Telia mobilöperatör

Jämför abonnemang – Recension, omdöme och erbjudande

Telia är den mobiloperatör som har hängt med längst i Sverige. Redan 1853 bildades Kungliga Elektriska Telegrafverket, vilket är början av Telias historia. På 1950-talet blev man istället Televerket med hela svenska folket, och först år 1993 bytte man namn till Telia AB. Ännu senare, på 2000-talet, bytte man namn än en gång till Telia Sonera.

De flesta av oss har med största sannolikhet kommit i kontakt med detta företag. Idag sysslar Telia med telekommunikation för privatpersoner, till exempel mobiltelefoni och internettjänster. Man erbjuder även tjänster till organisationer och företag. För dig som är privatperson så finns det en mängd lösningar inom mobiltelefoni och internet.

Telias tjänster inom mobiltelefoni

När du surfar in på Telias hemsida hittar du ett brett urval av tjänster inom mobiltelefoni. Här kan du bland annat köpa de senaste mobiltelefonerna, men du kan även teckna abonnemang, mobilt bredband, köpa mobiltelefoner, surfplattor eller skaffa kontantkort. De säljer dessutom flera olika mobiltillbehör och appar, som till exempel Spotify och Storytel.

Telia har ett gediget sortiment och du kan absolut stilla dina begär av de senaste mobiltelefonerna om du väljer Telia som operatör.

Abonnemang och kontantkort från Telia

Telia har ett som sagt ett stort sortiment av mobilabonnemang. Du kan verkligen välja och vraka bland flera fina erbjudanden. Det du kan tänka på är att Telia ofta är lite dyrare än likvärdiga abonnemang hos andra operatörer. De är störst, men det kostar mer att ta del av Telias abonnemang. Vill du ha ett billigare alternativ med samma täckning ska du istället använda dig av Halebop, som ägs av Telia och därför har samma grymma täckning.

Hos Telia finns det studentabonnemangfamiljeabonnemang, mobila bredband, företagslösningar, abonnemang både med och utan mobil samt tjänster för fasta bredband och TV. De är en stor leverantör med många olika lösningar.

Telia erbjuder ännu inte något abonnemang som ger helt fri surf, vilket finns hos både Tele 2 eller Telenor. Vill du hellre ha ett kontantkort så kan du hitta det hos Telia. Du betalar inget för kontantkortet, utan betalar endast när du väljer att ladda på ditt kontantkort. Du väljer själv vilken prisplan du vill ladda på och kan variera påladdning varje månad.

Bredband och mobilt bredband

Telia har som sagt även tjänster inom TV och bredband. Här kan du till exempel köpa TV-box och teckna olika abonnemang på TV-tjänster. Inom bredbandstjänster erbjuder man bredband både genom fiber och genom telejacket.

Väljer du fiber kan du välja mellan hastigheter på 100 MBIT/S och 1000 MBIT/S. Vill du istället ha bredband i telejacket ligger hastigheterna på 30-60 MBIT/S. Telia har även mobilt bredband och erbjuder routers och övriga tillbehör så att du kan surfa snabbt och platsoberoende. De har även lösningar för hemtelefoni. Du hittar helt enkelt det mesta inom telekom-lösningar.

Telia skylt fran forr

Nostalgisk skylt från Telia. 

Frågor och svar – Telia

Har Telia mobilt bredband?

Ja, Telia har mobila bredband. Du kan skaffa trådlöst bredband med enbart abonnemang eller en surfplatta till abonnemanget. Det finns flera alternativ på surfplattor som du kan välja mellan. Vill du endast skaffa ett rent surfabonnemang till en enhet som du redan har så kan du göra det.

Kan jag köpa abonnemang med mobiltelefon från Telia?
Ja, det går att kombinera abonnemangen med en mobiltelefon. Du kan välja mellan flera olika modeller och hittar alla de senaste modellerna från både Apple, Samsung eller Huawei. De har ett stort sortiment av mobiltelefoner och du hittar både billiga och lite dyrare mobiltelefoner.

Vad har Telia för uppsägningstid och bindningstid?
Du kan välja abonnemang som är helt utan bindningstid och uppsägningstid. Det finns även abonnemang med telefon eller surfplatta, och då kan det vara bindningstid på abonnemanget. Väljer du att bara köpa ett abonnemang, då kan du säga upp ditt abonnemang när du vill.

Kan jag använda mitt gamla mobilnummer med Telia?
Ja, det går alldeles utmärkt att använda sitt gamla nummer när du ansluter dig till Telia. När du tecknar ett nytt abonnemang så görs en portering av numret och efter ett par dagar så går det att använda ditt gamla nummer med ditt nya mobilabonnemang.

Vad har Telia för kundtjänst?
Telia har en stor kundsupport och du kan ringa, maila eller chatta med kundtjänsten. Du kan även läsa dig till en stor mängd värdefull information på deras hemsida. De har en mycket gedigen support för mobila bredband, mobilabonnemang, TV-tjänster, produkter samt tillbehör. De har även butiker på många håll runt om i Sverige där du kan få service och hjälp.

Hur funkar Telia utomlands? Roaming?
Du använder mobiltelefonen på samma sätt inom EU/EES som du gör här hemma när det gäller samtal, SMS och MMS. Du får även surfa upp till 20 GB inom EU/EES. Detta är likvärdigt med andra billigare operatörer.

Har Telia ett seniorabonnemang eller abonnemang speciellt för pensionärer?
Telia har ett mobilabonnemang som är speciellt utformat för seniorer, men det är egentligen inte så prisvärt. Telia ligger lite högre generellt vad det gäller sina priser på abonnemang. Söker du ett mobilabonnemang för seniorer eller 55 plussare, då kan du titta i vår lista över pensionärsabonnemang.

Har Telia ett barn- och ungdomsabonnemang?
Det finns lösningar för familjeabonnemang och man kan i en familj dela på upp till fyra anslutningar på ett mobilabonnemang. Har du över 20 GB surf per månad i ditt abonnemang kan du just nu lägga till en barn- eller familjemedlem för 149 kronor per månad.

Har Telia ett studentabonnemang eller kan jag få studentrabatt på ett vanligt abonnemang?
Med Telia kan du få 50 kronor rabatt på ditt abonnemang, och detta gäller för dig som är mellan 18 och 27 år. Du behöver teckna ett abonnemang med minst 6 GB eller mer för att kunna ta del av studentrabatten.

Har Telia företagsabonnemang?
Telia har flera alternativ när det kommer till företagsabonnemang. Det finns företagslösningar både vad det gäller mobiler, abonnemang och surfplattor. På företagssidan finns det ett stort sortiment där du kan välja och vraka bland företagslösningar. Även inom företagslösningar så ligger Telia prismässigt lite högre än de flesta andra operatörerna, men de är en gedigen och erfaren företagspartner för din kommunikation.

 

Fördelar Telia

  • Snabbt mobilnät
  • Stort sortiment
  • Mobilabonnemang, mobilt bredband och kontantkort
  • Företagsabonnemang
  • Bra kundservice
  • Välj Halebop istället då de ägs av Telia, men har lägre priser

 

täckningskarta telia

Täckningskarta Telia

Mobiloperatören Telia har Sveriges bästa nät för att ringa. Det beror på att man använder det gamla GSM-nätet, även kallat 2G-nätet, för röstsamtal. Du får exakt samma täckning om du väljer Halebop eller Fello som båda använder sig av Telias nät, men till ett betydligt lägre pris.

Telia är som sagt den operatör som har funnits längst. De är den största teleoperatören, men de har inte hängt med prismässigt vad det gäller mobilabonnemang eller flexibilitet. Det finns alternativ för billigare mobiltelefoni, och Fello eller Halebop är ett par av dessa. De använder sig av Telias stabila och välutbyggda mobilnät, men har betydligt lägre priser på enkla abonnemang.

 

Billiga alternativ i Telias nät: