Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Loading...

  Mobilt bredband blir allt vanligare och nu finns det till och med obegränsad surf. Mobilt bredband är bra för dig som behöver ta med dig din uppkoppling vart du vill. Idag erbjuder flera olika operatörer obegränsad surf. Exempel är Tre, Telenor och Chilimobil. Det finns även operatörer som har riktigt stora surfmängder som räcker gott och väl för de allra flesta som lyssnar mycket på musik eller strömmar film, till exempel Hallon.

  Fast eller mobilt bredband – för och nackdelar

  Om man vill bli mer mobil, och inte betala för två olika bredbandsabonnemang, kan man välja att endast ha ett mobil bredband. Då finns det dock lite saker att tänka på. Innan du bestämmer dig för att gå över till mobilt bredband istället för fast bredband är det bra att kontrollera att det finns god täckning för de områden där du behöver ditt bredband.

  Uppkopplingen till mobilt bredband sköts via ett sim-kort direkt i din enhet, en usb-sticka/usb-modem eller en mindre bärbar mini-router. Nackdelarna med en usb-sticka är att det kan vara svårt att dela på surfen då det krävs en router. De mini-routrar som erbjuds för mobiliteten räcker oftast inte till i ett stort hus utan då rekommenderas en lite större stationär router. Det finns det större routrar för hemmabruk med mobilt bredband, Tre erbjuder till exempel detta.

  En annan skillnad är att ett mobilt bredband vanligtvis inte brukar nå de hastigheter som du kan nå via fast bredband. Ett annat plus för fast bredband är driftsäkerheten med att de tappar driften mer sällan än de mobila lösningarna gör. Dock så brukar mobilt bredband hålla ganska bra driftsäkerhet så länge täckningen beräknas vara ganska god. En stor fördel med det mobila breddbandet är förstås att det är mobilt – du kan ta med det när du är ute på stan, reser eller när du är hemma. Det är en flexibel lösning.

  Välja mobilt bredband med fast eller obegränsad surf – hur ser dina surfvanor ut?

  När du ska välja mellan fast surfmängd eller obegränsad surf för ditt mobila bredband behöver du ta reda på hur mycket surfmängd du behöver använda. Ett sätt är att kontrollera din förbrukning de senaste månaderna hos din nuvarande operatör.

  Ett annat sätt är att göra en uppskattning utifrån dessa tips för hur mycket surfmängd som räcker till vad:

  •  2-10 GB/månad: För dig som använder bredbandet till att surfa, maila och lyssna på musik någon enstaka gång per månad.
  •  10-15 GB/månad: Du kan surfa, maila, lyssna på musik och titta på tv och film då och då.
  •  100 GB/månad: Detta passar dig som brukar titta på tv någon timme per dag, lyssnar ofta på musik och streamar några filmer i veckan.
  •  200 GB/månad: Passar ofta familjen som använder flera enheter samtidigt och lyssnar ofta på musik och streamar mycket filmer.
  •  Obegränsad surf: Passar de flesta familjer, särskilt med tonåringar som använder flera enheter samtidigt och lyssnar ofta på musik och streamar mycket filmer. Passar även den som inte vill behöva tänka på hur mycket surf som går åt eller finns kvar på abonnemanget.

  obegransad mb

  Operatörer med mobilt bredband – fast och obegränsad surf

  Det finns flera operatörer som erbjuder mobilt bredband och i dagsläget är det bland annat Tre, Telenor, Tele2 och Chilimobil som erbjuder obegränsad surf. De andra operatörerna erbjuder ganska höga surfmängder och tittar du på våra tips här ovan ser du hur mycket surfmängd som kan passa dina behov.

  Förutom surfmängden är täckningen den viktigaste faktorn för dig när du gör ett första urval för vilken operatör du ska välja. Därefter får du jämföra priset vilket blir relativt enkelt om du tittar utifrån den surfmängd du behöver. Priset kan skilja sig ganska mycket mellan operatörerna och här behöver du också kolla upp extra kostnader som tillkommer som köp av modem, startavgifter, fakturaavgifter med mera. Har du även behov av en bra kundtjänst kan även detta vara avgörande i valet.

  Tre

  Med tjänsten 3Bredband Hemma kan du via 4G få mobilt bredband med obegränsad surf hos Tre.

  Tele2

  Tele2 är en av de operatörer som erbjuder obegränsad surf. Med deras abonnemang Obegränsad kan du surfa hur mycket du vill varje månad.

  Hallon

  Hos Hallon får du tillgång till mobilt bredband med surfmängder upp till 200 GB. Det är surf som räcker länge för många.

  Telenor

  Telenor erbjuder ett mobilt bredband med fri surf. Abonnemanget heter Obegränsat.

  Chilimobil

  Chilimobil har fri surf i alla sina abonnemang för mobilt bredband. Välj själv maxhastighet. Perfekt om man vill surfa helt utan begränsningar.

  Telia

  Telia erbjuder just nu endast upp till 120 GB vilket är betydligt lägre än övriga operatörer.

   

  Bredband med 5G är på gång

  Utbyggnaden av det snabba 5G-nätet är på gång och under 2020 har det börjat dra igång ordentligt. 5G skapar helt nya förutsättningar med både snabbare hastigheter, kapacitet och lättare tillgång till mobilnätet.

  Med 5G förväntar vi oss snabbare anslutningar med hastigheter upp till 10 Gbit/s men initialt kommer det att ligga på 1 Gbit/s vilket är minst tio gånger snabbare än dagens 4G. Innan de högre hastigheterna blir tillgängliga behöver frekvensband frigöras och i Sverige är det 3,4-3,8 GHz som ska ge plats åt 5G.

  Det nya 5G-nätet och den större kapaciteten för fler uppkopplade enheter kommer också att ge helt nya förutsättningar både för företag och privatkonsumenter. Vi kommer att se nya användningsområden med fler avancerade funktioner och tjänster som exempelvis fler fjärranslutna tjänster, smart belysning, nya spelupplevelser i mobilen med mera.

  När kommer 5G?

  För privatkonsumenter finns 5G tillgängligt för vissa kunder under 2020, men det beror på operatör, var man bor och vilken enhet man använder. För att få tillgång till 5G krävs en mobiltelefon eller surfplatta med stöd för den nya tekniken. tekniken förväntas vara utbyggd på större skala till 2023. Utbyggnaden tar tid och det ska komma nya mobiler och routrar med det nya chipset som krävs för 5G. Vi behöver också invänta rimliga priser för privatkonsumenter för dessa nya produkter.

  Hos många av de operatörer som erbjuder mobilt bredband finns det bara alternativ med begränsad datamängd. Dessa operatörer är Telia, Hallon och Universal Telecom. Maxgränsen är vanligtvis 200 GB data hos dessa, men Telia ger dig endast 120 GB. Flera av operatörerna ger dig däremot möjlighet till obegränsad surf i ditt mobilabonnemang. Fello, Vimla, Halebop och Comviq erbjuder inte mobilt bredband som separat tjänst, men de har fina surfmängder för mobilabonnemang. Om man vill ha riktigt mycket surf till ett bra pris rekommenderar vi dock Hallon.

  Operatörerna som erbjuder fri surf i ditt mobilabonnemang är Tele2, Telenor, Tre och Chilimobil. Med dessa kan du använda din telefon som modem för mobilt bredband då de flesta mobiltelefoner har den funktionen numera. Funktionen kallas ofta Internetdelning eller Hotspot. Här finns mer information om hur du använder din mobiltelefon som modem. Telenor har fördelar för utlandsvistelser och Tele2 har fördelar för familjer då de har enkla lösningar för flera användare under ett abonnemang.

  Obegränsat mobilt bredband

  De enda operatörerna just nu som erbjuder abonnemang för mobilt bredband med obegränsad datamängd är Tre, Telenor, Tele2, Net1 och Chilimobil.

  Vad är de största skillnaderna?

  Främst hastigheter och täckning. Tre har helt klart högre hastighet där de finns, men som kontrast till detta har Net1 mycket bättre täckning i en stor del av landet där Tre inte ens har antenner. Telenor och Tele2 har välutbyggda nät med god täckning. Chilimobil använder Tres nät, så där är teckningen den samma. Vilken operatör med obegränsat mobilt bredband du ska välja beror alltså på vilka behov du har för din mobila uppkoppling och hur mycket du vill betala.

  Mobilt bredband från Chilimobil – fri surf

  Om man letar efter ett mobilt bredband med obegränsad surf kan Chilimobil ha svaret. De har flera olika abonnemang för mobilt bredband som alla har obegränsad surfmängd. Istället väljer man hur snabbt man vill kunna surfa. I det största abonnemanget har man maximal hastighet. Företaget har enkla villkor som ska göra det så lätt som möjligt för deras kunder – ingen bindningstid, betala via kort och byt surfhastighet när du vill.

   

  • Chilimobil:  Mobilabonnemang och abonnemang för mobilt bredband
  • Surfmängd: Fri surf, begränsade hastigheter 
  • Bredband priser: Från 349 kronor i månaden
  • Erbjudande: Viaplay ingår under de första tre månaderna i alla abonnemang – strömma filmer och serier!
  • Oanvänd data: Sparas inte
  • Bredband hastighet: 4G upp till 100 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid

   

  chili-logo

   

  • Fri surf
  • Mobilabonnemang och mobilt bredband
  • Enkla villkor

  Läs mer & Beställ

   

  Mobilt bredband från Telenor

  Telenor har ett abonnemang för mobilt bredband med obegränsad surf – perfekt om man älskar att surfa och hatar begränsningar. Man får surfa i Telenors snabba nät med bra täckning över stora delar av Sverige. Förutom mobilt bredband så erbjuder Telenor även mobilabonnemang, kontantkort, mobiltelefoner, fast bredband och TV.

   

  • Telenor: mobilt bredband, mobilabonnemang, kontantkort, mobiltelefoner, fast bredband och TV
  • Bredband priser: Från 249 kronor/månad
  • Erbjudande: Extra förmånligt pris om mobilt bredband köps tillsammans med hårdvara
  • Surfmängd: 40 – obegränsad GB datatrafik
  • Oanvänd data: Sparas ej
  • Bredband hastighet: 4G upp till 150 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid


  telenor

   

  • Ingen bindningstid
  • Obegränsad surf
  • Surfa utomlands

  Läs mer & Beställ

   

  Mobilt bredband från Tele2

  Mobilt bredband hos Tele2 kan fås med obegränsad surf. De har även abonnemang för den som vill surfa lite mindre eller begränsa surfen med ett högt tak. Abonnemangen saknar bindningstid, men det finns möjlighet att köpa det mobila bredbandet tillsammans med till exempel en surfplatta. Om man köper abonnemang och surfplatta tillsammans binder man sig till Tele2 under avbetalningsperioden för surfplattan, 24 månader.

   

  • Tele2: Mobilt bredband, mobilabonnemang, fast bredband, mobiler och surfplattor
  • Bredband priser: Från 299 kronor i månaden
  • Surfmängd: 40 – obegränsad GB per månad
  • Oanvänd data: Sparas ej
  • Bredband hastighet: 4G upp till 50 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid

   

  tele2 logo

   

  • Inga bindningstider
  • Pålitligt & snabbt
  • Köp till extra simkort

   

  Mobilt bredband från Tre

  När det kommer till data har Tre mycket att erbjuda. De har ett abonnemang med obegränsad surf som man kan använda hemma, men eftersom det är ett mobilt bredband går det såklart bra att ta med sig det också. Abonnemanget fungerar dock bara inom Sverige. Deras mindre abonnemang för mobilt bredband går dock att surfa med inom EU.

   

  • Tre: Mobilt bredband, mobilabonnemang, kontantkort och mobiltelefoner
  • Bredband priser: Från 149 kronor i månaden.
  • Erbjudande: Ta med upp till 50 GB inom EU.
  • Surfmängd: 15 – obegränsad GB datatrafik
  • Oanvänd data: Sparas ej
  • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid


   

  Tre

   

  • Obegränsad surf
  • Snabbt mobilnät
  • Köp tillsammans med surfplatta

  Läs mer & Beställ

   

   

  Mobilt bredband från Hallon

  Hallon har inget mobilt bredband med obegränsad surf, de har dock de allra bästa priserna på abonnemang med riktigt mycket surf. Deras största abonnemang, på 200 GB, räcker riktigt långt och har ett riktigt lågt pris jämfört med konkurrenterna. Deras mobila bredband finns även som kontantkort om man föredrar det. Som kund hos Hallon surfar man i Tres nät – surfen är alltså riktigt snabb.

   

  • Hallon:  Mobilt bredband, mobilabonnemang, kontantkort och mobiltelefoner
  • Bredband priser: Från 89 kronor i månaden
  • Erbjudande: 50 % rabatt under de första tre månaderna för de mindre surfmängderna och fyra månaderna för de största surfmängderna
  • Surfmängd: 5, 20, 100 eller 200 GB datatrafik
  • Oanvänd data: Spara upp till 100 GB
  • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid

   

  Hallon

   

  • Ingen bindningstid
  • Spara oanvänd surf
  • Alltid fastpris

  Läs mer & Beställ

   

   

  Frågor och svar om mobilt bredband med fri surf

   

  Vad innebär mobilt bredband med fri surf? 

  Ett abonnemang med fri surf innebär i stort sett att man kan surfa obegränsat under månaden. Många operatörer har dock satt ett övre tak för hur många GB man kan använda under en dag – inom gränserna för vad de anser är ”sedvanligt bruk”. Man kan då manuellt behöva fylla på med surf, kostnadsfritt, för att kunna surfa vidare om man nåt denna gräns. Detta tak skiljer sig åt mellan operatörer. 

  Vilka operatörer har mobilt bredband med fri surf? 

  Chilimobil, Telenor, Tele2, Telia och Tre har mobila bredband med fri surf. Dessa operatörer har abonnemang utan bindningstid, om man köper bredbandet utan en enhet till. Hallon har inget abonnemang med fri surf, men de har ett abonnemang med 200 GB – vilket räcker riktigt långt. 

  Är mobilt bredband med fri surf obegränsat? 

  Nej, mobilt bredband med fri, eller obegränsad, surf är inte obegränsad. Operatörerna har satt ett övre tak för hur många GB man kan använda under till exempel en dag. Om man når detta tak kan man behöva fylla på med mer surf, såklart kostnadsfritt, genom att till exempel skicka ett SMS. Taket ligger högt och de allra flesta märker inte av begränsningen. 

  Kan flera använda ett mobilt bredband med fri surf? 

  Ja, man kan dela ett mobilt bredband med fri surf. Om SIM-kortet placeras i en router för mobilt bredband kan man dela bredbandet trådlöst likt ett WiFi-nätverk. Då kan flera olika enheter koppla upp sig till internet samtidigt. Man kan alltså använda uppkopplingen till sin dator, surfplatta och sin kompis dator samtidigt. 

  Kan jag surfa obegränsat utomlands? 

  Nej, den obegränsade surfen följer inte med utomlands. Inom EU kan man med många abonnemang surfa utan extra kostnad precis som hemma i Sverige, men med ett tak på surfen. Taket skiljer sig åt mellan operatörer. Med mobilt bredband från Chilimobil och Hallon kan man endast surfa i Sverige.