Roaming är möjligheten att få tillgång till internet trots att din operatör inte har en mast i närheten. Uttrycket roaming betyder på engelska ”att vandra”, vilket är precis det som din telefonanslutning gör. Den vandrar från ett mobilnät till ett annat. När du befinner dig hemma i Sverige så hoppar anslutningen till den närmaste masten som din operatör tillhandahåller. Detta är anledningen till att du kan uppleva hack i täckningen när du färdas i snabba hastigheter, till exempel när du åker tåg.

Oftast pratar man om roaming när det handlar om att använda sin telefon i utlandet. Vad det egentligen handlar om är att din operatör har ett avtal med de utländska masterna, vilket gör att du fortfarande har täckning fast du befinner dig utanför Sveriges gränser.  lånar de utländska masterna, som din operatör i sin tur

Hur används roaming?

Roaming möjliggörs genom internetleverantörer som har samarbetsavtal för att bevilja varandras kunder till lokal tillgång till internet. En särskild programvara bland samverkande internetleverantörer kan hålla reda på och beräkna förutbestämda betalningar för annorlunda användningar. Såhär fungerar det:

  • Användaren måste redan prenumerera genom en leverantör som erbjuder roaming som alternativ.
  • Förutsatt att de gör detta kan användaren välja en samverkande leverantör i en stad som användaren färdas till.
  • Under resan kan användaren ringa till deras lokala leverantörs utsedda telefonnummer via datormodemet.
  • Därmed kommer den ”främmande” leverantören att kontakta din internetleverantör hemma och bestämma att användaren är en giltig användare. Användaren får då tillgång till Internet.

Roaming kommer att debiteras genom lokala telefonpriser. Dessutom, beroende på vissa tjänsters arrangemang kan hemmaleverantören skriva ut en extra timförbrukning som ansvarar för priset per timme eller en månatlig avgift om tjänsten används under den månaden.

MEN, vad som nu har skett är att du inte behöver betala någonting extra för att roama inom EU/EES. Det betyder att du kan använda telefonen utomlands utan att du får betala de extra avgifterna som vi nämner ovan. Använder du telefonen för att ringa, sms:a, mms:a eller surfa när du befinner dig utanför EU så tillkommer det avgifter på ditt abonnemang.

Kan du ringa utan att aktivera roaming?

Ja, det går utmärkt att ringa utan att aktivera roaming. Du behöver fortfarande ”låna” den utländska operatörens mast, och kommer därför att debiteras extra för det samtalet. Stänger du av roaming på telefonen så får du fortfarande sms och samtal, men du kan inte skicka sms eller använda mobildatan. Innan du bestämmer dig för att ha roaming avstängt under hela resan ska du vara medveten om att många funktioner som du använder vardagligen inte kommer att fungera, så som appar och tjänster. Självklart kan du ansluta dig till ett Wi-Fi för att använda internet och appar.

Hur vet du när du använder roaming?

Det är enkelt att ta reda på om du använder dig av roaming på din mobil. Se efter där du vanligtvis ser din operatörs namn på telefonens skärm. Om det är ett annat företagsnamn där så innebär det att du kan använda deras nät, men de kommer att debitera din operatör för denna verksamhet. Det är denna debitering som görs om du är utanför EU. Ett annat sätt att se huruvida du använder roaming är genom att hålla utkik efter textmeddelanden från din operatör.

När du anländer på en plats utanför din operatörs nät så får du ofta ett textmeddelande där du får veta att du använder dig av roaming. När du kommer fram till din destination kan du även upptäcka att du inte har någon anslutning alls, och då kan det bero på att telefonen har roaming-inställningen avstängd.

EDIT: Inom EU har nya regler om maxtak för roaming nyligen införts. Vissa teleoperatörer erbjuder också en enhetlig taxa för roaming inom EU, vilket inte gör att mobilsurf inte är så dyrt utomlands.

Du kan läsa mer om dessa nya regler och om dataroaming utomlands här.

Vi rekommenderar att du tar reda på vilka regler som gäller för just din operatör. Alla mobiloperatörer har olika tillämpningar av roaming, och trots att det kan kännas knöligt att förstå, så kan du undvika att komma hem till en förskräckligt kostsam mobilfaktura.