Vilka typer av regler för abonnemang finns det?

Nästa gång som du köper en telefon kan det vara bra att känna till de olika regler och villkor som gäller för ditt nya mobilabonnemang. Bland annat måste kunder välja om de vill betala sin telefon i förskott eller be om en betalningsplan ifrån mobiloperatören. Du kan därmed välja mellan att betala för din mobiltelefontjänst med antingen pre-pay eller genom att betala räkningen som kommer en gång per månad. Förutom detta val finns det flera andra regler som kan komma med din nya mobiltelefon, beroende på ditt abonnemang.

Att betala i förskott

Denna metod är också känd under det engelska namnet ”pay as you go”. Kunderna väljer att betala i förväg genom att fylla upp sin kredit för att ringa samtal, använda sig av internet eller skicka meddelanden. Denna betalningsmetod kan ge kunden mer kontroll över det belopp som de spenderar. Den garanterar dessutom att inte krediten på telefonen tar slut.

Betalningsplan

Med denna metod får kunden en faktura, oftast på en månadsbasis. För vissa mobilabonnemang kan man också få sin faktura på nätet och betala dem på det sättet.

Andra regler

Innan du fattar ditt beslut om att välja ett abonnemang, bör du skaffa mer information genom att be operatören att svara på några frågor som är specifika för dig och dina behov. Du har alltid rätten till att ringa din operatör och fråga dem om deras villkor, men deras standardvillkor brukar dock vanligtvis vara tillgängliga på företagets webbsida.

När du kontaktar din operatör bör du framförallt kontrollera dessa villkor:

  • Hur länge varar den minimala avtalsperioden?
  • Kräver abonnemanget att du spenderar det minimala beloppet?
  • Finns det en möjlighet att ansöka om att avsluta kontraktet i förtid?

Det brukar även finnas andra villkor som normalt bör täcka en del av dessa följande delar:

  • Anslutningsavgifter.
  • Månatliga hyror.
  • Samtalskostnad (vanligen per minut).
  • Koppling och återinkopplingsavgifter.
  • Uppsägning av avtalsavgifter.
  • Internationell roaming.

Beroende på ditt abonnemang kan det även finnas andra viktiga villkor och regler som du bör känna till innan du beställer ett abonnemang. Fråga alltid en operatör om du behöver mer information om din nya telefon eller surfplatta.