Välj en sida

De mobiloperatörer som har ett eget mobilnät i Sverige är Tele2, Telia, Telenor och Tre. Övriga operatörer på den svenska mobilmarknaden kan erbjuda mobiltjänster till sina kunder genom att använda nätet från någon av de större operatörerna. Det gör att dessa mindre, och ofta virtuella, operatörer kan erbjuda abonnemang med en något lägre prisbild än operatörerna som har ett eget mobilnät. Mobiloperatörer som har valt att använda Tele2s mobilnät är Penny, Comviq, Comhem och Katshing. 

telelogo

Operatörer i Tele2s mobilnät: 

Täckningstest – så placeras Tele2

Det finns flera olika aktörer som årligen testar de svenska mobilnäten för att se hur de presterar jämfört med andra nät i Norden och Europa, och jämfört med varandra. Hur placerar sig Teles2s nät i de här testerna? 

P3 Connect Network Analytics – täckningstest

Årligen testar P3 Connect de fyra mobilnäten i Sverige för att utvärdera hur de presterar när det gäller röstsamtal och dataöverföring. Den nyaste rapporten från 2019 ger Tele2 en andra plats, efter Telia, med totalt 924 poäng av 1000 och betyget Mycket bra, Very good. Efter Tele2 placerar sig Telenor på tredje plats och Tre på fjärde plats. Alla fyra operatörer erbjuder bra mobilnät med god täckning, enligt P3 Connect. 

P3 Connect utför sina tester genom att köra, och gå, runt i Sverige. De besöker både större städer och mindre orter, men deras tester täcker inte in hela Sverige och gör ingen skillnad mellan hur täckningen ser ut i storstäder och på landsbygden. Samtidigt som de reser runt i Sverige använder de en smartphone som de laddar upp och laddar ner filer med. De ringer även samtal, strömmar videor och laddar hemsidor. De använder alltså telefonen så som man brukar använda en telefon. Utifrån resultaten utvärderar de hur de olika operatörerna presterar. 

Tele2 placerar sig på andra plats både när det gäller dataöverföring och samtalskvalitet. 

Tutela – täckningstest

En annan oberoende aktör som testar mobilnäten i Sverige är Tutela. Tutelas rapport från 2021 placerar Tele2, tillsammans med Telenor och Tre, som nätet med bäst Core Consistent Quality. Alla fyra svenska operatörer får betyget Excellent av Tutela när det kommer till Consistent Quality. 

Testet utvärderar Gruppsamtal över video i HD, strömning av videor i 1080p och mobilspel online. 

Täckning och Tele2

Tele2s nät för mobildata och röstsamtal täcker idag 90 % av ytan i Sverige. De har starkast täckning i mellersta och södra Sverige och i städer. Eftersom det är dessa delar av Sverige som är mest bebodda så har 99,9 % av Sveriges invånare täckning med Tele2 där de bor och arbetar. Nästan alla som bor i Sverige har alltså möjlighet att använda en operatör i Tele2s nät utan att uppleva större problem med täckningen. 

Tele2 arbetar ständigt med att förbättra sitt nät och förbättra täckningen de kan erbjuda sina kunder och samarbetspartners. 2014 hade de som delmål att täcka in 90 % av Sveriges yta, nu när det målet är nått fortsätter de att utveckla och förbättra nätet. 

Det är dock inte bara mobilnätet och dess tillgänglighet som avgör hur bra täckning man har där man befinner sig. Flera olika faktorer kan spela in. Vilken mobiltelefon man använder kan till exempel påverka täckningen. Vissa äldre modeller har till exempel inte stöd för 4G- och 5G-näten. Det kan göra att telefonen upplevs som långsammare eller täckningen sämre. Byggnaden man befinner sig i kan även påverka täckningen. 

Operatörer i Tele2s nät

Penny

Mobiloperatören Penny är en del av Tele2-familjen och använder därför Tele2s nät till sina mobilkunder. Som kund hos Penny ringer och surfar man alltså i Tele2s pålitliga nät, men med Pennys förmånliga priser. 

Pennys mobilabonnemang är lätta att förstå och utan krångliga villkor. I alla abonnemang ingår röstsamtal och mess, sen väljer man själv hur mycket surf man vill ha varje månad. Den surf man inte använder under månaden sparas till nästa månad. 

penny

Penny är en prisvärd mobiloperatör i Tele2s nät. 

Läs mer & Beställ

Comviq

Comviq använder mobilnät från Tele2 och Telenor till sina kunder. 2G ges i Tele2 och Telenors gemensamma mobilnät, 3G ges i Tele2s mobilnät och 4G ges i Tele2 och Telenors mobilnät. Tillsammans kan Comviq ge täckning till 99,9 % av invånarna i Sverige. 

Comviq erbjuder abonnemang och kontantkort för mobiltelefoni i Tele2s nät. De har även bredband och mobiltelefoner i sin shop. Deras mobilabonnemang finns till ett något lägre pris för studenter, ungdomar under 18 och seniorer över 55. Kontantkorten kan finns i flera olika lösningar, antingen med fastpris eller med pott. 

comviq

Comviq erbjuder mobilabonnemang och kontantkort i Tele2s nät. 

Läs mer & Beställ

Katshing

Ytterligare en operatör som har hyrt in sig i Tele2s mobilnät är Katshing. Katshing särställer sig i jämförelse med de flesta andra operatörer i Sverige eftersom de bara erbjuder abonnemang med fri tillgång till surf och datatrafik. Upp till en viss GB, som avgörs av vilket abonnemang man väljer, kan man surfa i full hastighet, sen sänks hastigheten till 1 Mbit/s men man kan fortsätta surfa obegränsat. Med katshing behöver man alltså aldrig vara orolig för att man ska ha slut på surf. Man har alltid surf, om än i lite lägre hastighet. 

Katshing

Katshing erbjuder bara abonnemang med fri surf i Tele2s nät. 

Läs mer & Beställ

Comhem

Comhem är ett företag som levererar bredband, tv-lösningar och mobiltelefoni. Som mobil-kund hos Comhem använder man sig av Tele2s nät. De har flera olika abonnemang, alla utan bindningstid, och det allra största kommer med fri surf. De har dessutom ett abonnemang specifikt anpassat för barn. Abonnemanget är lätt att begränsa med spärrar på betal- och utlandssamtal och surf utanför EU.

Om man är kund hos Comhem med mer än en tjänst kan man samla alla sina avgifter på en faktura. Då kan man betala TV, bredband och mobiltelefoni på en gång.

com hem

Comhems mobilabonnemang erbjuder surf i Tele2s nät. 

Läs mer & Beställ

Tele2 och 5G

Alla de fyra ledande operatörerna i Sverige satsar stort på det nya 5G-nätet. 5G innebär ett snabbare mobilnät, med bättre täckning, mer pålitlig uppkoppling och ett tryggare och säkrare nät. Med 5G kan man surfa med en hastighet på upp till 1 Gbit/s. Denna hastighet medför en mer sömlös upplevelse när man surfar med sin smartphone. Filöverföringen blir snabbare, man kan streama videor och musik med högre kvalitet och mindre buffrande, spelupplevelsen blir bättre online och fler kan använda nätet samtidigt utan att det påverkar kvalitet, täckning och hastighet. 

Tele2 har börjat lansera sitt 5G-nät runt om i Sverige. Idag erbjuder de 5G i många av våra Svenska städer och fler och fler platser läggs kontinuerligt till listan. 

För att få tillgång till 5G-nätet behöver man, förutom en operatör som erbjuder 5G där man befinner sig, även en smartphone med stöd för 5G. De flesta nya mobiltelefoner som säljs idag har stöd för 5G. Det gäller de nyaste modellerna från Apple och Samsung till exempel. Här finns hela listan med mobiltelefoner med stöd för 5G.