Roaming är möjligheten att få tillgång till internet trots att din operatör inte har en mast i närheten. Uttrycket roaming betyder på engelska ”att vandra”, vilket är precis det som din telefonanslutning gör. Den vandrar från ett mobilnät till ett annat. När du befinner dig hemma i Sverige så hoppar anslutningen till den närmaste masten som din operatör tillhandahåller. Detta är anledningen till att du kan uppleva hack i täckningen när du färdas i snabba hastigheter, till exempel när du åker tåg.
Oftast pratar man om roaming när det handlar om att använda sin telefon i utlandet. Vad det egentligen handlar om är att din operatör har ett avtal med de utländska masterna, vilket gör att du fortfarande har täckning fast du befinner dig utanför Sveriges gränser. Din telefon lånar alltså ett mobilnät via de utländska masterna när du är utomlands. Det är därför du kan se en annan operatörs namn i din telefon än den du vanligtvis har i Sverige. Operatörerna när som du lånar när du är utomlands är en operatör som din operatör hemma i Sverige har ett avtal med. På detta sätt kan du ringa och surfa även när din operatörs nät inte finns tillgängligt – till exempel när du är utomlands.
Hur används roaming?
Roaming möjliggörs genom internetleverantörer som har samarbetsavtal för att bevilja varandras kunder till lokal tillgång till internet. En särskild programvara bland samverkande internetleverantörer kan hålla reda på och beräkna förutbestämda betalningar för annorlunda användningar. Såhär fungerar det:
- Användaren måste redan prenumerera genom en leverantör som erbjuder roaming som alternativ.
- Förutsatt att de gör detta kan användaren välja en samverkande leverantör i en stad som användaren färdas till.
- Under resan kan användaren ringa till deras lokala leverantörs utsedda telefonnummer via datormodemet.
- Därmed kommer den ”främmande” leverantören att kontakta din internetleverantör hemma och bestämma att användaren är en giltig användare. Användaren får då tillgång till Internet.
Roaming kommer att debiteras genom lokala telefonpriser. Dessutom, beroende på vissa tjänsters arrangemang kan hemmaleverantören skriva ut en extra timförbrukning som ansvarar för priset per timme eller en månatlig avgift om tjänsten används under den månaden.
De här reglerna gäller i första hand om du reser utanför EU/EES. Sen 2017 finns det nya regler som gör det möjligt att roama inom EU/EES utan extra kostnad. Det betyder att du kan använda telefonen utomlands utan att du får betala de extra avgifterna som vi nämner ovan. Roaming på din telefon måste dock vara påslaget. De flesta operatörer låter dig ringa och sms precis som hemma i Sverige, men har ett tak för hur mycket av din surf som du får använda. Kolla hur surfmängden inom EU/EES ser ut hos just din operatör så att du kan hushålla med surfen eller köpa till extra om det skulle behövas.
Använder du telefonen för att ringa, sms:a, mms:a eller surfa när du befinner dig utanför EU så tillkommer det avgifter på ditt abonnemang. Vissa operatörer erbjuder dock liknande regler som inom EU/EES för andra länder också. Telenor erbjuder till exempel möjligheten att surfa som om man vore hemma i Sverige även när man besöker till exempel Thailand.
Kan du ringa utan att aktivera roaming?
Ja, det går utmärkt att ringa utan att aktivera roaming. Du behöver fortfarande ”låna” den utländska operatörens mast, och kommer därför att debiteras extra för det samtalet. Stänger du av roaming på telefonen så får du fortfarande sms och samtal, men du kan inte skicka sms eller använda mobildatan. Innan du bestämmer dig för att ha roaming avstängt under hela resan ska du vara medveten om att många funktioner som du använder vardagligen inte kommer att fungera, så som appar och tjänster. Självklart kan du ansluta dig till ett Wi-Fi för att använda internet och appar.
Om du vill använda din telefon inom EU/EES måste du ha roamingen påslagen för att kunna ringa, skicka meddelanden och surfa precis som hemma i Sverige.
Hur vet du när du använder roaming?
Det är enkelt att ta reda på om du använder dig av roaming på din mobil. Se efter där du vanligtvis ser din operatörs namn på telefonens skärm. Om det är ett annat företagsnamn där så innebär det att du kan använda deras nät, men de kommer att debitera din operatör för denna verksamhet. Det är denna debitering som görs om du är utanför EU. Ett annat sätt att se huruvida du använder roaming är genom att hålla utkik efter textmeddelanden från din operatör.
När du anländer på en plats utanför din operatörs nät så får du ofta ett textmeddelande där du får veta att du använder dig av roaming. I detta meddelande brukar du även få reda på hur priserna ser ut där du befinner dig, till exempel avgift per samtalsminut, meddelande och för surf. När du kommer fram till din destination kan du även upptäcka att du inte har någon anslutning alls, och då kan det bero på att telefonen har roaming-inställningen avstängd. Om du vill sätta på roaming kan du enkelt göra det i din telefon. Om du har en Android går du till Inställningar > Mobila nätverk > Aktivera Data-roaming. Det kan dock skilja sig mellan olika Android-tillverkare, men tillvägagångssättet brukar vara enkelt och lätt att hitta. Har du en iPhone går du till Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Data-roaming. Under Inställningar > Mobilnät kan du även se hur mycket roaming du har använt under den aktuella perioden. Det kan vara bra att hålla koll på om du reser utanför EU.
Maxtak för roaming inom EU
Trots att roamingen är fri inom EU så finns det vissa begränsningar beroende på vilken operatör man använder. För surf inom EU finns det ofta ett maxtak för hur mycket av surfen som ingår i abonnemanget som man får använda. Hur högt det här maxtaket är beror på vilken operatör man använder. Ett abonnemang med obegränsad surf hemma i Sverige ger alltså sällan obegränsad surf om man är ute och reser inom EU.
Vissa teleoperatörer erbjuder också en enhetlig taxa för roaming inom EU, vilket gör att mobilsurf inte är så dyrt utomlands.
Du kan läsa mer om dessa regler och om dataroaming utomlands här.
Vi rekommenderar att du tar reda på vilka regler som gäller för just din operatör. Alla mobiloperatörer har olika tillämpningar av roaming, och trots att det kan kännas knöligt att förstå, så kan du undvika att komma hem till en förskräckligt kostsam mobilfaktura.
Vanliga frågor och svar om roaming
Vad betyder roaming?
Roaming handlar om att din operatör genom avtal med andra operatörer gör det möjligt att använda din mobil utomlands. Du har säkert märkt att din mobil kopplar upp sig på någon av de lokala operatörerna när du är på utlandssemester. Detta utan att det kostar dig extra – åtminstone så länger du håller dig i EU.
Måste jag stänga av roaming när jag är utomlands?
Inom EU gäller fri roaming. Det betyder att du kan surfa med samma villkor som hemma även när du är utomlands. Även Norge, Liechtenstein och Island omfattas av avtalet, även fast de inte är med i EU. Åker du till exempelvis USA är det dock en annan femma. Då behöver du stänga av roaming för att inte drabbas av extraavgifter. Vissa operatörer, som Tre, har bra abonnemang om du vill kunna surfa även utanför Europas gränser.
Vad händer om jag glömmer att stänga av roaming?
I Europa händer ingenting, då avtalet om fri roaming gäller i EU/ESS. Befinner du dig utanför Europa får du dock betala extra för surf och samtal och det kan snabbt bli en dyr historia.
Kan jag använda min surf på resa utan att det kostar extra?
Ja, när du reser inom EU/ESS kan du surfa som hemma utan att det kostar extra. De flesta operatörer har dock ett surftak, där du inte kan använda en lika stor mängd data utomlands som i Sverige.
Var hittar jag regler för roaming hos min operatör?
Du kan surfa in på din operatörs hemsida och antingen fråga kundtjänst eller leta upp information om roaming. Vad beträffar fri roaming inom EU/ESS omfattas samtliga operatörer av dessa regler. De har dock lite olika regler för hur mycket av din datamängd du får använda utomlands.