Dela datatrafik via mobilen

Dagens mobiltelefoner har en imponerande uppsättning med funktioner. Den är inte längre en pryl som bara går att ringa med, utan med en mobiltelefon finns det flera möjligheter till att hålla sig uppkopplad på alla tänkbara sätt. De allra flesta använder sina mobiler i kombination med någon form av internetuppkoppling.

Denna uppkoppling kan antingen ske via telefonnätet genom 3G, 4G eller 5G, eller via trådlösa nätverk (Wi-Fi). Idag har många en egen trådlös router i hemmet som gör att man kan koppla upp sig med hjälp av den. Det är heller inte ovanligt att denna uppkoppling finns på flera platser runtom i städer (restauranger, butiker, flygplatser med mera). Ibland erbjuds det trådlösa nätverket gratis, och ibland mot en mindre kostnad.

Använd din mobil som router

Det finns dock tillfällen där du har med dig din bärbara dator, eller för den delen surfplattan utan ett eget SIM-kort, och är i behov av en internetuppkoppling. Om du inte har något pålitligt Wi-Fi-nätverk i närheten finns faktiskt möjligheten i din mobiltelefon. Du kan nämligen använda din mobiltelefon som modem.

Att använda sin mobiltelefon som modem kan göras på två sätt beroende på vilka funktioner som finns inbyggda i din mobil.

 • Du kan koppla en USB-kabel mellan mobilen och datorn och på mobilen ange att din mobil ska fungera som ett modem.
 • Du kan även ställa in mobilen som en router med internetdelning, som du sedan kan koppla upp dig mot trådlöst.

Internetdela med din mobiltelefon

Fördelen med att kunna använda mobilen som en router är förstås att du slipper kablar. I regel så görs denna inställning väldigt enkelt i din telefon. Det du bör tänka på är att ha Bluetooth aktiverat i mobilen, och att den ska vara synlig för andra Bluetooth-enheter som finns i mobilens närhet. På så sätt går det att hitta och ansluta till mobilen ifrån din dator eller surfplatta – enkelt och smidigt. Denna funktion kan ibland heta Internetdelning eller Hotspot.

Gå till Inställningar > Internetdelning eller Hotspot > Aktivera. Anslut din dator eller surfplatta till din mobiltelefons nätverk och börja surfa.

Håll koll på din surfpott

Värt att tänka på när du använder din telefon som modem eller router är att kostnaden (eller snarare surfmängden) kan skena iväg när du ansluter ytterligare en enhet. Har du en viss surfpott på ditt mobilabonnemang så har du dock en viss kontroll över kostnaderna. Om maxgränsen för månadspotten är nära att slå i taket, då brukar du få upp en varning om att surfpotten börjar ta slut och att det är dags att fylla på.

Du kan oftast ställa in hur många GB som ska ha använts när du vill få varningen. Denna inställning gör du i din telefon. Om du befinner dig utomlands, kom ihåg att hålla koll på användandet så du inte åker på någon extra kostnad. Kolla även upp hur många GB som du får använda fritt när du är utomlands. Mer info om att surfa utomlands hittas här.

Mobilabonnemang för internetdelning

Bra mobilabonnemang för dig som vill koppla upp dig via telefonen ibland

Vill du koppla upp dig via mobilen har mobiloperatören Hallon flera bra och billiga mobilabonnemang att välja på. Abonnemangen finns från 4 GB data – för den som inte vill surfa så mycket, upp till 100 GB – för den som vill dela sin surf med andra enheter nästan varje dag. 

För normalsurfaren rekommenderas:

 • Hallon mobilabonnemang 8 GB

För storsurfaren rekommenderas:

 • Hallon mobilabonnemang 100 GB

Hallon

 • Oanvänd surf sparas
 • Ingen bindningstid
 • Justera surfmängd efterhand

Läs mer & Beställ

Bra mobilabonnemang för dig som vill ha lagom surf

För den prismedvetna kan vi rekommendera Fellos mobilabonnemang. De har kanske inte de allra största surfmängderna, men för normalanvändaren räcker de gott och väl. Deras största abonnemang i det ordinarie utbudet har 24 GB – perfekt för den som vill dela surf ett par gånger i månaden. 

För normalsurfaren rekommenderas:

 • Fell mobilabonnemang från 3 – 24 GB

fello

 • Spa app till 25 GB oanvänd surf
 • Ingen bindningstid
 • Använd all surf inom EU

Läs mer & Beställ

Bra mobilabonnemang för de flesta

För den som vill internetdela har Vimla flera bra abonnemang att erbjuda. För den som surfar mer sällan finns små abonnemang från 3 GB surf. För den som vill surfa nästan hela tiden finns abonnemang med upp till 100 GB surf.  

För normalsurfaren rekommenderas:

 • Vimla mobilabonnemang 3 – 10 GB

För storsurfaren rekommenderas:

 • Vimla mobilabonnemang 100 GB

Vimla

 • Oanvänd surf sparas oändligt
 • Ingen bindningstid
 • Rabatt till studenter, seniorer och barn

Läs mer & Beställ

Bra abonnemang för dig som regelbundet vill surfa via mobilen

För dig som vill koppla upp dig via mobilen dagligen så kan ett mobilabonnemang med obegränsad surf vara ett bra alternativ. Kanske du inte behöver ha kvar ditt fasta bredband och istället kan göra all din surf via mobilen? Här kan du streama filmer, lyssna på musik och surfa så mycket som du vill varje dag.

Chilimobil erbjuder mobilabonnemang med fri surf i begränsad hastighet upp till full fart i 5G-nätet. 

För extremsurfaren rekommenderas:

 • Chilimobil mobilabonnemang med obegränsad surf och full hastighet 

chilimobilchilimobilchili-logo

 • Obegränsad surfmängd
 • Välj hastighet
 • Byt hastighet – ingen bindningstid

Läs mer & Beställ

Bra mobilabonnemang för internetdelning

Comviq har en stor bredd på sina mobilabonnemang vilket gör att de allra flesta kan hitta en surfmängd som passar – både om man vill dela internet ibland eller varje dag. 

För normalsurfaren rekommenderas:

 • Comviq mobilabonnemang 4 – 15 GB

För storsurfaren rekommenderas:

 • Comviq mobilabonnemang 100 GB

comviq

 • 5G i de största abonnemangen
 • Ingen bindningstid
 • Spara surf – förutom i minsta abonnemanget

Läs mer & Beställ

Så gör du din mobil till ett modem – steg för steg

Förvandla din mobil till ett modem

 

 • Gå in på inställningar i din mobil
 • Välj Mobil Hotspot eller Internetdelning
 • Aktivera Mobil Hotspot genom att dra knappen så att den blir grön (aktiv). När du gör det stängs din mobils Wi-Fi av och du kommer att behöva godkänna detta i telefonen
 • Nu fungerar Mobil Hotspot och du kan ansluta din surfplatta, dator eller en annan enhet till ditt portabla Wi-Fi-hotspot

Anslut en enhet till din mobiltelefon

När internetdelning eller hotspot är aktivt kan du ansluta den enhet som du vill dela nätverket med. Du ansluter den andra enheten genom att gå in på enhetens Wi-Fi samt ansluta via till exempel AndroidAP i listan för Wi-Fi. Säkerhetsnyckeln som du ska fylla i hittar du i telefonen, och sedan är det bara att surfa via dator eller surfplatta genom din egna mobils nätverk.

Samsung och iPhone – så delar du internet

Funktionen ser ungefär likadant ut för både för Samsung och iPhone. Hur du sätter igång Hotspot och Internetdelning på de olika telefonerna skiljer sig lite, men generellt så hittar du funktionen under inställningar. Om du inte lyckas sätta igång funktionen så kommer en snabb googling att hjälpa dig.

Internetdelning med iPhone

Om du vill sätta igång internetdelning på din iPhone går du till Inställningar > Internetdelning > Tillåt att andra ansluter. Din iPhone kommer nu att dyka upp under internetdelningsenheter i din dator eller surfplatta.

Internetdelning med Android

Hur du delar internet med en Android-enhet kan se lite olika ut beroende på modell. Det du behöver göra är att sätta igång din telefons hotspot. Öppna Quick settings genom att dra ner från toppen av skärmen > Tryck på Hotspot och Internetdelning. Enheten du vill ansluta kan du nu hitta din mobiltelefon Wi-Fi-nätverk. Tryck på din telefons hotspot-namn och skriv in lösenordet du skapat för din Hotspot.

Internetdela med abonnemang och kontantkort

När du har kopplat upp din mobil som ett modem åt en annan enhet så kan du använda den andra enheten precis som vanligt, oavsett om din telefon har ett abonnemang eller ett kontantkort. Se till att det finns surf kvar på din egen mobiltelefon och tänk på att data går åt snabbare när du delar din surf med andra enheter. Glöm inte att slå av funktionen efter att du har delat klart.

Mobilabonnemang med fri surf

Flera operatörer (Telenor, Tele2, Chilimobil och Tre) erbjuder mobilabonnemang med obegränsad surf. Du kan då surfa hur mycket som helst. Ett abonnemang med obegränsad surf är ett mycket bra alternativ för dig som spenderar mycket data, och som vill dela den datan med andra enheter. Med obegränsad surf kan du dela internet med din dator eller surfplatta utan att behöva tänka på att surfpotten för månaden ska ta slut.

Surfa obegränsat

 

Vanliga frågor och svar om att använda mobilen som modem

Hur använder jag mobilen som modem?

Gå in i din mobils inställningar och leta upp upp ”Internetdelning” eller ”Hotspot”. Därifrån kan du välja att din mobil ska fungera som ett modem som andra enheter kan koppla upp sig till.

Hur mycket drar det av min surfmängd att del internetanslutning?

När en enhet kopplar upp sig mot din mobil kommer surfen på ditt mobilabonnemang att användas. Hur mycket som går åt beror helt på vad enheten som är uppkopplad mot din mobil gör. Film och spel drar mer data än att surfa på nyhetssidor.

Var hittar jag abonnemang med mycket surf till lågt pris?

Om du vill använda telefonen som en router behöver du ett abonnemang med mycket surf. Här hittar du de mest prisvärda abonnemangen just nu.

Kan jag ta simkortet från min mobil och använda i router?

Om du har en 4G-router funkar det att använda din mobils simkort i den. Det är en bra idé att beställa ett extra simkort från din mobiloperatör, så att du både har kvar simkortet i din telefon och förser routern med samma surfmängd som ingår i ditt abonnemang.

Kan jag dela surf utomlands?

Inom EU/ESS surfar du med samma villkor som hemma (dock ofta med en mer begränsad datamängd som du får använda). Så det är bara att dela surfen som vanligt om när du är på resande fot, i Europa åtminstone.