När det gäller mobilabonnemang måste du välja en prisplan. De flesta mobiloperatörer erbjuder antingen saldo, fastsaldo eller fastpris. Vilket av alternativen som är mest fördelaktigt beror på hur mycket du ringer, hur många SMS och MMS du skickar och hur mycket du surfar. Andra saker som kan vägas in är om du ringer många utlandssamtal, samt hur villkoren ser ut för abonnemanget. Det kan till exempel innebära en låg kostnad eller rentav vara gratis att ringa andra med samma operatör, vilket kan påverka valet.

Hur saldo fungerar

Att välja ett mobilabonnemang med saldo, innebär att man har ett visst saldo att röra sig med under en given tid. Varje gång man ringer eller skickar meddelanden dras en kostnad ifrån saldot. Oftast ingår också en viss surfmängd som mäts i gigabyte. Om man använder mer än saldot läggs ytterligare användning till på fakturan. Skulle man ha ett kontantkort med saldo måste kontantkortet istället laddas. Fördelen med denna lösning är att det blir billigt för de mobilanvändare som behöver använda sin mobil för att ringa och surfa ibland, men som inte har någon överdriven mobilanvändning.

Hur fastpris fungerar

Mobilabonnemang med fastpris innebär att du betalar ett fast pris varje månad och sedan ringer du samtal eller skickar hur många meddelanden som du vill. Det kan dock finnas vissa begränsningar, bland annat angående surfmängd. För fastpris bör man alltså alltid kontrollera vad som faktiskt ingår i det fasta priset. Ibland finns ett tak för antal samtal och SMS/MMS under en månad, men det brukar vara högt satt och mestadels till för att förhindra missbruk. Fastpris gör att man vet exakt vad månadskostnaden blir och passar för de som är flitiga mobilanvändare.

Vilket alternativ är bäst att välja?

Saldo brukar vara den bästa lösningen för de som använder sin mobil sparsamt och kontrollerat. Det passar inte för den som gillar att prata i timtal med mobilen eller skickar mängder med meddelanden. Då kommer saldot snabbt att användas upp. Fastpris är bäst för den som använder sin mobil ofta och mycket. Nackdelen är att de månader då du inte utnyttjar din mobil i en särskilt stor utsträckning betalar du ändå samma fasta pris.