Jämför mobilt bredband till din surfplatta här och hitta det bästa och billigaste abonnemanget.

Surf

Minst2GB
2 GB+ 100 GB+

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Loading...

  Internetuppkoppling till din surfplatta

  En av de viktigaste sakerna för att ha en bra användarupplevelse av en surfplatta är internetuppkopplingen. I hemmet kan du ofta koppla upp dig mot det trådlösa nätverket, men hur gör du för att koppla upp dig när du inte är hemma?

  Svaret är att din platta måste ha ett abonnemang som kallas för mobilt bredband. Abonnemanget påminner om ett mobilabonnemang, men skillnaden är att inga samtal, sms och mms ingår utan bara surf.

  Genom att ha internet via ett mobilt bredband surfar du via mobilnätet – precis som du gör med din smartphone när du inte är ansluten till ett fast bredband. Det mobila nätet är snabbt och stabilt och du kan komma upp i hastigheter som kan jämföras med en fiberuppkoppling. Att streama film eller lyssna på musik över mobilt bredband fungerar utmärkt i de största delarna av Sverige.

  Det man behöver tänka på är att man måste ha bra täckning i 4G- eller 5G-nätet där man är.

  Så använder du mobilt bredband

  När du beställer ett mobilt bredband får du hem ett sim-kort. För att kunna ta del av nätet behöver du placera sim-kortet i en router eller direkt i din surfplatta. 

  Router för mobilt bredband

  Om du använder en router för mobilt bredband delar den internetuppkopplingen trådlöst – du ansluter alltså din surfplatta precis som om du skulle ansluta till ett WiFi-nätverk för fast bredband. 

  Det finns flera olika typer av routrar för mobilt bredband:

  Sim-kort i surfplatta

  Det är inte alla surfplattor som har stöd för sim-kort. Om vi tittar på Apples iPad som exempel finns den i två varianter: WiFi eller WiFi + Cellular. WiFi + Cellular innebär att surfplattan har stöd för sim-kort och kan användas tillsammans med ett abonnemang för mobilt bredband. Om vi tittar på Samsung Tab är uppdelningen likartad. Antingen kan man köpa en Samsung Tab med endast stöd för WiFi, eller med stöd för WiFi + 4G eller 5G (beroende på modell). 

  En surfplatta utan sim-kortsplats kan förstås även den användas med ett mobilt bredband, men då krävs att man använder en router för att dela anslutningen trådlöst. 

  De flesta operatörer erbjuder mobilt bredband

  Många mobiloperatörer erbjuder abonnemang med mobilt bredband. Priserna skiljer sig, liksom datamängderna som ingår. Köper du till hårdvara (till exempel en surfplatta) har abonnemangen ofta bindningstid och du delbetalar då hårdvaran varje månad. Har du redan en platta eller köper plattan och abonnemanget separat så är bindningstiden oftast 0 månader, vilket innebär att du kan säga upp abonnemanget när som helst (ibland med en månads uppsägningstid).

  Hallons abonnemang betalar du i förskott vid varje månadsskifte. Så säger du upp abonnemanget så har du abonnemanget månaden ut eftersom du redan har betalat för månaden. Det fungerar precis som det gör med streamingtjänster som till exempel Spotify eller Netflix.

  Olika operatörers datamängder för mobilt bredband:surf - jämför mobilabonnemang

  • Hallon – Ingår 5-200 GB data per månad
  • Chilimobil – Ingår obegränsad GB data per månad
  • Telenor – Ingår 15 – obegränsad GB data per månad
  • Tre – Ingår 0,1 – obegränsat GB per månad
  • Tele2 – Ingår 75 – obegränsad GB per månad

  Ett eller flera abonnemang för mobilt bredband?

  Har ni flera surfplattor i familjen? Då uppstår genast frågan om vilken operatör som är den bästa lösningen för att alla ska kunna surfa.

  Vad har ni för alternativ? Här kommer några förslag:

  Alla i familjen har ett eget abonnemang för mobilt bredband

  Idag kostar ett eget abonnemang med Hallon från 89 kronor i månaden. Det är inte mycket och genom att ha ett eget abonnemang får alla ett eget simkort, egen surfmängd och familjen får väldigt lite krångel. Alla får ansvara för sitt eget mobila bredband och använda surfen efter egna behov – en smidig och enkel lösning.

  Ett abonnemang med flera simkort till alla i familjen

  Det finns flera operatörer som erbjuder flera simkort till ett abonnemang. Problemet är att dessa operatörer sällan är de billigaste operatörerna och att de ofta tar en avgift för varje extra simkort. Fördelen är att du bara får en faktura. Nackdelen är att det oftast blir dyrare och administrationen av att fördela surfmängden rättvist kan bli jobbig – om man inte väljer ett abonnemang med obegränsad surf.

  Koppla upp surfplattan via mobilabonnemanget

  Idag finns det mobilabonnemang med massor av surf (upp till obegränsat). Det gör det intressant att utnyttja mobilabonnemanget till max. Genom att aktivera ”hot spot” på mobilen, blir din mobil ett eget WiFi-nät där du kan koppla upp andra enheter såsom surfplattor. Här kan du läsa hur du gör för att dela internet från din mobil till andra enheter.

  Fördelen är definitivt priset eftersom du då bara behöver ett abonnemang.

  Nackdelen är att du måste aktivera internetdelning på mobilen innan du kan använda surfplattan. Det finns också en hastighetsbegränsning om ni både surfar med mobilen och surfplattan samtidigt. Då kan det gå långsamt eftersom ni delar på samma uppkoppling.

  Köpa en 4G- eller 5G-router

  Med en router kan flera i familjen surfa via ett och samma mobila bredbandsabonnemang. Du sätter in ditt simkort i routern och startar den. Routern skapar sedan ett WiFi-nätverk som du kan koppla upp mobiler, datorer och surfplattor mot.

  Det finns två typer av routrar för mobila bredband – bärbara och fasta. En bärbar router kan man ta med sig utan att den behöver vara kopplad till ett eluttag. En fast router är ofta kraftfullare och behöver en elsladd ansluten för att fungera. 

  Det här kan vara en bra lösning om familjen ska spendera tid tillsammans i en sommarstuga eller på båten. Det mobila nätverket fungerar då ungefär som WIFI-nätverket hemma – enda skillnaden är att routern använder mobilnätet medan routern hemma i de flesta fall kopplar upp sig via fiber.

  En router är en smidig lösning, men nackdelen är att hastigheten kan bli lidande om ni är många som delar på en uppkoppling. För den här typen av lösning rekommenderar vi ett abonnemang med obegränsad surf och som har täckning i 5G-nätet. Tänk då på att man även behöver en router med stöd för 5G. 

  Att tänka på vid val av abonnemang

  Om du tidigare har haft ett abonnemang där du har surfat, då kan du se hur mycket surf som du faktiskt har förbrukat. Det ger en realistisk uppfattning som du kan utgå ifrån när du väljer ett nytt abonnemang.

  Tips för att spara pengar på ditt mobila bredband

  Använd Wi-Fi

  Även om du anser dig ha mycket surf på din telefon eller ditt mobila bredband, se till att koppla upp dig på WiFi när du är hemma, på arbetet eller på en annan plats med tillgängligt WiFi. Du kan spara många GB på att göra detta, och rätt vad det är så kanske du klarar dig på en mindre mängd surf, och kan därigenom spara några kronor på ett mindre abonnemang.

  Byt mellan operatörens surfabonnemang

  När du skaffar ett abonnemang så är det en god idé att välja en operatör som inte har bindningstid. Du kan du väldigt lätt byta abonnemangsstorlek – både upp och ner. Det gör att du kan testa en volym, och när du efter de första månaderna märker att det var för mycket eller för lite, då byter du till en mer lämplig nivå. På detta sättet så slipper du köpa till extra surf varje månad för att det abonnemang du först valde innehåller för lite surf.

  Stäng av applikationer du inte använder

  Om du har en begränsad mängd data att tillgå så är det klokt att se över vad dina applikationer i mobilen och surfplattan förbrukar i data. Det förekommer ofta att applikationerna är ”aktiva” även då du inte använder dem. De kan exempelvis samla in information om var du befinner dig, uppdatera inkorgar och så vidare. Detta förfarande förbrukar både data och batteri.

  Begränsa applikationer till att endast använda platsinformation när du använder dem så kan du spara mycket data. 

  Mobilt bredband till surfplattan – operatörer

  Det finns många prisvärda och bra alternativ för mobilt bredband. Det finns i både abonnemangsform och i kontantkortsform. Nedan har vi listat de operatörer vi rekommenderar om man vill ha ett mobilt bredband till sin surfplatta. 

  Mobilt Bredband från Hallon

  Hallon är en omtyckt lågprisoperatör som vi ofta rekommenderar här på Surf.nu. Hallon är prisledande i Sverige och erbjuder mest för pengarna, både när de kommer till mobilabonnemang och mobilt bredband. Operatören ägs av Tre och använder sig av deras mobilnät. Det innebär att man får snabb och stabil täckning i upp till 5G-nätet.

  Hos Hallon kan man inte köpa en surfplatta tillsammans med sitt mobila bredband, men man kan köpa en mobil router. 

  • Nät: Tre:s mobilnät
  • Pris: 89 – 299 kronor
  • Surf: 5 – 200 GB surf per månad
  • Surfplatta: Nej, men mobil router
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Former: Finns både som abonnemang och kontantkort
  • Andra förmåner: Spara oanvänd surf, upp till 200 GB, och halva priset de första månaderna
  • Rabatter: Bäst pris på marknaden vad gäller mobilt bredband


  Hallon recension

  • Ingen bindningstid
  • Snabb surfhastighet
  • Spara oanvänd surf

  Läs mer & Beställ

  Mobilt Bredband från Comviq

  Comviq erbjuder mobilt bredband som abonnemang och via kontantkort – båda med fri surf. Kontantkortet är giltigt i 30 dagar och kan fyllas på vid behov. Abonnemanget är giltigt tillsvidare och man kan själv välja om man vill ha bindningstid eller inte. Väljer man bindningstid, på 24 månader, får man en router på köpet. Med routern kan man dela anslutningen till flera enheter – till exempel en surfplatta. 

  Comviq säljer inte surfplattor tillsammans med sina abonnemang för mobilt bredband. 

  • Nät: Tele2 och Telenors mobilnät
  • Pris: 399 kronor
  • Surf: Obegränsat GB surf per månad
  • Surfplatta: Nej, men man kan få en router om man väljer bindningstid
  • BindningstidIngen bindingstid eller 24 månader – man kan välja
  • Former: Abonnemang och kontantkort
  • Andra förmåner: Alltid obegränsad surf
  • Rabatter: Ibland förekommer kampanjer


  comviq

  • Obegränsad surfmängd
  • Snabbt mobilnät
  • Bra täckning

  Läs mer & Beställ

  Mobilt Bredband från Chilimobil

  Hos Chilimobil kan du få mobilt bredband till bra pris, med mycket surf och i ett snabbt nät – Tres. Alla bredbandsabonnemang har fri surf, men maxhastigheten är olika beroende på abonnemang. Det snabbaste abonnemanget, med full fart i 5G-nätet, passar dig som streamar mycket film och musik eller delar ditt abonnemang med andra. Operatören vill göra det enkelt för sina kunder och du kan därför byta abonnemang när du vill – de har nämligen ingen bindningstid. 

  Värt att veta för dig som reser är att bredbandet endast fungerar i Sverige.

  • Nät: Tre nät
  • Pris: 349 – 499 kronor
  • Surf: Obegränsad surf varje månad i olika hastigheter
  • Surfplatta: Nej, men routers – både mobila och fasta
  • Bindningstid: Ingen bindningstid
  • Former: Endast abonnemang
  • Andra förmåner: Viaplay ingår under de första månaderna
  • Rabatter: Rabatter till studenter och seniorer. Även värvningsrabatt


  chili-logo

  • Fri surf
  • Snabbt nät
  • Ingen bindningstid

  Läs mer & Beställ

  Mobilt Bredband från Tre

  Tre(3) erbjuder mobila bredbandslösningar med flera olika surfmängder. De har abonnemang anpassade för hemmabruk och flexibla mobila bredband som man kan tamed sig på resande fot.

  När det kommer till surfplattor har Tre ett utbud av enheter från Samsung och Apple. Istället för att erbjuda surfplattor med mobilt bredband så erbjuder Tre surfplattor med ett extra simkort för ditt mobilabonnemang, de kallar det extra uppkoppling. Om man redan är mobilkund hos Tre och är sugen på en surfplatta kan detta alltså vara ett alternativ.  

  Tre (3) äger även varumärket Hallon där du kan köpa mobilt bredband till ännu lägre priser. Perfekt för alla som vill få maximalt ut av sina pengar.

  • Nät: Tre:s mobilnät
  • Pris: 19 – 549 kronor
  • Surf: 0,1 – obegränsat GB surf per månad
  • Surfplatta: Ja, från Apple och Samsung
  • Bindningstid0 månader, endast bindningstid om du köper surfplatta
  • Former: Finns som abonnemang
  • Andra förmåner: Avbetalning av hårdvara och generös surf inom EU
  • Rabatter: Ibland förekommer kampanjer


  Tre

  • Stor surfmängd
  • Snabbt mobilnät
  • Bra täckning

  Läs mer & Beställ

  Mobilt Bredband från Telenor

  Hos Telenor kan du köpa mobila bredband till din surfplatta. Välj mellan två olika storlekar, upp till obegränsad surf. Du kan köpa endast mobilt bredband eller mobilt bredband tillsammans med en surfplatta. Surfplattan kan du välja att avbetala eller betala direkt. 

  Telenor har generösa villkor för utlandssurf i sina abonnemang. Ta med dig abonnemanget inom EU + 10 andra länder och använd upp till 50 GB data. 

  • Nät: Telenors nät
  • Pris: 169 – 499 kronor
  • Surf: 15 – obegränsad GB surf per månad
  • Surfplatta: Ja, från Samsung och Apple. Välj om du vill betala direkt eller avbetalning 
  • BindningstidVälj ingen bindningstid eller 24 månaders bindningstid
  • Andra förmåner: Surf inom EU och 10 andra länder (bland annat Thailand) ingår
  • Rabatter: Ibland förekommer kampanjer och ingen uppläggningsavgift vid webbköp


  Telenor foretagsabonnemang

  • Ingen bindningstid
  • Fri surf i Thailand
  • Bra täckning

  Läs mer & Beställ

  Sammanfattning – mobilt bredband till surfplatta

  Förhoppningsvis har du nu lite bättre koll på vad som krävs för att koppla upp din surfplatta mot internet. Ett abonnemang för mobilt bredband gör det väldigt enkelt att surfa trådlöst var du än befinner dig.

  Erbjuder operatören surfplatta + mobilt bredband?

  Tabell: Erbjuder operatören surfplatta?
  Operatör
  Mobilt bredband
  Surfplatta
  Hallon 5 – 200 GB Nej
  Chilimobil Fri surf Nej
  Comviq Fri surf Nej
  Telenor 15 GB – fri surf Ja
  Tre 0,1 GB – fri surf Ja
  Tele2 75 GB – fri surf Ja

  Operatörerna som inte erbjuder surfplattor kan man fortfarande köpa mobilt bredband hos, men man behöver köpa surfplattan via en elektronikbutik eller annan återförsäljare. 

  Vanliga frågor och svar om mobilt bredband till surfplatta

  Varför ska jag skaffa mobilt bredband till surfplatta?

  En surfplatta är enkel att ta med sig överallt, men är väldigt begränsad utan internetuppkoppling. Det är lyxigt att förse sin surfplatta med ett simkort så att den har sina egen uppkoppling var du än är.

  Är mobilt bredband till surfplatta snabbt?

  Mobilt bredband är lika snabbt som 4G- eller 5G-uppkopplingen i din mobiltelefon. Det är med andra ord tillräckligt snabbt för att göra det mesta du vill på nätet. Men i jämförelse med en fiberuppkoppling är det mobila bredbandet lite långsammare, i alla fall om man endast har täckning i 4G-nätet.

  Har alla surfplattor plats för simkort?

  Nej. Vissa surfplattor är bara kompatibla med WiFi, och då har de ingen egen simkortsplats för mobilt bredband. Du kan dock koppla upp med mot en trådlös router som du har med dig.

  Vilket mobilt bredband till surfplatta är billigast?

  Hallon har de billigaste mobila bredbandet. För mobila bredband med helt fri surf är Chilimobil billigast. Läs mer om de bästa erbjudandena just nu på den här sidan.

  Vilket mobilt bredband till surfplatta är bäst?

  Vad som är bäst beror på vad du har för krav på ditt mobila bredband. Om du vill ha helt fri surf är Chilimobil eller Tre bäst. Vill du ha ett välfungerande mobilt bredband till en så låg kostnad som möjligt är Hallon bäst.