Surf

Minst2GB
0 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  0 GB 100 GB
  Loading...

  Mobila bredband till din laptop

  Med mobilt bredband avses oftast de bärbara modem med vilka man kan surfa mobilt och bärbart.

  Modemen har gått från stora och klumpiga till små och behändiga, vilket gör detta till en alldeles utmärkt lösning. Mobila modemen kan idag idag ut ungefär som usb-stickor och är inte speciellt dyra att köpa.

  Med dessa modem kan du oftast surfa på 3G- eller 4G-nätet och kan därmed komma upp i riktigt godtagbara surfhastigheter. Modemen kallas många gånger för usb-sticka, internet-sticka, och ibland dongel.

  Många bredbandsoperatörer

  Idag finns det många operatörer med abonnemang för mobila bredband och du kan välja mellan olika priser och hastigheter. 

  Mobiloperatörerna lockar ofta med kostnadsfria modem och i gengäld binder du upp dig på 12 eller 24 månader. Detta är ett alternativ som är precis lika fullgott som att teckna ett löpande abonnemang och därmed stå för kostnaden av modemet själv.

  De operatörer vi samarbetar med som har mobila bredband är bland annat Hallon, Tre och Tele2. De är alla stabila, serviceinriktade och välkända mobiloperatörer. De har alla sina specifika fördelar vad det gäller priser, täckning, abonnemang, kontantkort, erbjudande och mobilnät. Du kan läsa mer om varje operatör vi rekommenderar längre ner i artikeln.

  Abonnemang eller kontantkortmobil

  Fler av de operatörer som vi samarbetar med erbjuder mobila bredband både som kontantkort och abonnemang. Många väljer numera att teckna abonnemang istället för att ha kontantkort. De abonnemang som finns idag är ofta utan bindningstid och det är enkelt att byta eller uppgradera sitt abonnemang.

  Kontantkort kan vara bra ifall du ska surfa med ditt mobila bredband under en specifik tid på året, till exempel under sommaren eller vid andra tillfälliga stunder. Du betalar då bara för den surfpotten som du vill och behöver därmed inte betala för oanvänd surfmängd.

  Abonnemang är enklast om du ska använda ditt mobila bredband under stora delar av året. Surfen förnyas varje månad och du kan betala via autogiro. Det är både smidigt och enkelt.

  Täckning mobilt bredband

  Det är viktigt att du tänker på täckningen när du ska välja mobilt bredband till din bärbara dator. Det ska självklart gå att använda ditt nya mobila bredband där du befinner dig. De operatörer vi samarbetar med har alla bra täckning och du kan surfa med höga hastigheter både i stan och på många platser ute på landsbygden.

  Här kan du se alla operatörers täckningskartor. Du ser snabbt och enkelt vem som har den bästa täckning i ditt område!

  Skulle du välja en operatör med lite sämre täckning i just ditt område så är det inte hela världen. De flesta mobila bredband är utan bindningstid och har ingen uppsägningstid. Det betyder att du enkelt kan byta till en operatör med bättre täckning ifall du skulle behöva göra detta. Se som sagt även till att du kollar in täckningskartan hos operatören du funderar på så att du ser hur pass bra mobilnät din operatör vanligtvis har där du vanligtvis befinner dig.

  Surfa var du vill

  Det är viktigt att du kan vara uppkopplad när du befinner dig på andra platser än hemmet, där du förmodligen har ett fast bredband när du ska surfa med din dator. Har du inte det så är ett mobilt bredband helt klart värt att fundera över. Med ett mobilt bredband så får du tillgång till allt i din dator på ett snabbt och enkelt sätt. Du har tillgång till internet med höga hastigheter och kan utföra allt du behöver göra på din laptop.

  Billigaste mobilabonnemanget

  Skillnad på USB-modem och router

  För att kunna använda ditt mobila bredband i din laptop så behöver du ett modem där du sätter in sim-kortet. Vill du vara riktigt flexibel och inte behöver ha möjligheten att dela anslutningen, då fungerar ett USB-modem utmärkt. Ska du däremot använda det mobila bredbandet i till exempel sommarstugan och har flera personer eller enheter som du vill ansluta till nätverket, då behöver du en router. En router fungerar på precis samma sätt som routern du använder för att skapa en trådlös anslutning i den fasta internetanslutningen i hemmet. En router tillåter dig att ansluta flera enheter till samma nätverk, och ni delar alla på samma surfpott.

  Om man har en surfplatt kan man många gånger sätta SIM-kortet direkt i enheten – då behöver man alltså inte modem eller router – om man inte vill dela bredbandet såklart.

  USB-modem

  Ett USB-modem är perfekt om man vill ha tillgång till internet på sin bärbara dator, till exempel när man är på väg till jobbet och inte kan förlita sig på WiFi på tåget eller bussen. Ett USB-modem kan även vara en bra lösning om man kommer använda sitt mobila bredband själv och inte dela det med andra egna enheter eller med andra personer. USB-modemet är lätt och smidigt att ta med sig och är många gånger inte större än ett vanligt USB-minne.

  Router

  En router delar din internetuppkoppling så att flera enheter kan koppla upp sig trådlöst. Det fungerar alltså ungefär på samma sätt som när man har en router till sitt fasta bredband hemma. Den enda skillnaden är var internetsignalen kommer ifrån. Med ett mobil bredband kommer internetsignalen från det mobilnätet – alltså samma nät du använder när du surfar med din mobiltelefon när du inte är uppkopplad på ett WiFi-nätvärk. Med en router kan flera personer använda det mobila bredbandet samtidigt. Om man ska dela det med många är det dock viktigt att ha tillräckligt mycket surf på sitt abonnemang. Om en hel familj delar på det mobila bredbandet under en semestervecka kan det ta slut snabbt.

  Hallon mobila bredband

  Hallon är kända för sina låga priser och generösa villkor när det gäller surfmängder, både med mobilabonnemang och mobila bredband. Hallon erbjuder mobilt bredband med flera olika mängder surf. De har abonnemang för den som vill surfa mycket och den som vill surfa lite mindre. Med Hallon surfar du i mobiloperatören Tre:s nät eftersom Tre äger Hallon.

  När du beställer mobilt bredband från Hallon så får du ett trippel simkort hemskickat. Det passar i alla mobiler, surfplattor och 4G-routers. Simkortet är uppdelat i mini, micro och nano och du kan använda det som passar din mobila enhet.

   

  • Mobilt bredband:  5 GB och 200 GB – kontantkort eller abonnemang.
  • Bredband priser: 89 – 299 kronor i månaden
  • Erbjudande: Hallon har ofta erbjudande på månadsavgifter och surfmängder. Just nu halva priset i 3 månader!
  • Modem / Router: Endast abonnemang och kontantkort. Ingen hårdvara.
  • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
  • Bindningstid: Inga bindningstider

   

  Hallon

   

  • Ingen bindningstid
  • Spara oanvänd surf
  • Alltid fastpris

  Läs mer & Beställ

  Tre mobila bredband

  Tre har ett av marknadens snabbaste mobilnät. Du har ett flertal olika mobila bredband att välja mellan när du väljer Tre som leverantör. Tre erbjuder även billigt mobilt bredband via sitt lågprisvarumärke Hallon. Tre har stora mobila bredband med upp till obegränsad surfmängd. Klart värt ifall du surfar riktigt mycket!

   

  • Mobilt bredband: Ja, både abonnemang och kontantkort i 4G
  • Bredband priser: Från 149 kronor i månaden
  • Erbjudande: Ta med upp till 50 GB inom EU
  • Surfmängd: 15-fri GB datatrafik
  • Modem / Router: Brett utbud av hårdvara till exempel mobila 4G-routers, USB-modem (4G) och stationär 4G router med LAN-portar.
  • Bredband hastighet: 4G upp till 64 Mbit/s
  • Bindningstid: 1 månads uppsägning


  Tre

   

  • Stor operatör
  • Snabbt mobilnät
  • Mycket surf

  Läs mer & Beställ

  Telenor mobilt bredband

  Telenor har ett abonnemang för mobilt bredband där du kan välja mellan flera olika surfmängder. De har mindre abonnemang för den som surfar lite mindre varje månad upp till ett abonnemang med obegränsad surf för den som älskar att surfa utan begränsningar! Du surfar blixtsnabbt i upp till 150 Mbit/s. Köper du till hårdvara som en surfplatta eller modem så får du nedsatt månadsavgift för surfen. Mobil- och bredbandsleverantören Telenors internetabonnemang är ett prisvärt alternativ om du vill ha riktigt snabb surf.

   

  • Mobilt bredband: Erbjuder både mobilt bredbandsabonnemang och fast internet
  • Bredband priser: Från 249 kronor/månad
  • Erbjudande: Månadsrabatt om du köper till hårdvara som surfplatta eller modem
  • Surfmängd: 40-obegränsad GB datatrafik
  • Modem / Router: Köp till simkort – surfa med flera enheter på samma abonnemang. Köp till trådlös Wifi-router och/eller surfplatta.
  • Oanvänd data: Sparas ej
  • Bredband hastighet: 4G upp till 150 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid


  telenor

   

  • Ingen bindningstid
  • Koppla upp och koppla av
  • Funkar gratis i EU & Thailand

  Läs mer & Beställ

  Chilimobil mobilt bredband

  Chilimobil har abonnemang för mobilt bredband som fungerar utmärkt till den bärbara datorn. De erbjuder surfmängder som alltid är fria, men i olika hastigheter. För den som bara surfar ibland och mest skickar mejl och kollar banken finns ett lite långsammare abonnemang, och för den som streama mycket film och spelar spel finns abonnemang med full fart. Med Chili surfar man i Tres nät, alltså samma nät som Hallon använder. Deras mobila bredband fungerar bara i Sverige och är alltså perfekta att ta med sig på semestern till sommarstugan eller ha hemma om man inte har möjlighet, eller inte vill, ha fast bredband. 

   

  • Mobilt bredband: Mobilt bredband med fri surf. Chili erbjuder även mobilabonnemang med samma villkor
  • Bredband priser: Från 349 kronor/månad
  • Erbjudande: Få tillgång till Viaplay helt gratis under 2 månader om du tecknar ett abonnemang hos Chili
  • Surfmängd: Obegränsad GB datatrafik, välj själv maxhastighet
  • Modem / Router: Finns ett litet utbud av routrar, både för hemmabruk och mobila enheter
  • Oanvänd data: Sparas ej
  • Bredband hastighet: 4G upp till 100 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid


  chili-logo

   

  • Obegränsad surf
  • Ingen bindningstid
  • Surfa inom Sverige

  Läs mer & Beställ

  Tele2 mobilt bredband

  Tele2 erbjuder det mesta inom bredband och telefoni – och även mobilt bredband. Abonnemangen de har är pålitliga och innehåller mycket surf. Surfa får man göra i Tele2s eget nät – ett snabbt nät med stabil uppkoppling och bra täckning över stora delar av Sverige. Om du känner att du har valt fel surfmängd kan du alltid byta surfmängd inom Tele2s abonnemang – perfekt om man inte riktigt vet hur mycket man kommer använda sitt mobila bredband. Förutom abonnemang med mobilt bredband så erbjuder de även kontantkort, Wifi To Go, som kanske passar den som bara behöver ett mobilt bredband under en begränsad tid. De erbjuder surfmängder upp till obegränsad surf.

   

  • Mobilt bredband: Mobilt bredband både abonnemang och kontantkort. De erbjuder även fast bredband
  • Bredband priser: Från 299 kronor/månad
  • Erbjudande: Skaffa extra datakort och dela ditt mobila bredband mellan enheter
  • Surfmängd: 40-obegränsad GB datatrafik
  • Modem / Router: Köp till bredband tillsammans med en router eller ett modem. Tele2 erbjuder flera olika alternativ
  • Oanvänd data: Sparas ej
  • Bredband hastighet: 4G upp till 50 Mbit/s
  • Bindningstid: Ingen bindningstid


  telelogo

   

  • Obegränsad surf
  • Ingen bindningstid
  • Köp router eller modem

  Hur använder man ett mobilt bredband

  Mobila bredband ansluts oftast via en usb-port vilket gör att du kan använda det både i surfplattor och bärbara datorer.

  Det finns även kablar som kan konvertera från usb till mini usb vilket betyder att du även kan använda modemet till din smartphone. Det följer vanligtvis med en beskrivning på hur du ska ansluta dig till ditt mobila bredband. Det går snabbt och är numera enkelt.

  Fördelar med mobilt bredband

  mobil

   Arbeta med din dator där du befinner dig

   Få snabbt bredband hemma även om du inte har tillgång till fiber

   Ha friheten att kunna göra allt där du är!

   

  Som du har förstått så är en av de största fördelarna med denna lösning att man blir fri att använda sin internetuppkoppling var man vill, till exempel på resan, semestern, i sommarstugan eller hos kompisen. Detta är även en lösning att rekommendera om man inte har möjlighet att ansluta sig till något förindraget fibernät eller om man går i tankar att flytta och därmed inte vill binda sig vid någon fast förankrad lösning.

  Vanliga frågor och svar om mobilt bredband till dator

  Vilket är det bästa mobila bredbandet till bärbar dator?

  Det bästa mobila bredbandet är det som inte kostar för mycket, och det erbjuds av Hallon. Föredrar du mobilt bredband med helt fri surf är Chilimobil det bästa alternativet.

  Vad är fördelarna med mobilt bredband till laptop?

  En laptop är en portabel enhet, som är byggd för att tas med överallt. Med tanke på hur viktigt internet är för nästan allting vi gör på en dator i dag är det naturligt att även vilja ta med internet överallt. Portabiliteten är den största fördelen med mobilt bredband i jämförelse med fast bredband.

  Vad kostar mobilt bredband?

  Det beror på vilken hastighet du väljer. Mobila bredbandsabonnemang kommer med olika datamängder, precis som när du skaffar mobilabonnemang. Virtuella operatörer som Hallon och Chilimobil har lägre priser än större operatörer med egna nät.

  Är mobilt bredband snabbt?

  I jämförelse med en fiberuppkoppling är det mobila bredbandet inte särskilt snabbt. Det fungerar dock bra för att streama film och till och med spela en del onlinespel.

  Ska jag välja fiberbredband eller mobilt bredband till min laptop?

  Om du ofta är befinner dig i miljöer utanför hemmet med din laptop kan mobilt bredband vara det bästa alternativet. Det behöver inte heller vara en fråga om antingen eller. Många använder fiberuppkopplingen hemma men har också ett mobilt bredband-abonnemang att använda utanför hemmet.