Om du har en mobiltelefon som inte fungerar med alla operatörer så är den förmodligen operatörslåst. Det betyder att enheten är låst till ett SIM-kort från operatören som sålde enheten till dig. Det är ovanligt att mobiltelefoner som säljs idag är operatörslåsta.
Här går vi igenom om du kan låsa upp telefonen, hur du gör och vad det kostar.

Är mobiltelefoner operatörslåsta idag?
Det är ovanligt att de svenska operatörerna säljer operatörslåsta mobiltelefoner. Om man har köpt en telefon efter den 4 september 2018 är telefonen i regel olåst och man kan fritt använda den med vilken operatör man vill.
Om man har en enhet som är köpt innan den 4 september 2018 kan den vara operatörslåst. Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar och vad du kan göra för att låsa upp enheten.
Varför operatörslåsta enheter?
Det finns ett par olika anledningar till att en enhet kan vara operatörslåst. Operatörerna låser inte enheterna bara för att du ska vara bunden till den operatören, men det är förstås en del av ekvationen. Enheterna är även operatörslåsta på grund av till exempel anpassningar för att utrustningen ska kunna användas med operatörens tjänster eller av säkerhetsskäl.
Hur låser du upp enheten?
Om telefonen är operatörslåst ska du vända dig till operatören som du köpte telefonen av. Vet du inte vilken operatör telefonen är låst till så finns det tyvärr inget enkelt sätt att ta reda på detta.
För att försöka ta reda på vilken operatör telefonen är låst till så kan du beställa ett gratis kontantkort från alla olika operatörer och prova dig fram. Du kan även kontakta din nuvarande operatör och se om de kan hjälpa dig att låsa upp telefonen trots att du inte vet vilken operatör den är låst till.
När kan du låsa upp operatörslåset?
Det finns olika regler för när du kan låsa upp en operatörslåst enhet.
- Om du har bindningstid på abonnemanget som du köpte tillsammans med mobiltelefonen så kan du låsa upp enheten när bindningstiden har löpt ut. Du behöver själv kontakta operatören för att låsa upp operatörslåset och operatören ska då göra detta kostnadsfritt.
- Om du har en kontantkortstelefon eller har köpt en telefon utan bindningstid så kan du låsa upp telefonen mot en avgift.
- Om du köpte ett abonnemang och en telefon innan den 1 maj 2014 så behöver du betala för att låsa upp din telefon.
Vad kostar det att låsa upp enheten?
Har du tillsammans med telefonen haft ett abonnemang med bindningstid så kostar det ingenting att låsa upp operatörslåset när bindningstiden har löpt ut, så länge som du tecknade avtalet efter januari 2014.
Om du har en telefon som du köpte innan dess så tar de flesta operatörerna ut en avgift på ca 300-350 kronor för att låsa upp operatörslåset. Priset beror dock på vilken operatör det handlar om.
Om du har köpt en telefon utan bindningstid så får du betala 300-350 kronor för att låsa upp telefonen.
Vad behöver jag för att kunna låsa upp telefonen?
För att låsa upp telefonen behöver du telefonens IMEI-nummer. Du kan ta reda på ditt IMEI-nummer genom att knappa in *#06#. Då visas IMEI-nummer på skärmen. Du kan även hitta numret under batteriet, förutsatt att du har ett utbytbart batteri, eller på telefonens SIM-fack.
Så går det till att låsa upp en operatörslåst enhet
Att låsa upp en mobiltelefon som är operatörslåst är enkelt. Med modernare telefoner, som en smartphone från Apple eller Samsung, kan man låsa upp enheten hemma på ett par minuter.
Såhär låser du upp en operatörslåst mobiltelefon:
- Först måste man kontakta sin operatör. Om du har möjlighet att låsa upp din enhet beställer du en upplåsning, sen är det bara att sätta igång. I de allra flesta fall börjar man med att skriva in IMEI-numret på sin operatörs hemsida. Det gör man för att få fram sin enhets operatörskod.
- Om man ska låsa upp en smartphone från Samsung skriver man in operatörskoden i sin telefon när man sätter in ett sim-kort från en annan operatör. Efter man har skrivit in koden är telefonen upplåst.
- Om man har en iPhone räcker det många gånger att sätta in ett sim-kort från en annan operatör och sen logga in med sitt Apple-ID. Då behöver man alltså inte skriva in någon kod för att låsa upp enheten.
- Om du inte har ett sim-kort från en annan operatör kan du fortfarande låsa upp din iPhone. Då börjar du med att säkerhetskopiera din enhet. När säkerhetskopian är klar raderar du din iPhone. Det kan du göra under Inställningar > Allmänt > Överför eller nollställ iPhone. Sen återställer du din iPhone med hjälp av säkerhetskopian.
Hur det går till att låsa upp en specifik modell kan dock skilja sig från operatör till operatör. Det bästa är alltid att besöka operatörens hemsida eller ringa kundtjänst.
Kan jag köpa en ny telefon utan operatörslås?
De allra flesta operatörer säljer mobiltelefoner som inte är operatörslåsta. Exempel är:
- Comviq
- Tele2
- Telenor
- Halebop
- Telia
- Chilimobil
- Fibio
Information om upplåsning hos operatörerna
Om du köper en telefon från Halebop eller Telia så är den inte operatörslåst. Har du en telefon som köptes innan 24 januari 2014 så kan den låsas upp mot en kostnad. Du låser upp telefonen genom att besöka en Teliabutik.
Har du en telefon som är låst till Halebop så kan du använda ett SIM-kort från Telia i telefonen, och vice versa.
Telenor
Har du en telefon som köptes innan 1 maj 2014 kan du låsa upp den mot en avgift. Alla telefoner som har köpts från Telenor efter 1 maj 2014 är utan operatörslås.
Tre och Hallon
En telefon från Tre som är köpt efter 4 september 2018 är inte operatörslåst. Har du köpt en telefon efter 1 maj 2014, men före den 4 september 2018, är det gratis att låsa upp telefonen. Har du bindningstid kvar eller har en telefon som har köpts innan 1 maj 2014 kan du låsa upp telefonen mot en avgift.
En telefon som är köpt hos Hallon innan den 4 september 2018 är operatörslåst, men den kan låsas upp direkt via tre.se. Har man köpt en telefon från Hallon efter den 4 september 2018 är den inte operatörslåst.
Comviq
Om du har en telefon som är operatörslåst till Comviq är det för att den har köpts före 1 maj 2014. Du kan då låsa upp telefonen kostnadsfritt om du idag har ett abonnemang eller kontantkort hos Comviq. Inga telefoner som säljs av Comviq idag är operatörslåsta.
Tele2
Telefoner köpta efter 1 november 2013 har inget operatörslås hos Tele2. Du kan låsa upp telefonen på Tele2.se mot en avgift.
Chilimobil
Alla mobiltelefoner du köper hos Chilimobil saknar operatörslås så att du fritt kan byta mellan operatörer.
Fibio
När du handlar hos Fibio är alla telefoner olåsta och kan användas fritt hos olika mobiloperatörer.
Vanliga frågor och svar om operatörslåsta mobiler
Vad betyder operatörslåst?
Operatörslåsning innebär att att din mobila enhet endast kan användas med en specifik mobiloperatör. Provar du att sätta i ett SIM-kort från en annan operatör kommer det alltså inte att fungera att använda abonnemanget med den mobilen.
Får mobiler vara operatörstlåsta?
Ja, det är inget olagligt med att operatörslåsa mobiler. Ofta görs detta med mobiler som du köper på avbetalning tillsammans med ett abonnemang hos en viss operatör. Efter en viss tidsperiod, vanligtvis 1-2 år kan du dock låsa upp den.
Hur låser jag upp operatörslåst Iphone?
När bindningstiden löpt ut kan du få hjälp av din operatör att låsa upp din enhet. Du behöver telefonens IMEI-nummer som du får fram genom att knappa in *#06#.
Hur vet man om mobilen är operatörslåst?
Det kan du se direkt i din mobiltelefons inställningar. På iPhone går du till Inställningar – Allmänt – Om – Operatörslås.
Är mobiler alltid operatörstlåsta?
Nej, och bara för att du köper en mobil hos en operatör behöver de inte vara operatörslåsta. Det är när du väljer att avbetala din telefon tillsammans med ett abonnemang som den blir låst under bindningstidens gång.