När du är hemma med din dator och mobil så är det enkelt att surfa på nätet, och det kostar inte heller mycket. Många gånger kan du få ett bra abonnemang som ger dig riktigt mycket surftid till ett lågt pris, då många aktörer konkurrerar om kunderna på den inhemska marknaden. När du åker på semester är det lite annorlunda.

Fri surf inom EU/EES

Innan vi fortsätter prata om hur du ska tänka när du väljer operatör för att surfa utomlands så ska vi tillägga att det idag är fri surf inom EU/EES som gäller. När det gäller roaming och surfande utomlands med svenska mobilabonnemang och kontantkort så är det sedan 15 juni 2017 lag på att operatörerna inte får ta betalt för surf som finns i abonnemanget. Mer information om detta hittar du i slutet av artikeln.

Ska du däremot resa till ett land utanför EU, då gäller det att hålla koll på vad operatören erbjuder, för håller du inte reda på din surf så kan du få en riktigt dyr räkning när du väl har landat hemma.

Någonting som du ska tänka på är huruvida du behöver surfa eller inte. Räcker det med hotellets Wi-Fi, eller behöver du faktiskt surfa i mobilnätet? Om du behöver det så finns det vissa operatörer som har bättre bättre priser och tillägstjänster, vilket gör att det inte blir fullt lika dyrt. Om du har möjlighet så kan du fundera på att skaffa ett tillfälligt abonnemang som kan uppfylla de krav på surf som du söker dit du reser, om det inte finns en tilläggstjänst hos din vanliga operatör.

Att välja en svensk teleoperatör för surf utanför EU

Oftast är det enklast att välja en svensk mobiloperatör för ditt surfande, även om du ska surfa utomlands. Idag erbjuder de fyra största mobiloperatörerna olika paket som gör att du kan hålla koll på dina surfkostnader när du är utomlands. Till exempel så har operatörerna Tre och Telenor några av de bästa paketen för surf utomlands. Här kan du få upp till en veckas obegränsad surf utomlands för strax över tusenlappen, vilket måste räknas som billigt då du utan detta paket kan komma upp till hiskeliga summor.

Även de andra operatörerna Tele2 och Telia har surfpaket där du får en viss mängd GB för en fast kostnad. Lägger du lite tid och eftertanke på att förbereda din utlandssurf så slipper du komma hem till en monsterfaktura, och du vet dessutom innan vad det kommer att kosta dig att surfa utomlands.

Att välja en utländsk teleoperatör för surf utomlands

Det kan även vara ett alternativ att välja en operatör från landet du ska resa till. Detta är speciellt aktuellt om du ska vara borta en lite längre tid. Ibland finns det stora pengar att spara på att skaffa ta med mobilen som du lagt i byrålådan och sätta in ett utländskt SIM-kort i telefonen.

Något som också är fördelaktikt med att välja att surfa med mobiloperatör från det faktiska landet är att man oftast får mycket snabbare hastighet. Hos vissa svenska operatörer får du bara tillgång till 3G nätet när du surfar utomlands, medans du med en inhemsk operatör får tillgång till landets egna 4G nät.

Det bästa för surf utomlands

När det gäller att surfa utomlands så finns det många olika alternativ för den som inte har något emot att betala för sin surf. Är du den som klara dig med att koppla upp dig ett fåtal gånger per dag, eller kan du tänka dig att ta dig några meter för att sitta och surfa under några timmar, då är du dock en vinnare. I alla länder och på många platser hittar du gratis Wi-Fi-platser som du kan utnyttja. Glöm inte att stänga av dataroaming dock, så att du inte får en otäck överraskning när du kommer hem.

Nya regler data roaming i EU

15 juni 2017 ändrades regler vad det gäller surf inom EU med svenska mobiloperatörer. Detta är riktigt bra för dig som kund och numera kan du surfa för upp till 60 GB med vissa operatörer, och det är utan att få extra kostnader när du befinner dig utomlands och surfar via ditt mobilabonnemang. Du kan läsa mer om detta via knappen här nedan:

Roaming inom EU/EES

Nu hoppas vi att du fått den kunskap du behöver för att kunna surfa med mobilen utomlands.