Ringa utomlands

Innan du gör ett internationellt telefonsamtal

Det låter kanske självklart, men räkna ut vad du behöver säga innan du ringer. Det är oftast billigare för resande att skicka ett textmeddelande än att ringa en minuts mobilsamtal, men det kan ibland krävas flera texter för att förklara vad som kan förklaras genom ett snabbt samtal. Du kan även spara pengar genom att göra lokala telefonsamtal eller genom att köpa ett internationellt telefonkort för att ringa tillbaka till hemlandet.

Voicemail

När du inte behöver använda din mobil utomlands kan du ställa in telefonen så att den vidarekopplar inkommande samtal till röstbrevlådan eller voicemail. Om ett samtal försöker ansluta till det utländska mobilnätet, men blir skickat till din voicemail för att du inte svarar, så får du fortfarande betala för telefonsamtalet. Därför kan du spara pengar på att vidarekoppla telefonen direkt om du vet att du inte kommer att använda eller svara i telefonen under utlandsresan.

Behöver du hålla kontakten så rekommenderas du att avaktiverar alla dina mobila kopplingar till din voicemail. Du kommer att kunna se inkommande mobilsamtal utomlands och kan välja om du vill svara, men eftersom din röstbrevlåda inte är tillgänglig så kommer du inte att debiteras för att någon lämnar ett röstmeddelande.

Ringa utomlands billigt

Billiga telefonsamtal via din operatör

De flesta mobiloperatörer har någon form av billiga internationella prislistor som kan läggas till på ditt befintliga avtal. Naturligtvis kommer detta att betyda att du får ett tilläggsbelopp till din faktura, men om du regelbundet gör internationella telefonsamtal så kan du enkelt kompensera dessa kostnader genom en sådan prisplan. Tänk bara på hur du ska använda telefonen för att se till att du inte får betala för någonting som du inte behöver.

Skype

Du kanske redan känner till Skype eller har det på din dator? Denna telefontjänst har under de senaste åren blivit ett populärt medel för internationella samtal. Med Skype kan du ringa eller ha en video- eller röstsamtal över internet gratis, men endast om mottagaren också har Skype. Det finns även ett val för att utföra ett engångssamtal eller för att prenumerera på funktionen, vilket gör att du får obegränsat med internationella samtal. Du kan också hitta Skype-appar ifrån Android Market eller iPhone App Store, som låter dig göra mycket billiga Skype-till-Skype-samtal över internet via din smartphone. Förutom Skype finns det även andra samtals-appar som du kan använda nästa gång du behöver ringa ifrån utlandet.

Roaming inom EU/EES

Sedan 15 juni 2017 har man avskaffat roamingen inom EU. Detta innebär att det numera är billigt att använda sin mobiltelefon när du befinner dig inom EU/EES. Detta är en riktigt bra förändring för konsumenten och har gjort att man slipper ovälkomna överraskningar i form av dyra räkningar för telefonen efter semestern eller affärsresan. Läs mer om att ringa till utlandet.

Innan denna lagändring så kunde man debiteras kraftigt för de samtal, sms/mms och den surf man använt sig av när man befann sig utomlands, men detta är ett minne blott. Numera kan du surfa, ringa och skicka sms/mms till samma kostnad som hemma i Sverige. Du får vanligtvis 10 GB i surfmängd som du får använda kostnadsfritt inom EU, men vissa operatörer låter dig använda ända upp till 60 GB per månad. Så nu kan du alltså surfa, ringa och sms:a lika billigt som hemma.

Ringa utomlands med kontantkort

Nästan alla mobilabonnemang fungerar i utlandet, och fri roaming inom EU/EES gör att du kan använda telefonen utomlands utan att behöva betala extra. Det är däremot inte självklart att din operatör låter dig använda ditt vanliga kontantkort utomlands. Det skiljer sig mellan operatörer och mellan de olika värdebevisen som du kan tanka på ditt kontantkort. Så har du tänkt använda ditt kontantkort utomlands, se till att du har kolla upp om du kan använda det och ser till att du har laddat på rätt laddning.