Idag finns det en app för nästan allt. Det finns appar som ser över din träning, appar som organiserar din vardag, appar som hjälper dig att somna och appar som bara är till för att roa dig. Här kommer tips på tio riktigt bra appar:

Appar för organisering och arbetsverktyg

Astro File Manager

Astro File Manager tillåter dig att söka, flytta och packa upp filer i din Android. Om du vill kunna pilla och mecka med filer och mappar måste du installera ett tredjepartsprogram eftersom Google inte har byggt in något filhanteringssystem i Android. Astro File Manager låter dig hantera dina filer och mappar på ett enkelt och utmärkt sätt. Du kan även göra backuper, hantera aktiva program samt hantera nätverk och bluetooth.

Pris: Gratis

 

Google Drive

Det finns flera appar som agerar molnlagring, men Google Drive är fortfarande en av de bättre apparna. Tjänsten är gratis och du kan skapa flera olika typer av dokument. Framförallt kan du lagra filer i appen, vilket gör att du sparar lagringsminne i telefonen.

Pris: Gratis

 

Swiftkey

Swiftkey är ett tangentbordsapp som hjälper dig att skriva snabbare och stavar rätt när du skriver på mobilen. Appen föreslår nästa ord, och den gör ett bra jobb med att föreslå fortsättningen på din mening. Du installerar appen och aktiverar den i telefonen, och så är du igång med snabb och rättstavad text.

Pris: Gratis

Appar för träning och hälsa

7 Minute workout app

En gratis app som hjälper dig att röra på dig även om tiden är knapp. Du väljer själv svårighetsgrad och appen guidar dig genom ett 7 minuters långt träningspass. Du slår igång appen och ställer mobilen så att du ser skärmen, och så gör du övningen som visas fram tills att telefonen säger till att det är dags för nästa övning. Perfekt för den som vill få in lite rörelse i vardagen.

Pris: Gratis

 

Kry

Kry är en app där du får träffa en läkare via videosamtal. Dessa läkare kan inte hjälpa dig med allt, men om du behöver snabb hjälp med något mindre eller behöver få nya recept utskrivna så är appen perfekt. Snabb hjälp var du än är. Perfekt under stressade eller trötta vardagar, eller under semestern långt ifrån din vårdcentral. Frikort gäller och appen är gratis att ladda ner.

Pris: Appen gratis att ladda ner

Appar att lyssna på

Bookbeat

Genom Bookbeat så får du tillgång till tusentals ljudböcker direkt i din telefon. Du betalar en månadsavgift och får tillgång till hela utbudet av ljudböcker. Lyssna när du reser, städar, tar det lugnt i soffan eller är ute och promenerar. Du får prova tjänsten fritt i 2 veckor och allt du behöver för att lyssna är att ladda ner appen. En app som man kan spendera flera timmar med!

Pris: App gratis att ladda ner

Nextory

När du är framme vid campingen och barnen leker för sig själva i närheten, då kan du äntligen pusta ut och slappna av.
Kanske har du glömt boken hemma, eller så vill du helt enkelt luta dig tillbaka i solstolen och slå ihop ögonen en stund. Varför inte förlora dig i en spännande ljudbok från Nextory. Prenumerationen kostar en avgift varje månad, men du får testa funktionen gratis under en period, och därför behöver det inte kosta dig någonting att lyssna på en ljudbok under campingsemestern.

Pris: App gratis att ladda ner

Spotify

spotifyNumera finns nästan all musik några knapptryckningar bort, och du behöver inte ens betala för det (om du inte vill såklart). Hos Spotify finns flera stora artister och du kan skapa egna spellistor som du kan dela.

Pris: Gratis medlemskap möjligt

 

Sveriges Radio Play

Lyssna live eller spela upp i efterhand. Här hittar du massor av intressanta ljudfiler med både nyheter, poddar, dokumentärer och radio. Du behöver bara ha mobildata eller WiFi. Perfekt app för bussresan, kvällsunderhållningen eller hängmattan.

Pris: Gratis

 

SMHI

Det finns otaliga väderappar som kan ge dig ett hum om hur vädret kommer att bli. Vädret utgör en viktig aspekt under semestern, speciellt om det visar sig att dagen du planerat in strandhäng kommer att sluta med regn och rusk. SMHI har en egen app med detaljerad information om hur vädret kommer att bli inom de närmaste dagarna. Börja alltid din dag med att uppdatera dig om vädret.

Pris: Gratis

Appar att titta på

Viaplay

Viaplay är en streamingtjänst där du kan streama filmer, sport, tv-sändningar och serier. Genom en månadsavgift får du tillgång till ett stort utbud som du kan se via appen. Du kan antingen välja att prenumerera på tjänsten få tillgång till hela utbudet, eller så kan du hyra och köpa filmer. Köp-filmer får du såklart behålla, medans du kan se hyrfilmen i 48 timmar. Viaplay är perfekt för regniga dagar och mysiga hemmakvällar.

Pris: App gratis att ladda ner

 

Ztory och Wype

Ztory och Wype är två olika tidningsappar som båda har ett stort utbud av tidningar som du får läsa digitalt. Wype-appen huserar alla tidningar som publiceras av Bonnier, medans du hittar flera andra tidningar i Ztory-appen. Vilken som passar dig beror på vad du vill läsa för tidningar. Betala en prenumerationsavgift och få tillgång till hela utbudet i appen.

Pris: Appar gratis att ladda ner

SVT Play

Med SVTs egna app SVT Play kan du kika på massor av filmer och tv-serier som köpts in av SVT. Om barnen får tråkigt,
eller vädret inte tillåter utelek så kan du slå på tv-serier, barnvänliga program eller någonting som hela familjen kan kika på. SVT Play är helt gratis att ladda ned och använda.

Pris: Gratis

Appar att underlätta vardagen med

SMHI

Det finns otaliga väderappar som kan ge dig ett hum om hur vädret kommer att bli. Vädret utgör en viktig aspekt under semestern, speciellt om det visar sig att dagen du planerat in strandhäng kommer att sluta med regn och rusk. SMHI har en egen app med detaljerad information om hur vädret kommer att bli inom de närmaste dagarna. Börja alltid din dag med att uppdatera dig om vädret.

Pris: Gratis

Rädda Hjärtat 

Hjärtstopp kan hända precis var som helst, när som helst. Med Hjärt- och Lungfondens app Rädda Hjärtat hittar du inte bara till närmaste hjärtstartare, du får även instruktioner om hur du genomför hjärt-lungräddning på bästa sätt. Appen kan rädda din semester, för att inte säga ett liv.

Pris: Gratis

Extra bra appar till din mobiltelefon och din surf

Bredbandskollen

En app som mäter och jämför internethastigheten i din mobil eller surfplatta.

Pris: Gratis

 

Speedtest

Ytterligare en app som mäter internethastighet i din mobil eller surfplatta.

Pris: Gratis

 

Network Analyzer

En app som mäter signaler och Wi-Fi och hjälper dig att identifiera eventuella problem med Wi-Fi.

Pris: Gratis

 

My Phone App

En app som mäter, kontrollerar och begränsar hur du använder telefonen.

Pris: Gratis

Se till att välja ett mobilabonnemang med tillräckligt med datatrafik för att klara av en semester till större del utan Wi-Fi. Kanske kan du växla upp din surfvolym under semestermånaderna, för att sedan sänka den igen.

Vanliga frågor och svar om mobilappar

Hur hittar jag appar som funkar med min mobil?

Du kan inte använda Iphone-appar på en Anroid eller Android-appar på en Iphone. Därför får du gå till app-butiken på din telefon, där du laddar ner appar som är utvecklade för att funka i just ditt operativsystem.

Hur vet jag att apparna jag laddar ner är säkra?

Du bör ladda ner appar från den officiella app-butiken i din telefon. Apple har ett bra system för att gå igenom och godkänna appar innan de hamnar på plattformen, och plockar regelbundet bort appar som de inte anser vara säkra. I Google Play App Store bör du leta efter ”Play Protected certification” för att vara säker på att appen du vill ladda ner är säker.

Hur många appar rymmer en mobiltelefon?

Det beror helt på vilka appar du använder. Tyngre programvara och spel tar mer plats än enklare planeringsappar till exempel. Men i regel rymmer en modern mobiltelefon tusentals appar. En telefon med 128 gb lagringsutrymme kan rymma upp till 5000 appar.

Är iOS eller Android bäst för appar?

Det är en fråga om tycke och smak, men många anser att App Store för Iphone fortfarande har ett bättre utbud än Android. Ett problem med att utveckla appar för Android är att operativsystemet används på en mängd olika mobiltelefoner, med olika specifikationer, skärmstorlekar och så vidare. Att utveckla för det begränsade antal Iphone-telefoner som alla kör exakt samma OS är enklare.

Finns det appar till Android som inte finns på Iphone?

Ja och vice versa. I väldigt många fall släpps appar både till IOS och Android men det förekommer även exklusiva appar som bara går att använda på en Android-mobil eller en Iphone.

Vad är en mobilapp?

En mobilapp, förkortning av ”mobilapplikation”, är en mjukvaruprogram som utformats och utvecklats för att användas på mobila enheter såsom smartphones och surfplattor. Mobilappar är specifikt utformade för att erbjuda olika funktioner och tjänster som är anpassade för användning på dessa bärbara enheter. De kan vara allt från enkla spel och produktivitetsverktyg till avancerade sociala nätverksplattformar och komplexa affärsapplikationer.