Du ska beställa ett nytt abonnemang. Frågan är oundviklig: Hur mycket surf behöver man?

I denna artikel går vi igenom:

 1. Hur mycket surf som går åt för olika saker.
 2. Vilket abonnemang och hur mycket surf vi tycker du ska välja.
 3. Hur du kan kontrollera hur mycket surf du använder.

Så mycket datatrafik går det åt

Det är många som har abonnemang med mer surf än vad de faktiskt använder. Det innebär att pengar slängs i sjön helt i onödan. Samtidigt är det både krångligt och dyrt om din mobilsurf tar slut mitt i månaden och du behöver köpa till extra surf. Det är därför bra att göra en uppskattning av hur mycket surf du behöver varje månad.  Det kommer hjälpa dig att välja rätt abonnemang för mobiltelefoni eller mobilt bredband.

Streama musik

Att lyssna på musik eller podcast via mobilen är en populär sysselsättning som förbrukar surfmängd. Lyssnar du på streamad musik via telefonen räcker 5 GB till att lyssna på en timmes musik per dag i en månad. Med 10 GB blir det två timmar per dag, med 20 GB blir det fyra timmar och så vidare. Lyssnar du på musik varje dag i veckan i 16 timmar om dagen så behöver du 80 GB.

Streaming med Spotify

Spotify är en den populäraste appen för att lyssna på musik via mobilen. Surfmängden som förbrukas beror på vilken kvalitet på musiken du har inställt i appen. Genom att lyssna på sämre kvalitét kan du få din surfmängd att räcka längre.

Antal timmar du kan lyssna på Spotify med 1 GB surf:

 • Normal (96 kbit/s) 24 timmar
 • Hög (160 kbit/s) 14,5 timmar
 • Extrem (320 kbit/s) 7,25 timmar

Har du inställningen ”Automatisk” kommer Spotify att spela upp musik i så hög kvalitet som möjligt. Det innebär att din datasurf förbrukas snabbare. Med Spotify har du möjlighet att ladda ner musik med WiFi och lyssna senare i offline-läge – det innebär att du inte förbrukar något mobilsurf alls.

spotify

Streaming med Youtube

YouTube är den populäraste appen för att titta på filmklipp. Hur mycket data som mobilappen förbrukar när du tittar på filmklipp beror på kvaliteten. YouTube ger dig möjligheten att titta på film i allt ifrån lågkvalitet (144p) till högupplöst 4K-kvalitet (2160p).

Så lång tid kan du titta på Youtube med 1 GB data vid olika kvalitet:

 • 144p: Ingen uppgift från YouTube
 • 240p: 4,4 timmar
 • 360p: 3,2 timmar
 • 480p: 1,8 timmar
 • 720p: 32 minuter
 • 1080p: 19 minuter
 • 1440p: 9 minuter
 • 2160p (4K): 3 minuter

480p räknas som standard och 1080p motsvarar ”full HD”, vilket det finns en hel del klipp i. 4K är ovanligt på YouTube. Använder du Youtubes app för Android eller iPhone så spelas filmen automatiskt i så hög upplösning din internetuppkoppling tillåter. Med Sveriges snabba 5G-nät kan din surfmängd försvinna mycket snabbt på YouTube. Ändrar du inställningar på en film (klicka på kugghjulet och välj kvalitet) till lägre upplösning, så kommer alla filmer i appen att spelas upp i denna upplösning – det kan spara mycket data!

youtube

Streaming med Netflix

Netflix är den populäraste appen för att titta på filmer och serier via mobilen eller surfplatta. Hur mycket surf som förbrukas beror på vilken kvalitet som du har inställt när du använder appen. Netflix erbjuder tre olika inställningar för 4G datatrafik: automatisk,  spara data och maximal data.

Enligt Netflix räcker 1 GB till följande:

 • Automatisk: 4 timmar
 • Spara data: 6 timmar
 • Maximal data: 20 minuter

Netflix uppskattning bör ligga ganska nära det verkliga genomsnittet. Räkna dock med att den verkliga förbrukningen kan variera beroende på vilken kvalitet filmen eller serien har. Till exempel skiljer sig antal bilder per sekund på olika serier på Netflix. Så räkna med att appen använd minst den datamängd som Netflix anger.

netflix

Datatrafik och mätningar

Trots att det går att göra en uppskattning av hur mycket datatrafik du förbrukar, är det svårt att veta exakt. Det är inte så enkelt att veta hur många hemsidor du besöker per månad eller hur många timmar musik du lyssnar på. Dessutom finns det saker som är mycket svåra att uppskatta. Hur många MB är bilderna på hemsidan du besöker? Hur hög upplösning har filmklippet du tittar på? Hur mycket data som förbrukas när du surfar kan skilja sig åt väsentligt och nedanstående ska bara ses som en fingervisning.

Så långt räcker 1 GB när du surfar:

 • Aftonbladet – cirka 285 sidvisningar
 • Hemnet – cirka 520 sidvisningar
 • Facebook – cirka 8 timmar

Operatörer vi rekommenderar 

Bäst för dig som surfar lagom/mycket

Mobiloperatören Hallon har de bästa priserna på surf. Tack vare att Hallon är så generösa med mobildata, behöver du inte var så noga med surfmängden som du väljer. Du kan nämligen när som helst upp- eller nedgradera ditt abonnemang med mer eller mindre surf.

För normalsurfaren rekommenderas:

Hallon mobilabonnemang 8 GB

För storsurfaren rekommenderas:

Hallon mobilabonnemang 100 GB

Hallon

 • Oanvänd surf sparas
 • Ingen bindningstid
 • Justera surfmängd efterhand

Läs mer & Beställ

Bäst för dig som surfar riktigt mycket

För dig som vill surfa obegränsat har Chilimobil släppt ett gäng schyssta abonnemang, Chili obegränsad surf. Du får obegränsat med surf som du kan använda var som helst. Du väljer själv vilken hastighet du vill kunna surfa i. 

För extremsurfaren rekommenderas:

Chilimobil mobilabonnemang obegränsad surf med full fart

chili-logo

 • Obegränsad surfmängd
 • Ingen bindningstid
 • Enkelt & Billigt

Läs mer & Beställ

Anpassa mängden datatrafik

Alla operatörer erbjuder idag surf efter ditt behov. Du kan köpa ett billigt abonnemang med lite datatrafik (typiskt 2-6 GB). Det passar bra för dig som använder mobilen lite då och då för att surfa eller kolla någon app.

För dig som dagligen utnyttjar datatrafik på mobilen krävs det ett abonnemang med mer surf inkluderat. Det finns flera prisvärda mobilabonnemang med 7-20 GB mobilsurf. Det är i det intervallet av datatrafik majoriteten av mobilanvändares förbrukning hamnar i.

För storanvändare som dagligen använder stora mängder mobilsurf för  till exempel film och spel eller för att ansluta flera uppkopplade enheter finns det abonnemang med flera 100 GB data inkluderat. Det finns mobilabonnemang med obegränsad surfmängd och mobilt bredband med obegränsad surf.

Fundera på hur du använder mobilen och välj sedan ett abonnemang!

Börja med att fundera kring hur du använder mobilen och mobilsurf idag och hur du skulle vilja använda den i framtiden.

Skulle du gärna slippa att leta efter WiFi-nätverk och bara surfa direkt? Ja, då kanske du ska öka den inkluderade datamängden något. I dag inkluderas allt större surfmängder i abonnemangen och priserna är betydligt lägre än tidigare. Samtidigt är det framför allt den inkluderade surfmängden som bestämmer månadskostnaden för abonnemanget. 

Som du förstår är det därför en fördel att välja ett abonnemang med rätt surfmängd för dig! Men du, oroa dig inte! De flesta operatörerna låter dig skruva upp eller ner surfmängden på månadsbasis. Så har du för mycket eller för lite surf kan du alltid korrigera det efterhand.

Generösa surfmängd till låga priser

En snabb titt på sammanställningen över billigast mobilabonnemang eller billigast mobilt bredband visar att du idag kan få stora mängder  surf till låg månadskostnad.

Välj gärna mobilabonnemang och bredband som inte har någon bindningstid. Då kan du alltid byta operatör, surfmängd och hoppa på nya erbjudande från andra operatörer som dyker upp hela tiden.

Kontrollera hur mycket surf du förbrukat

Du kan enkelt se hur mycket surf du har använt. De flesta operatörer har en kundzon där du kan logga in och se hur mycket data du förbrukat. Men du kan även göra det ännu enklare, nämligen via din mobiltelefon.

Så här gör du för att kontrollera hur mycket surf din mobiltelefon använt om du har en iPhone eller Android-telefon.

Se hur mycket mobildata du använt med iPhone

Det är enkelt att se hur mycket surf du använt med din iPhone.

På din iPhone går du till inställningar. Välj mobilnät. Under mobildata visas din dataförbrukning. Du ser den totala surfmängden du förbrukat och hur mycket roaming (data utomlands) som använts.  Datatrafiken är uppdelad på hur mycket data de olika apparna förbrukat.  Du kan själv ställa in datum för din aktuella period så att du kan se dataförbrukningen för den tidsperiod du är intresserad av.

kolla dataförbrukning på iphone
iPhone: För att se hur mycket surf du förbrukat, välj: inställningar –> Mobilnät och se under Mobildata.

 

Se hur mycket mobildata du använt med Android

Det är enkelt att se hur mycket datatrafik din Android-telefon (Samsung, Sony, Google mfl) förbrukat.

På din telefon: välj Inställningar och sedan anslutning och därefter dataanvändning. Under användning kan du se hur mycket mobildata du förbrukat under den senaste perioden. Vill du justera under vilken period du vill se dataförbrukningen kan du gör den under ”Faktueringscykel och datavarn.”. Vill du se vilka appar som förbrukar data klickar du på användning av mobildata.

android kolla dataförbrukning
Android: För att se hur mycket surf du förbrukat, välj: Inställningar –> Anslutning –>Dataanvändning och se under Använding.

Med mer information om vad surfmängder är och hur mycket datatrafik olika saker förbrukar är det lättare för dig att göra en uppskattning av din egen förbrukning.

Det ger dig möjlighet att välja ett abonnemang med rätt surfmängd, men också att kontrollera din egen användning och spara data om så behövs.