Både mobilabonnemang och kontantkort kan man i många fall välja att köpa antingen till ett fast pris varje månad (eller varje påladdning om det rör sig om ett kontantkort) eller med ett saldo som man förbrukar under månadens, eller bindningstidens, gång. Vilket av alternativen som är mest fördelaktigt beror på hur mycket du ringer, hur många SMS och MMS du skickar och hur mycket du surfar. Andra saker som kan vägas in är om du ringer många utlandssamtal, samt hur villkoren ser ut för abonnemanget eller kontantkortet. Det är även viktigt att tänka på vad som passar ens livssituation bäst – ett kontantkort, antingen till ett fast pris eller med saldo, eller kanske ett abonnemang som kostar lika mycket varje månad?

Hur saldo fungerar

Om man väljer en prisplan med saldo får man tillgång till ett begränsat saldo att röra sig med under en given tid. Varje gång man inleder ett samtal eller skickar ett meddelande dras en viss summa från saldot. Oftast ingår också en viss surfmängd som mäts i gigabyte. 

Kontantkort med saldo

Om man har en mobiltelefon med ett kontantkort och väljer en saldo-prisplan laddar man kontantkortet med en viss summa, sen används den summan till att ringa samtal och skicka meddelanden. Varje samtal och meddelande kostar alltså. Samtalen kan antingen debiteras per samtal eller per minut som samtalet pågår – det skiljer sig lite mellan operatörerna. Sms och mms debiteras per styck hos de flesta operatörer. Den här typen av kontantkort med saldo kan vara ett bra val om man inte ringer och skickar meddelanden särskilt ofta, eller om man endast vill betala för det man förbrukar. Viktigt att tänka på är att saldot på kontantkortet många gånger blir förbrukat efter en viss tid om det inte används. Så håll alltid koll på giltighetstiden.

Abonnemang med saldo

Mobilabonnemang med saldo är inte särskilt vanligt idag eftersom fria samtal och meddelanden ingår i de allra flesta abonnemangen från nästan alla stora operatörer. Med den här typen av abonnemang betalar man en fast avgift varje månad, sen ingår alla samtal och meddelanden i det priset. I priset ingår även en viss surfmängd. Om man förbrukar sin surfmängd under en månad och behöver mer kan man köpa till extra surf till sitt abonnemang – i likhet med hur man laddar sitt kontantkort med saldo för att kunna ringa, skicka meddelanden och surfa. 

Mobilabonnemang med saldo fungerar på liknande sätt som kontantkort med saldo. Varje månad betalar man in en viss mängd pengar som man sedan kan använda för att ringa, skicka meddelanden och surfa. Om man använder mer än saldot läggs ytterligare användning till på fakturan. Fördelen med denna lösning är att det blir billigt för de mobilanvändare som behöver använda sin mobil för att ringa och surfa ibland, men som inte har någon överdriven mobilanvändning.

Hur fast pris fungerar

Mobilabonnemang med fastpris innebär att du betalar ett fast pris varje månad och sedan ringer du samtal eller skickar hur många meddelanden som du vill. Det kan dock finnas vissa begränsningar, bland annat angående surfmängd. För fastpris bör man alltså alltid kontrollera vad som faktiskt ingår i det fasta priset. Ibland finns ett tak för antal samtal och SMS/MMS under en månad, men det brukar vara högt satt och mestadels till för att förhindra missbruk. I de flesta fall ingår dock alla samtal och meddelanden inom Sverige i det fasta priset – då kan man ringa och sms:a helt obegränsat. 

Fastpris gör att man vet exakt vad månadskostnaden blir och passar för de som är flitiga mobilanvändare.

Kontantkort med fastpris

Ett kontantkort med fastpris innebär att man laddar sitt kontantkort med en fastpris-prisplan – sen har man fria samtal och meddelanden under giltighetstiden. Det som avgör priset för påladdningen brukar vara surfmängden som ingår. En prisplan med högre surfmängd kostar mer än en prisplan med lägre surfmängd. Giltighetstiden för den här typen av prisplaner brukar vara 30 dagar. Men det finns även laddningar som endast är giltiga under en vecka eller ett par dagar. Hos vissa operatörer får man spara den surfmängd man inte använder till nästa månad om man väljer att ladda sitt kontantkort igen. 

Den här typen av kontantkort fungerar i princip på samma sätt som ett mobilabonnemang. Den stora skillnaden är att man måste komma ihåg att förnya sin prisplan – annars kan man inte använda sin telefon. Kontantkort med fastpris kan vara en bra lösning om man vet att man kommer behöva obegränsat med samtal och meddelanden under en begränsad tid eller om man helt enkelt föredrar kontantkort över abonnemang.

Abonnemang med fastpris

Abonnemang med fast pris är den absolut vanligaste lösningen idag. Med den här typen av abonnemang betalar man en avgift varje månad, sen ingår en viss prisplan beroende på abonnemang. Det allra vanligaste, som nästan alla operatörer erbjuder, är ett obegränsat antal samtal, sms och mms inom landet och EU, sen en begränsad mängd surf. Hur mycket abonnemanget kostar varje månad avgörs av hur mycket surf man väljer att få tillgång till varje månad. Vissa operatörer erbjuder även obegränsad surf med den här typen av abonnemang. Då blir månadskostnaden många gånger högre, men man kan använda sin mobiltelefon helt utan begränsningar. 

Vilket alternativ är bäst att välja?Spara pengar

Saldo brukar vara den bästa lösningen för de som använder sin mobil sparsamt och kontrollerat, och som alltid vill ha koll på kostnaden för mobilanvändningen. Det passar inte för den som gillar att prata i timtal i mobilen eller skickar mängder med meddelanden. Då kommer saldot snabbt att användas upp och det kommer att bli mycket dyrare i längden. Fastpris är bäst för den som använder sin mobil ofta och mycket. Många gånger är samtalen och de meddelanden man skickar obegränsade vilket gör att man kan använda sin mobiltelefon utan att behöva tänka på hur länge man har pratat och vad det kommer att kosta. Nackdelen är att de månader då du inte utnyttjar din mobil i en särskilt stor utsträckning – då betalar du ändå samma fasta pris.

Vad man ska välja är alltså högt individuellt och beror på hur man använder sin mobiltelefon. För de allra flesta är dock ett abonnemang med en fast månadskostnad den mest praktiska och billigaste lösningen i längden. 

Vanliga frågor och svar om saldo eller fastpris

Ska jag välja saldo eller fastpris?

Eftersom det mer eller mindre blivit norm med fastprisabonnemang utan bindningstid och med fria samtal och meddelanden väljer de flesta i dag det framför saldo.

Vad är dyrast – saldo eller fastpris?

Det beror på hur du använder din telefon. Använder du den bara sporadiskt kan det vara en bra idé med att använda saldo. I dag kostar dock många fastprisabonnemang under hundralappen varje månad och innehåller fria samtal och meddelanden.

Vad gör jag när mitt saldo tar slut?

Tar ditt saldo slut får du betala extra på nästkommande faktura, för de samtal du gör utöver ditt saldo. Ett alternativ är att skaffa ett fastprisabonnemang med fria samtal och fria meddelanden. Det finns även billiga fastprisabonnemang med helt fri surf, hos Chilimobil.

Har fastprisabonnemang bindningstid?

Många operatörer har i dag valt att helt slopa både bindningstid och uppsägningstid på sina abonnemang. Det betyder att du utan problem kan testa abonnemang och om du inte skulle vara nöjd kan du byta operatör när du vill.

Vilken operatör har billigast fastpris?

Du bör välja någon av de virtuella mobiloperatörerna om du vill ha lägsta möjliga fastpris. På Surf.nu rekommenderas Hallon, Vimla, Fello och Chilimobil. Här hittar du de billigaste abonnemangen just nu.