ClickCease
surf logotyp
Vimla Black Friday
Hallon Black Friday

Jämför bredband – hitta rätt alternativ

Internet är någonting som de allra flesta idag tar för givet, och man räknar med att det finns överallt. Internet är en oerhört viktig del i många människors liv och därför är det av största vikt att allt fungerar som det ska, samt att det är tillgängligt i stort sett överallt.

Behovet av internet har gjort att allt fler vill ha billigare surf på sina telefoner, och teleoperatörerna har insett att det är surfen som lockar till sig kunder. De har även insett att det är bra villkor och stor flexibilitet gällande surf är vad som får kunder att stanna kvar. Kravet på billigare surf tycks öka och detta beror troligtvis på att internet har en sådan stor plats i dagens samhälle, och de flesta tycks inte kunna klara sig utan denna tjänst.

Tekniken går ständigt framåt och det utvecklas nya tekniker och metoder för att leverera ett så bra internet som möjligt. Allt fler människor runt om i världen får tillgång till internet och då gäller det för operatörerna att kunna tillhandahålla teknik och service som klarar den efterfrågan och de krav som finns från användarna.

Att välja internetabonnemang

Många väljer internetabonnemang beroende på hur mycket de kostar. Därför är kostnaden en viktig aspekt för operatörerna att fokusera på, både för att behålla och få nya kunder. Billig surf är något som alla vill ha, och eftersom operatörerna prispressar och försöker hitta nya sätt att göra kunder nöjda på, så går det absolut att hitta flera former av billig surf, både till mobiltelefon och surfplatta

Vad är bredband?

Bredband är en teknik som med hjälp av en snabb uppkoppling kan överföra data och information i en mycket hög hastighet. Om du vill kunna strömma filmer, videor och musik, ringa FaceTime-samtal och ladda ner bilder utan att behöva tänka på huruvida sidan laddas eller inte behöver du ett internet med en hög hastighet, ett sätt att få den här snabba internetuppkopplingen är med ett bredband. 

Ett bredbands hastighet mäter man i megabit per sekund, förkortat Mbit/s. Ju högre Mbit/s desto mer information skickas varje sekund. Definitionen för hur snabbt informationen måste skickas för att uppkopplingen ska kunna definieras som bredband skiftar lite från leverantör till leverantör. Vissa hävdar att en hastighet på så lite som 0,5 Mbit/s räcker, medan andra menar att den lägsta hastigheten bör vara betydligt högre.  

2016 beslutade den svenska regeringen om den så kallade bredbandsstrategin. Bredbandsstrategin innebär att alla svenskar ska ha tillgång till en snabb bredbandsuppkoppling 2025. Den svenska regeringen definierar en snabb bredbandsuppkoppling som minst 100 Mbit/s.

Enligt en undersökning från Svenskarna och internet har 98 % av de svenska hushållen tillgång till internet 2019.

 

Jämför Bredband för dina behov

Fast- eller mobilt bredband?

Billigt fast bredband för hemmet

Bästa bredbandet 2020

Billigt mobilt bredband för hemmet

Använd mobilen som modem istället för bredband

 

Olika typer av bredband

Det finns en rad olika typer av bredband att välja på. Den första uppdelningen gäller fast och mobilt bredband.  

Ett fast bredband är, som namnet antyder, knutet till en viss plats, till exempel ett hus eller en lägenhet. Ett fast bredband är ofta snabbt och stabilt, och begränsar inte datamängden som får användas varje månad.

Ett mobilt bredband går, till skillnad från det fasta, att ta med sig. Ett mobilt bredband kan till exempel vara en bra lösning till sommarstugan där man bara vistas ett par månader om året. Ett mobilt bredband är ofta inte lika stabilt som det fasta och datamängden kan vara begränsad beroende på vilket abonnemang man har valt.  

Fast bredband

Fast bredband är den stabilaste formen av bredband. Det kan till exempel gå via telefonledningarna eller via fibernätet.

Fiber

Om du letar efter den absolut snabbaste bredbandsuppkopplingen så är fiber svaret. Fiber är den senaste tekniken inom bredband och erbjuder därför den snabbaste hastigheten. Idag finns det bredbandsleverantörer som erbjuder en hastighet på 10 000 Mbit/s. 10 000 Mbit/s är kanske inte en hastighet man behöver om man bara använder sitt bredband till att surfa på internet eller strömma film, men om man tillbringar mycket tid med att spela spel online är en högre hastighet optimal.

Bara för att man har en bredbandsuppkoppling med fiber så betyder inte det att man måste välja den absolut snabbaste hastigheten. Många användare nöjer sig med mellan 10 och 100 Mbit/s och märker inte av några störningar i sitt surfande.

Fiber är den vanligaste formen av bredband och den som ökar allra snabbast. Enligt Svenskarna och internets rapport använder idag 57 % av alla uppkopplade hushåll i Sverige fiber. 

ADSL

ADSL har varit en av de vanligaste bredbandslösningarna, men under de senaste åren har bredband via fiber tagit över den platsen. 2010 använde 42 % av de svenska hushållen bredband via ADSL, 2019 har den siffran sjunkit till 10 %.

ADSL, eller Asymmetric Digital Subscriber Line, innebär att bredbandsuppkopplingen går via telefonledningarna. Med ADSL är alltid nedladdningshastigheten på bredbandet större än uppladdningshastigheten. Det innebär att det går snabbare att ladda ner information och data från internet än att ladda upp den. Att strömma en film från Netflix går till exempel förhållandevis snabbare än att skicka ett mail med högupplösta bilder. Med ADSL kan man högst ha en nedladdningshastighet på 60 Mbit/s och en uppladdningshastighet på 20 Mbit/s.  

Mobilt bredband

Idag använder de flesta mobila bredbanden 4G- eller 3G-nätet. 5G, nästa generations mobilnät, har börjat lanseras i Sverige och utvecklingen kommer verkligen att ta fart under de kommande åren. Precis som fiber så är mobilt bredband på uppgång i Sverige. 2019 kopplar 32 % av svenskarna upp sig via mobilt bredband. 2010 låg den siffran på 12 %.

Mobilt bredband via 4G- eller 5G-nätet är idag den snabbaste lösningen, men hur snabbt det mobila bredbandet faktiskt är beror på hur bra täckning det är där man befinner sig. Det mobila bredbandet får sin täckning via radiosändare.  

Ett mobilt bredband kan man använda på ett par olika sätt. Man kan koppla upp sig via ett USB-modem, då kopplar man in modemet direkt i datorns USB-uttag. Det här är ett praktiskt alternativ om man reser mycket och vill ta med dig bredbandet. En annan lösning är en mobil router. Med en mobil router kan flera personer koppla upp sig till det mobila nätverket samtidigt. Routern är liten och kompakt och får plats i byxfickan.  

Mobilt bredband – surfa var du vill

Mobilt bredband

Mobilt bredband för seniorer

Mobilt bredband för studenter

Mobilt bredband för företag

Mobilt bredband med obegränsad surf

Mobilt bredband trots betalningsanmärkningar

Mobilt bredband till surfplatta

Kontantkort för mobilt bredband

Mobilt bredband i hemmet

Det närmaste man kommer ett fast bredband med mobilt bredband är om man väljer en stationär router. En stationär router är kraftfullare än en mobil router och passar i till exempel hus där man inte har tillgång till bredband via fiber. Det snabbaste mobila bredbandet via stationär router får man med en 4G-router. Många abonnemang för den här typen av mobilt bredband har fri surf.

Mobilt bredband – billiga alternativ

Hallon mobilt bredband

När det kommer till mobila bredband är Hallon det billigaste alternativet. De erbjuder surfmängder som både passar den som surfar lite och den som surfar mycket. Man kan även välja om man vill ha bredbandet via abonnemang eller kontantkort.

 • Mobilt bredband:  Abonnemang eller kontantkort
 • Pris: Från 89 kronor i månaden
 • Surfmängd: 5, 20, 100 eller 200 GB datatrafik
 • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Nät: Tres mobilnät
 • Erbjudande: Halva priset i tre månader

 

 

Hallon

 

 • Ingen bindningstid
 • Spara oanvänd surf
 • Alltid fastpris

 

Läs mer & Beställ

 

Tre mobilt bredband

Tre är på många sätt ledande när det kommer till abonnemang med mycket surf och snabb datatrafik. Tre erbjuder abonnemang för den som surfar lite grann varje månad upp till den som vill surfa obegränsat. Tre har ett riktigt snabbt 4G-nät som gör det till en fröjd att surfa med deras mobila bredband. Om man vill ha ett billigare alternativ använder Hallon samma nät som Tre.

 • Mobilt bredband: Abonnemang och kontantkort
 • Bredband priser: Från 149 kronor i månaden
 • Surfmängd: 15, 50 eller obegränsad GB datatrafik
 • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Nät: Eget nät

 

Tre

 

 • Funkar utomlands (EU)
 • Snabbt mobilnät
 • Obegränsad surf

 

Läs mer & Beställ

 

 

Telenor mobilt bredband

Telenor har mobilt bredband med flera olika surfmängder. För den som älskar att surfa har de ett abonnemang med obegränsad surf. Man kan köpa till en surfplatta till sitt abonnemang som man kan betala på avbetalning.

 • Mobilt bredband: Telenor har både mobilt bredband och fast bredband
 • Bredband priser: Från 249 kronor/månad
 • Surfmängd: 40, 100, 200 och obegränsad GB datatrafik
 • Bredband hastighet: 4G upp till 150 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Nät: Eget nät

telenor

 

 • Ingen bindningstid
 • Obegränsad surf
 • Köp tillsammans med surfplatta

 

Läs mer & Beställ

 

A3 mobilt bredband

A3 har både mobilt bredband och fast bredband i sin arsenal av tjänster. Det mobila bredbandet finns i flera olika surfmängder per månad så att man lätt ska kunna anpassa det efter det egna behovet. Man kan välja om man vill beställa abonnemanget med en WiFi-router eller inte. Om man väljer att beställa abonnemanget med en router binds man upp på 24 månader, annars har abonnemanget ingen bindningstid. Med en WiFi-router kan man dela det mobila bredbandet mellan flera olika enheter. Perfekt om man är flera som ska dela eller om man vill ha bredband till både sin surfplatta och sin dator samtidigt.

 • Mobilt bredband: A3 har både mobilt bredband och fast bredband
 • Bredband priser: Från 249 kronor/månad
 • Surfmängd: 40, 100 eller 200 GB datatrafik per månad
 • Bredband hastighet: 4G upp till 100 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid utan router, med router 24 månader
 • Nät: Telenors nät

A3

 

 • Ingen bindningstid
 • Telenors nät
 • Köp tillsammans med router

 

Läs mer & Beställ

Fast bredband – billiga alternativ

Penny Fast Bredband

Lågprisoperatören Penny är kanske mest kända för sina mobilabonnemang, men de erbjuder också bredband via Com Hems bredbandsnät. Priserna är låga och hastigheterna är snabba. Precis som mobilabonnemangen hos Penny så är bredbandsabonnemanget utan bindningstid och uppsägningstid.

 • Fast bredband: Penny erbjuder fast bredband
 • Bredband priser: Från 249 kronor
 • Surf: 100, 250, 500 Mbit/s
 • Uppsägningstid: Ingen uppsägningstid eller bindningstid
 • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
 • Bredband hastighet: 100-500 Mbit/s
 • Nät: Com Hems bredbandsnät
 • Erbjudande: Halva priset i 6 månader

penny logo

 

 • Snabba hastigheter
 • Enkla abonnemang
 • Com Hems nät

Läs mer & Beställ

 

Ownit Fast Bredband

Ett av de snabbaste fasta bredbanden man kan skaffa kommer från Ownit. Förutom snabbt bredband så har Ownit även väldigt nöjda kunder. Blir det bättre? Snabbt bredband och bra service! Via Ownits hemsida kan man kontrollera om man har möjlighet att beställa bredband från leverantören.

 • Fast bredband: Ownit erbjuder fast bredband
 • Bredband priser: Från 99 kronor, men beror på var och hur man bor
 • Surf: 10 – 1000 Mbit/s
 • Uppsägningstid: Kan fås utan bindningstid
 • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
 • Bredband hastighet: Upp till 1000 Mbit/s
 • Erbjudande: Erbjuder även tv och telefoni

Ownit

 

 • Snabbt fast bredband
 • Nöjda kunder 
 • Låga priser

 

Läs mer & Beställ

 

Com Hem Fast Bredband

Com Hem erbjuder riktigt snabb bredbandsuppkoppling till sina kunder – man kan få upp till 1200 Mbit/s! Via Com Hems hemsida kan man se om man har möjlighet att beställa bredband från Com Hem till sin hemadress.

 • Fast bredband: Com Hem har fast bredband
 • Pris bredband: Kan variera beroende på hur och var man bor
 • Surf: 50,  150, 300, 600 eller 1200 Mbit/s
 • Bredband: Höga hastigheter
 • Uppsägningstid: 0, 12 eller 24 månaders bindningstid
 • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
 • Bredband hastighet: Världsrekord i bredbandshastighet
 • Erbjudande: Studentabonnemang

com hem

 

 • Upp till 1200 Mbit/s
 • Med eller utan bindningstid
 • Studentabonnemang

 

Läs mer & Beställ

 

Telenor Fast Bredband

Telenor är en riktig jätte när det kommer till olika sorters abonnemang inom telefoni och bredband. De har inte bara fast bredband utan även mobilt bredband. När det kommer till fast bredband erbjuder Telenor både fiber och via telejacket. Om man har möjlighet att ha ett bredband via fibernätet kan man med ett abonnemang från Telenor få en hastighet på upp till 1000 Mbit/s. Via telejacket ligger den högsta hastigheten på 60 Mbit/s.

Via Telenors hemsida kan du skriva in din adress och se om du har möjlighet att beställa fast bredband via fibernätet från Telenor.

 • Fast bredband: Telenor erbjuder fast bredband via fibernätet och telejacket. De har även mobilt bredband
 • Surf: 60, 100, 200, 250, 500 eller 1000 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid men 1 månads uppsägningstid
 • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
 • Bredband hastighet: 60-1000 Mbit/s
 • Erbjudande: Router ingår

Telenor foretagsabonnemang

 

 • Ingen bindningstid
 • Upp till 1000 Mbit/s
 • Router ingår

 

Läs mer & Beställ

 

A3 fast bredband

A3 erbjuder fast bredband via fibernätet. Förutom fast bredband så säljer de även mobilt bredband och en rad andra tjänster. A3s fasta bredband är populärt både bland privatpersoner och bostadsrättsföreningar. De erbjuder flera olika hastigheter – allt från lite långsammare till riktigt snabbt bredband. Deras populäraste hastighet ligger på 100 Mbit/s vilket brukar passa de allra flesta.

A3 har en gedigen support som finns tillgänglig under både vardagar och helger. De har även en app där man enkelt kan felsöka, hantera sina tjänster, göra ändringar och felanmälan.

 • Fast bredband: A3 har både fast bredband via fibernätet och mobilt bredband via mobilnätet
 • Surf: 10, 50, 100, 250 – 500 eller 1000 Mbit/s
 • Bindningstid: 0, 12 eller 24 månader – få rabatt om du väljer en längre bindingstid!
 • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
 • Bredband hastighet: 10-1000 Mbit/s
 • Erbjudande: 50 % rabatt på månadsavgiften i 4 månader + Viaplay gratis i 3 månader!

A3

 

 • Välj bindningstid
 • 1000 Mbit/s
 • 50 % rabatt i 4 månader!

 

Läs mer & Beställ