Internet är någonting som de allra flesta idag tar för givet, och man räknar med att det finns överallt. Internet är en oerhört viktig del i många människors liv och därför är det av största vikt att allt fungerar som det ska, samt att det är tillgängligt i stort sett överallt.

Behovet av internet har gjort att allt fler vill ha billigare surf på sina telefoner, och teleoperatörerna har insett att det är surfen som lockar till sig kunder. De har även insett att det är bra villkor och stor flexibilitet gällande surf är vad som får kunder att stanna kvar. Kravet på billigare surf tycks öka och detta beror troligtvis på att internet har en sådan stor plats i dagens samhälle – det är en tjänst vi inte kan leva utan.

Tekniken går ständigt framåt och det utvecklas nya tekniker och metoder för att leverera ett så bra internet som möjligt. Allt fler människor runt om i världen får tillgång till internet och då gäller det för operatörerna att kunna tillhandahålla teknik och service som klarar den efterfrågan och de krav som finns från användarna.

Att välja internetabonnemang

Många väljer internetabonnemang beroende på hur mycket det kostar. Därför är kostnaden en viktig aspekt för operatörerna att fokusera på, både för att behålla och få nya kunder. Billig surf är något som alla vill ha, och eftersom operatörerna prispressar och försöker hitta nya sätt att göra kunder nöjda på, så går det absolut att hitta flera former av billig surf, både till mobiltelefon och surfplatta

Vad är bredband?

Bredband är en teknik som med hjälp av en snabb uppkoppling kan överföra data och information i en mycket hög hastighet. Om du vill kunna strömma filmer, videor och musik, ringa FaceTime-samtal och ladda ner bilder utan att behöva tänka på huruvida sidan laddas eller inte behöver du ett internet med en hög hastighet, ett sätt att få den här snabba internetuppkopplingen är med ett bredband. 

Ett bredbands hastighet mäter man i megabit per sekund, förkortat Mbit/s. Ju högre Mbit/s desto mer information skickas varje sekund. Definitionen för hur snabbt informationen måste skickas för att uppkopplingen ska kunna definieras som bredband skiftar lite från leverantör till leverantör. Vissa hävdar att en hastighet på så lite som 0,5 Mbit/s räcker, medan andra menar att den lägsta hastigheten bör vara betydligt högre.  

2016 beslutade den svenska regeringen om den så kallade bredbandsstrategin. Bredbandsstrategin innebär att alla svenskar ska ha tillgång till en snabb bredbandsuppkoppling 2025. Den svenska regeringen definierar en snabb bredbandsuppkoppling som minst 100 Mbit/s.

Enligt en undersökning från Svenskarna och internet från 2022 använder 94 % av svenskarna internet – och de allra flesta gör det dagligen.

Jämför Bredband för dina behov

Fast- eller mobilt bredband?

Billigt fast bredband för hemmet

Bästa bredbandet

Billigt mobilt bredband för hemmet

Använd mobilen som modem istället för bredband

 

Olika typer av bredband

Det finns en rad olika typer av bredband att välja på. Den första uppdelningen gäller fast och mobilt bredband.  

Ett fast bredband är, som namnet antyder, knutet till en viss plats, till exempel ett hus eller en lägenhet. Ett fast bredband är ofta snabbt och stabilt, och begränsar inte datamängden som får användas varje månad.

Ett mobilt bredband går, till skillnad från det fasta, att ta med sig. Ett mobilt bredband kan till exempel vara en bra lösning till sommarstugan där man bara vistas ett par månader om året. Ett mobilt bredband är ofta inte lika stabilt som det fasta och datamängden kan vara begränsad beroende på vilket abonnemang man har valt.  

Fast bredband

Fast bredband är den stabilaste formen av bredband. Det kan till exempel gå via telefonledningarna eller via fibernätet.

Fiber

Om du letar efter den absolut snabbaste bredbandsuppkopplingen så är fiber svaret. Fiber är den senaste tekniken inom bredband och erbjuder därför den snabbaste hastigheten. Idag finns det bredbandsleverantörer som erbjuder en hastighet på 10 000 Mbit/s. 10 000 Mbit/s är kanske inte en hastighet man behöver om man bara använder sitt bredband till att surfa på internet eller strömma film, men om man tillbringar mycket tid med att spela spel online är en högre hastighet optimal.

Bara för att man har en bredbandsuppkoppling med fiber så betyder inte det att man måste välja den absolut snabbaste hastigheten. Många användare nöjer sig med mellan 10 och 100 Mbit/s och märker inte av några störningar i sitt surfande.

Fiber är den vanligaste formen av bredband och den som ökar allra snabbast. Enligt Post- och telestyrelsen har 97 % av svenska hushåll tillgång till fiber, eller en internettjänst med liknande hastigheter, i mars 2023. 

 

ADSL

ADSL var länge den vanligaste bredbandslösningarna, men under de senaste åren har bredband via fiber tagit över den platsen. 2010 använde 42 % av de svenska hushållen bredband via ADSL, 2019 har den siffran sjunkit till 10 %. 2023 använder de allra flesta fiber.

ADSL, eller Asymmetric Digital Subscriber Line, innebär att bredbandsuppkopplingen går via telefonledningarna. Med ADSL är alltid nedladdningshastigheten på bredbandet större än uppladdningshastigheten. Det innebär att det går snabbare att ladda ner information och data från internet än att ladda upp den. Att strömma en film från Netflix går till exempel förhållandevis snabbare än att skicka ett mail med högupplösta bilder. Med ADSL kan man högst ha en nedladdningshastighet på 60 Mbit/s och en uppladdningshastighet på 20 Mbit/s.  

Mobilt bredband

Idag använder de flesta mobila bredbanden 4G- eller 5G-nätet. 5G, den senaste generationens mobilnät, har börjat lanseras i Sverige och utvecklingen har tagit fart under de senaste året. 2023 har 57 % av alla svenskar täckning i 5G-nätet, en rejäl ökning jämfört med resultaten för 2021 (37 %).

Mobilt bredband via 4G- eller 5G-nätet är idag den snabbaste lösningen, men hur snabbt det mobila bredbandet faktiskt är beror på hur bra täckning det är där man befinner sig. Det mobila bredbandet får sin täckning via radiosändare.  

Ett mobilt bredband kan man använda på ett par olika sätt. Man kan koppla upp sig via ett USB-modem, då kopplar man in modemet direkt i datorns USB-uttag. Det här är ett praktiskt alternativ om man reser mycket och vill ta med dig bredbandet. En annan lösning är en mobil router. Med en mobil router kan flera personer koppla upp sig till det mobila nätverket samtidigt. Routern är liten och kompakt och får plats i byxfickan.  

 

Mobilt bredband – surfa var du vill

Mobilt bredband

Mobilt bredband för seniorer

Mobilt bredband för studenter

Mobilt bredband för företag

Mobilt bredband med obegränsad surf

Mobilt bredband trots betalningsanmärkningar

Mobilt bredband till surfplatta

Kontantkort för mobilt bredband

Mobilt bredband i hemmet

Det närmaste man kommer ett fast bredband med mobilt bredband är om man väljer en stationär router. En stationär router är kraftfullare än en mobil router och passar i till exempel hus där man inte har tillgång till bredband via fiber. Det snabbaste mobila bredbandet via stationär router får man med en 5G-router. Många abonnemang för den här typen av mobilt bredband har fri surf.

Med mobilt bredband i 5G-nätet och en modern 5G-router kan man komma upp i riktigt höga hastigheter – jämförbara med bredband via fiber. 

Mobilt bredband – billiga alternativ

Hitta billiga mobila bredband i tabellen nedan:

Surf

Minst2GB
2 GB+ 100 GB+

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Loading...

  Operatörer med mobilt bredband

  Hallon mobilt bredband

  När det kommer till mobila bredband är Hallon det billigaste alternativet. De erbjuder surfmängder som både passar den som surfar lite och den som surfar mycket. Man kan även välja om man vill ha bredbandet via abonnemang eller kontantkort.

  • Mobilt bredband:  Abonnemang eller kontantkort
  • Pris: Från 89 kronor i månaden
  • Surfmängd: 5, 20, 100 eller 200 GB datatrafik
  • Bredband hastighet: 5G upp till 150 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Nät: Tres mobilnät
  • Erbjudande: Halva priset de första månaderna för nya kunder

  Hallon

  • Ingen bindningstid
  • Spara oanvänd surf
  • Alltid fastpris

  Läs mer & Beställ

  Chilimobil mobilt bredband

  Om man är ute efter ett prisvärt alternativ med fri surf är Chilimobil ett bra val. Alla abonnemang har fria surfmängder – du väljer hastighet. 

  Mobilt bredband finns med rabatt till studenter, pensionärer och för företag.

  • Mobilt bredband:  Abonnemang med fri surf
  • Pris: Från 349 kronor i månaden
  • Surfmängd: Fri surf
  • Bredband hastighet: 10 Mbit/s, 100 Mbit/s eller full fart i 5G
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Nät: Tres mobilnät
  • Erbjudande: Viaplay Film & serier ingår de första månaderna


  chili logo

  • Ingen bindningstid
  • Viaplay ingår
  • Alltid fastpris

  Läs mer & Beställ

  Comviq mobilt bredband

  Comviq har både fast bredband via fibernätet och mobilt bredband. Det mobila bredbandet finns med fri surf – ett bra alternativ om man inte har möjlighet att ha fiber-bredband hemma. 

  Bredbandet finns med och utan bindningstid. Väljer man med bindningstid, 24 månader, får man en router som man kan använda för att dela uppkopplingen med flera enheter. 

  • Mobilt bredband:  Abonnemang med fri surf
  • Pris: Från 399 kronor i månaden
  • Surfmängd: Fri surf
  • Bredband hastighet: Upp till 50 Mbit/s i 4G
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Nät: Tele2 och Telenor mobilnät
  • Erbjudande: Välj bindningstid och få en 4G-router på köpet


  comviq

  • Ingen bindningstid
  • Viaplay ingår
  • Alltid fastpris

  Läs mer & Beställ

  Tre mobilt bredband

  Tre är på många sätt ledande när det kommer till abonnemang med mycket surf och snabb datatrafik. Tre erbjuder abonnemang för den som surfar lite grann varje månad upp till den som vill surfa obegränsat. Tre har ett riktigt snabbt 5G-nät som gör det till en fröjd att surfa med deras mobila bredband.

  Om man vill ha ett billigare alternativ använder Hallon samma nät som Tre.

  • Mobilt bredband: Abonnemang för hemmabruk och flexibla alternativ
  • Bredband priser: Från 14 kronor i månaden
  • Surfmängd: 0,1 upp till obegränsad GB datatrafik
  • Bredband hastighet: 5G+ upp till 600 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Nät: Eget nät


  Tre

  • Funkar utomlands (EU)
  • Snabbt mobilnät
  • Obegränsad surf

  Läs mer & Beställ

  Telenor mobilt bredband

  Telenor har mobilt bredband med två olika surfmängder. För den som älskar att surfa har de ett abonnemang med obegränsad surf. Man kan köpa till en surfplatta till sitt abonnemang som man kan betala på avbetalning.

  • Mobilt bredband: Telenor har både mobilt bredband och fast bredband
  • Bredband priser: Från 169 kronor/månad
  • Surfmängd: 15 eller obegränsad GB datatrafik
  • Bredband hastighet: 4G och 5G upp till 150 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Nät: Eget nät


  telenor

  • Ingen bindningstid
  • Obegränsad surf
  • Köp tillsammans med surfplatta

  Läs mer & Beställ

  Fast bredband – billiga alternativ

  Ownit Fast Bredband

  Ett av de snabbaste fasta bredbanden man kan skaffa kommer från Ownit. Förutom snabbt bredband så har Ownit även väldigt nöjda kunder. Blir det bättre? Snabbt bredband och bra service! Via Ownits hemsida kan man kontrollera om man har möjlighet att beställa bredband från leverantören.

  • Fast bredband: Ownit erbjuder fast bredband
  • Bredband priser: Från 99 kronor, men beror på var och hur man bor
  • Surf: 100 – 1000 Mbit/s
  • Uppsägningstid: Kan fås utan bindningstid
  • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
  • Bredband hastighet: Upp till 1000 Mbit/s
  • Erbjudande: Erbjuder även tv och telefoni


  Ownit

  • Snabbt fast bredband
  • Nöjda kunder 
  • Låga priser

  Läs mer & Beställ

  Comviq Fast Bredband

  Ett riktigt populärt fast bredband på marknaden är Comviqs fiberbredband. Bredbandet ger dig en supersnabb uppkoppling som du kan använda hemma.  Om du dessutom har mobilabonnemang från så får du extra fina rabatter och erbjudanden om du också blir bredbandskund.

  Via Comviqs hemsida kan man kontrollera om man har möjlighet att beställa bredband från leverantören.

  • Fast bredband: Comviq erbjuder fast bredband och mobilt bredband
  • Bredband priser: Från 405 kronor
  • Surf: 100 – 500 Mbit/s
  • Uppsägningstid: Kan fås utan bindningstid
  • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
  • Bredband hastighet: Upp till 500 Mbit/s
  • Erbjudande: Erbjuder även mobilabonnemang


  comviq

  • Snabbt fast bredband
  • Dubbel surf i mobilen
  • Upp till 500 Mbit/s

  Läs mer & Beställ

  Telenor Fast Bredband

  Telenor är en riktig jätte när det kommer till olika sorters abonnemang inom telefoni och bredband. De har inte bara fast bredband utan även mobilt bredband. När det kommer till fast bredband erbjuder Telenor både fiber och via telejacket. Om man har möjlighet att ha ett bredband via fibernätet kan man med ett abonnemang från Telenor få en hastighet på upp till 1000 Mbit/s. Via telejacket ligger den högsta hastigheten på 60 Mbit/s.

  Via Telenors hemsida kan du skriva in din adress och se om du har möjlighet att beställa fast bredband via fibernätet från Telenor.

  • Fast bredband: Telenor erbjuder fast bredband via fibernätet och telejacket. De har även mobilt bredband
  • Surf: 100, 250, 500 eller 1000 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid men 1 månads uppsägningstid
  • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
  • Bredband hastighet: 100-1000 Mbit/s
  • Erbjudande: Router ingår


  Telenor foretagsabonnemang

  • Ingen bindningstid
  • Upp till 1000 Mbit/s
  • Router ingår

  Läs mer & Beställ

  Allente Fast Bredband

  Allente är kanske mest kända för sina TV-paket med parabol, men de erbjuder även riktigt bra fast bredband via fiber. Med ett fiberbredband får man snabba hastigheter och en riktigt pålitlig uppkoppling. Hos Allente får man dessutom ett förmånligt paketpris om man väljer att köpa både fiberbredband och fiber-tv via företaget. 

  Via Allentes hemsida kan du skriva in din adress för att se om du har möjlighet att beställa deras tjänster via fibernätet. 

  • Fast bredband: Allente erbjuder fast bredband via fiber
  • Surf: 100, 250, 500 och 1000 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid, byt hastighet när du vill
  • Surfmängd: Obegränsad datatrafik
  • Bredband hastighet: 100-1000 Mbit/s
  • Erbjudande: Paketpris på bredband och tv via fibernätet


  Allente logotyp

  • Ingen bindningstid
  • Upp till 1000 Mbit/s
  • Köp tillsammans med fiber-TV

  Läs mer & Beställ

  Vilka operatörer har fast och/eller mobilt bredband?

  Tabell: Har operatören bredband?
  Operatör
  Fast bredband
  Mobilt bredband
  Hallon Nej Ja
  Chilimobil Nej Ja
  Comviq Ja Ja
  Telenor Ja Ja
  Tre Ja Ja
  Tele2 Ja Ja
  Allente Ja Nej
  Ownit Ja Nej

  Vanliga frågor och svar om bredband

  Hur jämför jag bredband?

  Det enklaste sättet att jämföra olika operatörers bredbandserbjudande är att gå in på Surf.nu som ständigt håller listan över aktuella erbjudanden uppdaterad.

  Vad får jag för hastighet med mobilt bredband?

  För tillfället erbjuder mobilt bredband 4G-hastighet, alltså samma som du får med din mobiltelefon. Det räcker gott för att titta på film och lyssna på musik, men är inte på långa vägar lika snabbt som fiberbredband. Just nu byggs dock 5G-nätet ut vilket kommer ge bättre hastigheter även för mobila bredband.

  Kan jag använda mitt mobila bredband överallt?

  Ja, såvida du har täckning. När du reser kan det dock vara knepigare att använda ditt mobila bredband. Olika operatörer har olika villkor för surf i utlandet, så du bör läsa på extra noga innan du väljer operatör om du ska ut och resa med ditt bredband.

  Vilken operatör har billigast bredband?

  Hallon är en av de billigaste operatörerna för mobilt bredband. De ger dig mycket surf för pengarna och du kan säga upp ditt abonnemang när du vill.

  Kan jag använda min telefon som router?

  Ja, genom att aktivera läget för internetdelning i din iPhone eller Android-mobil kan du koppla upp externa enheter, exempelvis den dator mot mobilen, som då fungerar som en router.