Dagens samhälle blir allt mer digitalt och hastigheten på ditt internet betyder mer än någonsin. Ingen har lust att sitta och vänta medan en sida laddar eller skrolla igenom ett Instagram där bara varannan bild syns. Idag finns det en mängd olika leverantörer av bredband på marknaden – och nästan alla säger att just de har den snabbaste hastigheten. Och många gånger har de faktiskt rätt. Du kan numera få en snabb hastighet oavsett om det gäller mobilt bredband, fast bredband eller bredband genom ett bra mobilabonnemang. Hur du än väljer att surfa så finns det möjligheter för dig att surfa snabbt och laggfritt. 

Även om leverantörerna skiljer sig åt så kan de flesta leverera ungefär lika mycket data. Den stora skillnaden mellan leverantörerna handlar istället om prissättning – och i vissa fall täckning och tillgänglighet.

Mät din hastighet

Många gånger vill man veta hur mycket hastighet man faktiskt får för pengarna. Bredbandsleverantörer kanske lovar en hastighet, men din upplevelse av din uppkoppling kanske visar något annat. Man kan snabbt och enkelt kontrollera sin faktiska hastighet med hjälp av resurser på nätet.

Hur gör man när man ska mäta sin bredbandshastighet? Det finns ett par sidor på nätet som man kan använda sig av för att mäta datahastigheten. De mest pålitliga och populära sidorna är bredbandskollen och speedtest.net. Där ser du enkelt och snabbt den uppmätta hastigheten på ditt bredband.

Bredbandskollen

En enkel beskrivning av vad dessa sidor gör är att de mäter hastigheten på ditt bredband. Lite mer invecklat innebär detta att de kontrollerar hur snabbt man kan skicka data från din dator eller telefon ut på nätet och hur snabbt man kan tanka ner data till din dator eller telefon. Detta görs genom att de skickar så kallade paket till din dator och kollar hur snabbt det går innan paketen är framme. Sedan använder de din nätverksuppkoppling för att skicka paket till en speciell adress på internet där de mäter hur snabbt det går.

Hos Bredbandskollen trycker man på Starta mätning, sen testar sidan din uppkoppling. Du får reda på din nedladdningshastighet, din uppladdningshastighet och din svarstid. Siffrorna kan du jämföra med vad din leverantör lovat dig. Bredbandskollen sparar även dina tidigare mätningar så att du kan jämföra över tid. Bredbandskollen finns även som app om man vill testa hastigheten på sina mobila enheter. 

Speedtest

Speedtest fungerar på samma sätt som Bredbandskollen. Efter att du tryckt på Starta kontrollerar Speedtest din hastighet. När testet är genomfört får du reda på din nedladdningshastighet och uppladdningshastighet.

Speedtest erbjuder även en app både för Android och iOS.

Surfmängd för mobila enheter

När man pratar om mobila enheter (smartphones), som på senaste åren tagit över den mobila internetmarknaden, finns det något som kallas för en surfmängd. Detta är ett begrepp som talar om hur mycket du kan gå ut på internet utan att sitta uppkopplad mot ett trådlöst nätverk. Man använder sig således av det mobila datanätet för att surfa.

Här kommer ett fenomen som de flesta inte förstår direkt och det är att man bara har en viss mängd data att surfa för, vilket också innebär att det är enklare att förbruka surfmängden med högre hastighet. Att surfa på en mobiltelefon eller en surfplatta fungerar nämligen på samma sätt som när din dator där hemma skickar och tar emot datapaket. Här förbrukar man lätt en hel del data om man har en snabb uppkoppling.

Minska surfhastigheten

Hur ska man då göra för att minska på sin användning av den mängd data som man har till sitt förfogande? Man kan enkelt gå in på någon av de nämnda sidorna och mäta vilken hastighet som man har för att sedan ändra hur man surfar, så att man inte förbrukar onödigt mycket. Det finns dock ett par regler att gå efter om man vill minska sitt surfande, nämligen att inte titta på videos eller spela spel online som har flera videoklipp. Generellt sett brukar man därigenom kunna komma undan relativt billigt.

Abonnemang med surf

Vill du inte behöva oroa dig för att din surfmängd ska ta slut eller att det ska bli en dyr historia när det gäller ditt surfande med mobilsurf eller mobilt bredband, då kan du skaffa dig ett bra abonnemang med mycket surf. De flesta leverantörer har idag bra med surfmängd kopplat till sina abonnemang. Många operatörer arbetar även med abonnemang utan bindningstid, så du enkelt kan uppgradera eller nedgradera ditt abonnemang så det passar dig och dina surfbehov. Det finns även abonnemang som erbjuder obegränsad surf – perfekt om man surfar mobilt ofta och mycket. 

Hastigheter på Bredband

Det finns olika hastigheter på bredband och dessa kan du mäta genom till exempel bredbandskollen.se eller speedtest.net. Ska du mäta din uppkoppling här i Sverige så är den bästa mätaren bredbandskollen.se. Det är en säkert och tillförlitlig tjänst som är både gratis och enkel att genomföra.

Vad säger testet?

När du väl har genomfört ett hastighetstest av din data så kanske du undrar vad resultatet betyder.

Om du har en hastighet på 10 Mbit/s så är det inga problem för dig som gör vardagliga sysslor som att handla online, betala räkningar eller surfa. Det kommer däremot gå desto långsammare att spela online eller att skicka stora filer.

Visar testet att du har en hastighet på 100 Mbit/s så kan du spela online, skicka större filer och använda flera datorer på samma nätverk utan att det går långsamt.

Om du har fast bredband så kan du komma upp i hastigheter på 1000 Mbit/s (1 Gbit/s). Då kommer du aldrig att uppleva långsamt internet, oavsett vad du gör. Vilken hastighet du har på ditt bredband beror på hur ditt abonnemang ser ut och hur din enhet är uppkopplad till ditt nätverk. En dator som uppkopplad till internet med en nätverkssladd kan många gånger komma närmare din lovade hastighet jämfört med en dator som är uppkopplad till ditt Wi-Fi-nätverk. 

Ett mobilabonnemang eller mobilt bredbandsabonnemang har olika manhaftigheter beroende på täckning. Med 4G-täckning ligger den teoretiska maxhastigheten vanligtvis på 100 Mbit/s, men i praktiken ligger hastigheten vanligtvis på 20-40 Mbit/s. Med 5G-täckning ligger den teoretiska maxhastigheten betydligt högre. Vanligtvis levererar 5G-näten i Sverige en maxhastighet på mellan 300 – 600 Mbit/s. 

Vanliga frågor och svar om att mäta hastigheten på bredband

Hur mäter jag bredbandshastigheten?

Det enklaste sättet att mäta din bredbandshastighet på är att surfa in på Bredbandskollen.se eller Speedtest.net. Båda alternativen finns som appar för mobilen eller kan användas direkt i en webbläsare.

Finns det någon app för att mäta bredbandshastighet?

Ja. Speedtest och Bredbandskollen finns som appar för Ios och Android. Du kan även använda apparna i din smarta tv, såsom Apple TV.

Vad är acceptabel hastighet för 100/100 Mbit per sekund?

Även om du har en uppkoppling på 100/100 Mbit så är det ovanligt att du får maximal hastighet jämt. Det beror också på om du mäter hastigheten via Wifi eller om du har trådad anslutning. Men generellt ska du inte ligga alltför långt från maxhastigheten för att det ska vara acceptabelt.

Varför ska jag mäta uppkoppling?

När du betalar för en bredbandstjänst vill du förstås att den ska fungera optimalt. Om du upplever lagg i spel eller att streamingkvaliteten inte är konstant så når du antagligen inte upp till rätt hastighet. Att mäta uppkopplingen är ett sätt att få svar på hur snabb din uppkoppling egentligen är.

Hur kan jag själv förbättra min bredbandshastighet?

Se till att Wifi-uppkopplingen är stark. Stäng av appar och program som äter bandbredd. Se till att hålla datorn och routern uppdaterade med de senaste drivrutinerna. För spel kan det vara en bra idé att ansluta konsolen eller datorn med nätverkskabel i stället för att spela genom Wifi. Om inget hjälper – byt internetleverantör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *