Använd mobilen som modem

Dela datatrafik via mobilen

Dagens mobiltelefoner har en imponerande uppsättning med funktioner. Den är inte längre en pryl som bara går att ringa med, utan med den finns det flera möjligheter till att hålla sig uppkopplad på alla tänkbara sätt. De allra flesta använder sina mobiler i kombination med någon form av internetuppkoppling.

Denna uppkoppling kan antingen ske via telefonnätet genom 3G eller 4G, eller via trådlösa nätverk (Wi-Fi). Idag har många en egen trådlös router i hemmet som gör att man kan koppla upp sig emot. Det är heller inte ovanligt att denna uppkoppling finns på flera platser runtom i städer (restauranger, butiker, flygplatser med mera). Ibland  erbjuds det trådlösa nätverket gratis, och ibland mot en mindre kostnad.

Inbyggd router

Det finns dock tillfällen där du har med dig din bärbara dator, eller för den delen surfplattan utan ett eget SIM-kort, och är i behov av en internetuppkoppling. Är det då så att du inte har något Wi-Fi i din närhet, då finns möjligheten att använda din mobiltelefon som modem.

Detta kan göras på två sätt beroende på vilka funktioner som finns inbyggda i din mobil. Du kan koppla en USB-kabel mellan mobilen och datorn och på mobilen ange att din mobil ska fungera som ett modem.Du kan även ställa in mobilen som en router, som du sedan kan koppla upp dig mot trådlöst.

Modem via bluetooth

Fördelen med att kunna använda mobilen som en router är förstås att du slipper kablar. I regel så görs denna inställning väldigt enkelt i din telefon. Det du bör tänka på är att ha Bluetooth aktiverat i mobilen, och att den ska vara synlig för andra Bluetooth-enheter som finns i mobilens närhet. På så sätt går det att hitta och ansluta till mobilen ifrån din dator eller surfplatta – enkelt och smidigt. Denna funktion kan ibland heta internetdelning eller Hotspot.

Håll koll på din surfpott

Värt att tänka på när du använder din telefon som modem eller router är att kostnaden (eller snarare surfmängden) kan skena iväg när du ansluter ytterligare en enhet. Har du en viss surfpott på ditt mobilabonnemang så har du dock en viss kontroll över kostnaderna. Om maxgränsen för månadspotten är nära att slå i taket, då brukar du få upp en varning om att surfpotten börjar ta slut och att det är dags att fylla på.

Du kan oftast ställa hur många GB som ska ha använts när du vill få varningen. Denna inställning gör du i din telefon. Om du befinner dig utomlands, kom ihåg att hålla koll på användandet så du inte åker på någon extra kostnad. Kolla även upp hur många GB som du får använda fritt när du är utomlands.

Bra mobilabonnemang för dig som vill koppla upp dig via telefonen ibland

 

Vill du koppla upp dig via mobilen ett par gånger i månaden har Hallon ett riktigt bra och billigt abonnemang med 8 GB mobildata per månad. Då kan du använda din mobil som modem ett par gånger i månaden. Vill du surfa riktigt mycket och kanske titta på film så är Hallons 100 GB att rekommendera.

 

För normalsurfaren rekommenderas:

Hallon mobilabonnemang 8 GB

För storsurfaren rekommenderas:

Hallon mobilabonnemang 100 GB

Hallon

 

  • Oanvänd surf sparas
  • Ingen bindningstid
  • Justera surfmängd efterhand

 

Läs mer & Beställ

Bra abonnemang för dig som regelbundet vill surfa via mobilen

För dig som vill koppla upp dig via mobilen dagligen så kan ett mobilabonnemang med obegränsad surf vara ett bra alternativ. Kanske du inte behöver ha kvar ditt fasta bredband och istället kan göra all din surf via mobilen? Här kan du streama filmer, lyssna på musik och surfa så mycket som du vill varje dag.

 

För extremsurfaren rekommenderas:

Telenor mobilabonnemang obegränsad surf

 

telenor

 

  • Obegränsad surfmängd
  • Surfa i 41 länder
  • Köp till mobiltelefon

 

Läs mer & Beställ

Förvandla din mobil till ett modem

  • Gå in på inställningar i din mobil
  • Välj Mobil Hotspot eller Internetdelning
  • Aktivera Mobil Hotspot genom att dra knappen så att den blir grön (aktiv). När du gör det stängs din mobils Wi-Fi av och du kommer att behöva godkänna detta i telefonen
  • Nu fungerar Mobil Hotspot och du kan ansluta din surfplatta eller dator till ditt portabla Wi-Fi-hotspot

När det är aktivt så kan du ansluta den enhet som du vill dela nätverket med. Du ansluter den andra enheten genom att gå in på enhetens Wi-Fi samt ansluta via till exempel AndroidAP i listan för Wi-Fi. Säkerhetsnyckeln som du ska fylla i hittar du i telefonen, och sedan är det bara att surfa via dator eller surfplatta genom din egna mobils nätverk.

Samsung och iPhone

Funktionen ser ungefär likadant ut för både för Samsung och iPhone. Hur du sätter igång Hotspot och internetdelning på de olika telefonerna skiljer sig lite, men generellt så hittar du funktionen under inställningar. Om du inte lyckas sätta igång funktionen så kommer en snabb googling att hjälpa dig.

När du har kopplat upp din mobil som ett modem åt en annan enhet så kan du använda den andra enheten precis som vanligt, oavsett om din telefon har ett abonnemang eller ett kontantkort. Se till att det finns surf kvar på din egen mobiltelefon och tänk på att data går åt snabbare när du delar din surf med andra enheter. Glöm inte att slå av funktionen efter att du har delat klart.

Mobilabonnemang med fri surf

Flera operatörer (Telenor, Tele2 och Tre) erbjuder nu mobilabonnemang med obegränsad surf. Du kan då surfa hur mycket som helst. Ett abonnemang med obegränsad surf är ett mycket bra alternativ för dig som spenderar mycket data, eller som vill kombinera din mobilräkning och ditt mobila bredband.

Surfa obegränsat