Sveriges första 5G-nät är igång. Det kommer dock att dröja innan vi alla kan nyttja femte generationens nät. Här kan du läsa mer om vad 5G är, vad det innebär för privatpersoner och när det lanseras på den svenska marknaden.

Om 5G

Idag kan vi genom 4G-nätet surfa på mobiltelefoner, surfplattor och mobila bredband med en hastighet på som mest ca 100 Mbit per sekund. 5G-nätet förväntas klara av en hastighet på hela 10–20 GB per sekund. Hastighetsmässigt kommer 5G alltså att ha en betydligt högre topphastighet än vad i kan få idag.

Vad 5G egentligen handlar om är att bygga ut det mobila nätet, det vill säga basstationer. Basstationerna kommer att placeras tätare än dagens 4G-basstationer vilket är den största bidragande faktorn till bättre täckning med färre avbrott vid byte av basstation. Vid skiftet från 3G till 4G så inträffade samma förändring.

Det är framförallt bättre täckning, färre avbrott och snabbare surf som kommer att märkas för privatpersonen när 5G införs.

4g vs 5g

5G-utvecklingen i Sverige

Tidigt i december 2018 startade Telia och Kungliga Tekniska Högskolan det första 5G-nätet i Sverige. Tillsammans utvärderade de olika 5G-tillämpningar. 5G-nätet på KTH är en permanent installation och ses som det första steget mot Telias utbyggnad av 5G.

5G-nätet började bli verklighet under 2020 i Sverige

Alla mobiloperatörer med egna nät, Telia, Telenor, Tele2 och Tre, har i olika utsträckning påbörjat sin utbyggnad av 5G-nätet. Tele2 och Telenor bygger ett gemensamt nät. 

Ericsson är en av de drivande aktörerna i bygget av 5G-nätet, och de kommer också att expandera och uppgradera E-bands lösningen för operatören Tre. Detta ses som en förberedelse inför lanseringen av 5G. Telia har även samarbetat med Ericsson när det kommer till utbyggnaden av deras 5G-nät. De genomförde även tillsammans de första användartesterna i publika 5G-nätverk i Europa.

5G hos mobiloperatörerna

Det finns en ambition att göra Norden till den mest integrerande 5G-regionen i världen. De flesta operatörerna är i full färd med att haka på utbyggnaden av sina mobilnät. Alla de stora operatörerna erbjuder idag täckning i 5G-nätet – och en rad av lågprisoperatörerna (men inte alla). 

Försening av 5G på grund av ny lag kring säkerhet

Vi har fått vänta lite längre på 5G än vad som tidigare var tänkt. Anledningen beror på den nya lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft 1 januari 2020. Lagen innebär att ansvarig myndighet Post- och telestyrelsen – PTS ska se till säkerheten kring tilldelning av tillstånd för tillgång till de frekvensband som behövs för utbyggnaden. Tilldelning ska också hanteras i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Den nya lagen grundar sig på att kunna stänga ute främmande makter från 5G.

Förutom att tillgången till 5G har blivit försenad så halkar Sverige även efter kraftigt i konkurrensen med att hålla sig framme tekniskt i jämförelse med andra länder. Nya tillstånd för frekvensband har redan genomförts i en rad länder som Finland, Norge, Tyskland, Frankrike, Italien, USA, Sydkorea, Japan och Kina.

Trots förseningarna är det svenska 5G-nätet aktivt på många platser runt om i landet – med fokus på storstäder och tätbefolkade områden. 

Abonnemang för mobiltelefonen

För mobilanvändare ger 5G en rad fördelar. Ett mobilabonnemang som har tillgång till det nya 5G-nätet kommer att ge:

Kontantkort kommer inte nödvändigtvis att påverkas på något annat sätt än ett mobilabonnemang. Om operatören erbjuder 5G för abonnemang är chansen stor att de även gör det på kontantkort.

Mobilt bredband

När du har ett mobilt bredband eller en surfplatta så innebär 5G:

Mobiltelefoner och surfplattor (hårdvara)

I stort sett alla moderna mobiltelefoner som säljs idag har stöd för 5G-nätet. Det är dock viktigt att veta att äldre modeller som inte har stöd för 5G inte heller kan få stöd för 5G. Det krävs nämligen ett speciellt chip i enheten som kan ta emot 5G-signaler, och detta är idag inte inbyggt i äldre enheter.

Idag finns det ett stort utbud av både 5G mobiler och 5G surfplattor från kända tillverkare som Apple, Samsung, Xiaomi, Google, OnePlus och Sony. 

5G för framtiden

Implementeringen av 5G kommer att göra så att övergången till artificiell intelligens blir lättare och vi kan förvänta oss att se självstyrda bilar, industrier och tekniker som använder sig av 5G.

5G kommer även göra det enklare att skapa digitala arbetsplatser och ge nya möjligheter, arbetsstrukturer och affärsmodeller inom företagsvärlden.

Operatörerna om 5G-nätet

De olika operatörerna behöver köpa bandbredd på 5G-nätet samt få licenser för att kunna delge sina kunder 5G. Det har varit lite av en kapplöpning om vem som skulle komma först. Idag erbjuder en del av de större operatörerna 5G på vissa ställen i Sverige. Här kan du läsa mer om vad operatörerna säger om 5G och sina mobilnät.

Tre och 5G

Tre är kända för att vara i framkant inom mobiltelefoni och hastighet. Under sommaren 2020 började Tre att aktivera sitt 5G-nät runt om i Sverige. Som kund hos Tre kan man få tillgång till 5G-nätet i flera städer runt om i Sverige.

5G erbjuds i alla Tre-abonnemang och man har även möjlighet att välja till 5G+ med ännu snabbare hastigheter. 

Hallon erbjuder täckning i Tres 5G-nät.

Telia och 5G

Telia har i samarbete med Ericsson haft flera tester av 5G-nätet i olika områden runtom i Sverige. Man invigde bland annat 5G på Mittuniversitetet i Sundsvall, och sedan maj 2019 så har man utforskat industriella tillämpningar av 5G, IoT och AI. Telia har även sedan tidigare ett samarbete KTH i Stockholm där man testar 5G-nätet. Telia är alltså i full fart med att testa och utveckla olika 5G-tillämpningar.

Telia har täckning i 5G-nätet på flera platser runt om i Sverige med fokus på större städer och tätbefolkade områden. 

Alla abonnemang, från 15 GB, erbjuder surf i Telias 5G-nät.

Tele2 och 5G

Redan år 2016 så tecknade Telenor och Tele2 ett avtal om att gemensamt satsa på ett 5G-nät.

Tele2 lanserade sitt 5G-nät under våren 2020 i delar av centrala Stockholm och under sommaren har det lanserats i delar av centrala Göteborg och centrala Malmö. Idag finns 5G-nätet på flera platser runt om i Sverige. 

Alla abonnemang från Tele2 ger täckning i deras 5G-nät. 

Telenor och 5G

Telenor inledde i september 2019 Skandinaviens största 5G-pilot, där de i det norska mobilnätet provar framtidens mobilnät. 5G-piloten pågick till 2020 med syfte att forma produkter som förenklar människors liv. Telenor har planer på att bli Sveriges största mobiloperatör genom att erbjuda en bred produktportfölj och ett rikstäckande 5G-nät.

Telenor började rulla ut 5G i storstäder under år 2020. Telenors mobilnät byggs ut i samarbete med Tele2 (operatörerna samarbetar även i 4G-nätet). Efter att storstäderna har utrustats med det utökade mobilnätet så förväntas större sommar- och vinterstäder att få tillgång till 5G. Genom bolaget Net4Mobility som delägs av Tele2 och Telenor så har Telenor säkrat frekvensutrymme på 700 MHz-bandet (5G).

Telenor erbjuder 5G om man väljer ett av deras större abonnemang (från 35 GB).

Vanliga frågor och svar om 5G

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

Skillnaden mellan 4G och 5G är som natt och dag, i alla fall vad beträffar hastighet. 5G är upp till 10 gånger snabbare än 4G och har dessutom bättre räckvidd. I tabellen ser du tydligt vilka skillnader det är i hastighet mellan teknikerna.

Vilka operatörer har 5G?

Alla de stora operatörerna, Telia, Tele2, Telenor och Tre bygger ut sina 5G-nät och erbjuder 5G-abonnemang i dag. Det är dock viktigt att notera att du ännu inte kommer att kunna surfa i 5G överallt med ett 5G-abonnemang. I framtiden kommer dock nätet var lika utbrett som 4G är i dag.

Klarar alla mobiler 5G?

Nej. Du måste ha en mobil som är förberedd för 5G om du vill kunna använda dig av tekniken. Det finns redan många mobiler som är 5G-kompatibla och räkna med att det kommer bli standard i framtiden.

Var kan jag se täckningskartor med 5G?

Här hittar du operatörernas täckningskartor och kan se hur 5G-täckningen ser ut hos de som erbjuder tekniken. I dagsläget är det Telia, Telenor, Tele2 och Tre som erbjuder 5G i vissa städer.

Kommer jag kunna använda de virtuella operatörernas abonnemang i 5G-nätet?

Ja, många av de virtuella operatörerna. erbjuder täckning i 5G-nätet, men inte alla. Operatörer med 5G-täckning är bland annat Hallon och Chilimobil.