Använd mobilen som modem

Dela datatrafik via mobilen

Dagens mobiltelefoner har en imponerande uppsättning med funktioner. Det är inte enbart en pryl att ringa med längre, utan med den finns det alla möjligheter att hålla sig uppkopplad på alla tänkbara sätt. De allra flesta använder sina mobiler i kombination med någon form av internetuppkoppling.

Denna uppkoppling kan antingen ske via telefonnätet i form av 3G eller 4G, eller via trådlösa nätverk (Wi-Fi). Många har idag en egen trådlös router hemma som man kopplar upp sig emot och på många platser (restauranger, butiker med mera) erbjuds idag trådlöst internet, antingen mot en mindre kostnad eller helt gratis.

Inbyggd router

Det finns dock tillfällen där du har med dig din PC, eller för den delen surfplattan utan SIM-kort och där du är i behov av en internetuppkoppling. Är det då så att du inte har något Wi-Fi i din närhet som du kan nyttja, finns möjligheten att använda din mobiltelefon som modem.

Detta kan göras på två sätt, beroende på vilka funktioner som finns inbyggda i din mobil. Dels kan du koppla en USB-kabel mellan mobilen och datorn och ange på din mobil att den ska fungera som ett modem. Termerna för detta varierar beroende på vilket mobilfabrikat du har. Dels kan du ställa in mobilen som en router, som du sedan kan koppla upp dig mot.

Modem via bluetooth

Fördelen med att kunna använda mobilen som en router är förstås att du slipper onödiga kablar. Inställningen görs i regel enkelt i telefonen. Det du bör tänka på är att ha Bluetooth aktiverat i din mobil och att den ska kunna finnas synlig för andra Bluetooth-enheter som finns i dess närhet. På så sätt går det att hitta och ansluta till mobilen ifrån din dator eller surfplatta – enkelt och smidigt.

Håll koll på din surfpott

Värt att tänka på är dock att kostnaden kan skena iväg vid för mycket användning. Har du en viss surfpott på ditt mobilabonnemang, har du dock en viss kontroll över kostnaderna. Man brukar då få upp en varning att surfpotten börjar ta slut och att det är dags att fylla på. Håll koll på användandet när du befinner dig utomlands, så du inte får någon extra kostnad.

Förvandla din mobil till ett modem

  • Först så klickar du på inställningar i din mobil.
  • Välj Mobil Hotspot och Internetdelning.
  • Aktivera Mobil Hotspot genom att dra knappen så att den blir grön (aktiv). När du gör det stängs din mobils Wi-Fi av och du kommer att behöva godkänna detta.
  • Nu fungerar Mobil Hotspot. Tumma på Portabel Wi-Fi-hotspot och sedan på konfigurera längst ner till höger.

Du ser nu att det är aktivt samt du kan ansluta den enhet som du vill skall få delat Internet via din mobil. Du ansluter den andra enheten genom att gå in på dennes WIFI samt ansluta via tex AndroidAP i listan för WIFI. Du fyller i det lösenord som din mobil har valt sedan är det bara att surfa via dator, surfplatta eller mobil via din egen mobil.

Samsung och iPhone

Det ser ungefär likadant ut både för Samsung och iPhone. Du har nu delat din mobil som ett modem åt en annan enhet. Nu kan du använda den andra enheten precis som vanligt oavsett om det är via ett abonnemang eller ett kontantkort som det skall surfas via. Se till att det finns surf kvar på din egen mobiltelefon och tänk på att data snabbt går åt när du delar ditt surf med andra. Glöm inte att slå av funktionen efter det att du har delat klart!

Mobilabonnemang med fri surf

Flera operatörer (Telenor, Tele2, Tre) erbjuder nu mobilabonnemang med helt obegränsad surf. Du kan då surfa hur mycket som helst. Ett abonnemang med obegränsad surf är ett mycket bra alternativ för dig som spenderar mycket data.

Surfa obegränsat