Behöver du hjälp med att hitta det bästa bredbandet kan du med hjälp av denna artikel hitta fram till det bredband som passar dig bäst. Vi berättar om de största bredbandsleverantörerna och vilka vi anser vara bäst i test, men kompletterar även med andra undersökningar som Svenskt Kvalitetsindex och fysiska tester av näten.

För att hitta bästa bredbandet tar du först reda på vilken hastighet du behöver på ditt bredband. Några av de största bredbandsleverantörerna har riktigt bra guider som vägleder dig fram till rätt hastighet. Därefter utgår du från vilken typ av bredband som är möjligt där du bor om det är fiber, ADSL eller mobilt bredband.

1. Allente – bästa valet i vårt test

 

 • 100 – 1000 Mbit/s nedladdning
 • 100 – 1000 Mbit/s uppladdning
 • 0 mån bindningstid
 • Tv-paket via fiber eller parabol

Allente logotyp

Från 429 kr

Läs mer & Beställ

2. Telenor – Router ingår

 • 100 – 1 000 Mbit/s nedladdning
 • 100 – 1 000 Mbit/s uppladdning
 • Över 50-talet TV-kanaler och 15 playtjänster
 • Från 0 mån bindningstid

telenor

Från 389 kr

Läs mer & Beställ

3. Ownit

 • 100 – 1 000 Mbit/s nedladdning
 • 100 – 1000 Mbit/s uppladdning
 • Upp till 55 TV-kanaler och 10 playkanaler
 • Från 0 mån bindningstid


4. Boxer – leverantör av bredband

 

 • 50 – 250 Mbit/s nedladdning
 • 50 – 100 Mbit/s uppladdning
 • Från 0 mån bindningstid
 • Upp till 75 TV-kanaler och streamingkanaler


5. Halebop – populärt bredband från Telias varumärke

 

 • 100 – 1000 Mbit/s nedladdning
 • 100 – 1000 Mbit/s uppladdning
 • Från 0 mån bindningstid
 • Finns även korttidsbredband för 3 – 14 dagar


halebop

Från 295 kr

Läs mer & Beställ

6. Comviq – Snabbt fiberbredband

 • 100 – 500 Mbit/s nedladdning
 • 100 – 500 Mbit/s uppladdning
 • 0 mån bindningstid
 • Få extra mobilsurf om du har mobilabonnemang från Comviq


comviq

Från 405 kr

Läs mer & Beställ

Bästa bredbandet 2023

Svenskt Kvalitetsindex – SKI mäter sedan 1989 kundnöjdheten inom olika branscher. Inom mätningarna för telekombranschen har Svenskt Kvalitetsindex även sedan 2005 mätt kundnöjdheten bland bredbandsleverantörer.

Ownit som haft förstaplatsen under de senaste fem åren.

För företagskunder visar det sig att Telia får högst betyg vad gäller kundnöjdheten för bredband följt av Tre på andraplats och Tele2 som får tredjeplats.

bredband

Bäst i test: Ownit

Att Ownit når högt betyg för kundnöjdhet i undersökningen från Svenskt Kvalitetsindex är inte svårt att förstå eftersom leverantörern tar hand om sina kunder på ett bra sätt.

Ownit är ett mycket kundfokuserat företag som regelbundet arbetar med att förbättra företaget både vad gäller nät, tjänster och kundbemötandet. Leverantören satsar på sin kundtjänst och visar även i realtid sina kötider på webbplatsen. Företaget arbetar för att både ge den bästa servicen samtidigt som de vill ha så bra och fungerande tjänster och service att kunderna inte ska behöva kontakta kundtjänst alls.

Om bredband via Ownit

Ownit har i sitt utbud både öppna fibernät, öppna stadsnät, TV och hemtelefoni. Bredbandet finns i hastigheter mellan 100 Mbit/s och 1 000 Mbit/s och på företagets webbplats kan du enkelt följa en användarvänlig guide för vilken hastighet som passar dig bäst utifrån dina behov.


Ownit

 • Snabbt fast bredband
 • 1:a i Sverige på Stream som snabbast bredband
 • Nöjdast kunder 

Läs mer & Beställ

Om bredband via Allente

Allente har snabbt och pålitligt bredband via fibernätet. Förutom bredband så har Allente även fiber-tv och parabol-tv. Om man väljer att beställa både fiber-tv och fiber-bredband genom Allente får man det två tjänsterna till ett förmånligt paketpris. 

Allentes fasta bredband via fibernätet finns i hastigheterna 100, 250 och 500 Mbit/s. Abonnemang saknar bindningstid och man har möjlighet att byta hastighet när man vill om man upptäcker att man vill ha ett lite snabbare, eller lite långsammare bredband. 

Skriv in ditt postnummer och ditt gatunamn på Allentes hemsida för att se vilka tjänster de kan erbjuda dig. 


Allente logotyp

 • Upp till 1000 Mbit/s
 • Ingen bindningstid
 • Byt hastighet när du vill

Läs mer & Beställ

Om bredband via Comviq

Comviq är en omtyckt leverantör av mobilabonnemang – som nu även erbjuder fast bredband via fibernätet. Om man redan är mobil-kund hos Comviq kan man med fördel välja att även köpa fast bredband via leverantören, eftersom man då får fina erbjudanden. 

Comviqs fasta bredband via fibernätet finns i hastigheterna 100, 250 och 500 Mbit/s. Abonnemang saknar bindningstid och man behöver inte betala någon startavgift.

Skriv in ditt postnummer och ditt gatunamn på Comviqs hemsida för att se om de kan erbjuda dig fast bredband och i så fall i vilka hastigheter.


comviq

 • Upp till 500 Mbit/s
 • Ingen bindningstid
 • Välj till router

Läs mer & Beställ

Om bredband via Telenor

Vill du ha bredband via Telenor kan du välja både på fiber-bredband och mobilt bredband. Genom att ha både mobil och bredband genom Telenor kan du antingen få snabbare bredband eller mer surf. Har du dessutom TV-tjänsten genom Telenor får du ännu mer på köpet.

Bredband via fiber är utan bindningstid och det ingår en trådlös router. Du väljer hastigheter mellan 100 Mbit/s och 1 000 Mbit/s. Skulle ditt bredband via fiber krångla så erbjuder Telenor fri mobilsurf.

Med det mobila bredbandet från Telenor får du utrymme för surf på mellan 15 GB och obegränsad GB. Det går bra att använda 50 GB i inom EU/EES men även i 10 andra länder. Någon router ingår inte vid beställning men det köper du enkelt till när du beställer ditt bredband.


telenor

 • Ingen bindningstid
 • Upp till 1000 Mbit/s
 • Router ingår

Läs mer & Beställ

Om bredband via Boxer

Genom Boxer kan du få bredband via fiber utan bindningstider och utan startavgifter. Du väljer bredbandshastighet mellan 100 Mbit/s och 250 Mbit/s. När du skaffar tjänsten kan du vänta med att aktivera ditt bredband upp till 3 månader från din beställning.


 • Ingen bindningstid
 • Snabbt fast bredband
 • Trygg leverantör

Läs mer & Beställ

Om bredband via Tele2

Tele2 erbjuder fast bredband och mobilt bredband . Med det mobila bredbandet som är utan bindningstid kan du välja surfmängd på mellan 75 GB och obegränsad GB. Ta med dig bredbandet och byt surfmängd när du vill. Normalhastigheten hos denna leverantör är mellan 50-100 Mbit/s.

Test som gjorts av bredband

Test av bredband gjort av YouTube och Google

Google gör videokvalitetsrapporter genom statistik för videoströmmar från Youtube. Enligt den senaste testrapport var kvaliteten för Telenor i toppklass för att strömma video i högsta kvalitet från Youtube. Övriga operatörer ligger inte långt efter.

Netflix test av bredbandshastigheter för filmer och serier

Netflix mäter snitthastigheten för filmer och serier. Enligt mätningarna från juni 2023 är Ownit och Tele2 två av de snabbaste operatörerna med Telenor och Telia strax efter.

Test av operatörernas routrar

Excentis är ett oberoende testföretag i Belgien som har testat bredbandshastigheten för routrar bland de tre största internetleverantörerna i Sverige. Telenor fick bäst resultat i undersökningen för februari 2023 med sin router Telenor i4882 som ingår om man beställer bredband via fiber.

Vilka faktorer tittar vi på på att avgöra vilket bredband som är bäst?

För att avgöra om ett bredband är av hög kvalitet och uppfyller användarnas behov, finns det flera avgörande faktorer att beakta. Dessa faktorer formar den övergripande bedömningen av ett bredbands prestanda och användbarhet. På Surf.nu analyserar vi noggrant följande nyckelaspekter för att bestämma vilken leverantör som erbjuder det bästa bredbandet:

1. Hastighet: Bredbandets nedladdnings- och uppladdningshastighet är en central faktor. Den påverkar hur snabbt användare kan överföra och ta emot data. Genom att utvärdera hastigheten kan vi bedöma bredbandets kapacitet för att stödja olika aktiviteter som streaming och onlinespel.

2. Latens: Latens, eller fördröjningstiden, är viktig för upplevelsen av realtidsaktiviteter som onlinespel och videokonferenser. Vi bedömer bredbandsanslutningens latens för att säkerställa en smidig och oavbruten upplevelse.

3. Stabilitet: och tillförlitlighet: Ett pålitligt bredband är avgörande för en problemfri användning. Vi analyserar stabiliteten i anslutningen för att säkerställa minimala avbrott och störningar.

4. Kapacitet: Många hushåll har flera enheter som delar på samma bredbandsanslutning. Vi granskar bredbandets kapacitet att hantera samtidig anslutning av flera enheter utan att försämra prestandan.

5. Pris: Vi tar hänsyn till priset för bredbandsabonnemanget i förhållande till de erbjudna funktionerna och prestandan. Detta hjälper oss att bedöma värdet av den totala paketlösningen.

6. Kundsupport och service: En tillmötesgående och effektiv kundsupport är viktig om problem uppstår. Vi utvärderar hur leverantören hanterar kundförfrågningar och tekniska frågor.

7. Geografisk täckning: Vi granskar även bredbandsleverantörens geografiska täckning för att säkerställa att deras tjänster är tillgängliga på de platser där användare behöver dem.

Genom att noga analysera dessa faktorer gör vi på Surf.nu det möjligt för användare att fatta välinformerade beslut när de väljer det bredbandsalternativ som passar deras behov bäst.

Vanliga frågor och svar om bästa bredbandet 2023

Hur hittar jag det bästa bredbandet?

Det gör du genom att ta hjälp av Surf.nu som ständigt jämför och rekommenderar billiga och bra bredbands- och mobilabonnemang. På den här sidan hittar du det bästa bredbandet just nu.

Vilket bredband är billigast?

Hos Surf.nu hittar du information om vilka bredbandsleverantörer som är billigast och bäst just nu. Är du intresserad av mobilt bredband hittar du även information om det på sajten.

Vad finns det för alternativ till fast bredband?

Absolut. Du kan välja att skaffa mobilt bredband i stället, som inte är lika snabbt som fiber men desto mer portabelt. Mobilt bredband erbjuds av exempelvis Hallon.

Vilken operatör har billigast mobilt bredband?

Hallon är en av de billigaste operatörerna för mobiltelefoni, men också för mobilt bredband. Här kan du jämföra de bästa erbjudandena just nu.

Hur snabbt är fiber?

Våra fibernät klarar hastigheter upp till 1 000 Mbit/s, vilket är mycket snabbt. Vilken hastighet du får beror på vad du väljer för hastighet när du tecknar bredband. Ju snabbare desto dyrare.