Om du har en mobiltelefon som inte fungerar med alla operatörer så är den förmodligen operatörslåst. Det betyder att enheten är låst till ett SIM-kort från operatören som sålde enheten till dig.

Här går vi igenom om du kan låsa upp telefonen, hur du gör och vad det kostar.

surf - jämför mobilabonnemang

Varför operatörslåsta enheter?

Operatörerna låser inte enheterna bara för att du ska vara bunden till den operatören. Enheterna är även operatörslåsta på grund av till exempel anpassningar för att utrustningen ska kunna användas med operatörens tjänster eller av säkerhetsskäl.

Hur låser du upp enheten?

Om telefonen är operatörslåst så ska du vända dig till operatören som du köpte telefonen av. Vet du inte vilken operatör telefonen är låst till så finns det tyvärr inget enkelt sätt att ta reda på detta.

För att försöka ta reda på vilken operatör telefonen är låst till så kan du beställa ett gratis kontantkort från alla olika operatörer och prova dig fram. Du kan även kontakta din nuvarande operatör och se om de kan hjälpa dig att låsa upp telefonen trots att du inte vet vilken operatör den är låst till.

När kan du låsa upp operatörslåset?

Det finns olika regler för när du kan låsa upp en operatörslåst enhet.

  • Om du har bindningstid på abonnemanget som du köpte tillsammans med mobiltelefonen så kan du låsa upp enheten när bindningstiden har löpt ut. Du behöver själv kontakta operatören för att låsa upp operatörslåset och operatören ska då göra detta kostnadsfritt.
  • Om du har en kontantkortstelefon eller har köpt en telefon utan bindningstid så kan du låsa upp telefonen mot en avgift.
  • Om du köpte ett abonnemang och en telefon innan den 1 maj 2014 så behöver du betala för att låsa upp din telefon.

Vad kostar det att låsa upp enheten?

Har du tillsammans med telefonen haft ett abonnemang med bindningstid så kostar det ingenting att låsa upp operatörslåset när bindningstiden har löpt ut, så länge som du tecknade avtalet efter januari 2014.

Om du har en telefon som du köpte innan dess så tar de flesta operatörerna ut en avgift på ca 300-350 kronor för att låsa upp operatörslåset. Priset beror dock på vilken operatör det handlar om.

Om du har köpt en kontantkortstelefon eller en telefon utan bindningstid så får du betala 300-350 kronor för att låsa upp telefonen.

Vad behöver jag för att kunna låsa upp telefonen?

För att låsa upp telefonen behöver du telefonens IMEI-nummer. Du kan ta reda på ditt IMEI-nummer genom att knappa in *#06#. Då visas IMEI-nummer på skärmen. Du kan även hitta numret under batteriet, förutsatt att du har ett utbytbart batteri, eller på telefonens SIM-fack.

Så går det till att låsa upp en operatörslåst enhet

Att låsa upp en mobiltelefon som är operatörslåst är enkelt. Med modernare telefoner, som en smartphone från Apple eller Samsung, kan man låsa upp enheten hemma på ett par minuter. 

Först måste man kontakta sin operatör. Om du har möjlighet att låsa upp din enhet beställer du en upplåsning, sen är det bara att sätta igång. I de allra flesta fall börjar man med att skriva in IMEI-numret på sin operatörs hemsida. Det gör man för att få fram sin enhets operatörskod.

Om man ska låsa upp en smartphone från Samsung skriver man in operatörskoden i sin telefon när man sätter in ett sim-kort från en annan operatör. Efter man har skrivit in koden är telefonen upplåst.

Om man har en iPhone räcker det många gånger att sätta in ett sim-kort från en annan operatör och sen logga in med sitt Apple-ID. Då behöver man alltså inte skriva in någon kod för att låsa upp enheten.

Om du inte har ett sim-kort från en annan operatör kan du fortfarande låsa upp din iPhone. Då börjar du med att säkerhetskopiera din enhet. När säkerhetskopian är klar raderar du din iPhone. Det kan du göra under Inställningar > Allmänt > Nollställ. Sen återställer du din iPhone med hjälp av säkerhetskopian. 

Hur det går till att låsa upp en specifik modell kan dock skilja sig från operatör till operatör. Det bästa är alltid att besöka operatörens hemsida eller ringa kundtjänst. 

Kan jag köpa en ny telefon utan operatörslås?

Numera finns det operatörer som säljer helt nya telefoner utan att de är operatörslåsta, till exempel:

  • Comviq
  • Tele2
  • Telenor
  • Halebop
  • Telia
  • Chilimobil
  • Fibio

Information om upplåsning hos operatörerna

Telia och Halebop

telia  halebop

Om du köper en telefon från Halebop eller Telia så är den inte operatörslåst. Har du en telefon som köptes innan 24 januari 2014 så kan den låsas upp mot en kostnad av 300 kr. Du låser upp telefonen genom att besöka en Teliabutik.

Har du en telefon som är låst till Halebop så kan du använda ett SIM-kort från Telia i telefonen, och vice versa.

Läs mer & Beställ hos Telia

Läs mer & Beställ hos Halebop

Telenor

telenor

Har du en telefon som köptes innan 1 maj 2014 kan du låsa upp den mot en avgift på 350 kr. Alla telefoner som har köpts från Telenor efter 1 maj 2014 är utan operatörslås.

Läs mer & Beställ hos Telenor

Tre och Hallon

tre mobiltelefon hallon

En telefon från Tre som är köpt efter 4 september 2018 är inte operatörslåst. Har du köpt en telefon efter 1 maj 2014, men före den 4 september 2018, är det gratis att låsa upp telefonen. Har du bindningstid kvar eller har en telefon som har köpts innan 1 maj 2014 kan du låsa upp telefonen mot en avgift på 350 kronor.

En telefon som är köpt hos Hallon är operatörslåst, men den kan låsas upp direkt via tre.se

Läs mer & Beställ hos Tre

Läs mer & Beställ hos Hallon

Comviq

Om du har en telefon som är operatörslåst till Comviq är det för att den har köpts före 1 maj 2014. Du kan då låsa upp telefonen kostnadsfritt om du idag har ett abonnemang eller kontantkort hos Comviq.

Läs mer & Beställ hos Comviq

Tele2

Tele2

Telefoner köpta efter 1 november 2013 har inget operatörslås. Du kan låsa upp telefonen på Tele2.se mot en avgift på 300 kr.

Läs mer & Beställ hos Tele2

Chilimobil

Alla mobiltelefoner du köper hos Chilimobil saknar operatörslås så att du fritt kan byta mellan operatörer.

Läs mer & Beställ hos Chilimobil

Fibio

När du handlar hos Fibio är alla telefoner olåsta och kan användas fritt hos olika mobiloperatörer.

Läs mer & Beställ hos Fibio

Vanliga frågor och svar om operatörslåsta mobiler

Vad betyder operatörslåst?

Operatörslåsning innebär att att din mobila enhet endast kan användas med en specifik mobiloperatör. Provar du att sätta i ett SIM-kort från en annan operatör kommer det alltså inte att fungera att använda abonnemanget med den mobilen.

Får mobiler vara operatörstlåsta?

Ja, det är inget olagligt med att operatörslåsa mobiler. Ofta görs detta med mobiler som du köper på avbetalning tillsammans med ett abonnemang hos en viss operatör. Efter en viss tidsperiod, vanligtvis 1-2 år kan du dock låsa upp den.

Hur låser jag upp operatörslåst Iphone?

När bindningstiden löpt ut kan du få hjälp av din operatör att låsa upp din enhet. Du behöver telefonens IMEI-nummer som du får fram genom att knappa in *#06#.

Hur vet man om mobilen är operatörslåst?

Det kan du se direkt i din mobiltelefons inställningar. På iPhone går du till Inställningar – Allmänt – Om – Operatörslås.

Är mobiler alltid operatörstlåsta?

Nej, och bara för att du köper en mobil hos en operatör behöver de inte vara operatörslåsta. Det är när du väljer att avbetala din telefon tillsammans med ett abonnemang som den blir låst under bindningstidens gång.