Vad är mobiltjänster?

Med den enorma utvecklingen inom teknologi så är det inte konstigt att man numera kan göra så mycket mer med sina mobiler än att ringa. Mobiltjänster är erbjudanden som kommer med din mobiltelefon eller med företaget som täcker din service. Förutom att du med mobiltelefonen kan kontakta personer direkt så kan de olika företagen erbjuda mängder av olika mobiltjänster och andra erbjudanden. Kategorierna inkluderar bland annat tillgång till internet, snabbmeddelanden, musik, filmstreaming och prenumerationserbjudanden av streamingtjänster.

Mobilt internet

Mobiltelefoner i dag är utrustade med webbläsare och stora färgskärmar. Detta gör det möjligt för användaren att enkelt få tillgång till internet, ladda ner onlineinnehåll eller komma åt onlinetjänster. Förutom att vara en stor utveckling för alla sociala medier så är mobilt internet även ett steg i utvecklandet av webbplatser som är mobilanpassade. Idag hittar du sällan abonnemang där du betalar för din surf efter att du har surfat, utan det ingår i din abonnemangskostnad för ditt mobilabonnemang. Därför säger man att du för en fast månadsavgift får en viss mängd surf som du får disponera fritt mellan alla datakrävande tjänster, bland annat att använda webbläsaren i mobilen.

Mobil instant messaging

Mobila snabbmeddelande-tjänster är detsamma som online chatt, förutom att det används på en mobiltelefon. De tillåter användare att kommunicera med en eller flera utvalda vänner eller kontakter genom textmeddelanden. Dessa meddelanden sänds via mobilt internet och levererar information ifrån en person till en annan. För att använda dessa tjänst brukar en inloggning krävas.

Musik genom mobil

När du har en smartphone kan du ladda ner flera olika appar. Det kan skilja sig lite mellan utbudet beroende på vilket operativsystem du har. Däremot så fungerar de mer kända apparna som till exempel Spotify utmärkt med alla smartphones. När du använder en tjänst som Spotify så streamar du musik via mobildata, det vill säga du använder internet för att lyssna på musiken. Du behöver ha ett konto för att använda tjänsten, och det är inte ovanligt att operatörer ger ut gratis premium-prenumerationer till sina nya kunder.

Erbjuder fri surf för musik eller sociala medier

Det är inte ovanligt att operatörer erbjuder fri surf när man lyssnar på musik eller använder vissa sociala medie-appar. Detta har till mångt och mycket ersatt det tidigare erbjudanden, eftersom de flesta kunderna idag skaffar de appar och prenumerationer som de önskar varesig en operatör erbjuder det eller inte. Därför lockar de nu med att ingen data dras varje gång du lyssnar på musik genom till exempel Spotify, eller när du är inne på Facebooks app. Dessa typer av erbjudanden kan också variera, och vem vet vad operatörerna kommer att hitta på för erbjudanden i framtiden.