Mobiltäckning – alla operatörers täckningskarta

Här kan du se täckningskartor för svenska mobiloperatörer. En täckningskarta visar operatörens geografiska mobiltäckning. Är området på kartan färgat innebär det att du har 2G, 3G eller 4G-täckning av ok, god eller mycket god kvalitét. De flesta operatörerna prioriterar tätbefolkade områden, för att täcka så hög procent av befolkningen som möjligt. Det innebär att de flesta mobiloperatörerna har ganska dålig täckning i Norrland och andra glesbefolkade områden.


täckningskarta hallon

Täckningskarta Hallon

Lågprisoperatören Hallon tillhör Tre (3) och använder sig av deras mobilnät. Det betyder att Hallons täckning är likvärdig med täckningen som Tre erbjuder. Man har mycket bra täckning och ett snabbt nät i tätbefolkade områden.

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 


täckningskarta halebop

Täckningskarta Halebop

Halebop täckningskarta visar att man har mycket god mobiltäckning över stora delar av Sverige. Operatören Halebop ägs av Telia och använder sig av Telias mobilnät för 4G, Turbo 3G och edge (2G).

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 


täckningskarta vimla

Täckningskarta Vimla

Den billiga operatören Vimlas mobiltäckning är god då man ägs av Telenor och använder Telenors mobilnät. Det innebär att man har god täckning i stora delar av landet med ett mycket snabbt 4G-nät i tätorter, bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 


 

 

täckningskarta telenor

Täckningskarta Telenor

Mobiloperatören Telenor har ett välutbyggt mobilnät över stora delar av Sverige. Mobiltäckningen är god och man har ett mycket snabbt 4G-nät i tätbefolkade områden. Du får exakt samma täckning om du använder dig av Vimla eller My Beat som använder sig av Telenors mobilnät (priset är dock lägre).

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 


täckningskarta fello

Täckningskarta Fello

Mobiloperatören Fellos täckning är mycket god över stora delar av Sverige. Fello använder sig av Telias nät och har tillgång till Telias 2G-, 3G- och 4G-nät. Framför allt har Telias 2G-nät god täckning i glesbefolkade områden som Norrland.

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 


täckningskarta tre

Täckningskarta Tre (3)

Tres täckningskarta visar att man har god täckning i tätbefolkade områden. Tre har sitt eget GSM-, 3G- och 4G-nät. Dessutom har man uppgraderat till 4G+ i de flesta storstäder, vilket ger betydligt snabbare surfhastigheter.

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 


täckningskarta Comviq

Täckningskarta Comviq

Comviqs täckning är bra över stora delar av Sverige. Man har identisk täckning som Tele2 som äger Comviq. 2G och 4G delar man med Telenor och 3G delar man med Telia.

Fullständig täckningskarta

 

 

 

 

 


täckningskarta tele2

Täckningskarta Tele2

Operatören Tele2 har ett välutbyggt mobilnät över stora delar av Sverige. Man bygger sitt 2G / 4G-nät tillsammans med Telenor och delar 3G-nät med Telia. Du får exakt samma täckning med mobilabonnemang eller kontantkort från Comviq som ägs av Tele2.

 

Fullständig täckningskarta

 

 

 

 


täckningskarta mybeat

Täckningskarta My Beat

My Beat använder sig av Telenors mobilnät. Det innebär att du kan ringa, skicka meddelande och surfa i Telenors 2G-, 3G- och 4G-nät.

 

 

 

 

 

 


täckningskarta telia

Täckningskarta Telia

Mobiloperatören Telia har Sveriges bästa nät för att ringa. Det beror på att man använder det gamla GSM-nätet även kallat 2G-nätet för röstsamtal. Du får exakt samma täckning om du väljer Halebop eller Fello som använder sig av Telias nät (men till ett betydligt lägre pris)

 

 

 

 

 


 

Vilken operatör har bäst täckning?

Att svara på frågan vilken operatör som har bäst täckning är inte lätt. Olika mobiloperatörer har olika styrkor. Är du ute efter att ringa i Norrland? Ja då är operatörerna som använder Telias 2G-nät bäst Vill du istället surfa snabbt inne i stan, ja då är troligtvis operatörer i Telenors mobilnät bäst.

Flertalet mobiloperatörer har valt att dela mobilnät. Det gör att skillnaden mellan en operatör och en annan kan vara ganska liten. Om du funderar på vilken operatör som har bäst täckning för dig så bör du gå in och granska operatören täckningskarta. Du kan där fylla i din hemadress och se vilken täckning operatören har där, samt vilken hastighet du bör kunna surfa i.

Täckningskartorna gäller för mobilabonnemang, kontantkort och mobilt bredband.

Är operatören med bäst mobiltäckning alltid bäst?

Det finns många operatörer med riktigt bra täckning i Sverige. Men egentligen är det inte så intressant för dig vilken som har absolut bäst täckning. Det är till och med en fråga som är nästan omöjlig att svara på eftersom det helt enkelt beror på vem du frågar. Det är helt enkelt en fråga med många svar.

Det som är intressant är snarare: Vilken operatör har bäst täckning där du bor? Det är det, du främst skall vara uppmärksam på om du funderar på att byta operatör. Så nej, även om en mobiloperatör har gigantiskt täckning så behöver inte det betyda att det är rätt operatör för just dig. På samma sätt kan en operatör vara ett dåligt val för någon samtidigt som det är bästa valet någonsin för någon annan, helt beroende på var dessa personer bor.

Så här gör du för att hitta bäst täckning för just dig

För att du skall hitta den optimala mobiloperatören för dig så kan du surfa in på respektive operatörs hemsida. Där finns täckningskartor, det vill säga kartor som visar hur god täckningen är på olika platser. På täckningskartan kan du se hur bra täckning det är där just du bor. Det skadar heller aldrig att fråga människor i din omgivning vad de har för operatör och om de är nöjda. Deras svar kan ge en bra fingervisning till vilken operatör du skall välja och vilken du gör bäst i att undvika.

Vilka mobiloperatörer delar nät?

Det är bra att veta är att vissa operatörer delar nät med andra. Alla mobiloperatörer har alltså inte ett eget separat mobilnät. Detta gör att vissa operatörer har samma täckning, du behöver alltså inte kontrollera täckningskartan hos samtliga operatörer. Halebop använder sig till exempel av Telias nät. Comviq delar nät 3G-nät med Telia och Telenor samt 2G och 4G-nät med Tele2 och Telenor. Detta ger dem en mycket bra täckning. Slutligen har operatören Hallon samma nät som operatören Tre.

MobiloperatörAnvänder mobilnät
AllteleTelia / Telenor
Bredband2 – Mobilt bredbandTre
Bredbandsbolaget – Mobilt bredbandTelenor
Com Hem – Mobilt bredbandTre
ComviqTele2 & Telia (GSM + 3G) samt Tele2 & Telenor (4G)
FelloTelia
GlocalnetTelenor (GSM + 3G)
HalebopTelia (GSM + 3G & 4G)
HallonTre (GSM + 3G)
LycamobileTelenor
Net1Net1 (eget)
PhoneraTelia
TDCTelia
Tele2Tele2 (GSM + 3G & 4G)
TelenorTelenor (GSM + 3G & 4G)
TeliaTelia (GSM + 3G & 4G)
TreTre (GSM + 3G & 4G)
Universal TelecomTelenor
VimlaTelenor

Så får du bättre täckning

Att välja rätt mobiloperatör är ett bra första steg i att få bra täckning. Genom att kolla täckningskartor kan du se vilken teleoperatör som har bäst täckning där du bor. Att jämföra till exempel Telenors täckning mot Tele2s täckning kan ge en bra fingervisning av vilken operatör som är bäst för dig.

Det finns flera faktorer som påverkar hur bra täckning du kan få.

  • Mobiltelefon

Vilken mobil du har kan påverka täckningen mer än du tror. Mobiloperatörernas nät använder sig av olika frekvenser för att skicka ut signaler till mobilen som i sin tur ger täckning. Äldre mobiltelefoner kan inte ta emot alla frekvenser, medan nya telefoner kan ta emot betydligt fler frekvenser. En nyare mobiltelefon kan alltså ge dig bättre täckning oberoende av vilken operatörs nät du använder.

  • Mobiloperatör

Det finns flera 2G-nät, flera 3G-nät och olika 4G nät i Sverige. Operatörerna har oftast byggt ut mobilnäten i samarbete med varandra. När två operatörer samarbetar med att bygga ut nätet får de också identiska nätverk och samma täckning. För varje ny frekvens som har byggts (3G, 4G osv.) har nya samarbete uppstått. Till exempel samarbetar Tele2 med Telenor när det gäller 2G och 4G, medans man samarbetar med Telia när det gäller 3G. Det innebär att det kan finnas skillnader mellan operatörer.

  • 3G eller 4G

Vill du ha en schysst hastighet när du surfar måste du ha tillgång till 3G eller helst 4G. De flesta platser har tillgång till 3G eller 4G, men det finns platser där de inte överlappar varandra eller där du bara har tillgång till 2G/edge. Då blir surfen riktigt dålig. Se till att ha en mobil som stödjer 4G och försök välja en operatör som erbjuder 4G i din närhet. Kolla operatörens 4G täckning i deras täckningskarta!

  • Basstation

Din mobil kopplar upp sig mot en basstation. Din täckning påverkas av avståndet till basstationen. Är du långt ifrån basstationen kommer du att få sämre täckning. Är du nära en basstation får du istället bra täckning. Hur många personer som är uppkopplad mot en basstation påverkar också täckningen. Kanske har du varit på en konsert med många besökare och märkt att du haft problem med täckningen?

  • Inomhus

Om du befinner dig inomhus eller utomhus påverkar täckningen. Mobilnätets frekvenser är svagare när du är inomhus än utomhus. Det är faktiskt så att mottagningen kan skilja stort mellan olika delar av din lägenhet. Det finns appar du kan ladda ner för att mäta styrkan på täckningens signal. Då kan du snabbt få en uppfattning om var i din lägenhet mottagningen är bäst. Då är det lämpligt att till exempel placera ditt mobila bredband där eller sitta där när du behöver snabb surf i mobilen.