De olika nätverken

I Sverige har vi idag tre huvudsakliga nätverk för mobiler; 2G, 3G och 4G. Förkortningarna 2G, 3G och 4G står helt enkelt för andra, tredje och fjärde generationens mobilkommunikation. Det som skiljer dessa nätverk åt är främst i vilken hastighet du kan surfa på i din mobil. 3G är långsammare än 4G. Det finns också en viss skillnad i täckning då 3G täcker lite annan yta än 4G. Under år 2020 har 5G börjat göra sitt inträde i Sverige, det vill säga femte generationens mobilkommunikation. Med 5G kan man surfa i ännu högre hastigheter med mobilen.

4G Mobilabonnemang  4G Mobilt Bredband

Om 2G

2g täckning
God 2G-täckning med Telias mobilnät.

2G är andra generationens mobilnät som byggdes på 90-talet, även kallat GSM. Nätet kan användas för telefonsamtal, sms och mms. Hastigheten är så låg att det i princip inte går att surfa på 2G-nätet. Ibland kan de stå Edge på mobilen, då surfar du på 2G-nätet. Mobilnätet för 2G är väl utbyggt över hela Sverige. 2G-nätet kan även användas för larm och betalterminaler.

3G täckning
God 3G täckning i Telias mobilnät

Om 3G

3G-nätet ger dig möjlighet att surfa i hastigheter på upp till 16 Mbit/s. Det innebär att det är upp till 40 gånger snabbare än 2G. Hur hög hastighet du kommer upp i varierar. Det beror dels på din mobiltelefon och dels på hur långt från en 3G-mast du befinner dig.

3G-nätet gjorde videosamtal möjligt, men det var framför allt smartphones med appar samt mobilt bredband som gjorde att dataanvändning accelererade. 3G-nätet blev snabbt överbelastat och man fick börja komplettera det med det nya och snabbare 4G-nätet som möjliggjorde att ännu större datamängder kunde skickas och tas emot.

Idag används 3G för datatrafik när du inte har täckning på 4G-nätet. Röstsamtal, som inte kräver några stora datamängder, brukar också gå i 3G-nätet.

 

 

 

 

Om 4G

4G täckning
God täckning i Telias 4G-nät

Fjärde generationens mobilkommunikation 4G är ett samlingsnamn för tekniker som är snabbare än 3G. För att få kallas 4G så måste tekniken kunna erbjuda de mobila användarna hastigheter på ungefär 100 Megabit per sekund. Exempel på sådana tekniker är LTE och LTE Advance. I Sverige började man bygga 4G-nät år 2009.

Har du en modern telefon så har den inga problem att koppla upp sig mot 4G-nätet, så länge 4G-täckning finns. Har du en riktigt gammal telefon som är minst 6-7 år gammal, då finns risken att den enbart stödjer 3G. Då kommer du aldrig att kunna surfa på 4G-nätet, det vill säga snabbt.

I praktiken kan du nå surfhastigheter på uppemot 40 Mbit/s i 4G-nätet. 4G använts primärt till data och inte till röstsamtal.

4g+ täckning
God 4G+ täckning i Telias mobilnät.

Om 4G+

Flera svenska mobiloperatörer har valt att uppgradera 4G-nätet till nyare tekniker. Alla nya mobilmaster som sätts upp är i regel 4G+. Det tillåter ännu snabbare surf i ännu större mängder. Med 4G+ kan du teoretiskt nå hastigheter på upp till 300 Mbit/s.

Mobilanvändare når däremot inte riktigt dessa hastigheter ännu. Du kan räkna med att du surfar ungefär dubbelt så snabbt med 4G+ som du gör med 4G. Det krävs dock att du har en telefon som stödjer 4G+ för att använda nätet.

Idag bygger samtliga operatörer ut sitt 4G+ nät. 5G är inte färdigt ännu, utan 4G+ är den teknik som används idag.

Om 5G

Tekniken för 5G har börjat rullas ut i större skala under 2020 i flera länder men ingen har än så länge full täckning. För Sveriges del finns det inget exakt datum för när tekniken är i gång i hela landet men de stora mobiloperatörerna har lanserat sina 5G-nät i mindre skala. Än så länge är det framförallt de större städerna som har fått tillgång till nätet och bland de som var först ut med lansering var Telia, Tre och Tele 2. Även Telenor har nu ett nät sedan oktober 2020 som täcker delar av Stockholms innerstad.

Exempel på städer som idag har 5G täckning

Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund.

Förväntningarna på 5G är bland annat att det ska gå att surfa på ställen som tidigare varit svåra att nå med 4G-nätet, till exempel på tåg. Man vill även ha en datahastighet på 10 000 Mbit/s (att jämföra med 4G-nätets 100 Mbit/s). Konsumenterna lär även önska sig större surfmängder till abonnemangen, vare sig det är ett mobilt bredband eller för mobiltelefoni.

En annan önskan är att förbrukningen ska vara lägre och svarstiden snabbare. Svarstid är tiden det tar för en server att besvara den fråga du skickar från din mobil, till exempel när du går in på en viss hemsida. I 5G nätet vill man att den svarstiden ska vara under en tusendels sekund (att jämföra med 4Gs svarstid som är på 20 gånger detta).

För att kunna använda det nya 5G-nätet krävs det att man har en modern mobiltelefon med stöd för det nya nätet. 

Olika mobilgenerationer

Billiga operatörer med snabba mobilnät

Hallon mobiloperatör

Hallon är uppstickaren som tagit marknadsandelar under de senaste åren. Hallon ägs av Tre och har på detta sätt tillgång till det snabba mobilnätet som Tre äger. Med Hallon surfar du med hög hastighet till ett lågt pris. Detta kombinerat med fria samtal och fria sms har gjort Hallon till en prisvärd och populär operatör.

 • Nät: Tre:s mobilnät
 • Pris: 99 – 349 kronor
 • Surf: 4 – 100 GB surf per månad
 • Bredband: Snabbt mobilnät. Bra täckning!
 • Uppsägningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Generöst med surfmängd för ett lågt pris
 • Rabatter: Erbjudanden både för nya och gamla kunder

 • Bra priser
 • Snabbt mobilnät
 • Bra täckning

Läs mer & Beställ

Halebop Mobiloperatör

Halebop har flera fina erbjudande vad det gäller mobilabonnemang. Halebop ägs av Telia och har på så sätt tillgång till Telias välutbyggda och breda mobilnät, och du surfar med hög hastighet över hela landet. De har flera olika storlekar på sina mobilabonnemang och du kan skaffa abonnemang med eller utan mobiltelefon. De har även mobilt bredband samt surfplattor. Stort sortiment, snabbt mobilnät och bra priser!

 • Abonnemang: Flera olika alternativ att välja mellan
 • Pris: Från 99 kronor per månad
 • Erbjudande: Köp till mobiltelefon
 • Surfmängd: 2 – 60 GB
 • Mobiltelefoner: Alla nyare mobiltelefon till ditt abonnemang
 • Surf hastighet: 4G upp till 100 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid


halebop

 • Surfa som hemma inom EU
 • Upp till 100 mbit/s med 4G
 • Ingen bindningstid

Läs mer & Beställ

Svenska mobilnät

I Sverige har de ledande mobiloperatörerna valt att samarbeta för att bygga de kostsamma mobilnäten. Det innebär att vissa mobiloperatörer kan ha exakt samma täckning. Till exempel har Tele2 och Telenor gått ihop i ett gemensamt nätbolag för att bygga nya nät. 4G-nätet byggde de två företagen tillsammans och de har nyligen kommunicerat att de även bygger sitt 5G-nät tillsammans.

Vanliga frågor och svar om 3G, 4G och 5G

Vilka operatörer har 5G?

I dagsläget är det bara de stora operatörerna med egna nät som har 5G. Telia, Telenor, Tre och Tele2 erbjuder abonnemang med 5G för dig som vill vara först med det senaste. I framtiden kommer säkerligen fler operatörer få tillgång till 5G-nätet också.

Vad är skillnaden mellan 3G, 4G och 5G?

Det finns många skillnader mellan 3G, 4G och 5G, inte minst hastigheten, men det är inte det enda. Vill du få reda på hur teknikerna skiljer sig åt mer i detalj kan du läsa guiden på Surf.nu.

Hur vet jag om jag har täckning där jag bor?

De allra flesta i Sverige täcks i dag av 3G- och 4G-näten och 5G-nätet byggs ut mer och mer för varje dag. På den här sidan hittar du operatörernas täckningskartor där du kan se hur täckningen ser ut precis där du befinner dig.

Funkar 3G för att streama film och surfa?

3G revolutionerade mobilsurfandet när det introducerades, men i dag känns tekniken gammal. Även om du kan surfa och titta på filmklipp i 3G kommer du garanterat uppleva det som olidligt segt.

Kan jag ringa samtal i 4G-nätet?

Ja, många operatörer erbjuder VoLTE, eller samtal via 4G-nätet. Det ger bättre samtalstäckning och ljudkvalitet. Det krävs dock att du använder en telefon som stödjer tekniken och en operatör som erbjuder VoLTE. De stora operatörerna erbjuder alla VoLTE. Bland de mindre operatörerna kan du ringa över 4G-nätet med Hallon, Comviq, med flera.