Surf

Minst2GB
0 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  0 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Du kan teckna ett abonnemang för mobilt bredband trots att du har en betalninganmärkning. I många fall görs det en kreditkontroll när du tecknar ett nytt abonnemang. Det görs för att se om du är kreditvärdig – många abonnemang betalas ju i efterhand. Det har man vänt på nu – idag kan du teckna ett abonnemang med mobilt bredband med alla de fördelar som ett abonnemang innebär – trots att du har en betalningsanmärkning.

  Det gäller bara att veta vilka operatörer som inte tar en kreditupplysning. Vad de istället gör är att erbjuda abonnemang som du betalar i förskott. Mobilt bredband till fastpris, där du betalar innan du använder det och således aldrig hamnar i skuld. Perfekt! Du kan direkt klicka dig vidare till de operatörerna nedan som erbjuder mobilt bredband med betalninganmärkning:

  Teckna abonnemang med betalningsanmärkning

  Det är inte bara för huslån och billån som kan påverkas negativt av att man har samlat på sig en eller flera betalningsanmärkningar. Även för att teckna ett mobilt bredbandsabonnemang så krävs det ofta ett fläckfritt register. I alla fall med ett vanligt abonnemang på mobilt bredband som du betalar i efterskott.

  Vad allt fler operatörer börjar erbjuda är ett abonnemang på mobilt bredband som du betalar i förskott. Det vill säga innan du börjar använda det dras månadsbeloppet från ditt konto eller kort och sedan kan du surfa för fullt. Det är ett smidigt sätt, eftersom operatören får betalt i förskott riskerar du inte att hamna i skuld och operatören behöver inte göra någon kreditupplysning.

  Bland operatörerna som ger dig möjlighet att teckna abonnemang med betalningsanmärkning märks Hallon, Comviq och Fello. Dessa företagen är också relativt billiga jämfört med andra alternativ.

  Vad är en betalningsanmärkning?

  I Sverige noteras det en anmärkning hos UC eller UpplysningsCentralen som delägs av Sveriges ledande banker och finansinstitut om man inte längre räknas som pålitlig i betalnings sammanhang. Det betyder oftast att man har missat att betala en faktura, eller inte kunnat hålla sig till avbetalningsplan för lån. Det är inte Kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkningar, utan de beslutar bara om det ska bli en registrering eller inte.

  Ungefär 600 000 människor i Sverige har en eller flera betalningsanmärkningar. Dessa gör det komplicerat, och i många fall rent utav omöjligt för privatpersoner och företag att ingå avtal med varandra.

  Möjligheter för dig med betalningsanmärkning

  Om du har oturen att ha en eller flera betalningsanmärkningar i ditt namn så har du ett begränsat antal alternativ för att lösa din mobiltelefoni. Du kan till exempel hålla dig till kontantkort. Då behöver du inte ingå avtal med operatören utan fyller bara på pengar på ditt kort. Med kontantkort har man dock inte flera av fördelarna som ett abonnemang har; det är oftast dyrare och bredbandet blir obrukbart så fort pengarna är slut.

  Numera erbjuder dock flera operatörer förbetalda abonnemang. Det vill säga mobilabonnemang och abonnemang på mobilt bredband där pengarna dras från ditt konto eller kort i förväg. Det innebär att du aldrig kan bli skyldig operatörerna pengar och att operatören vet att du betalat för dig. Det gör kreditupplysningen helt onödig och du kan teckna ett av abonnemang trots betalningsanmärkningar.

  Alternativt kan du be någon att skriva ett abonnemang för dig. Då kommer den personen att bli betalningsansvarig, så det är kanske inte vilken kompis som helst som går med på det. Men en förälder eller ett syskon som litar på att du sköter dig, kanske är villig att teckna abonnemang och få ett modem (som man ofta får) som du kan använda dig utav.

  Vad bör man tänka på när man köper ett mobilt bredband?

  Att välja rätt abonnemang är svårt, och här kommer några tips om vilket mobilt bredband som kommer passa dig bäst. Även om tekniken verkligen är densamma, olika priser gör det verkligen viktigt att välja rätt abonnemang för bara dig och dina behov.

  För några år sedan var man tvungen att välja mellan 3G eller 4G abonnemang, men idag har det oftast slagits ihop och du erbjuds den snabbaste hastigheten som du har för tillfället täckning för. Det vill säga har du inte täckning för 4G så kommer du använda 3G istället.

  Router, USB-modem eller SIM-kort direkt i enheten

  När du väl har köpt ett mobilt bredband får du oftast bara ett abonnemang och ett SIM-kort.  Du måste därför också ha någon slags hårdvara som till exempel ett USB-modem som du kopplar in i din dators USB-ingång. ett problem som uppstår är att du bara kan surfa från just den datorn. Vissa prylar kan ibland ha ett inbyggt mobilt bredband. Då stoppar du bara in sim-kortet direkt i sim-kortplatsen och kan då surfa, men även detta gör så att du bara kan surfa från en pryl. Under de senaste åren har då fokus förflyttats till routrar för mobilt bredband. Routern ser ut och fungerar precis som en vanlig hemmarouter, me ni stället för att koppla ihop den med nätverk så stoppar du bara in ett SIM-kort. Med det här alternativet kan du surfa med flera olika prylar samtidigt.

  Om du använder ett äldre usb-modem eller mobil router som inte har hängt med i den senaste utvecklingen, så kan det vara dags att förnya sitt modem eller router för att kunna använda 4G-nätet som är betydligt snabbare än det föråldrade 3G-nätet.

  Surfmängd och surfhastigheter

  Operatörerna skryter oftast gärna om hastigheter på 100 Mbit/s, men det är egentligen mer än vad de flesta behöver. För att till exempel streama i HD kvalité till en TV behövs exempelvis 5 Mbit/s. För att streama musik från Spotify eller prata över Skype behövs egentligen bara 0,5 Mbit/s.  Givetvis höjs kravet ifall du har fler än en pryl uppkopplad till samma router.

  Något som också är viktigt är maxtaket på hur mycket data du kan förbruka. Ifall du bara surfar och mejlar är det sällan något problem, men brukar du streama musik eller film till tv så kan det snabbt slå i taket, att streama till Tv:n brukar förbruka 1 GB i timmen. Väljer du ett billigt bredband har du oftast ett lågt tak med data du kan förbruka, jämfört med ett dyrare. För några års sedan kunde man köpa bredband utan någon begränsning till hur mycket data du kunde förbruka, men nu har det sänkts till något lägre.

   

  Vanliga frågor och svar

  Kan jag köpa mobilt bredband med betalningsanmärkning?

  Ja, det finns flera operatörer med mobilt bredband som inte tar någon kreditupplysning. I stället erbjuder de abonnemang med förutsättningen att du betalar i förväg varje månad. Alltså för nästkommande period.

  Vilka operatörer låter mig teckna abonnemang trots betalningsanmärkning?

  Mobiloperatörer som Hallon och Chilimobil har lösningar för att teckna abonnemang trots betalningsanmärkning. Då betalar du för nästkommande månad via ditt bankkort.

  Kan jag teckna vanligt bredband med betalningsanmärkningar?

  Det kan vara svårt att beviljas ett vanligt bredbandsavtal om du har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar. Det beror på att de flesta gör en kreditkoll innan de beviljar dig som kund. En lösning är att skaffa mobilt bredband hos en operatör som låter dig betala månadsvis med bankkortet.

  Vilka hinder kan uppstå om jag försöker teckna abonnemang med skulder?

  Det enda hindret du kan råka på är att du helt enkelt nekas att teckna abonnemanget över huvud taget. Hos vissa operatörer som låter dig teckna abonnemang trots skulder kan du också ha vissa begränsningar, exempelvis för utlandssamtal.

  En operatör låter mig inte teckna abonnemang – vad kan jag göra?

  Nekas du att teckna abonnemang kan du skaffa kontantkort i stället. Genom att du betalar i förväg för den surf du vill ha behöver inte operatören ta någon kreditupplysning på dig.