Sveriges första 5G-nät är igång. Det kommer dock att dröja innan vi kan nyttja femte generationens nät. Här kan du läsa mer om vad 5G är, vad det innebär för privatpersoner och när det lanseras på den svenska marknaden.

Om 5G

Idag kan vi genom 4G-nätet surfa på mobiltelefoner, surfplattor och mobila bredband med en hastighet på som mest ca 100 Mbit per sekund. 5G nätet förväntas klara av en hastighet på hela 10–20 GB per sekund. Hastighetsmässigt kommer 5G alltså att ha en betydligt högre topphastighet än vad i kan få idag.

Vad 5G egentligen handlar om är att bygga ut det mobila nätet, det vill säga basstationer. Basstationerna kommer att placeras tätare än dagens 4G basstationer vilket är den största bidragande faktorn till bättre täckning med färre avbrott vid byte av basstation. Vid skiftet från 3G till 4G så inträffade samma förändring.

Det är framförallt bättre täckning, färre avbrott och snabbare surf som kommer att märkas för privatpersonen när 5G införs.

5G-utvecklingen i Sverige

Tidigt i december 2018 startade Telia och Kungliga Tekniska Högskolan det första 5G-nätet i Sverige. Tillsammans ska de utvärdera olika 5G-tillämpningar. 5G-nätet på KTH är en permanent installation och ses som det första steget mot Telias utbyggnad av 5G.

Även Telenor är i full fart med att testa sitt 5G-nät och har tilldelat fem utvalda familjer i Norge tillgång till TV- och bredbandstjänster via 5G.

Under december 2018 vann Telia, Telenor och Tele2 frekvensutrymme i 700 MHz-bandet, vilket ger dem ett försprång i utvecklingen av 5G.

5G hos mobiloperatörerna

Det finns en ambition att göra Norden till den mest integrerande 5G-regionen i världen. De flesta operatörerna är i full färd med att haka på utbyggnaden av sina mobilnät. Infrastrukturen som krävs för att rulla ut 5G kommersiellt finns inte ännu, vilket är anledningen till att ingen mobiloperatör ännu erbjuder tjänster via 5G.

Enligt post- och telestyrelsen väntas 5G nätet att bli verklighet 2020, vilket går i linje med operatörernas planer. Det är svårt att i dagsläget uppskatta vilken operatör som faktiskt kommer att bli först med att lansera 5G till sina kunder.

Ericsson är en av de drivande aktörerna i bygget av 5G nätet, och de kommer också att expandera och uppgradera E-bands lösningen för operatören Tre. Detta ses som en förberedelse inför lanseringen av 5G. Telia är dock i full fart med att i samarbete med Ericsson genomföra de första användartesterna i publika 5G-nätverk i Europa.

Abonnemang för mobiltelefonen

När 5G har lanserats hos operatörerna kommer mobilabonnemangen att ge:

 • Bättre täckning för samtal, sms och surf
 • Större chans för mobiltäckning var du än är i Sverige
 • Färre överbelastade nät vid stora folksamlingar
 • Inga avbrott på tåg eller landsvägar när telefonen eller surfplattan byter basstation
 • Bättre batteritid på mobilen
 • Större möjligheter inom VR och AR

Kontantkort kommer inte nödvändigtvis att påverkas på något annat sätt än ett mobilabonnemang. Om operatören erbjuder 5G för abonnemang är chansen stor att de även gör det på kontantkort.

Mobilt bredband

När du har ett mobilt bredband eller en surfplatta så innebär 5G:

 • Snabbare svarstid vid surf (1 ms jämfört med dagens 20 ms)
 • Ökad nedladdningskapaciteten
 • Starkare och bredare täckning för surf
 • Bättre batteritid på surfplattan
 • Större möjligheter inom VR och AR

Mobiltelefoner och surfplattor (hårdvara)

Med största sannolikhet kommer flera av de enheter som vi idag har inte att vara kompatibla med 5G. Det krävs ett speciellt chip i enheten som kan ta emot 5G-signaler, och detta är idag inte inbyggt i enheterna.

Motorola har kommit på en komponent som sätts på baksidan av mobiltelefonen, vilket gör att de tekniskt sätt redan finns en mobiltelefon som stödjer 5G. De stora tillverkarna kommer nog inte att haka på denna tendens, utan vi kommer säkerligen att se tillverkarna lanserar 5G mobiler och 5G surfplattor.

5G för framtiden

Implementeringen av 5G kommer att göra så att övergången till artificiell intelligens blir lättare och vi kan förvänta oss att se självstyrda bilar, industrier och tekniker som använder sig av 5G.

5G kommer även göra det enklare att skapa digitala arbetsplatser och ge nya möjligheter, arbetsstrukturer och affärsmodeller inom företagsvärlden.