Det finns många svenska mobiloperatörer på marknaden att välja mellan när du ska hitta det bästa mobilabonnemanget för ungdomar. Det kan vara ganska svårt att jämföra abonnemangen eftersom det är stora skillnader i vad som ingår i dessa tjänster. För ungdomar är mobilen otroligt viktig och det främsta sättet för dem att kommunicera – mobilen räknas många gånger som en livsnödvändighet. Därför är det viktigt att du hittar ett abonnemang där allt viktigt ingår – till ett rimligt pris förstås.
Ungdomar gillar att surfa på internet, kolla på video, spela spel online och lyssna på musik. Ett bra mobilabonnemang behöver framförallt ha tillräckligt stor surfmängd. Därför är det smart att först bestämma vilken datamängd som krävs. En bra tumregel är att det är bättre att välja ett abonnemang med lite mer surf än ett med för lite. Om surfen tar slut och man vill köpa till extra kan det snabbt bli dyrt om man behöver göra det varje månad. Med ett abonnemang med lite marginal uppåt kan man undvika de utgifterna och spara pengar i längden.
De allra flesta operatörer erbjuder även möjligheten att spara surf man inte hinner använda upp. Då har man extrasurf att använda om man skulle behöva surfa mer en månad.
Hur mycket surf behöver man?
Det kan vara svårt att veta hur mycket surf man brukar använda under en vanlig månad. Ett bra tips är att titta på en faktura från ett nuvarande abonnemang för att se hur mycket surf som brukar gå åt. Välj sen ett abonnemang som passar dina surfvanor. Det finns ingen anledning att betala för mycket för surfmängd som inte används – så kolla alltid hur mycket surf du faktiskt använder.
Om du några månader in i ditt nya abonnemang upptäcker att du har för lite eller för mycket surf i ditt abonnemang är det ofta enkelt att byta surfmängd eftersom de flesta operatörer inte har någon bindningstid på sina abonnemang.
Bindningstid
Om man köper ett mobilabonnemang utan en mobiltelefon har abonnemanget vanligtvis inte någon bindningstid, och en uppsägningstid på max en månad. Detta ser dock olika ut hos de olika operatörerna – läs alltid villkoren.
Om man köper en telefon tillsammans med abonnemanget brukar man vara tvungen att binda sig på mellan 12 till 36 månader beroende på operatör och villkor.
Täckning
Det är viktigt att säkerställa att en operatör kan erbjuda bra täckning i de områden som är aktuella. Det tar du enkelt reda på hur täckningen för olika operatörer ser ut genom att titta på mobiloperatörernas täckningskarta på deras hemsida. I städer har de flesta operatörer god täckning, men på landsbygden kan det se lite olika ut. Kontrollera därför alltid operatörens täckning innan du slår till.
Fria samtal och fria sms
Fria samtal och sms ingår hos de allra flesta operatörer. Det innebär att man kan ringa hur många samtal man vill, och hur långa som helst, inom Sverige och när man reser inom EU. Det samma gäller för sms.
Kundtjänst
Något som ofta glöms bort är att kontrollera hur bra operatörens kundtjänst är så att du kan få hjälp när du behöver det. Det kan handla om generösa öppettider samt snabba och bra kontaktvägar om problem skulle uppstå. På operatörernas hemsidor kan man se vad de erbjuder för kundtjänst. Lågprisoperatörerna, som Hallon och Vimla, erbjuder ofta bara kundtjänst över chatt, mejl och forum – alltså inte över telefon. Ett undantag är Fello som är en lågprisoperatör som erbjuder telefonsupport.
Ungdomsrabatt, studentrabatt och kampanjer
En av de viktigaste komponenterna i ett ungdomsabonnemang är priset – det måste vara billigt.
Många operatörer erbjuder därför fördelaktiga priser genom ungdomsrabatt eller studentrabatt. Ungdomsrabatten gäller vanligtvis för alla under 18 år och studentrabatten för alla som studerar.
Ibland har operatörerna särskilda kampanjer som kan ge dig ännu bättre rabatter. Glöm inte bort att hålla utkik efter dessa kampanjer när du jämför ungdomsrabatter och studentrabatter.
Tänk också på att kampanjerna ofta gäller under en begränsad period. Det är därför klokt att räkna på vad hela abonnemanget kommer att kosta. Vilket innebär att du behöver räkna priset som gäller även när kampanjtiden eller andra tidsbegränsade rabatter har löpt ut.
Mobiloperatörer med ungdomsrabatt och studentrabatt
För att kunna teckna ett ungdomsabonnemang behöver man vanligtvis vara under 18 år, då tecknar man abonnemanget tillsammans med en målsman. Studentabonnemang kan man teckna om man är student och har giltig studentlegitimation, till exempel Mecenatkort.
Mobilabonnemang från Hallon
Hallon har flera studentabonnemang och ungdomsabonnemang att välja på. Samtliga abonnemang är utan bindningstid och ger dig fria samtal och sms samt att du kan spara oanvänd surf. Du kan avsluta tjänsterna när du vill.
Hallon abonnemang för ungdomar och studenter
Abonnemang: Studentabonnemang och abonnemang för dig under 18 år
Nät: Tres mobilnät
Surfmängd: 10 – 200 GB
Pris: Från 109 kronor per månad
Samtal och sms: Fria samtal och sms inom Sverige och EU
Hos Fello kan du välja mellan fyra olika studentabonnemang och fyra olika ungdomsabonnemang utan bindningstid och uppsägningstid. I studentabonnemangen ingår lite mer surf i abonnemangen men i barn- och ungdomsabonnemangen får man samma förmånliga prislapp. För samtliga ingår fria samtal och sms och du kan spara oanvänd surf.
Studentabonnemang och ungdomsabonnemang från Fello
Abonnemang: Studentabonnemang och abonnemang för dig under 18 år
Nät: Telia
Surfmängd student: 7 – 38 GB
Surfmängd under 18 år: 3 – 35 GB
Pris under 18: Från 95 kronor i månaden
Pris student: Från 105 kronor i månaden
Samtal och sms: Fria samtal och sms inom Sverige och EU
Bindningstid: Ingen bindningstid
Erbjudande: Dubbel surf så länge man behåller sitt abonnemang
Med Vimla kan du som student få antingen mer datamängd eller lägre månadskostnad beroende på val av abonnemangsnivå. De erbjuder samma deal till barn och ungdomar under 18 år. Alla abonnemang är utan bindningstid, du kan spara oanvänd surf och får fria samtal och sms.
Studentabonnemang och ungdomsabonnemang från Vimla
Abonnemang: Studentabonnemang och abonnemang för dig under 18 år
Nät: Telenors nät
Surfmängd student: 8 – 75 GB
Surfmängd under 18: 1 -75 GB
Pris student: Från 110 kronor i månaden
Pris under 18: Från 90 kronor i månaden
Samtal och sms: Fria samtal och sms inom Sverige och EU
Om man är ute efter ett abonnemang som är skräddarsytt för studenter med specifika rabatter för just den målgruppen erbjuder Chilimobil precis det. Chili har nämligen något som inte många andra operatörer med student- eller ungdomsrabatt har – nämligen fri surf! De erbjuder även mobilt bredband med samma fina villkor.
Värt att notera är att Chilimobil inte erbjuder barn- eller ungdomsabonnemang för den under 18.
Studentabonnemang från Chilimobil
Abonnemang: Studentabonnemang
Nät: Tre
Surfmängd: Fri surf
Hastighet: 1 Mbit/s – Full fart i 5G
Pris: Från 129 kronor i månaden
Samtal och sms: Fria samtal och sms inom Sverige och EU
Hos Comviq finns det flera särskilda studentabonnemang att välja mellan. Om man är student och under 18 tecknar man abonnemanget tillsammans med målsman. Abonnemangen finns med olika datamängd och alla har fria samtal och sms. Samtliga är utan bindningstid och uppsägningstid.
Studentabonnemang och ungdomsabonnemang från Comviq
Abonnemang: Studentabonnemang och abonnemang för dig under 18 år
Nät: Telenors och Tele2
Surfmängd: 3 – 100 GB
Pris: Från 105 kronor i månaden
Samtal och sms: Fria samtal och sms inom Sverige och EU
Om du är student kan du skaffa ett förmånligt abonnemang hos Halebop med extra mycket surf för pengarna. Tyvärr har de inga abonnemang för barn eller ungdomar som inte studerar.
Studentabonnemangen hos Halebop ger både fria samtal och sms och du behåller oanvänd surf till nästa månad. Uppsägningstiden hos denna operatör är en månad.
Halebop studentabonnemang
Abonnemang: Studentabonnemang
Nät: Telias nät
Surfmängd: 30 – 100 GB
Pris: Från 339 kronor i månaden
Samtal och sms: Fria samtal och sms inom Sverige och EU
Bindningstid: Ingen bindningstis
Erbjudande: Köp mobiltelefon tillsammans med ditt abonnemang för ett bra pris
Mobiloperatören Telia har en särskild ungdomsrabatt för studenter upp till 28 år. Rabatten innebär att du får en viss rabatt varje månad på ditt mobilabonnemang. Rabatten gäller alltså på Telias ordinarie mobilabonnemang.
Telia har förhållandevis höga priser jämfört med många av de andra operatörerna vi har tipsat om här. Om man är ute efter en operatör som använder sig av Telias mobilnät kan man istället välja Fello eller Halebop – de har mycket förmånligare priser för både ungdomar och studenter.
Vilka operatörer har ungdomsabonnemang?
Tabell: Har operatören ungdomsabonnemang?
Operatör
Ungdomsabonnemang
Hallon
Ja, för alla under 18 och studenter
Vimla
Ja, för alla under 18 och studenter
Comviq
Ja, för alla under 18 och studenter
Fello
Ja, för alla under 18 och studenter
Chilimobil
Ja, för studenter
Halebop
Ja, för studenter
Checklista för bästa mobilabonnemanget för ungdomar
För att jämföra och hitta det bästa mobilabonnemanget för ungdomar kan det vara en god hjälp att följa denna sammanfattade checklista:
Surfmängd – hur mycket surf behövs?
Bindningstid
Uppsägningstid
Täckning
Fria samtal och sms
Avgifter för utlandssamtal
Kundtjänst
Ungdomsrabatt
Studentrabatt
Kampanjer
Möjligheter och begränsningar för att spara oanvänd surf
Pris – det totala priset även efter att en kampanjtid eller andra tidsbegränsade rabatter har löpt ut
Kan man köpa en mobiltelefon tillsammans med abonnemanget?
Hitta rätt ungdomsabonnemang
Många operatörer erbjuder abonnemang med extra mycket surf till bra priser för ungdomar och studenter – något som är eftertraktat av många i målgruppen. Hitta det abonnemang som passar just dina behov som student eller ungdom. Det kanske är ett abonnemang med riktigt mycket surf, som Hallon, Vimla och Chilimobil erbjuder, eller ett abonnemang till ett lågt pris som Fello erbjuder. Det handlar om dina behov och telefonvanor.
Ett abonnemang som passar din kompis kanske inte passar dig. Jämför därför alltid innan du slår till så att du gör den bästa affären.
Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang till ungdomar
Vilka operatörer har mobilabonnemang till ungdomar?
De operatörer som har abonnemang för ungdomar under 18 år är: Hallon, Vimla, Fello och Comviq. Studentabonnemang kan man dessutom hitta hos Halebop och Chilimobil. För att teckna ett studentabonnemang behöver man bevisa att man är student. Det görs vanligtvis med ett Mecenatkort.
Kan jag stå på abonnemanget om jag är under 18 år?
Nej, som ungdom under 18 år kan du inte ensam stå på mobilabonnemanget. Enligt svensk lag kan nämligen inte personer under 18 år ingå den typen av avtal. För att teckna ett mobilabonnemang behöver man alltså ta hjälp av en förälder eller målsman. Är man över 18 år och student kan man teckna ett studentabonnemang själv.
Finns ungdomsabonnemang med fri surf?
Ingen av de operatörer som erbjuder rabatterade abonnemang för ungdomar under 18 år erbjuder abonnemang med fri surf. Hallon och Vimla erbjuder dock abonnemang med riktigt mycket surf som inte kommer ta slut i första taget. Chilimobil erbjuder mobilabonnemang med fri surf till rabatterat pris för studenter.
Vad är det för skillnad på ungdomsabonnemang och studentabonnemang?
Ett ungdomsabonnemang har en åldersgräns på 18 år och måste tecknas tillsammans med förälder eller målsman. Ett studentabonnemang riktar in sig till studerande unga vuxna över 18 år. Ett studentabonnemang kan man alltså teckna utan målsmans medgivande. För att teckna ett studentabonnemang behöver man dock vara studerande vid en godkänd utbildning. I många fall krävs att man har ett Mecenatkort.
Hur byter jag från ett vanligt abonnemang till ett ungdomsabonnemang?
Om du har tecknat ett vanligt abonnemang hos en operatör som även erbjuder ungdomsabonnemang kan du kontakta kundtjänst för att ändra abonnemanget till ett ungdomsabonnemang om abonnemanget används av en person under 18 år. De flesta operatörer erbjuder abonnemang utan bindningstid, då kan man byta abonnemang fritt.