Vad är privat surfning?

Det är näst intill omöjligt att använda Internet utan att lämna ett digitalt fotavtryck av något slag, men med privat surfning kan internetanvändare få ett visst skydd från andra, nyfikna ögon som finns på nätet. Genom att använda en privat surfning kan du hålla din sökhistorik och annan data hemlig.

Vad är fördelarna med privat surfning?

Normalt är varje webbplats som du besöker registrerad i webbläsarens historik. Din webbläsare kommer ihåg adresser för webbplatser som du ofta besöker, filer som du har hämtat, ”cookies” som spårar dina aktiviteter på vissa platser, vad du har skrivit i sökmotorer, och eventuella kontoinloggningar som du har beslutat att lagra.

Förutsatt att du är på en privat dator kan privat surfning vara mycket bekvämt. Om du besöker vissa sidor ofta kan webbläsaren automatiskt fylla i webbadressen så fort som du börjar skriva. Om du läser något användbart, men kan inte komma ihåg var du såg det ett par dagar senare kommer en snabb titt på historiken att peka dig i rätt riktning och om du är trött på att komma ihåg ditt lösenord kan webbläsaren minnas dem åt dig.

Här är några andra sätt som privat surfning kan komma till hands:

  • Skydda dig själv när du inte är på din egen dator: Kanske har du glömt att logga ut från Facebook, eller ännu värre, ditt bankkonto online när du använder en offentlig dator. När du använder privat surfning loggas du automatiskt ut ur alla öppna konton så fort som du avslutar sessionen.

 

  • Blockera webbplatser från att samla in personlig information: Din webbhistorik är lång och detaljerad att mycket av det som du ser på nätet riktar sig specifikt mot dig. Om du vill ta bort din historik och ”börja om på nytt” kan privat surfning låta dig göra det utan komplikationer.

 

  • Logga in på länkade konton på en gång: Om du har flera konton på samma plats kan du använda privat surfning för att få upp alla konton på en gång. Man kan använda privat surfning för att kontrollera arbete och för att kolla personlig email samtidigt, annars måste man logga ut från ett konto för att kontrollera andra konton, eller för att använda två olika webbläsare.