VPN står för Virtual Private Network och hjälper dig att skapa en krypterad anslutning till en server någonstans på jorden. All din internetaktivtet går sedan genom den här servern, vilket gör att du surfar anonymt och säkert.

 

Med en VPN-tjänst ökar du alltså din integritet på nätet, men du får också andra fördelar på köpet.

 

Du har säkert någon gång mötts av ett meddelande i stil med ”Innehållet är inte tillgängligt i din region”, när du försökt kolla på ett klipp på nätet. Det gör att du exempelvis inte kan ta del av Netflix-innehållet från USA, eller TV4 Play när du är på utlandssemester.

 

Men när du surfar genom en VPN-tjänst är du som sagt inte längre knuten till den plats där du befinner dig. Genom att aktivera VPN kommer du runt geoblockeringen, och får tillgång till ett större utbud av material.

 

Det är egentligen inte alls krångligt att installera och börja använda en VPN-tjänst. Problemet är snarare att veta vilken av alla tjänster som du bör välja. Det enorma utbudet kan kännas överväldigande. Men frukta inte! Surf.nu har gjort jobbet åt dig.

 

Det här hittar du i vår guide

Den här guiden har vi satt ihop för att du enkelt ska kunna hitta all information du behöver om VPN-tjänster. Och som kronan på verket har vi valt ut de 10 bästa VPN-tjänsterna för Sverige 2021.

 

✅ Snabbgenomgång om hur en VPN-tjänst fungerar

Våra 10 favoriter bland VPN-tjänster för Sverige

Den bästa VPN-tjänsten för att kolla på amerikanska Netflix

Vanliga frågor och svar

… och mycket mera!

 

Vad är en VPN-tjänst?

 

VPN är en programvara som används för att kryptera din trafik när du surfar på nätet. Med en VPN-tjänst surfar säkrare och skyddar din integritet. Du kan koppla upp dig på en server långt bort från där du egentligen befinner dig via en VPN. Det gör att du får möjlighet att komma åt geoblockerat innehåll. Perfekt om du är utomlands och vill se på svenska play-kanaler, eller komma åt amerikanska Netflix.

 

Så fungerar en VPN-tjänst

 

Tekniken bakom VPN bygger på att din internettrafik omdirigeras till en av de servrar som VPN-tjänsten erbjuder och krypteras. Det betyder att du inte längre kan spåras av din internetleverantör, eller externa webbsidor. Det webbplatserna du besöker får information om är alltså inte var din trafik egentligen kommer ifrån. De får information om var VPN-servern befinner sig.

 

Vad kan jag använda en VPN-tjänst till?

 

Tyvärr går det inte att ta sin integritet för given som internetanvändare. Internetleverantörer, webbläsare, hemsidor och sociala medier får information om dig och din aktivitet. Den kan de spara och använda sig av, och det är knappast alla internetanvändare bekväma med.

 

Ansluter du dig ofta till öppna trådlösa nätverk är du också helt oskyddad. Det kan göra dig till ett lätt byte om du surfar in på en sajt som inte använder sig av säkerhetsprotokoll.

 

VPN-tjänster används alltså av integritets- och säkerhetsskäl – för dig som inte vill kunna bli spårad. Det medför också att du får tillgång till en större del av internet, då du kan komma runt geografisk blockering.

 

Hur ska jag välja VPN?

 

Det råder ingen brist på VPN-tjänster där ute så valmöjligheterna är minst sagt stora. De erbjuder såväl olika lättanvända gränssnitt, som funktioner och säkerhet. Det gör att ditt val av VPN-tjänst styrs av vad du har för behov.

 

Fungerar VPN-tjänsten med utländska streamingtjänster?

 

Exempelvis fungerar inte alla VPN-tjänster med amerikanska Netflix eller Hulu. Är du ute efter en VPN-tjänst som kan ge dig tillgång till det materialet måste du därför först kolla upp att det fungerar.

 

Är tjänsten säker?

 

Hur pass bra krypteringen fungerar kan också skilja sig mellan olika tjänster. Är säkerheten av högsta prioritet för dig bör du därför vara noggrann med att välja en VPN-tjänst som är känd för just detta.

 

Vad kostar den?

 

En annan faktor är priset. Vad är du beredd att betala för VPN-tjänsten?

Det finns allt från helt kostnadsfria VPN-tjänster till sådana som kostar en del pengar. Beroende på vilka funktioner du behöver och vilken abonnemangsform du väljer kan du komma mer eller mindre billigt undan.

 

 

Betald eller gratis VPN?

 

Det finns både VPN-tjänster som är helt gratis såväl som tjänster som tar en abonnemangsavgift.

 

Så om det finns gratis-VPN, varför skulle då någon vilja betala? Först och främst så är månads- eller årskostnaden för en riktigt bra VPN-tjänst ofta inte särskilt hög. Och eftersom gratisalternativen ofta har lägre hastigheter och färre servrar att välja mellan fyller de inte behoven som många har.

 

Lägg därtill att många gratistjänster lever på annonser som visar, vilket kan vara irriterande för dig som användare. Dessutom förekommer det att VPN-tjänster som är gratis säljer vidare privat information till annonsörer.

 

Hitta den bästa VPN-tjänsten genom gratis provperioder

 

Ett bra sätt att hitta fram till den VPN-tjänst som passar dig bäst är att nyttja gratis provperioder. Flera stora VPN-tjänster erbjuder detta för nya kunder, så innan du tecknar ett månads- eller årsabonnemang: testa några olika tjänster först!

 

Hos flera av tjänsterna erbjuds en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti istället för gratis provperiod!

 

Så här gjorde vi jämförelsen

 

När vi valde ut de 10 bästa VPN-tjänsterna fokuserade vi på att de måste vara användbara för svenska användare.

Det betyder att vi tittade på vad de erbjöd för utbud av svenska servrar och till vilka hastigheter ­– en viktig aspekt för dig som vill komma åt svenskt innehåll utomlands.

 

Vidare bedömde vi följande funktioner för att komma fram till våra val:

 

  • Antal servrar
  • Policy om loggar
  • Hastighet
  • Prisvärdhet
  • Användarvänlighet

 

Resultaten för varje VPN-tjänst sammanfattas i 4 positiva punkter och något som vi tycker är mindre bra.

Som bonus har vi även gett utmärkelser till några av VPN-tjänsterna i följande kategorier:

 

  • Bästa VPN tjänsten för Android
  • Bästa VPN tjänsten för Mac
  • Bästa VPN tjänsten för Netflix
  • Bästa VPN tjänsten för iOS

 

 

1. NordVPN

 

 

 

Nordvpn

9,8/10

 
 

 

✅ Mängder av servrar i olika länder

✅ Bland de snabbaste VPN-tjänsterna

✅ Tillgång till Netflix i hela världen

✅ Fungerar på många olika enheter

❌ Begränsat antal enheter som kan använda VPN-tjänsten samtidigt

🏅 Bästa VPN-tjänsten för Windows

🏅 Bästa VPN-tjänsten för MacOS

 

NordVPN är en VPN-tjänst som har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. De erbjuder tre olika prisplaner, från 1 månad upp till 3 år. Priset följer hur länge du väljer att teckna upp dig, och blir billigare ju längre tidsplan du använder. Därför är det särskilt ekonomiskt att välja 1- eller 3-årsplanerna.

 

Om du vill testa NordVPN innan du bestämmer dig är det dock inga problem. De erbjuder ingen gratisversion, men väl en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

 

Många servrar

 

NordVPN är en av de absolut bästa VPN-tjänsterna när det kommer till antal servrar. Här hittar du nämligen fler än 5400 servrar i 58 olika länder. Du byter enkelt till det land du vill ha i det lättanvända gränssnittet, och kan sedan njuta av amerikansk Netflix, SVT Play eller BBC Iplayer.

 

Topptestad hastighet

 

NordVPN har gjort sig kända för att erbjuda riktigt höga hastigheter i jämförelse med konkurrenterna. De har även gjort det lätt för dig som användare att automatiskt kopplas upp till den snabbaste servern i landet du valt.

 

Lätt att använda appen på alla dina enheter

 

Med NordVPN:s lättanvända appar kan du enkelt koppla upp dig på olika plattformar. Det inkluderar Windows, MacOS, Linux, Android, iOS och Android TV.

NordVPN är särskilt lättanvänt för Windows och MacOS. Gränssnittet är tydligt och minimalistiskt, och med funktionen som automatiskt väljer den bästa servern kommer du snabbt igång.

 

NordVPN kan inte användas på fler än 6 enheter samtidigt, vilket trots allt ändå räcker för de flesta.

Prova NordVPN nu

2. ExpressVPN

 

 

 

Expressvpn

9,6/10

 
 

 

✅ Fungerar på mängder av plattformar

✅ En av de snabbaste VPN-tjänsterna

✅ Fungerar med Netflix och Tv4 Play

✅ Bra kundtjänst

❌ Begränsat antal samtida enheter

🏅Bästa VPN-tjänsten för iOS

🏅 Bästa VPN-tjänsten för Android

 

ExpressVPN är en av de populäraste VPN-tjänsterna i världen. De har gjort sig kända för att erbjuda en robust 256 bitars kryptering samt 3000 VPN-servrar i 94 länder. Dessutom har de gång på gång visat sig fungera bra med amerikanska Netflix och Tv4 Play, vilket inte går att ta för givet med alla streamingtjänster.

 

Ger NordVPN en match i hastighet

 

Det är jämnt mellan NordVPN och ExpressVPN när det kommer till att snabbhet. Olika tester på nätet ger olika resultat. Kontentan är dock att de båda är i det absoluta toppskicket när det kommer till att leverera bra hastigheter.

 

För alla tänkbara plattformar

 

På ett område står dock ExpressVPN som ohotad segrare bland de flesta av konkurrenterna: apputbudet på olika plattformar.

 

Du kan installera ExpressVPN-appen på din Windows-, Mac- Chromebook- eller Linuxdator. Android- och iOS-appar finns givetvis också. Appar för en rad olika smart-tv-apparater, Apple TV, Chromecast och Amazon Fire Stick finns också.

Och som om det inte vore nog finns ExpressVPN för de senaste spelkonsolerna.

 

Det är enkelt att ladda ner och installera Express-VPN-appen på alla enheter. Men mest av allt gillar vi den för Android och iOS. Du laddar ner appen i respektive appbibliotek, loggar in med ditt konto och trycker sedan på en stor knapp. Sedan kopplas du upp och kan surfa bakom någon av alla VPN-servrar.

Prova ExpressVPN nu

3. Surfshark

 

 

Surfshark

9,4/10

 
 

 

✅ Bra hastighet

✅ Många servrar

✅ Åtkomst till amerikanska Netflix

✅ Obegränsat antal enheter samtidigt

❌ Programvaran finns inte på svenska

 

Surfshark är en stabil VPN-tjänst som i likhet med många andra är riktigt billig först vid prisplaner som sträcker sig över 24 månader. För månadsabonnemanget är Surfshark bland de dyraste i testet, men det bör nämnas att du kan använda samma abonnemang på ett obegränsat antal enheter.

 

Gratis testperiod för MacOS och mobila enheter

 

Om du tecknar en 24 månadersplan hos Surfshark har du rätt att få pengarna tillbaka inom 30 dagar, ifall du inte är nöjd. Men det finns ett smidigare och billigare sätt att testa Surfshark. Åtminstone om du vill göra det på MacOS, Android eller iOS. För de plattformarna erbjuds nämligen en gratis testperiod på en vecka.

 

Stort antal servrar i olika länder

 

Surfshark erbjuder fler än 1000 olika servrar i omkring 60 olika länder, och hastigheterna som uppmätts i olika oberoende tester är bra. De höga Trustpilot-omdömena som Surfshark vittnar också om att du kan räkna med bra hastigheter hos den här VPN-tjänsten.

 

Åtkomst till flera olika streamingtjänster i världen

 

Oavsett vad du vill komma åt för innehåll i världen är chanserna goda att du kommer lyckas genom Surfshark. Tester visar att såväl amerikanska Netflix, BBC Iplayer och SVT Play fungerar.

Prova Surfshark nu

4. Atlas VPN

 

 

 

Atlasvpn

9,2/10

 
 

 

✅ Billig

✅ Ingen gräns för antal enheter som använder Atlas VPN samtidigt

✅ Byt snabbt server och se geoblockat material, såsom Netflix

✅ Appar för datorer och mobila enheter

❌ Går ej att se Tv4 Play

 

Atlas är en amerikansk VPN-tjänst som utmärker sig på flera sätt. Priset är minst sagt överkomligt, åtminstone om du tecknar någon av de längre prenumerationerna. För ett år betalar du omkring 20 kronor i månaden.

 

Atlas erbjuds i en gratisversion, med ett begränsat antal servrar. Vill du testa betalversionen får du 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket ger dig gott om tid att testa Atlas VPN i sin fulla prakt.

 

Fungerar med amerikanska Netflix

 

I skrivande stund går det att komma åt amerikanska Netflix via Atlas, samt BBC Iplayer och SVT. Dock inte Tv4 Play.

 

Inga hastighets- eller användarbegränsningar

 

Atlas är inte en av de tjänsterna med flest servrar eller länder. Hastigheten på servrar som finns är det dock inget fel på, och det finns inga hastighetsbegränsningar inbyggda. Den hastighet du får på de olika servarna är därför alltid den högsta möjliga.

 

Atlas tror inte heller på att begränsa antal enheter som kan använda VPN-tjänsten samtidigt.

Du kan alltså installera Atlas VPN och köra det på dina enheter utan begränsningar.

Atlas har appar för iOS, Android, MacOS och Windows. De har även ett Chrome-tillägg på gång.

Prova Atlas VPN nu

5. OVPN

 

 

OVPN

8,9/10

 
 

 

✅ Svensk tjänst

✅ Säkerhet i fokus

✅ Enkelt gränssnitt

✅ Åtkomst till amerikanska Netflix och Tv4 Play

❌ Färre servrar än många konkurrenter

 

OVPN är en svensk VPN-tjänst som lyder under svensk lagstiftning. Hos OVPN är det främst säkerheten som är i fokus, snarare än att erbjuda lösningar för att komma runt geoblockering.

Det hindrar dem dock inte från att faktiskt erbjuda lösningar för streaming också. Som svensk bör du dock kunna komma åt de svenska streamingtjänster du vill se på när du befinner dig utomlands. Det ska även gå att komma åt amerikanska Netflix genom deras amerikanska servrar.

 

 VPN-anslutningar med hög säkerhet

 

OVPN erbjuder färre servrar i färre länder (omkring 17 stycken) än många konkurrenter. De som erbjuds ger dock i regel bra hastigheter.

När du använder OVPN kan du lita på att dina loggar inte sparas. Företaget har utvecklat teknik som gör att det inte ens är fysiskt möjligt att spara data. Detta har gjort genom en specialversion av Linuxdistributionen Debian.

 

Möjlighet att installera extra säkerhetstillägg

 

Nämnde vi att OVPN är noggranna med säkerheten? För dig som ändå inte känner dig tillräckligt säker med baserbjudandet går det att skaffa tilläggstjänster. Ett exempel på en sådan är en allmän proxyserver med extra säkerhetsfunktioner.

De erbjuder även ett filtreringstillägg med inbyggd adblock och ett multihopp-tillägg som krypterar internettrafiken dubbelt.

Prova OVPN nu

6. PrivateVPN

 

 

 

PrivateVPN

8,7/10

 
 

 

✅ Åtkomst till amerikanska Netflix, Tv4Play, med mera.

✅ Snabba servrar i över 60 länder

✅ På svenska

✅ Funkar på Mac, Windows, Linux, iOS, Android och routrar

❌ Endast 6 samtida anslutningar

 

En annan svensk tjänst på listan är Private VPN. De erbjuder ett av testets mest prisvärda alternativ, med låg kostnad (särskilt för 24-månadersabonnemanget) och 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

 

80 serverplatser

 

Idag har PrivateVPN fler än 80 olika serverplatser i 62 länder att välja mellan. Det ger dig som användare möjligheten att ta del av rörligt material från de flesta av jordens alla hörn. Dessutom funkar det.

PrivateVPN har visat sig fungera för att kolla på såväl amerikanska Netflix som Tv4 Play – två streamingtjänster som brukar vara bra på att blockera VPN-tjänster.

 

Snabba hastigheter för datorer och mobiler

 

PrivateVPN har appar för Windows, MacOS, Android och iOS. De erbjuder dig möjligheten att koppla upp dig på upp till sex enheter samtidigt.

 

I flera tester har PrivateVPN visat sig prestera riktigt bra hastighetsmässigt. I optimala förhållanden är skillanderna mellan att surfa genom deras VPN och oskyddat försumbara.

 

De får dessutom nästan full pott av över 700 Trust Pilot-användare, som inte minst hyllar kundsupporten.

Prova PrivateVPN nu

7. Windscribe

 

 

Windscribe

8,5/10

 
 

 

✅ Funkar på alla tänkbara enheter, routrar och webbläsare

✅ Gratisversion finns

✅ Möjlighet att utforma din egen prisplan

✅ Adblock på köpet

❌ Inte den bästa supporten

 

Windscribe går en helt egen väg bland VPN-tjänsterna, åtminstone när det kommer till abonnemangsformen. Här erbjuds du som kund att utforma ditt eget abonnemang som du vill.

Du kan välja antal servrar som du vill ha och på så vis också påverka din månadskostnad så att den blir lägre.

Låter det krångligt? Lugn, Windscribe har vanliga månads- och årsabonnemang också. Dessutom en helt gratis testversion.

 

Bygg på gratisabonnemanget

 

Med gratisabonnemanget får du testa servrar i 10 olika länder, bland annat USA och Tyskland. Sedan kan du själv bygga ut abonnemanget med de länder du vill. Det finns inga hastighetsbegränsningar och det kostar drygt en tia för varje extraland du lägger till. För varje land får du 10 gigabyte datatrafik att använda. Det finns över 60 länder att välja mellan.

När du tecknar ett abonnemang hos Windscribe kan du även aktivera R.O.B.E.R.T., som är en automatisk annonsblockerare, på alla dina enheter.

 

Fungerar på olika plattformar

 

Windscribe går att installera på Window, Linux, Mac, iPhone och Android. Det finns även tillägg för Chrome och Firefox, samt programvara för routrar och Amazon Fire TV.

 

Fungerar med Tv4 Play och Netflix

 

Windscribe är en av de få VPN-tjänster som kan ta sig runt blockeringar och spela upp innehåll från såväl SVT Play och Tv4 Play som amerikanska Netflix och BBC Iplayer. Dessutom sker det till riktigt bra hastigheter.

 

Minus för supporten

 

Windscribe är en riktigt bra VPN-tjänst, men när det kommer till kundservice har företaget lite att jobba på. Det går varken att finna en email-adress eller telefonnummer på hemsidan, utan i stort är man lämnad till företagets FAQ.

Prova Windscribe nu

8. Cyberghost

 

 

Cyberghost

8,3/10

 
 

 

✅ Dokumenterat hög kundnöjdhet

✅ Optimerade servrar för Netflix US

✅ Helt på svenska

✅ Billiga långtidsabonnemang

❌ Ingen åtkomst till Tv4 Play

🏅 Bästa VPN-tjänsten för Netflix

 

Cyberghost är ett riktigt kompetent spöke, som erbjuder en grym VPN-tjänst till låga kostnader, även om de inte är billigast av alla.

Det finns ingen gratisversion, men en mycket generös pengarna tillbaka-garanti på 45 dagar om du väljer något av de större abonnemangen.

 

Bra hastigheter

 

Företaget har närmare 7000 servrar i 90 länder, men det hindrar dem inte från att prestera bra när det kommer till hastigheten. Precis som alla VPN-tjänster ger olika servrar olika bra hastigheter, men generellt är hastigheten bra.

 

Netflix-optimerade servrar

 

Du kan inte lita på att komma åt den erkänt svåråtkomna TV4 Play med Cyberghost. Däremot är det här streamingtjänsten för dig som vill titta på Netflix. De erbjuder nämligen servrar som är optimerade för just Netflix, i USA, Tyskland och Frankrike.

De är även optimerade för Hulu och BBC Iplayer, med flera.

 

Nöjda kunder enligt Trustpilot

 

CyberGhost har närmare 12 000 kundbetyg på Trustpilot, med snittomdömet 4,8. Användarna är nöjda med hastigheten och de stabila servrarna.

Prova Cyberghost nu

9. Ivacy

 

 

Ivacyvpn

8,0/10

 
 

 

✅ Mängder av servrar

✅ Snabbt

✅ Fungerar på många olika enheter

✅ Långtidsplanerna är mycket billiga

❌ Finns inte på svenska

 

Ivacy är en av de mest prisvärda VPN-tjänsterna, med möjligheten att teckna en 5(!)-årsplan till en spottstyver.

För dig som inte vill teckna ett sådant långt abonnemang erbjuds även riktigt bra priser på kortare tidsperioder. En sak som sticker ut är att du kan betala för ditt abonnemang på flera olika sätt, bland annat genom Bitcoin.

 

30 dagars pengarna tillbaka-garanti

 

Ivacy använder sig precis som de flesta andra VPN-tjänsterna av pengarna tillbaka-garanti istället för gratisversioner. Den gäller i 30 dagar och ger dig således gott om tid för att se om du är nöjd med tjänsten.

 

Många servrar och bra säkerhet

 

Ivacy erbjuder 256-bitars kryptering och har som policy att inte logga sina användare.

Men en VPN-tjänst måste inte bara kunna leverera säkerhet, utan också hastighet. Det är inga problem för Ivacy, som låter dig surfa i bra hastigheter från någon av de 3500 servrarna som erbjuds.

 

Ivacy är även en av de VPN-tjänster som fungerar bra med amerikanska Netflix, Hulu med flera.

 

För många enheter

 

Extra prisvärt blir lågprisalternativet Ivacy också eftersom det går att installera på en mängd olika enheter. Ivacy finns för datorer, mobiltelefoner, webbläsare, routrar och smarta tv-apparater. Du kan dessutom koppla upp 5 enheter samtidigt.

Prova Ivacy nu

10. Hotspot Shield

 

 

Hotspotshield

7,8/10

 
 

 

✅ Fungerar med amerikanska Netflix

✅ Gratis provversion finns

✅ Höga hastigheter

✅ Gaming Mode

❌ Bland de dyrare tjänsterna i testet

 

Nummer tio på vår lista är Hotspot Shield. Det är en amerikansk VPN-tjänst som inte minst är intressant för dig som gillar gaming.

 

Priset på tjänsten är lite högra än de flesta andra VPN-tjänsterna i det här testet. Till skillnad från de andra erbjuder Hotspot Shield inte heller årsabonnemang med lägre priser. Du kan testa tjänsten gratis i en vecka, men där är hastigheten begränsad. Ett bättre alternativ är istället att testa något av betalabonnemangen, då de har 45 dagars pengarna tillbaka-garanti.

 

85 länder och över 3000 servrar

 

När det kommer till hastigheten blir det genast mycket roligare. Här erbjuds över 3000 servrar rån 85 länder, och hastigheten är riktigt bra.

Du kommer åt amerikanska Netflix och SVT Play. Tv4 Play visar sig dock vara en för svårknäckt nöt för Hotspot Shield.

 

Streaming- och gaming-läge

 

För att upplevelsen av aktiviteter som kräver en del bandbredd ska vara så trevlig som möjligt, drar Hotspot Shield nytta av att de har så många servrar att välja mellan.

Det gör att de känner sig trygga med att marknadsföra sin VPN med såväl ”streaming mode” som ”gaming mode”. Det innebär helt enkelt att de ger dig tillgång till de bästa servrarna för ändamålet.

 

Antivirus och spamsamtalblockerare

 

Om du tecknar Premium-abonnemanget hos Hotspot Shield får du en rad intressanta förmåner på köpet.

För det första får du tillgång till kundsupport dygnet runt. Och för det andra ingår tre säkerhetsappar: spamsamtalsblockering, antivirus och lösenordshanterare.

Prova Hotspot Shield nu

 

Summering

 

De tio jämförda VPN-tjänsterna har alla sina olika styrkor och saker som kan förbättras. Högst betyg i vårt test fick NordVPN och ExpressVPN. De erbjuder mycket prisvärda tjänster med bra hastighet, hög säkerhet, användarvänlighet och möjlighet att kringgå geoblockeringar, exempelvis från streamingtjänster.

Men det finns många fullgoda alternativ, som även erbjuder funktioner som kan vara mer intressanta för viss användare.

Oavsett vad som är viktigast för dig hoppas vi att du ska hitta precis rätt VPN-tjänst efter att ha tagit del av jämförelsen.

 

Vanliga frågor om VPN

 


Vad betyder VPN?

VPN står för Virtual Private Network, eller virtuellt privat nätverk på svenska. Genom att ge dig en ny IP-adress från en annan server surfar du mer anonymt och säkert.


Kan man använda VPN med streamingtjänster?

Ja, och du kan komma åt utländska streamingtjänster som annars skulle varit blockerade om du aktiverar en VPN. Många streamingtjänster använder sig dock av VPN-blockerare. Det gör att du inte vilken VPN-tjänst som helst för att komma åt exempelvis amerikanska Netflix.


Hur kan jag se svensk TV utomlands?

Ja, det fungerar med många VPN-tjänster. För att kunna ta del av svensk TV utomlands måste din VPN-tjänst först och främst erbjuda svenska servrar.


Hur säkert är VPN?

Alla VPN-tjänster erbjuder inte samma teknologi och säkerhetsfunktioner. Det korta svaret är således att vissa är säkrare än andra. Om det främst är säkerhetsaspekten som är viktig för dig rekommenderar vi en VPN-tjänst som är känd för sin kryptering. Ett exempel på en sådan tjänst är NordVPN.


Vilka VPN-tjänster behåller loggar?

Det finns flera VPN-tjänster som inte sparar loggar som innehåller dina personliga data. ExpressVPN, NordVPN och CyberGhost är exempel på sådana.


Är VPN-tjänster lagliga?

Ja, VPN är helt lagligt i de allra flesta länder. Men en olaglig aktivet som utförs bakom en VPN är förstås fortfarande en olaglig aktivitet.


Hur tjänar gratis VPN-tjänster pengar?

Vanligtvis får gratis VPN-tjänster in sina intäkter via annonser. Du bör se upp med vilken gratis VPN-tjänst du använder. Det händer att vissa av dessa tjänster säljer sina användares data till annonsörer eller loggar privat information.