Mobilt bredband med obegränsad surf

4G

3Bredband Hemma Obegänsat


64 Mbit/s

Ingen Bindningstid

Obegränsat Gb data
4G

Telenor Mobilt Bredband


100 Mbit/s

Ingen Bindningstid

200 Gb Gb data
4G

Hallon Mobilt Bredband

50% rabatt i 2 månader!

62 Mbit/s

Ingen Bindningstid

200 Gb Gb data
149 (299) kr
LÄS MER & BESTÄLL

 

Mobilt bredband blir allt vanligare och nu finns det till och med obegränsad surf. Mobilt bredband är bra för dig som behöver ta med dig din uppkoppling vart du vill. Än så länge är det bara operatören Tre som erbjuder obegränsad surf men övriga operatörer har så pass stora surfmängder att det räcker gott och väl för de allra flesta som lyssnar på mycket musik och streamar filmer.

Fast eller mobilt bredband – för och nackdelar

Innan du bestämmer dig för att gå över till mobilt bredband istället för fast bredband är det bra att kontrollera att det finns god täckning för de områden där du behöver ditt bredband.

Uppkopplingen till mobilt bredband sköts via en usb-sticka/usb-modem eller en mindre bärbar mini-router. Nackdelarna med en usb-sticka är att det kan vara svårt att dela på surfen då det krävs en router. De mini-routrar som erbjuds för mobiliteten räcker oftast inte till i ett stort hus utan då rekommenderas en lite större stationär router.

En annan skillnad är också att ett mobilt bredband vanligtvis inte brukar nå de hastigheter som du kan nå via fast bredband. Ett annat plus för fast bredband är driftsäkerheten med att de tappar driften mer sällan än de mobila lösningarna gör. Dock så brukar mobilt bredband hålla ganska bra driftsäkerhet så länge täckningen beräknas vara ganska god.

Välja mobilt bredband med fast eller obegränsad surf – hur ser dina surfvanor ut?

När du ska välja mellan fast surfmängd eller obegränsad surf för ditt mobila bredband behöver du ta reda på hur mycket surfmängd du behöver använda. Ett sätt är att kontrollera din förbrukning de senaste månaderna hos din nuvarande operatör.

Ett annat sätt är att göra en uppskattning utifrån dessa tips för hur mycket surfmängd som räcker till vad:

  • 2-10 GB/månad: För dig som använder bredbandet till att surfa, maila och lyssna på musik någon enstaka gång.
  • 10-15 GB/månad: Du kan surfa, maila, lyssna på musik och titta på tv och film då och då.
  • 100 GB/månad: Detta passar dig som brukar titta på tv någon timme per dag, lyssnar ofta på musik och streamar några filmer i veckan.
  • 200 GB/månad: Passar ofta familjen som använder flera enheter samtidigt och lyssnar ofta på musik och streamar mycket filmer.
  • Obegränsad surf: Passar de flesta familjer, särskilt med tonåringar som använder flera enheter samtidigt och lyssnar ofta på musik och streamar mycket filmer.

 

obegransad mb

Operatörer med mobilt bredband – fast och obegränsad surf

Det finns flera operatörer som erbjuder mobilt bredband och i dagsläget är det endast Tre som erbjuder obegränsad surf. De andra operatörerna erbjuder ganska höga surfmängder och tittar du på våra tips här ovan ser du hur mycket surfmängd som kan passa dina behov.

Förutom surfmängden är täckningen den viktigaste faktorn för dig när du gör ett första urval för vilken operatör du ska välja. Därefter får du jämföra priset vilket blir relativt enkelt om du tittar utifrån den surfmängd du behöver. Priset kan skilja sig ganska mycket mellan operatörerna och här behöver du också kolla upp extra kostnader som tillkommer som köp av modem, startavgifter, fakturaavgifter med mera. Har du även behov av en bra kundtjänst kan även detta vara avgörande i valet.

Tre

Med tjänsten 3Bredband Hemma kan du via 4G få mobilt bredband med obegränsad surf hos Tre.

Tele2

Tele2 är en av de operatörer med högst surfmängd där det finns möjlighet att få ända upp till 400 GB.

Hallon och Telenor

Hos Hallon och Telenor får du tillgång till mobilt bredband med surfmängder upp till 200 GB.

Telia

Telia erbjuder just nu endast upp till 100 GB vilket är betydligt lägre än övriga operatörer.

 

Bredband med 5G är på gång

Utbyggnaden av det snabba 5G-nätet är på gång och under 2020 kommer det att dra igång ordentligt. 5G skapar helt nya förutsättningar med både snabbare hastigheter, kapacitet och lättare tillgång till mobilnätet.

Med 5G förväntar vi oss snabbare anslutningar med hastigheter upp till 10 Gbit/s men initialt kommer det att ligga på 1 Gbit/s vilket är minst tio gånger snabbare än dagens 4G. Innan de högre hastigheterna blir tillgängliga behöver frekvensband frigöras och i Sverige är det 3,4-3,8 GHz som ska ge plats åt 5G.

Det nya 5G-nätet och den större kapaciteten för fler uppkopplade enheter kommer också att ge helt nya förutsättningar både för företag och privatkonsumenter. Vi kommer att se nya användningsområden med fler avancerade funktioner och tjänster som exempelvis fler fjärranslutna tjänster, smart belysning, nya spelupplevelser i mobilen med mera.

När kommer 5G?

För privatkonsumenter beräknas det vara tillgängligt redan under 2020 men inte på allvar förrän under 2023. Utbyggnaden tar tid och det ska komma nya mobiler och routrar med det nya chipset som krävs för 5G. Vi behöver också invänta rimliga priser för privatkonsumenter för dessa nya produkter.

Hos de flesta operatörer som erbjuder mobilt bredband finns det bara alternativ med begränsad datamängd. Dessa operatörer är Telia, Hallon, A3, Tele2, Universal Telecom och Telenor. Maxgränsen är vanligtvis 200 GB data hos dessa, men Tele2 kan ge dig 400 GB och Telia ger dig bara 100 GB. Flera av operatörerna ger dig däremot möjlighet till obegränsad surf i ditt mobilabonnemang. Fello, Vimla och Comviq erbjuder inte mobilt bredband som separat tjänst.

Operatörerna som erbjuder fri surf i ditt mobilabonnemang, men inte har det alternativet för sina mobila bredband, är Tele2 och Telenor. Med dessa kan du använda din telefon som modem för mobilt bredband då de flesta mobiltelefoner har den funktionen numera. Telenor har fördelar för utlandsvistelser och Tele2 för större familjer då barnabonnemangen är billiga och lätta att hantera där.

De enda operatörerna just nu som erbjuder abonnemang för mobilt bredband med obegränsad datamängd är 3 och Net1.

Vad är de största skillnaderna?

Främst hastigheter och täckning. 3 har helt klart högre hastighet där de finns, men som kontrast till detta har Net1 mycket bättre täckning i en stor del av landet där 3 inte ens har antenner. Vilken operatör med obegränsat mobilt bredband du ska välja beror alltså på vilka behov du har för din mobila uppkoppling.