Fast- eller mobilt bredband?

4G

Hallon Mobilt Bredband

Oanvänd data sparas!

62 Mbit/ Hastighet

Ingen Bindningstid

5 - 200 Gb data
från 89 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tre Mobilt Bredband


64 Mbit/s

Ingen Bindningstid

3 - 500 Gb data
från 99 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Telenor Mobilt bredband


100 Mbit/s

Ingen Bindningstid

40 - 200 Gb data
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Ownit Fast Bredband

Nöjdast bredbandskunder 2018 enligt SKI

10 - 1000 Mbit/s

Med eller utan Bindnigstid

Obegränsad Gb data
från 99 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Telenor Fast Bredband

Just nu: Spara upp till 840 kr - lägre pris under 6 månader

100 – 1000 Mbit/s

Ingen Bindningstid

Obegränsad Gb data
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Boxer Fast Bredband


10 - 250 Mbit/s

Med eller utan Bindnigstid

Obegränsad Gb data
från 269 kr
LÄS MER & BESTÄLL

 

Mobilt Bredband vs Fast Bredband – Vad är skillnaden?

Vad är mobilt bredband respektive fast bredband, och hur skiljer de sig? En mobil bredbandsuppkoppling använder sig av 3G och 4G-nätet för att koppla upp mot Internet. Ett fast bredband använder sig av fibernätet för att koppla upp mot nätet. Bredbandet är alltså fysiskt indraget till din bostad och du kopplar upp dig via telefonjacket eller en fiberlina.

För och nackdelar med mobilt bredband?

Den största fördelen med mobilt bredband är just mobiliteten. Du kan koppla upp dig mot nätet nästan var du än befinner dig. Detta gör att du inte behöver oroa dig för bristande Internetuppkoppling. Uppkopplingen sköts via en usb-sticka som innehåller ett personligt sim-kort. Detta sim-kort kopplar sedan upp sig mot den 3G eller 4G-mast som finns i närheten. Nackdelarna är att ni inte kan vara flera som använder samma mobila bredband samtidigt. Ett mobilt bredband når heller inte de hastigheter som ett fast bredband gör samt kan ha begränsningar i den mängd data du kan ladda ned. Laddar du ned data över den gränsen så kan det göra att hastigheten på ditt bredband blir långsammare.

Jämför mobilt bredband Jämför fast bredband

För och nackdelar med fast bredband

En av fördelarna med fast bredband är driftsäkerheten och hastigheten. Fasta bredband tappar helt enkelt driften mer sällan än andra lösningar. Det går också att komma upp i mycket högre surfhastigheter med fast bredband. Är ni flera i familjen är det också lätt att dela bredbandet mellan olika enheter. Det finns oftast inte någon övre gräns för mängden data du kan ladda ned. Det fasta bredbandets stora nackdel är att du inte kan ta med dig det. Det är helt enkelt inte lika flexibelt som det mobila bredbandet.

Rätt bredband för rätt tillfälle

Ett alternativ när du står i valet och kvalet mellan fast och mobilt bredband kan vara, att som många andra, använda båda. Det fasta bredbandet passar bra som en lösning för hemmet. Där har du snabb och trygg uppkoppling. Det mobila bredbandet är bra om du vet att du kommer att behöva använda datorn mycket utanför hemmet. Visst finns det många platser med WiFi idag, men inte alltid och överallt. Det är tryggt att veta att du då alltid har din egen bredbandslösning med dig.

Mobilanvändande och fast vs. mobilt bredband

I mobilen har du alltid en mobil internetuppkoppling, men hemma har många också ett fast bredband. En bra sak att komma ihåg är att, när du kommer hem, koppla upp mobiltelefonen på det fasta bredbandets WiFi och stänga av mobilsurfen. På så vis sparar du på din surfpott.

Bredband är idag något alla vet vad det är, det är något man nästan inte kan klara sig utan. Hur skulle det vara om vi helt plötsligt inte kunde betala räkningarna via internet? Eller om vi inte kunde få söka fram det där telefonnumret vi glömt bort? Många av oss kommer knappt ihåg vad vi gjorde innan internet fanns.

 

Hallon mobilt bredband

Hallon är en aggressiv mobiloperatör, som tagit stora marknadsandelar de senaste åren. De har abonnemang, kontantkort samt mobilt bredband till mycket bra priser! För 99 kronor får du mobilt bredband och kan komma ut på Internet med din surfplatta eller Laptop. Du kan välja mellan olika alternativ och surfmängder. Det är Tre som äger Hallon, så du har bra täckning och snabbt nät.

När du beställer från Hallon får du ett trippel simkort hemskickat. Det passar i alla mobiler, surfplattor och 4G-routers. Simkortet är uppdelat i mini, micro och nano – du kan använda det som passar din mobila enhet. Detta är det bästa alternativet!

 

 • Mobilt bredband:  5 GB – 200 GB
 • Bredband priser: Från 89 kronor i månaden
 • Surfmängd: 5 GB upp till 200 GB
 • Modem / Router: Endast abonnemang
 • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid

 

 • Bra priser
 • Snabbt mobilnät
 • Bra täckning

 

Läs mer & Beställ

 

Tre mobilt bredband

Tre är en operatör som verkligen satsat på sitt snabba mobilnät. Man vill vara ledande när det kommer till täckning och hastighet och det har man lyckats med. Tre har flera alternativ när det kommer till mobilt bredband och du kan välja mellan flera storlekar vad gäller surfmängd. Tre har faktiskt snabbast nedladdningshastighet bland de svenska mobiloperatörerna.

 

 • Mobilt bredband: Tre har både abonnemang och kontantkort för mobilt bredband
 • Erbjudande: Ta med upp till 60 GB inom EU.
 • Surfmängd: 3-500 GB datatrafik
 • Modem / Router: Brett utbud av hårdvara till exempel mobila 4G-routers, USB-modem (4G) och stationär 4G router med LAN-portar.
 • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
 • Bindningstid: Ingen bindningstid

Tre

 

 • Många alternativ
 • Snabbt mobilnät
 • Bra täckning

 

Läs mer & Beställ

 

Ownit Fast Bredband

Ownit är en aktör inom bredband i Sverige med mycket gott rykte. De senaste fem åren har Ownit haft nöjdast kunder av alla svenska bredbandsföretag enligt Svenskt Kvalitetsindex. Ownit erbjuder snabba hastigheter till låga priser och har växt som företag under de senaste 5 åren. De erbjuder fast bredband från 10 – 1000 Mbit/s. Riktigt höga hastigheter. Du betalar från 99:- per månad och upp till 699:- i skrivande stund.

Man ser snabbt och enkelt om Ownit kan leverera bredband till den fastighet man vill genom att göra en snabb sökning efter adressen på deras hemsida.

Se Ownits egen hemsida för villkor samt exakta priser vad gäller fast bredband i ditt område.

 

 • Surf: 10 – 1000 Mbit/s
 • Bredband: Höga hastigheter
 • Uppsägningstid: Kan fås utan bindningstid
 • Surfmängd: obegränsad datatrafik
 • Bredband hastighet: Snabbast på Stream

Ownit

 

 • Fast bredband
 • 1:a i Sverige på Stream som snabbast bredband
 • Nöjdast kunder enligt SKI

 

Läs mer & Beställ

 

Boxer Fast Bredband

Boxer är en stor och känd leverantör av TV samt Fast bredband. De har varit i branschen under lång tid och det är en stabil partner. Du kan med Boxer få 3 alternativ på fasta bredband. Bredband 10 och Bredband 100. Båda två kan erhållas med eller utan bindningstid.

Med Bredband 100 får du ett mycket snabbt fast bredband där du kan göra allt du vill via din bredbandsanslutning vad gäller streaming och spelande på nätet. Det finns nu även Bredband 250 med ännu högra hastighet!

Varken Bredband 10 eller Bredband 100 har startavgift eller bindningstid. Vilket är mycket förmånligt för att vara ett fast bredband. Priserna skiljer lite när man väljer bredband utan bindningstid. Se Boxers hemsida för information.

 

 • Nät: Boxer nät
 • Surf: 10 – 250 GB surf per månad
 • Uppsägningstid: Kan fås utan bindningstid
 • Andra förmåner: Med eller utan bindningstid

Boxer logga

 

 • Fast bredband
 • Snabbt nät
 • Stabil leverantör

 

Läs mer & Beställ

 

Olika typer av bredband

Idag finns det många sätt att skaffa sig en internetuppkoppling på, de vanligaste är fast bredband via fibernät eller ett mobilt bredband som använder sig av 3- och 4g-näten. Du får snabb hastighet oavsett vilket bredband du väljer numera.

Fast bredband

Ett fast bredband använder man oftast i hemmet som sin primära internetuppkoppling. Det ansluts normalt via antingen telejacket eller via en indragen fiberlina. Många hyreshus har redan bredband förindraget och det kan lätt anslutas av hyresgästen. På landet har det på många ställen gåtts ihop lokalt för att tillsammans se till att trakten försörjs med fibernät.
Fördelarna med fast bredband är många, bland annat:

 • Driftsäkerheten – Ett fast bredband tenderar generellt sett att ha fler upptimmar än andra bredband, det händer alltså inte lika ofta att det slutar fungera på grund av t.ex. dåligt väder.
 • Hastigheten – Med ett fibernät kan man komma upp i riktigt höga hastigheter, detta är särskilt bra om man är fler som delar på uppkopplingen eller om man hanterar och laddar ner många och tunga filer.
 • Volymmängden – Ett fast bredband låter dig oftast använda nätet så mycket du vill utan att priset höjs eller hastigheten sänks. Du kan använda ditt internet precis så mycket som du vill.

 

Fast eller mobilt bredband

Mobilt bredband

Med ett mobilt bredband blir du mobil på ett helt annat sätt än med ett fast bredband. Du kan lätt ta med dig din uppkoppling var du än är och kan därmed vara uppkopplad i princip var och när som helst. Ett mobilt internet får du genom en liten usbsticka, i den finns ett, för dig, unikt simkort som du använder för att koppla upp dig mot någon av operatörernas master. Denna lösning har även sina begränsningar, bland annat följande:

 • Det finns ofta begränsningar vad gäller tillåten volymmängd data ladda ner. Du har oftast en övre gräns som, om den överskrids, gör att hastigheten på ditt bredband sänks.
 • Med mobila lösningar kommer man aldrig upp i samma hastigheter som man kan göra med fasta bredband.
 • Det finns platser och orter där täckningen för de mobila bredbanden är något sämre.
 • Ett mobilt bredband kan bara användas av en person åt gången till skillnad mot fasta alternativ.

 

Innan du bestämmer dig

Jämför mobilt bredband Jämför fast bredband

Vi hoppas att du nu har lite kött på benen inför kommande bredbandsval. Ett hett tips är att noggrant jämföra de olika alternativen. Ta i beaktande kostnaden, täckningen, bindningstiden och anslutningsmöjligheter. Lycka till!