Vad är egentligen skillnaden på ett mobilabonnemang och ett mobilt bredbandsabonnemang? Kan man använda ett mobilabonnemang i en router istället för ett mobilt bredbandsabonnemang? Och vad händer om man sätter in simkortet för mobilt bredbandsabonnemang i en smartphone?

I den här guiden går vi igenom mobilabonnemang och mobilt bredbandsabonnemang – och när det är bäst att välja det ena över det andra. 

Vad är skillnaden på ett mobilabonnemang och ett mobilt bredband?

Vi börjar med grunderna. Vad är egentligen skillnaderna mellan ett mobilabonnemang och ett mobilt bredbandsabonnemang? 

Det enkla svaret är: telefonsamtal och sms. 

surf - jämför mobilabonnemang

Mobilabonnemang

Ett mobilabonnemang gör det möjligt att ringa röstsamtal, skicka sms och mms, och i de flesta fall även koppla upp sig till internet via mobilnätet. Det är ett abonnemang som är anpassat efter hur de allra flesta använder sin mobiltelefon. Med abonnemanget kan man alltså använda mobiltelefonnätet där röstsamtal och sms går (2G), och mobildatanätet för surf (3G, 4G och 5G). 

Det allra vanligaste, om man har en smartphone, är att man väljer ett mobilabonnemang till den – det är ofta det mest praktiska, men det finns tillfällen när ett mobilt bredbandsabonnemang hade kunnat passa bättre. Dessa tillfällen tittar vi närmare på nedan. 

I ett mobilabonnemang ingår:

Läs mer om mobilabonnemang här.

Mobilt bredbandsabonnemang

Ett mobilt bredbandsabonnemang gör det möjligt att surfa i mobildatanäten (alltså 3G, 4G och 5G-näten). Det här är samma nät som man är uppkopplad mot när man använder internet med sitt mobilabonnemang. Det som skiljer de två abonnemangsformerna åt är att röstsamtal och sms inte är möjliga att göra med ett mobilt bredbandsabonnemang – då dessa går i 2G-nätet där denna abonnemangsform inte har täckning. 

Att skicka meddelanden och ringa samtal över internet via appar som Messenger, WhatsApp, iMessage, Skype och FaceTime går bra med endast en internetanslutning – det kan vara bra att komma ihåg. 

I ett mobilt bredbandsabonnemang ingår:

Läs mer om mobilt bredband här.

När ska man välja ett mobilabonnemang istället för ett mobilt bredbandsabonnemang?

Ett mobilabonnemang är i de flesta fall det bästa alternativet om man behöver ett abonnemang till sin mobiltelefon. Abonnemanget gör att man kan utnyttja alla telefonens funktioner – röstsamtal, sms, mms och surf.

Använda mobilabonnemang som bredband

Har man ett prisvärt abonnemang till sin mobil med en lite större surfmängd går det alldeles utmärkt att använda detta i till exempel en bärbar router för att dela surfen mellan flera olika enheter. Det är dessutom möjligt att använda sitt mobilabonnemang i sin surfplatta, men man kan i regel inte använda röstsamtal.

En smartphone kan man även använda som en router. Man kan alltså dela internetanslutningen från sin telefon till andra enheter i närheten. Detta kan vara ett bra alternativ om bara behöver en bredbandsanslutning tillfälligt.

Det finns alltså inget som hindrar en från att nyttja ett mobilabonnemang som ett mobilt bredband. Man kan placera mobilabonnemangets simkort i kompatibla enheter och använda de funktioner som stöds av enheten.

Att använda ett mobilabonnemang som mobilt bredbandsabonnemang kan vara lönsamt om man hittar ett med lite större surfmängd, eller obegränsad surf, till ett lägre pris än ett motsvarande mobilt bredbandsabonnemang. Det kan även vara ett smidigt alternativ om man har tänkt använda sin mobiltelefon som router.

När ska man välja ett mobilt bredbandsabonnemang istället för ett mobilabonnemang?

Ett mobilt bredbandsabonnemang är i de flesta fall det bästa alternativet om man vill ha en internetanslutning till en surfplatta, laptop eller mobil router – alltså enheter man inte använder för röstsamtal och sms med över rösttelefonnätet. 

Ett mobilt bredbandssimkort kan man placera direkt i sin enhet, till exempel en smartphone eller en surfplatta, eller i en router med stöd för mobilnätet. För denna typ av abonnemang används samma sorts simkort som för ett mobilabonnemang. 

Mobilt bredbandsabonnemang i mobiltelefonen

Det är möjligt att placera ett mobilt bredbandssimkort i sin smartphone. Man kommer att få möjlighet att använda mobilsurf precis som vanligt, men man kan inte ringa röstsamtal eller skicka traditionella SMS.

Om man i huvudsak vänder sig till internettjänster för röst- eller videosamtal, och skickar meddelanden med appar som WhatsApp, iMessage, FaceTime och Messenger kommer man ganska långt med ett mobilt bredbandsabonnemang till sin mobiltelefon. Det här kan också vara ett bra alternativ om man endast surfar på internet med sin mobiltelefon. 

Täckning

Om man jämför täckningen för ett mobilabonnemang med täckningen för ett mobilt bredbandsabonnemang från samma operatör och med samma enhet är täckningen densamma för de två abonnemangsalternativen. Internetanslutningen kommer nämligen från samma mobildatanät. Har båda abonnemang täckning i 5G-nätet kommer alltså anslutningen vara snarlik. 

Sammanfattning – mobilabonnemang och mobilt bredbandsabonnemang

Funktion
Mobilabonnemang
Mobilt bredband
Röstsamtal
SMS
MMS
Surf

Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang eller mobiltbredband

Vad är skillnaden ett mobilabonnemang och ett mobilt bredbandsabonnemang?

Den största skillnaden på ett mobilabonnemang och ett mobilt bredband är möjligheten att kunna ringa och skicka sms i rösttelefonnätet. Ett mobilt bredband har nämligen bara täckning i mobilsurfnätet, medan ett mobilabonnemang har surftäckning och röstsamtalstäckning.

Kan man ringa med ett mobilt bredband?

Ja, man kan ringa med ett mobilt bredband men bara över internet. För att ringa kan man använda appar som WhatsApp, Messenger, FaceTime och Skype.

Kan man ha ett mobilt bredband i telefonen?

Ja, det går bra att sätta in ett sim-kort för mobilt bredband i sin telefon. Tänk på att telefonen då endast kommer kunna surfa, inte ringa samtal och skicka sms. För att kunna använda de funktioner krävs ett mobilabonnemang.