Under det senaste året har inflationen och det osäkra läget runt om i världen gjort att många har sett över sin privatekonomi. En utgift som många unga har tittat närmare på är mobiltelefonabonnemang och abonnemang för bredband. Enligt en undersökning från Novus är hälften av Sveriges unga mer benägna att byta mobiloperatör idag jämfört med för ett halvår sedan. 

Om man är sugen på att byta till en billigare mobiloperatör – vilken är då billigast på marknaden?

Ny undersökning om mobilabonnemang från Novus

Undersökningsföretaget Novus har, på uppdrag av fakturerings- och betalningsplattformen Billogram, intervjuat svenskar om hur deras inställning till olika leverantörer har påverkats av inflationen och det mer ansträngda ekonomiska läget i landet. Undersökningen visar bland annat att unga, i åldern 18 till 34 år, är mer benägna nu än för ett halvår sedan att byta mobiloperatör för att sänka sina månadskostnader. 

Bland unga är ungefär hälften mer benägna att byta mobiloperatör. Om vi tittar på siffrorna för alla åldrar ligger den på ungefär 40 %. 

Lågprisoperatörer – ett bra alternativ för att hålla nere kostnaderna 

Mobiloperatörerna på den svenska marknaden brukar delas upp i två olika läger – de stora operatörerna, Telia, Telenor och Tele2, och de virtuella lågprisoperatörerna. De stora operatörerna har egna mobilnät och erbjuder långt mycket mer än mobilabonnemang – de har tv-abonnemang och streamingabonnemang, en stor webbshop med mobiltelefoner och andra enheter, bredbandsabonnemang och mycket mer. 

De virtuella operatörerna har ett mer strömlinjeformat utbud där mobilabonnemangen är i fokus. Vissa erbjuder även kontantkort, bredband och en webbshop. Gemensamt för alla är att de inte har några fysiska butiker och delar mobilnät med någon av de större operatörerna. Detta gör att de virtuella operatörerna kan hålla nere sina priser. 

Det är alltså i denna kategori vi hittar de allra billigaste abonnemangsalternativen på marknaden. Och det är kanske mot dessa operatörer de unga som vill sänka sina månadskostnader för mobilabonnemang sneglar. 

Fello – en av de billigaste operatörerna

Fello kundsupport

Om vi jämför några av de största och mest synliga virtuella operatörerna finns det en som sticker ut med sin prissättning – Fello. Fellos billigaste standardabonnemang för mobiltelefoni ligger på 105 kronor i månaden – vilket är billigare än andra lågprisalternativ som Hallon, Vimla, Halebop och Comviq.

Fellos billigaste abonnemang kommer med fria samtal och sms, ingen bindningstid och 3 GB surf. Surf som man inte hinner använda upp under månaden får man spara utan slutdatum. Dock högst 25 GB.

Om man vill sänka sina månadskostnader kan det alltså vara värt att ta en titt på de virtuella operatörerna, och särskilt Fello.

Läs mer om Fello

Fello Operatör – Billiga abonnemang i Telias nät

Fello är en lågprisoperatör som nu är en del av Telia. De har abonnemang till konkurrenskraftiga priser och med busenkla villkor. Alla abonnemang har fria samtal och sms inom Sverige. Abonnemangen har kanske inte mest surf på marknaden, men mängden räcker gott och väl för de allra flesta. Skulle du ändå behöva mer surf? Då kan du köpa en extra surfpott.

  • Nät: Telias mobilnät
  • Andra förmåner: Enkla lösningar och bra priser
  • Erbjudande: Köp extra vinter-surf!

Fello

  • Låga priser
  • Bra täckning
  • Rabatt till nya kunder

Läs mer & Beställ

Om undersökningen

Undersökningen har utförts av Novus på uppdrag av Billogram. Man har intervjuat 1 040 personer under perioden 14 till 21 mars 2023. Personer mellan 18 och 84 år har bland annat fått svara på frågor om hur benägna de är att byta leverantör för mobiltelefoni av ekonomiska skäl.