Vad är privat surfning?

Det är nästintill omöjligt att använda internet utan att lämna ett digitalt fotavtryck efter sig. Det finns dock privat surfning som gör att internetanvändare kan få ett visst skydd från nyfikna ögon som finns på nätet. Genom att använda en privat surfning kan du hålla din sökhistorik och annan data hemlig.

Normalt så blir varje webbplats som du besöker registrerad i webbläsarens historik. Din webbläsare kommer ihåg adresser för webbplatser som du ofta besöker, filer som du har hämtat, ”cookies” som spårar dina aktiviteter på vissa platser, vad du har skrivit i sökmotorer och eventuella kontoinloggningar som du har beslutat att lagra.

Förutsatt att du är på en privat dator så kan all denna lagrade historik vara mycket bekväm. Om du till exempel är frekvent besökare på vissa hemsidor så kan webbläsaren automatiskt fylla i webbadressen så fort du börjar skriva adressen. Om du läser något användbart men inte kommer ihåg var du såg det så kan en sökning i din webbhistorik hjälpa dig hitta innehållet. Du kan även få inloggningsuppgifter och lösenord ihågkomna och slipper skriva in allting när du ska logga in på en hemsida.

Hur fungerar privat surfning?

När du öppnar en webbläsare så kan du alltid öppna den i privat läge. Ibland kan det heta någonting annat än privat, till exempel inkognito. När du surfar privat (eller inkognito), så öppnar du webbläsaren i ett läge där inga avtryck kan lämnas. Det är alltså själva webbläsaren som tillåter dig att surfa privat, och det spelar ingen roll vilken hemsida du väljer att surfa på.

Vad är fördelarna med privat surfning?

Här är några anledningar till att privat surfning kan komma väl till hands:

  • Skydda dig själv när du använder någon annans eller en offentlig dator. Kanske har du glömt att logga ut från Facebook, eller ännu värre, ditt bankkonto online när du använder en offentlig dator. När du använder privat surfning loggas du automatiskt ut ur alla öppna konton så fort som du avslutar sessionen (det vill säga stänger ner rutan).

 

  • Blockera webbplatser från att samla in personlig information. Din webbhistorik är lång och detaljerad och många av de annonser och innehåll som du ser är specifikt riktade mot dig. Om du vill ta bort din historik och ”börja om på nytt” kan privat surfning låta dig göra det utan komplikationer.

 

  • Logga in på länkade konton på en gång. Om du har flera konton på samma plats kan du använda privat surfning för att få upp alla konton på en gång. Man kan använda privat surfning för att kontrollera arbete och för att kolla personlig e-post samtidigt. Om du inte använder privat läge så har webbläsaren svårt att särskilja de olika kontona, och det kan bli minst sagt förvirrande. Du behöver då gå in på ett konto i taget, eller använda två olika webbläsare.
  • Du vill inte att någon ska ta del av det du gjort. Även om du inte gör något fuffens på internet så kan det finnas en känsla av att företag har full koll på vilka internetvanor man har. Detta är verklighet, och flera företag lagrar information om dig när du besöker deras hemsidor. Detta görs i syftet av att de ska lära känna sina besökare, och kunna skapa anpassat innehåll som just du ser. Detta sker genom så kallade cookies, och om du inte vill att något företag ska få någon information om dina surfvanor, då ska du surfa i privat läge.