Jämför bredband – hitta rätt alternativ

Vad är bredband?

Bredband är en teknik som med hjälp av en snabb uppkoppling kan överföra data och information i en mycket hög hastighet. Om du vill kunna strömma filmer, videor och musik, ringa FaceTime-samtal och ladda ner bilder utan att behöva tänka på huruvida sidan laddas eller inte behöver du ett internet med en hög hastighet, ett sätt att få den här snabba internetuppkopplingen är med ett bredband. 

Ett bredbands hastighet mäter man i megabit per sekund, förkortat Mbit/s. Ju högre Mbit/s desto mer information skickas varje sekund. Definitionen för hur snabbt informationen måste skickas för att uppkopplingen ska kunna definieras som bredband skiftar lite från leverantör till leverantör. Vissa hävdar att en hastighet på så lite som 0,5 Mbit/s räcker, medan andra menar att den lägsta hastigheten bör vara betydligt högre.  

2016 beslutade den svenska regeringen om den så kallade bredbandsstrategin. Bredbandsstrategin innebär att alla svenskar ska ha tillgång till en snabb bredbandsuppkoppling 2025. Den svenska regeringen definierar en snabb bredbandsuppkoppling som minst 100 Mbit/s.

Enligt en undersökning från Svenskarna och internet har 98 % av de svenska hushållen tillgång till internet 2019.

 

Jämför Bredband för dina behov

Fast- eller mobilt bredband?

Billigt fast bredband för hemmet

Billigt mobilt bredband för hemmet

Använd mobilen som modem istället för bredband

 

Olika typer av bredband

Det finns en rad olika typer av bredband att välja på. Den första uppdelningen gäller fast och mobilt bredband.  

Ett fast bredband är, som namnet antyder, knutet till en viss plats, till exempel ett hus eller en lägenhet. Ett fast bredband är ofta snabbt och stabilt, och begränsar inte datamängden som får användas varje månad.

Ett mobilt bredband går, till skillnad från det fasta, att ta med sig. Ett mobilt bredband kan till exempel vara en bra lösning till sommarstugan där man bara vistas ett par månader om året. Ett mobilt bredband är ofta inte lika stabilt som det fasta och datamängden kan vara begränsad beroende på vilket abonnemang man har valt.  

Fast bredband

Fast bredband är den stabilaste formen av bredband. Det kan till exempel gå via telefonledningarna eller via fibernätet.

Fiber

Om du letar efter den absolut snabbaste bredbandsuppkopplingen så är fiber svaret. Fiber är den senaste tekniken inom bredband och erbjuder därför den snabbaste hastigheten. Idag finns det bredbandsleverantörer som erbjuder en hastighet på 10 000 Mbit/s. 10 000 Mbit/s är kanske inte en hastighet man behöver om man bara använder sitt bredband till att surfa på internet eller strömma film, men om man tillbringar mycket tid med att spela spel online är en högre hastighet optimal.

Bara för att man har en bredbandsuppkoppling med fiber så betyder inte det att man måste välja den absolut snabbaste hastigheten. Många användare nöjer sig med mellan 10 och 100 Mbit/s och märker inte av några störningar i sitt surfande.

Fiber är den vanligaste formen av bredband och den som ökar allra snabbast. Enligt Svenskarna och internets rapport använder idag 57 % av alla uppkopplade hushåll i Sverige fiber. 

mobilt bredband

ADSL

ADSL har varit en av de vanligaste bredbandslösningarna, men under de senaste åren har bredband via fiber tagit över den platsen. 2010 använde 42 % av de svenska hushållen bredband via ADSL, 2019 har den siffran sjunkit till 10 %.

ADSL, eller Asymmetric Digital Subscriber Line, innebär att bredbandsuppkopplingen går via telefonledningarna. Med ADSL är alltid nedladdningshastigheten på bredbandet större än uppladdningshastigheten. Det innebär att det går snabbare att ladda ner information och data från internet än att ladda upp den. Att strömma en film från Netflix går till exempel förhållandevis snabbare än att skicka ett mail med högupplösta bilder. Med ADSL kan man högst ha en nedladdningshastighet på 60 Mbit/s och en uppladdningshastighet på 20 Mbit/s.  

Mobilt bredband

Idag använder de flesta mobila bredbanden 4G- eller 3G-nätet. 5G, nästa generations mobilnät, har inte lanserats kommersiellt i Sverige än, men det är på gång under de kommande åren. Precis som fiber så är mobilt bredband på uppgång i Sverige. 2019 kopplar 32 % av svenskarna upp sig via mobilt bredband. 2010 låg den siffran på 12 %.

Mobilt bredband via 4G-nätet är idag den snabbaste lösningen, men hur snabbt det mobila bredbandet faktiskt är beror på hur bra täckning det är där man befinner sig. Det mobila bredbandet får sin täckning via radiosändare.  

Ett mobilt bredband kan man använda på ett par olika sätt. Man kan koppla upp sig via ett USB-modem, då kopplar man in modemet direkt i datorns USB-uttag. Det här är ett praktiskt alternativ om man reser mycket och vill ta med dig bredbandet. En annan lösning är en mobil router. Med en mobil router kan flera personer koppla upp sig till det mobila nätverket samtidigt. Routern är liten och kompakt och får plats i byxfickan.  

Mobilt bredband – surfa var du vill

Mobilt bredband

Mobilt bredband för seniorer

Mobilt bredband för studenter

Mobilt bredband för företag

Mobilt bredband med obegränsad surf

Mobilt bredband trots betalningsanmärkningar

Mobilt bredband till surfplatta

Kontantkort för mobilt bredband

Mobilt bredband i hemmet

Det närmaste man kommer ett fast bredband med mobilt bredband är om man väljer en stationär router. En stationär router är kraftfullare än en mobil router och passar i till exempel hus där man inte har tillgång till bredband via fiber. Det snabbaste mobila bredbandet via stationär router får man med en 4G-router. Många abonnemang för den här typen av mobilt bredband har fri surf.