePlus

OnePlus 7: 1,16 W/kg

OnePlus 7 Pro: 1,19 W/Kg

OnePlus 7T: 1,04 W/kg

Mobiltelefoner med låg strålning

Att välja en mobiltelefon med så låg strålning som möjligt kan vara en säkerhetsåtgärd som ger sinnesro. Idag finns det många modeller som avger förhållandevis lite strålning vid användning. Siffrorna är hämtade från German Federal Office for Radiation Protection och uppger modellens SAR-värde om den används tryckt mot huvudet.

 1. ZTE Axon Elite: 0,17 W/kg
 2. Samsung Galaxy Note8: 0,17 W/kg
 3. Samsung Galaxy Note10+: 0,19 W/kg
 4. Nokia 6: 0,21 W/kg
 5. Samsung Galaxy Note 10: 0,21 W/kg
 6. Nokia 8: 0,22 W/kg
 7. Nokia 3,2: 0,24 W/kg
 8. LG G7 ThinQ: 0,24 W/kg
 9. Samsung Galaxy A8: 0,24 W/kg
 10. Samsung Galaxy M20: 0,25 W/kg

 

När det kommer till mobiltelefon-modeller med låg strålning ligger alltså ZTEs Axon Elite i toppen med endast 0,17 W/kg tillsammans med Samsung Galaxy Note8. I övrigt är Samsung väl representerade på listan då de upptar fem av tio möjliga platser. 

Mobiltelefoner med hög strålning

Det är inte alla populära mobiltelefoner som har utmärkande höga eller låga strålningsnivåer. Vissa ligger bekvämt i mitten på skalan, men det kan ändå vara intressant att se hur de jämför sig med listan av telefoner med lägst strålning och listan av telefoner med högts strålning.

De mobiltelefoner på marknaden med högst strålning ligger en bra bit över modellerna med lägst strålning. Alla mobiltelefoner med hög strålning ligger dock gott och väl under EUs gränsvärde för hur mycket radiovågor som tas upp av kroppen vid användning. Mätningarna är hämtade från German Federal Office for Radiation Protection och är gjorda när telefonen hölls nära örat under ett samtal. Listan uppger modellens Huvud SAR-värde.

 1. Xiaomi Mi A1: 1,75 W/kg
 2. Xiaomi Mi Max 3: 1,58 W/kg
 3. Xiaomi Mi Mix 3 5G: 1,56 W/kg
 4. OnePlus 6T: 1,55 W/kg
 5. HTC U12 life: 1,48 W/kg
 6. Xiaomi Mi Mix 3: 1,45 W/kg
 7. Sony Xperia XA2 Plus: 1,41 W/kg
 8. Google Pixel 3 XL: 1,39 W/kg
 9. Xiaomi Mi 9/9 SE: 1,39 W/kg
 10. Apple iPhone 7: 1,38 W/kg

 

Det kinesiska telefonföretaget Xiaomi tar alla topp tre placeringar över mobiltelefon-modeller som avger mest radiovågor. Företagets modeller återfinns på fem platser totalt på listan, och deras modeller har ett SAR-värde från 1,75 W/kg till 1,39 W/kg. Även Apples iPhone 7, som lanserades 2016, tar sig in på listan med ett SAR-värde på 1,38 W/kg.

Vanliga frågor och svar om mobiler och mobilstrålning

Vilken mobil har minst strålning?

Enligt sammanställningen på Surf.nu är det ZTE Axon Elite och Samsung Galaxy Note8 som har den lägsta strålningen.

Är det farligt med mobilstrålning?

Det har gjorts många studier och spridits många myter om hur farliga de radiovågor som våra mobiltelefoner avger egentligen är. Det finns i dag inga kända hälsorisker med mobilstrålning.

Vilken mobil har högst strålning?

Enligt den sammanställning som Surf.nu har gjort hamnar Xiaomi-mobilerna Mi A1, Mi Max 3 och Mi Mix 3 5G högst i strålningstoppen.

Hur undviker jag mobilstrålning?

Om du vill minska att utsättas för radiovågornas energi nära kroppen ska du använda hörlurar/headset när du pratar i telefon, och bära den i en väska i stället för i fickan.

Kan Bluetooth vara farligt?

Allt fler använder trådlösa bluetooth-hörlurar flera timmar varje dag. Det finns dock inget som tyder på att bluetooth är farligt för människokroppen.

Är WiFi farligt?

Även trådlösa nätverk som ger ifrån sig strålning har undersökts, men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det inga kända risker med att vistas i rum med WiFi, varken kortare eller längre perioder.