Att ringa samtal med sin mobiltelefon när man är utomlands kan bli dyrt. Vi har samlat de bästa tipsen för hur du kan spara så mycket pengar som möjligt när du är på resande fot och behöver använda din mobiltelefon.

Roaming inom EU/EES

Sedan 15 juni 2017 har man avskaffat roamingen inom EU. Detta innebär att det numera är billigt att använda sin mobiltelefon när du befinner dig inom EU/EES. Detta är en riktigt bra förändring för konsumenten och har gjort att man slipper ovälkomna överraskningar i form av dyra räkningar för telefonen efter semestern eller affärsresan. Läs mer om att ringa till utlandet.

Innan denna lagändring så kunde man debiteras kraftigt för de samtal, sms/mms och den surf man använt sig av när man befann sig utomlands, men detta är ett minne blott. Numera kan du surfa, ringa och skicka sms/mms till samma kostnad som hemma i Sverige. Hur mycket surf du kan använda på samma villkor som hemma i Sverige skiljer sig en del åt mellan operatörerna. Alla har ett maxtak för hur mycket surf man kan använda kostnadsfritt som varierar beroende på operatör och abonnemang. Taket kan ligga på mellan ett par GB upp till 60 GB.  

Så nu kan du alltså surfa, ringa och sms:a lika billigt som hemma.

Om du befinner dig utanför EU/EES är det dock viktigt att hålla koll på kostnaderna och vilka priser som gäller.

Innan du gör ett internationellt telefonsamtal

Det låter kanske självklart, men räkna ut vad du behöver säga innan du ringer. Det är oftast billigare för resande att skicka ett sms än att ringa en minuts mobilsamtal, men det kan ibland krävas flera meddelanden för att förklara vad som kan förklaras genom ett snabbt samtal. Du kan även spara pengar genom att göra lokala telefonsamtal eller genom att köpa ett internationellt telefonkort för att ringa tillbaka till hemlandet.

Avaktivera röstbrevlådan

När du inte behöver använda din mobil utomlands kan du ställa in telefonen så att den vidarekopplar inkommande samtal till röstbrevlådan eller voicemail. Om ett samtal försöker ansluta till det utländska mobilnätet, men blir skickat till din voicemail för att du inte svarar, så får du fortfarande betala för telefonsamtalet. Därför kan du spara pengar på att vidarekoppla telefonen direkt om du vet att du inte kommer att använda eller svara i telefonen under utlandsresan.

Behöver du hålla kontakten så rekommenderas du att avaktiverar alla dina mobila kopplingar till din voicemail. Du kommer att kunna se inkommande mobilsamtal utomlands och kan välja om du vill svara, men eftersom din röstbrevlåda inte är tillgänglig så kommer du inte att debiteras för att någon lämnar ett röstmeddelande.

Billiga telefonsamtal via din operatör

De flesta mobiloperatörer har någon form av billiga internationella prislistor som kan läggas till på ditt befintliga avtal. Naturligtvis kommer detta att betyda att du får ett tilläggsbelopp till din faktura, men om du regelbundet gör internationella telefonsamtal så kan du enkelt kompensera dessa kostnader genom en sådan prisplan. Tänk bara på hur du ska använda telefonen för att se till att du inte får betala för någonting som du inte behöver.

Läs mer om operatörernas utlandspriser här. 

Skype

Du kanske redan känner till Skype eller har det på din dator? Denna telefontjänst är ett populärt medel för internationella samtal. Med Skype kan du ringa eller ha ett video- eller röstsamtal över internet gratis, men endast om mottagaren också har Skype. Du kan ringa till telefonnummer med Skype, men då tillkommer en avgift för samtalet. 

Skypes app kan laddas ner via App Store för iPhone och Google Play Store för Android. 

Förutom Skype finns det även andra samtals-appar som du kan använda nästa gång du behöver ringa ifrån utlandet.

Några vi rekommenderar är:

Ringa utomlands med kontantkort

Nästan alla mobilabonnemang fungerar i utlandet, och fri roaming inom EU/EES gör att du kan använda telefonen utomlands utan att behöva betala extra. Det är däremot inte självklart att din operatör låter dig använda ditt vanliga kontantkort utomlands. Det skiljer sig mellan operatörer och mellan de olika värdebevisen som du kan tanka på ditt kontantkort. Har du tänkt använda ditt kontantkort utomlands, se till att du har kolla upp om du kan använda det och ser till att du har laddat på rätt laddning.

Jämförelse av operatörers utlandssamtal

Hallon

Utlandssamtal med Hallon

Med ett mobilabonnemang från Hallon så kan du enkelt ringa, sms:a och surfa i alla länder inom EU/EES utan att det kostar extra. Befinner du dig utanför EU kan du använda mobiltelefonen mot en öppningsavgift och minuttaxa. Befinner du dig hemma i Sverige och vill ringa internationella samtal (även inom EU/EES) så gör du det mot en minuttaxa (som hos Hallon ofta är väldigt låg). Hos Hallon slipper du öppningsavgiften i samtalen till flera av världens länder. Dessutom får du skicka gratis sms till hela världen när du är hemma i Sverige. Här kan du läsa mer om Hallons utlandstaxor för internationella samtal och samtal utanför EU.

Hallons kontantkort fungerar endast inom Sverige. Det finns inga extra tillval eller paket som du kan ta del av för att få en billigare prisplan på utlandssamtal och internationella samtal. Även Hallons mobila bredband fungerar endast inom Sverige.

Från Sverige till USA
Öppningsavgift: 0 kr
Minuttaxa: 0,2 kr

Från USA till Sverige
Öppningsavgift: 4,95 kr
Minuttaxa: 13,95 kr

Vimla

 

Utlandssamtal med Vimla

För att kunna använda ditt Vimla-abonnemang utomlands eller till internationella samtal så behöver du aktivera tjänsten utlands- och betalsamtal på Mitt Vimla. Ringer eller sms:ar du hem till Sverige när du är på resande fot innanför EU så gör du det utan att det kostar extra. Du kan även ringa inom hela EU utan att det kostar mer än vanligt. Ringer eller sms:ar du från ett land utanför EU/EES så får du betala en speciell utlandstaxa, vilket även gäller för samtal från Sverige till ett annat land (både inom EU eller inte).

Till Sverige från USA
Minuttaxa: 13,40 kr

Till USA från Sverige
Minuttaxa: 2,20 kr


chili logo

 

Utlandssamtal med Chilimobil

Om du har ett abonnemang från Chilimobil kan du använda det när du reser, både inom och utanför EU, och när du vill ringa från Sverige utomlands. Om du reser inom EU gäller samma priser som när du använder ditt abonnemang hemma, men om du reser utanför EU, eller ringer från Sverige utomlands, gäller Chilimobils utlandspriser. 

Chilimobil erbjuder tjänsten Konstandskontroll som blockerar utlandssamtal, betalsamtal och surf utanför EU som kan komma att kosta extra utöver din abonnemangskostnad. Tjänsten kan stängas av och på via MittChili. 

Till Sverige från USA
Öppningsavgift: 6,19 kr
Minuttaxa: 17,44 kr

Till USA från Sverige
Minuttaxa: 7,95 kr


halebop

Utlandssamtal med Halebop

När du ringer ett internationellt samtal från Sverige så betalar du en öppningsavgift och ett minutpris för samtalet oavsett om samtalet går till ett EU-land eller inte. Befinner du dig på resande fot inom EU så använder du telefonen precis som hemma när du ringer eller sms:ar inom EU/EES. Reser du däremot utanför EU så betalar du en dyrare samtalstaxa för både samtal och sms.

Halebops kontantkort fungerar utomlands och det finns flera olika laddningspaket att välja bland. Det finns inga specifika utlandspaket för kontantkortet, men alla deras laddningspaket kan användas för internationella samtal och när du är utomlands. Alla kontantkortsladdningar har samma utlandsvillkor som Halebops mobilabonnemang har.

Från Sverige till USA
Minuttaxa: 3,0

Från USA till Sverige
Minuttaxa: 20,00 kr


comviq

Utlandssamtal med Comviq

Comviq har flera alternativ för dig som ringer inom eller till utlandet, både i form av abonnemang och kontantkort. Du får fri roaming inom EU när du väljer ett mobilabonnemang från Comviq. Alla abonnemang hos Comviq har fria samtalsminuter som ingår i månadskostnaden. Utlandsminuterna går från 75 minuter upp till 1000 minuter.

Om du hellre vill använda kontantkort i utlandet eller för att göra internationella samtal så kan du med fördel välja Comviqs kontantkort. Alla kontantkortspaket (ej Fastpris Mini) fungerar för utlandssamtal från Sverige och samtal i utlandet. Utöver att deras Fastpris kontantkort har samma villkor som mobilabonnemangen när det gäller fri roaming inom EU, så kan du även köpa Fastpris Amigos eller Amigos Allo som ger dig en fördelaktig prisplan när du ringer från Sverige till utlandet.

Från Sverige till USA (vanligt pris)
Öppningsavgift: 0,95 kr
Minuttaxa: 1,0 kr

Från USA till Sverige (vanlig pris)
Öppningsavgift: 0,99 kr
Minuttaxa: 8,00 kr


Fello

Utlandssamtal med Fello

Med ett Fello-abonnemang får du obegränsat med sms och mms från Sverige till hela världen. Du får även fri roaming inom EU vilket innebär att du ringer, sms:ar och surfar utan extra kostnad när du befinner dig på resande fot inom EU. Ringer du från Sverige till ett annat land så betalar du en öppningsavgift och en minuttaxa för samtalet. Detta gäller oavsett om du ringer inom EU eller utanför EU. Du behöver aktivera utlands- och betalsamtal för att kunna använda telefonen till utlandssamtal.

Från Sverige till USA
Öppningsavgift: 1,00 kr
Minuttaxa: 1,00 kr

Från USA till Sverige
Öppningsavgift: 0,8 kr
Minuttaxa: 16,50 kr


Tre

Utlandssamtal med Tre

Fria roaming ingår i alla Tre:s abonnemang och innebär att du får använda deras abonnemang inom EU med samma villkor som du gör hemma i Sverige. Tre erbjuder en generös mängd surf inom EU, och du kan få så mycket som upp till 60 GB inom EU. Har du ett landsöverskridande arbete och ofta gör utlandssamtal så kan du hos Tre hitta den fördelaktiga tilläggstjänsten 3Världen Företag. Som privatperson kan du hitta tilläggstjänsten 3Världen vilket ger surf med bra villkor i över 80 länder.

Ringa från Sverige till USA
Öppningsavgift: Enligt abonnemang
Minuttaxa: 4,25 kr

Från USA till Sverige
Öppningsavgift: 6,19 kr
Minuttaxa: 17,44 kr


telenor

Utlandssamtal med Telenor

Telenor har olika utlandspaket och abonnemang som är fördelaktiva vid internationella samtal eller utlandssamtal. Precis som alla andra operatörer så har Telenor fri roaming när du reser inom EU. Speciellt för Telenor är att länderna Turkiet, Andorra, USA, Schweiz, Storbritannien, Serbien, Montenegro, Thailand, Malaysia och Myanmar ingår i den fria surfen (notera endast fri roaming för surf, ej samtal och sms). Du får alltså surfa som hemma i dessa länder trots att de inte ingår i EU. Ska du resa till ett land som inte ingår i den fria roamingen så kan du skaffa deras utlandspaket för surf, och du får då surfa till en fast kostnad i 14 dagar.

Om hela familjen redan har Telenors familjeabonnemang Telenor Familj så ringer ni gratis till varandra i hela världen. I övrigt så gäller minuttaxa både för samtal utanför EU och internationella samtal från Sverige.

Vill du dubbelkolla utlandspriserna så kan du sms:a landets namn (till exempel USA) till nummer 10615 och få ett sms med aktuella utlandspriser.

Från Sverige till USA
Minuttaxa: 9 kr

Från USA till Sverige
Minuttaxa: 19 kr


telelogo

Utlandssamtal med Tele2

Med Tele2s abonnemang kan du ringa, surfa och sms:a inom EU/EES för samma priser som hemma i Sverige. Utanför EU gäller en specifik prisplan med minuttaxa och öppningsavgift. Om du vill surfa mycket när du befinner dig på semester utanför EU erbjuder Tele2 olika surfpaket med förmånliga priser. Surfpaketen är giltiga under 14 dagar.

Ringa från Sverige till USA
Öppningsavgift: 0,99 kr
Minuttaxa: 9,00 kr

Ringa från USA till Sverige
Öppningsavgift: 0,99 kr
Minuttaxa: 20,00 kr / min

telia

Utlandssamtal med Telia

Användning av mobiltelefonen när du är inom EU/EES är kostnadsfri, och du använder mobilen precis som du gör hemma. Är du hemma i Sverige och ska ringa till utlandet så får du betala en öppningsavgift och minuttaxa. Om du registrerar ditt Telia-kontantkort så kan du använda kontantkortet utomlands. Reser du inom EU med kontantkort får du använda mobiltelefonen för samma pris som hemma i Sverige.

Från Sverige till USA
Öppningsavgift: 0,00 kr
Minuttaxa: 9,00 kr

Från USA till Sverige
Öppningsavgift: 0,99 kr
Minuttaxa: 20,00 kr

Utlandssamtal med My Beat

Fri roaming inom EU är inkluderat i alla abonnemang hos My Beat. Det betyder att du använder ditt My Beat abonnemang precis som du gör hemma även när du är på resande fot inom EU. Befinner du dig själv utanför EU eller ska ringa till utlandet från Sverige så får du betala en särskild minuttaxa.

Från Sverige till USA
Öppningsavgift: 0,8 kr
Minuttaxa: 2,2 kr

Från USA till Sverige
Öppningsavgift: 0,99 kr
Minuttaxa: 25 kr

Kan bli extra dyrt till havs

Tänk alltid på att det kan bli extra dyrt att använda telefonen när du är ute till havs. Detta då det är satelliter istället för mobilmaster som används för mobiltrafik och datatrafik. Se därför till att du bara använder telefonen till det riktigt viktiga när du är på havet, och se till att du har koll på att du har stängt av mobildata och roaming när du inte använder det.

Spara pengar när du ringer hem under semestern

Ibland kan det vara trevligt att ringa hem under semestern. Här får du en snabb överblick över olika sätt att spara pengar på då du vill hålla kontakten med dina anhöriga eller dina vänner där hemma. Det är ett välkänt faktum att internationella samtal är dyra om man är utanför EU och att göra ett längre samtal hem kan skapa ett rejält hål i semesterkassan. Tack och lov har tekniken öppnat upp nya sätt att spara pengar på dina utlandssamtal.

Alternativ för att ringa utomlands:

Det vanligaste när du är utomlands är att du ringer hem via din egna prisplan som du har i ditt abonnemang. Detta är ett bra alternativ om du bara planerar ett kort samtal för att låta dina nära och kära veta att du kommit fram säkert till din destination. När det gäller att göra billigare mobilsamtal utomlands är kontantkort vanligtvis den första lösningen som människor tänker på eftersom det i många fall blir billigare, och de kan aldrig kosta mer än du har tankat på kontantkortet.

Förbetalda SIM-kort är ett annat populärt val för resande och man brukar kunna hitta ett kontantkort i de flesta affärer runt om i världen, inklusive kiosker på olika flygplatser. Ett SIM-kort är ett litet chip som du skjuter in i din telefon för att låta telefonen veta vem du är och vilket mobilnummer du har. En sak att tänka på med alla SIM-kort är att mobiltelefonen måste låsas upp. Därmed måste man mata in den speciella sifferkod som följer med SIM-kortet för att få telefonen upplåst.

Global roaming telefonkort är inte samma sak som ett förbetalt telefonkort. Tekniken bakom korten är densamma, men dessa nya kort är ofta utfärdade av länder med billigare roaming-avgifter, vilket gör att du kan få en mera fördelaktig prisplan oavsett var i världen du befinner dig. Avgiften för dessa kort är betydligt lägre än den som erbjuds av din egen mobiloperatör. Du kan ofta få ännu billigare priser med ett vanligt kontantkort, men de låga kostnaderna för denna typ av telefonkort innebär att du inte behöver köpa en ny förbetald förpackning i varje nytt land som du besöker.

Av alla lösningar för röst- och videosamtal via internet är Skype en av de mest populära. Den erbjuder både gratis Skype-till-Skype-samtal samt avgiftsbaserade samtal till fasta telefoner och mobiltelefoner. Skype finns tillgängligt både för datorer och som applikation för de allra flesta typer av mobiltelefoner, och en internetuppkoppling är det enda som krävs för att använda applikationen.

Idag finns det en mängd med kommunikationskanaler och medel, och om du har någon annan samtalsmetod som fungerar hemma i Sverige så är chansen stor att den fungerar även i utlandet. Du kan till exempel ringa till andra via Facebooks chattapp Messenger, eller samtals- och meddelandeappen WhatsApp.

För att du ska kunna ringa via dessa appar så behöver den du ringer till också ha appen. På det sättet så skiljer sig dessa appar från Skype, eftersom du med Skype inte behöver säkerställa att den andra parten har Skype. Dock är det relativt vanligt att de flesta har antingen Messenger eller WhatsApp installerat på sin telefon.

Vanliga frågor och svar om att ringa utomlands

Hur ringer jag utomlands billigt?

Mobiloperatören Comviq erbjuder fria utlandsminuter med sina abonnemang. Funderar du på att skaffa nytt abonnemang och vill ringa utomlands billigt är därför Comviq ett bra alternativ.

Vad kostar det att ringa med Skype utomlands?

Videosamtal via ditt WiFi-nätverk är ett annat bra sätt att ringa utomlands billigt. Det spelar nämligen ingen roll om du ringer i timmar till USA, Asien eller något annat land med videosamtal via internet, det kostar inget extra ändå.

Kan jag ta med mig mitt abonnemang på semestern?

Om din semester går till något av de andra EU-länderna är det inga problem att använda mobilen som hemma. Du betalar inget extra. Ska du resa utanför EU behöver du dock se till att stänga av roaming eller skaffa ett särskilt utlandsabonnemang. Det erbjuds exempelvis av Tre.

Är abonnemang eller kontantkort bäst för utlandssamtal?

Med ett kontantkort har du full koll på kostnaden för ditt utlandssamtal – när pengarna är slut kan du inte ringa mer. Ett abonnemang som är anpassat för utlandssamtal kan dock vara mer förmånligt, och du slipper ladda på extra pengar.

Var hittar jag information om utlandspriser?

Din operatör har en lista på vad det kostar att ringa till olika länder på sin hemsida. Du kan också ta hjälp av Surf.nu som jämför mobiloperatörernas priser.