Tre är en av fyra stora mobiloperatörer i Sverige som har byggt ut ett eget mobilnät. De fyra stora mobiloperatörerna är, förutom Tre, Telia, Telenor och Tele2. Det finns såklart en rad andra mobiloperatörer på marknaden i Sverige. De har valt att hyra in sig i de större operatörernas nät för att kunna erbjuda god och tillförlitlig täckning till sina kunder utan att behöva tillhandahålla ett helt eget mobilnät. Det gör att de många gånger kan erbjuda mobilabonnemang till ett längre pris jämfört med de stora operatörerna. Hallon och Chilimobil är två virtuella lågprisoperatörer som har valt Tres nät för sina kunder.

Tre

Två operatörer som hyr in sig i Tres mobilnät: 

Tre – Bäst i test

Årligen görs det flera olika tester av de svenska mobilnäten av oberoende testföretag. Ett av de företagen är Tutela. Tutela är ett globalt analysföretag som varje år testar mobilnätsupplevelsen av de svenska näten. I februari 2021 presenterades deras senaste rapport där Tre utsågs som vinnare när det kommer till kvalitet, eller Excellent Consistent Quality.

Tutela testar de svenska näten med hjälp av en mjukvara som samlar in datatrafik i olika områden. Nätets kvalitet utvärderas utifrån datan som har samlats in. De tittar bland annat på hur näten klarar av grupp-samtal över video i HD, streaming av videos i 1080p och mobilspel online. Tre fick 92,3 % och betyget Excellent i testet. Telia, Tele2 och Telenor fick andra, tredje och fjärde platsen. 

Även när det kommer till fördröjning, eller latency, placerade sig Tre på första plats med kortast väntetid. På andra plats hittas Telia, på tredjeplats Telenor och på fjärde plats Tele2. 

När det kommer till nedladdningshastighet placerar sig Tre på andra plats efter Telia. För uppladdningshastighet får Tre plats tre efter Telia och Telenor. 

Tres täckning

Tre har ett nät för mobilanvänding som når en stor del av Sveriges befolkning. För röstsamtal har operatören en räckvidd på 98,9 % – nästan alla kan alltså ringa i Tres mobilnät från platsen de bor på. Tre arbetar ständigt med att bygga ut, utveckla och stärka sitt nät. De är starkast i söder och i större städer, och är lite svagare i norr och i mer glesbebyggda områden. 

Täckningen du upplever beror inte bara på Tres nät och var du befinner dig. Vilken mobiltelefon du använder påverkar även hur bra täckning du kan få. Nyare modeller har stöd för alla nät, alltså 5G, 4G+, 4G, 3G och 2G, medan äldre modeller kanske bara har stöd för 4G och ner eller 3G och ner. En modernare telefon ger alltså fler möjligheter till god och pålitlig täckning – vilket nät man än surfar och ringer i. 

Även hastigheten på ditt surfande påverkas av mobilnätet, täckningen och mobilmodell. Mobilnätet är uppbyggt av olika master, ju närmare du befinner dig en mast desto snabbare blir mobilnätet. Att ha ett välutbyggt mobilnät innebär alltså att operatören har mobilmaster placerade på många olika platser utan för långt avstånd mellan dem. På vår sida om mobiltäckning kan du se exakt hur Tres täckningskarta ser ut. 

Mobiloperatörer som delar nät med Tre

Hallon – Den klassiska lågprisoperatören

Lågprisoperatören Hallon är ett systerbolag till Tre och använder sig därför även av Tres nät. Hallon har gjort sig populära bland svenska konsumenter på grund av sin konkurrenskraftiga prissättning och sina enkla villkor när det kommer till abonnemang. De säljer mobilabonnemang, kontantkort, mobilt bredband och mobiltelefoner. I alla deras abonnemang ingår samtal och meddelanden, de har dessutom ingen bindningstid så man kan byta abonnemang när man vill. Studenter, seniorer och barn och ungdomar erbjuds extra förmånliga abonnemang hos Hallon. 

Hallon

Hallon är en prisvärd operatör som har abonnemang maxat med surf och använder sig av Tres mobilnät. 

Läs mer & Beställ

Chilimobil – Fri surf och bra villkor

Chilimobil är den andra operatören som har valt att hyra in sig i mobilnätet Tre byggt ut. Det som gör att Chili sticker ut jämfört med många av konkurrenterna i lågprissegmentet är deras fokus på fri surf. I deras största abonnemang kan man nämligen surfa obegränsat under hela månaden. Dessutom så ingår alltid samtal och meddelanden inom Sverige – i alla mobilabonnemang. Chili har heller ingen bindningstid och har ofta fina erbjudanden till nya kunder. 

chili-logo

Chilimobil är en prisvärd operatör som erbjuder abonnemang med fri surf i Tres nät. 

Läs mer & Beställ

Att välja Tre som mobiloperatör

Tre erbjuder inte bara mobilabonnemang, de säljer även mobiltelefoner, mobilt bredband, surfplattor och kontantkort. Tre erbjuder ofta de nyaste mobiltelefonmodellerna direkt när de släpps från populära märken som Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Sony, Doro och Motorola. De har dessutom återkommande erbjudanden på mobiltelefoner och abonnemang. 

Tre kommer på plats fyra räknat på antal kunder bland de fyra största mobiloperatörerna i Sverige. De har idag runt två miljoner kunder i Sverige. Företaget bildades år 2000 och har idag inte bara mobilnät i Sverige utan även i Danmark. Tres systerbolag är den populära lågrpisoperatören Hallon – som erbjuder sina tjänster i Tres mobilnät. 

Tre och 5G 

Precis som de andra tre stora operatörerna på den svenska marknaden så har Tre satsat stort på det nya 5G-nätet. 5G är den femte generationen mobilnät som ger snabbare hastigheter och mer pålitlig täckning. Det nya nätet kan komma att påverka många olika delar av vårt digitala samhälle, men även hur snabbt vi kan använda och surfa med våra mobiltelefoner. För att kunna surfa på 5G-nätet behöver man en mobiltelefon med stöd för 5G och vara på en plats där ens operatör erbjuder sitt 5G-nät.

Tre har kommit en bra bit på vägen och erbjuder 5G i många av Sveriges större städer. Nätet utvecklas ständigt för att fler och fler kunder ska få uppleva de nya hastigheterna. Med 5G-täckning kan man surfa med en hastighet på upp till 1000 till 2000 Mbit/s – det är riktigt snabbt. 

Vanliga frågor och svar om Tre

Är Tres mobilnät bra?

Tre har sitt eget mobilnät som har mycket god täckning i större delen av Sverige. Bor du i landsbygd eller norra delarna av landet bör du dock kolla täckningskartan innan du tecknar abonnemang.

Vilka operatörer delar på Tres mobilnät?

Förutom Tre själva använder sig operatörerna Hallon, Wifog och Chilimobil av nätet. Hos Surf.nu hittar du täckningskartor för alla operatörer.

Har Tre 5G?

Ja! Tre är en av de operatörer som håller på att bygga ut sitt 5G-nät, som är tänkt att täcka merparten av landets invånare när det är klart. Redan i dag erbjuder de 5G-uppkoppling i vissa delar av landet.

Funkar Tres nät bra i norra Sverige?

Enligt analysföretagets Tuelas test av mobiloperatörer 2020 presterar Tre bäst av Sveriges mobiloperatörer. Noterade dock att detta främst gäller storstäder och de södra delarna av landet. På landsbygden och i norra Sverige har Tre alltjämt fortfarande problem med täckningen ibland. Det betyder inte att det måste vara så där just du bor.

Var hittar jag Tres täckningskarta?

Du hittar Tre:s täckningskartaSurf.nu. Där hittar du också täckningskartor för de virtuella operatörer som använder sig av Tre:s nät.