Jämför mobilt bredband till din surfplatta här och hitta det bästa och billigaste abonnemanget.

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Loading...

  Internetuppkoppling till din surfplatta

  En av de viktigaste sakerna för att ha en bra användarupplevelse av en surfplatta är internetuppkopplingen. I hemmet kan du ofta koppla upp dig mot det trådlösa nätverket, men hur gör du för att koppla upp dig när du inte är hemma?

  Svaret är att din platta måste ha ett abonnemang som kallas för mobilt bredband. Abonnemanget påminner om ett mobilabonnemang, men skillnaden är att inga samtal, sms och mms ingår utan bara massor av surf.

  Genom att ha internet via ett mobilt bredband surfar du via mobilnätet. Idag är det mobila nätet snabbt och du kan komma upp i hastigheter som inte upplevs långsammare än en fiberuppkoppling. Att streama film eller lyssna på musik över mobilt bredband fungerar utmärkt i de största delarna av Sverige.

  De flesta operatörer erbjuder mobilt bredband

  Idag erbjuder nästan alla mobiloperatörer abonnemang med mobilt bredband. Priserna skiljer sig, liksom datamängderna som ingår. Köper du till hårdvara (tex en surfplatta) har abonnemangen ofta bindningstid och du delbetalar då hårdvaran varje månad. Har du redan en platta eller köper plattan och abonnemanget separat så är bindningstiden oftast 0 månader, vilket innebär att du kan säga upp abonnemanget när som helst (ibland med en månads uppsägningstid).

  Hallons abonnemang betalar du i förskott vid varje månadsskifte. Så säger du upp abonnemanget så har du abonnemanget månaden ut eftersom du redan har betalat för månaden. Det fungerar precis som det gör med streamingtjänster som till exempel Spotify eller Netflix.

   

  Olika operatörers datamängder för mobilt bredband:

  • Hallon – Ingår 5-200 GB data per månad
  • Telenor – Ingår 40 – obegränsad GB data per månad
  • Tre – Ingår 15 – obegränsat GB per månad
  • Tele2 – Ingår 40 – obegränsad GB per månad
  • Telia – Väldigt dyrt och inte med i prisjämförelsen

  Vi listar bäst erbjudande för mobilt bredband

   

  Mobilt bredband surfplatta

  Ett eller flera abonnemang för mobilt bredband?

  Har ni flera surfplattor i familjen? Då uppstår genast frågan om vilken operatör som är den bästa lösningen för att alla ska kunna surfa.

  Vad har ni för alternativ? Här kommer några förslag:

  Idag kostar ett eget abonnemang med Hallon från 89 kronor i månaden. Det är inte mycket och genom att ha ett eget abonnemang får alla ett eget simkort, egen surfmängd och familjen får väldigt lite krångel. Alla får ansvara för sitt eget mobila bredband och använda surfen efter egna behov – en smidig och enkel lösning.

  Det finns flera operatörer som erbjuder flera simkort till ett abonnemang. Problemet är att dessa operatörer sällan är de billigaste operatörerna och att de ofta tar en avgift för varje extra simkort. Fördelen är att du bara får en faktura. Nackdelen är att det oftast blir dyrare och administrationen av att fördela surfmängden rättvist kan bli jobbig.

  Idag finns det mobilabonnemang med massor av surf (upp till obegränsat). Det gör det intressant att utnyttja mobilabonnemanget till max. Genom att aktivera ”hot spot” på mobilen, blir din mobil ett eget WIFI-nät där du kan koppla upp andra enheter såsom surfplattor. Fördelen är definitivt priset eftersom du då bara behöver ett abonnemang.

  Nackdelen är att du måste hålla på med mobilen innan du kan använda surfplattan. Det finns också begränsningar, till exempel måste du svara på ett SMS efter varje GB som du förbrukat, så att missbruk undviks (gäller om du har obegränsad surf). Det finns också en hastighetsbegränsning om ni både surfar med mobilen och surfplattan samtidigt. Då kan det gå långsamt eftersom ni delar på samma uppkoppling.

  Med ett 4G-router kan flera i familjen surfa via ett och samma mobila bredbandsabonnemang. Du sätter in ditt simkort och sätter igång den trådlösa 4G-routern. Den skapar sedan ett WIFI-nätverk som du kan koppla upp mobiler och surfplattor mot. 4G-routern är oftast laddningsbar och kan förflyttas till önskade platser. Det här kan vara en bra lösning om familjen ska spendera tid tillsammans i en sommarstuga eller på båten. Det mobila nätverket fungerar då ungefär som WIFI-nätverket hemma – enda skillnaden är att 4G-routern använder mobilnätet medan routern hemma i de flesta fall kopplar upp sig via fiber. En 4G-router är en smidig lösning, men nackdelen är att hastigheten kan bli lidande om ni är många som delar på en uppkoppling.

  Det är lätt att vara dumsnål. Om ni är flera i familjen så är det oftast smidigast om alla har ett eget abonnemang.

  Att tänka på vid val av abonnemang

  Om du tidigare har haft ett abonnemang där du har surfat, då kan du se hur mycket surf som du faktiskt har förbrukat. Det ger en realistisk uppfattning som du kan utgå ifrån när du väljer ett nytt abonnemang.

  Tips för att spara pengar på ditt mobila bredband

  Använd Wi-Fi

  Även om du anser dig ha mycket surf på din telefon eller ditt mobila bredband, se till att koppla upp dig på Wi-Fi när du är hemma, på arbetet eller på en annan plats med tillgängligt Wi-Fi. Du kan spara många GB på att göra detta, och rätt vad det är så kanske du klarar dig på en mindre mängd surf, och kan därigenom spara några kronor på ett mindre abonnemang.

  Byt mellan operatörens surfabonnemang

  När du skaffar ett abonnemang så är det en god idé att välja en operatör som inte har bindningstid. Du kan du väldigt lätt byta abonnemangsstorlek – både upp och ner. Det gör att du kan testa en volym, och när du efter de första månaderna märker att det var för mycket eller för lite, då byter du till en mer lämplig nivå. På detta sättet så slipper du köpa till extra surf varje månad för att det abonnemang du först valde innehåller för lite surf.

  Stäng applikationer du inte använder

  Om du har en begränsad mängd data att tillgå så är det klokt att se över vad dina applikationer i mobilen och surfplattan förbrukar i data. Det förekommer ofta att applikationerna är ”aktiva” även då du inte använder dem. De kan exempelvis samla in information om var du befinner dig, uppdatera inkorgar och så vidare. Detta förfarande förbrukar både data och batteri.

  Mobilsurf i surfplatta eller dator

  Om du är ute efter en flexibel surflösning som gör att du kan använda din surfplatta eller dator utan att behöva tillgång till fast internet, då är det ett mobilt bredband du söker. Ett mobilt bredband är ett abonnemang eller kontantkort som använder sig av det mobila nätet. Det betyder att du surfar på samma sätt som du gör genom din telefon, fast du kan göra det direkt i din surfplatta, i telefon eller med din dator om du är ute på språng.

  För att kunna ta del av nätet behöver du ansluta sim-kortet för det mobila bredbandet i ett USB-modem, router, eller direkt i surfplattan. Likt ett sim-kort till en telefon så placerar du sim-kortet i modemet, och kopplar sedan upp din enhet som vanligt.

  Det finns idag många prisvärda och bra alternativ för mobilt bredband. Det finns i både abonnemangsform och i kontantkortsform, och det är väldigt lätt att komma igång. Mobilt bredband var förr någonting för de riktigt tekniskt lagda, men idag kan vem som helst klara av att installera ett mobilt bredband och surfa var den än önskar, och det behöver absolut inte kosta skjortan.

   

  Mobilt Bredband från Hallon

  Hallon är den snabbast växande mobiloperatören som erbjuder mest surf för minst pengar. Operatören ägs av Tre och använder sig av deras mobilnät. För att kunna vara med och konkurrera med lågprisoperatörer som Halebop och Vimla så har Tre lanserat lågprisoperatören Hallon. Hallon är prisledande i Sverige och erbjuder mest för pengarna, både när de kommer till mobilabonnemang och mobilt bredband.

   

  • Nät: Tre:s mobilnät
  • Pris: 89 – 299 kronor
  • Surf: 5 – 200 GB surf per månad
  • Bredband: Riktigt bra & snabbt nät
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Former: Finns både som abonnemang och kontantkort
  • Andra förmåner: Spara oanvänd surf och halva priser första månaderna
  • Rabatter: Bäst pris på marknaden vad gäller mobilt bredband


  Hallon recension

   

  • Ingen bindningstid
  • Snabb surfhastighet
  • Spara oanvänd surf

  Läs mer & Beställ

   

  Mobilt Bredband från Tre

  Tre(3) erbjuder mobila bredbandslösningar med flera olika surfmängder. Du kan välja att köpa till hårdvara som surfplattor från Samsung eller Apple. Det finns flera modeller av iPad och Tab och du kan välja att avbetala dem på flera månader.

  Tre (3) äger även varumärket Hallon där du kan köpa mobilt bredband till ännu lägre priser. Perfekt för alla som vill få maximalt ut av sina pengar.

   

  • Nät: Tre:s mobilnät
  • Pris: 149 – 399 kronor
  • Surf: 15 – obegränsat GB surf per månad
  • Bredband: Snabbt och bra 4G- och 5G-nät
  • Bindningstid0 månader, endast bindningstid om du köper till hårdvara
  • Former: Finns som abonnemang
  • Andra förmåner: Avbetalning av hårdvara och generös surf inom EU
  • Rabatter: Ibland förekommer kampanjer


  Tre

   

  • Stor surfmängd
  • Snabbt mobilnät
  • Bra täckning

  Läs mer & Beställ

   

  Mobilt Bredband från Telenor

  Hos Telenor kan du köpa mobila bredband till din surfplatta. Välj mellan tre olika storlekar och ta med dig surfplattan till utlandet. Utöver fri roaming inom EU så får du även surfa fritt i Thailand. Du surfar i 4G via deras breda nätverk och har bara bindningstid om du väljer att köpa en surfplatta till ditt abonnemang.

  Vill du köpa till en surfplatta från Telenor så kan du välja mellan Apple och Samsungs surfplattor.

   

  • Nät: Telenors nät
  • Pris: 249 – 499 kronor
  • Surf: 40 – obegränsad GB surf per månad
  • Bredband: Snabbt och bra nät
  • Bindningstid0 månader, endast bindningstid om du köper till hårdvara
  • Andra förmåner: Avbetalning av hårdvara och kostnadsfri surf inom EU och Thailand
  • Rabatter: Ibland förekommer kampanjer och ingen uppläggningsavgift vid webbköp


  Telenor foretagsabonnemang

   

  • Ingen bindningstid
  • Fri surf i Thailand
  • Bra täckning

  Läs mer & Beställ

  Mobilt Bredband från Chilimobil

  Hos Chilimobil kan du få mobilt bredband till bra pris, med mycket surf och i ett snabbt nät hos Tre. Alla bredbandsabonnemang har fri surf, men maxhastigheten är olika beroende på abonnemang. Det snabbaste abonnemanget, med full fart, passar dig som streamar mycket film och musik eller delar ditt abonnemang med andra. Operatören vill göra det enkelt för sina kunder och du kan därför betala smidigt med kort istället för faktura. Dessutom har de inte någon bindningstid och du kan byta surfhastighet när du vill.

  Värt att veta för dig som reser är att bredbandet endast fungerar i Sverige.

   

  • Nät: Tre nät
  • Pris: 349 – 499 kronor
  • Surf: Obegränsad surf varje månad i olika hastigheter
  • Bredband: Snabbt och bra nät
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Andra förmåner: Viaplay ingår under de första månaderna
  • Rabatter: Rabatter till studenter och seniorer. Även värvningsrabatt


  chili-logo

   

  • Fri surf
  • Snabbt nät
  • Ingen bindningstid

  Läs mer & Beställ

   

  Förhoppningsvis har du nu lite bättre koll på vad som krävs för att koppla upp din surfplatta mot internet. Ett abonnemang för mobilt bredband gör det väldigt enkelt att surfa trådlöst var du än befinner dig.

   

  Vanliga frågor och svar om mobilt bredband till surfplatta

  Varför ska jag skaffa mobilt bredband till surfplatta?

  En surfplatta är enkel att ta med sig överallt, men är väldigt begränsad utan internetuppkoppling. Det är lyxigt att förse sin surfplatta med ett simkort så att den har sina egen uppkoppling var du än är.

  Är mobilt bredband till surfplatta snabbt?

  Mobilt bredband är lika snabbt som 4G eller 5G-uppkopplingen i din mobiltelefon. Det är med andra ord tillräckligt snabbt för att göra det mesta du vill på nätet. Men i jämförelse med en fiberuppkoppling är det mobila bredbandet långsamt.

  Har alla surfplattor plats för simkort?

  Nej. Vissa surfplattor är bara kompatibla med WiFi, och då har de ingen egen simkortsplats för mobilt bredband. Du kan dock koppla upp med mot en trådlös router som du har med dig.

  Vilket mobilt bredband till surfplatta är billigast?

  Hallon har de billigaste mobila bredbandet. För mobila bredband med helt fri surf är Chilimobil billigast. Läs mer om de bästa erbjudandena just nu på den här sidan.

  Vilket mobilt bredband till surfplatta är bäst?

  Vad som är bäst beror på vad du har för krav på ditt mobila bredband. Om du vill ha helt fri surf är Chilimobil eller Tre bäst. Vill du ha ett välfungerande mobilt bredband till en så låg kostnad som möjligt är Hallon bäst.