Android eller iPhone – vad är egentligen skillnaden?

Det finns några skillnader som kan vara bra att ha koll på när man ska välja mobiltelefon. I denna artikel ska vi visa på fördelar och nackdelar med både iPhone och Android.

Vi ska helt enkelt reda ut vilken typ av telefon som passar dig bäst.

Vad är skillnaden?

När det kommer till vilken smartphone som är bäst kan åsikterna gå i sär. Vissa förespråkar Apples iPhone och andra förespråkar Android. 

Vad är egentligen skillnaderna på dessa telefoner? Finns det någon skillnad eller är det bara en smaksak?

Det finns faktiskt några aspekter som du kan ta hänsyn till när du står i valet och kvalet mellan en Android-telefon och en iPhone. Vi reder ut alla skillnader och likheter!

Vet du vilken mobil du ska välja, då kan klicka dig vidare genom knapparna nedan. Annars rekommenderar vi att du läser vidare och får reda på mer om Android och iPhone.

 

 

Olika operativsystem

Den största skillnaden mellan en Android-telefon och en iPhone är de olika operativsystemen i telefonen. Android använder sig just av Android, medans iPhones operativsystem heter iOS.

Ett operativsystem är länken mellan själva datorn och de program som du vill använda på telefonen. iOS är ett slutet system som bara används på Apples enheter, medans Android finns i flera olika tillverkares mobiler.

Valmöjligheter

En iPhone är helt enkelt en iPhone, en beständig produkt som Apple är den enda tillverkaren till.

Historiskt släpps nya iPhone-modeller i två-årscykler, en ny modell varje år. Detta gör att det inte finns så många iPhones att välja mellan – men spänningen är desto större när nya modeller faktiskt lanseras.

Å andra sidan gör samma faktum att det bara finns en tillverkare av iPhone-telefoner, Apple, och att de har full kontroll över operativsystem och appar. Det ger en trygg telefon som alltid fungerar och levererar kvalitet.

Eftersom Apple använder sig av samma operativsystem i alla sina produkter så interagerar dessa bättre med varandra. Om du redan är ägare av en Mac-dator kan därför en iPhone vara det smidigaste valet.

Android finns däremot i många olika fabrikat, utförande och modeller, och kan vara både dyra och billiga. Här har du större frihet att välja både utseende och pris, men ändå få samma operativsystem.

Priset är en skillnad

Historiskt sett så har priset på en Android-telefon och en iPhone skilt sig åt ganska kraftigt. Prismässigt så har iPhone alltid legat en bra bit ovanför Android-telefonerna. Idag finns det dock en mängd olika Android-telefoner på marknaden, och vissa av de dyraste modellerna från populäre tillverkare som till exempel Samsung ligger i samma prisklass som de dyraste modellerna från Apple.

Apple säljer även budget-modeller, som iPhone SE, för att kunna konkurrera med de billigare Android-modellerna. Men om man är ute efter en riktigt billig smartphone, och vill köpa en ny och inte en begagnad, är det Android man ska vända sig till. Utbudet är större och priset många gånger lägre.

Om man är förtjust i iOS och Apple, och är beredd att betala lite mer, finns det dock billigare iPhone-modeller hos många operatörer.

Enligt många var iPhone länge överlägsna när det kom till både prestanda och utseende, men deras största Android-konkurrent Samsung har tagit stora kliv under de senaste åren. Android och iPhone är på många sätt snarlika när det kommer till prestanda och funktioner – men när det kommer till smartphones är det de små sakerna som gör skillnad.

apple

 

Populära iPhone mobiler

Apple säljer varje år mängder av den egna mobilen iPhone, och det sker runtom i hela världen. Apple är det företag som under många år tjänat mest pengar på sin elektronik, vilket delvis beror på att produkterna säljs för relativt höga priser, men även för att de levererar produkter med väldigt hög kvalitet. Apple var först ut med att presentera mobiltelefonen som vi känner igen den idag. Du hittar populära mobiler från Apple via knappen.

iPhone mobiler

samsung

Populära Android mobiler

Det finns en mängd mobiltelefoner som drivs med Android tekniken, och även dessa är populära och säljs i miljontals exemplar världen över. Samsung är den största leverantören av mobiltelefoner som använder Androids operativsystem, och de har genom åren skapat många modeller som blivit succéer. De mest populära mobiltelefonerna är deras Samsung Galaxy-serie, med miljontals lurar sålda! Du hittar populära mobiltelefoner från Samsung via knappen.

  Samsung mobiler

 

 

 

Appar i mobilen

Det finns ett stort utbud av appar både till Android och iPhone. Det sägs vara lite svårare att få sina appar godkända och upplagda i Apples App Store så att de kan användas i en iPhone. Kanske kan det vara anledningen till att det finns lite fler appar till Android än vad det finns till iPhone idag.

I maj 2023 fanns det ca 1,96 miljoner appar för iPhone i App Store, medans det fanns ca 2,87 miljoner appar till Android. Det finns en större öppenhet vad det gäller appar för Android, och de är inte lika hårda när det kommer till godkännandet av nya appar i Google Play.

Spel i mobilen

En av de drivande krafterna bakom populariteten av mobiler för både iPhone och Android är alla olika spel som finns tillgängliga, och det finns idag flera tusentals olika spel att välja på.

Många spelutvecklare blir mångmiljonärer. Vem kan glömma det en gång så populära spelet Angry Birds? Ett av de mest spelade spelen någonsin. Att använda mobilen som spelplattform har verkligen rotat sig bland både unga och äldre generationer.

Många spel finns tillgängliga både för iPhone och Android-mobiler – och många spel håller dessutom en riktigt hög kvalitet. Processorerna och grafiken i de nyaste modellerna, både från Apple och Android-modeller, håller riktigt hög kvalitet och gör spelupplevelsen sömlös.

Tillbehör

Tillbehör till smartphones är en stor, och ständigt växande, marknad. Man kan hitta skal, laddare, hörlurar, stativ och mycket mer.

Eftersom iPhone finns i så få modeller så är det lätt att ta fram tillbehör. Därför finns det ofta ett större utbud av tillbehör till iPhone, något som säkert varenda Android-användare någon gång har grämt sig över. Om det är viktigt för dig att lätt kunna hitta tillbehör, så som skal, hörlurar och högtalare så är iPhone det enklaste valet.

Numera finns iPhone i flera olika storlekar, så iPhone har breddat sig när det gäller skal och tillbehör. Apple grundare Steve Jobs ville ha samma storlek på alla mobilerna, men sedan hans bortgång har Apple valt att breddat sitt mobilsortiment av tillbehör och storlekar på sina iPhones. Detta medförde en ökning av försäljningen.

iPhone mobiler  Samsung mobiler

iPhone eller Android mobiler

Android-telefoner finns i flera utseenden och utföranden, därför har du större chans att hitta en telefon som ser ut så som du önskar. Det finns även flera leverantörer av Android-mobiler, vilket gör att det finns betydligt fler modeller, storlekar, designer och prisklasser för den som önskar en Android-mobil. Samsung har under de senaste åren tagit stora marknadsandelar med sina mobiler och har verkligen etablerat sig som en av de riktigt stora leverantörerna av mobiltelefoner och tillbehör.

Integration med andra enheter

Att kunna integrera sin mobiltelefon med sina andra enheter har alltid varit viktigt, men numera är det nästan en självklarhet att du ska kunna interagera mellan dina olika produkter. Detta görs faktiskt bäst med en iPhone och Apples övriga produkter.

Apple har just nu bäst interaktion mellan sina surfplattor, laptops, datorer samt mobiltelefoner. Android närmar sig, men iPhone är enklare att använda mellan olika enheter. Alla Apples produkter tillverkas av en leverantör, och de tillverkas med tanke på funktion, design, funktionalitet samt samarbete med de övriga produkterna.

Support

Det är sällan man behöver komma i kontakt med en support oavsett om du väljer en Android eller en iPhone. När det väl kommer en dag då du behöver support, då är iPhone den bättre av de två. Den är enklare och det går oftast snabbt att få bra och kunnig support.

Batteritider

Generellt så drar alla mobiltelefoner mycket batteri när du använder den i vardagen. Det finns flera modeller som drar mindre batteri och det finns flera saker som man kan göra för att förbättra batteritiden. Vissa uppdateringar och appar sparar energi på din enhet och detta gör att det drar mindre batteri.

Man kan generellt säga att Android drar mindre batteri, men detta är en sanning med modifikation eftersom Android har så många olika modeller från olika leverantörer. Men som sagt, generellt så har de historiskt sett dragit mindre batteri, och gör även det idag. Vinnaren av batteritid är Android, även om iPhone har knappat in de senaste åren. 

Vilka egenskaper är viktigast för dig?

För att veta vilken telefon du ska välja så är det viktigast att veta vilka egenskaper som du är ute efter. Android finns i betydligt fler serier och fabrikat. Det gör det enklare att välja en telefon i en serie du gillar. Om du är ute efter en billig telefon så är Android också en bra kandidat eftersom det finns fler varianter som ligger lägre i pris.

Gillar du att byta skal och vill att det ska vara enkelt att hitta tillbehör, då är iPhone definitivt din vinnare. Det finns inget rätt eller fel, allt beror på vad du föredrar. Priset ligger i många fall lite högre när det kommer till iPhone, men de har alltid en snygg finish och mycket bra kvalitet.

Köp iPhone eller Samsung från dessa operatörer

Hos operatörerna som vi samarbetar med så finns ett stort antal mobiltelefoner att köpa, både med eller utan abonnemang. Vi arbetar enbart med de operatörer som har bäst erbjudanden, oavsett om det gäller mobilt bredband, abonnemang, kontantkort, mobiltelefoner eller surfplattor.

Mobiltelefoner med Hallon

Hallon är en prisvärd och stabil operatör. De ägs av Tre och använder därför deras snabba mobilnät. Du kan skaffa separata abonnemang eller mobiler från Android och iPhone hos Hallon. Läs mer om Hallons erbjudande här:

 • Nät: Tre mobilnät
 • Data: 4-100 GB
 • Samtal: Fria samtal, fria sms
 • Månadsavgift: Från 109 kronor bara abonnemang
 • Andra förmåner: Flera mobiltelefoner tillgängliga! De nyaste modellerna från Apple och Android!


hallon

 • Bäst alternativ
 • Bra täckning
 • Stort utbud mobiltelefoner

Läs mer & Beställ

Mobiltelefoner med Comviq

Comviq är en av de mest kända mobiloperatörerna i Sverige. De ligger ofta relativt högt i undersökningar vad det gäller nöjda kunder och har alltid satsat på att ha låga priser och en stabil support. De använder sig av Tele2:s mobilnät och på det viset så får du som kund bra täckning och snabbt internet.

 • Utbud: Comviq har både Android och iPhone mobiler
 • Data: 4-100 GB
 • Samtal: Fria samtal, fria sms
 • Månadsavgift: Från 125 kronor bara abonnemang
 • Nät: Tele2s nät


comviq

 • Bra priser
 • Bra service
 • Stabil operatör

Läs mer & Beställ

Mobiltelefoner med Halebop

Halebop är en av de populäraste operatörerna och har länge riktat sig till ungdomar i Sverige. Numera är det många som har använder Halebop som operatör, gamla som unga. De har ett bra sortiment av både tjänster och produkter. Självklart har de både Android och iPhone.

 • Nät: Telia mobilnät
 • Utbud: Halebop hade både Android och iPhone
 • Data: 3-100 GB
 • Samtal: Fria samtal, fria sms
 • Månadsavgift: Från 129 kronor bara abonnemang
 • Andra förmåner: Bra priser på både mobiler och abonnemang


halebop

 • Mer surf
 • Bra täckning
 • Stort sortiment

Läs mer & Beställ

Mobiltelefoner med Tre

Tre har satsat på att ha alla de nyaste modellerna av iPhone och Android. Du kan skaffa mobiltelefoner med eller utan abonnemang hos Tre. Alla nya modeller finns hos Tre och de är kända för generösa surfmängder samt bra och snabbt mobilnät.

 • Utbud: Modeller från Android och Apple
 • Data: 5-obegränsat GB
 • Samtal: Fria samtal, fria sms
 • Månadsavgift: Från 199 kronor bara abonnemang
 • Andra förmåner: Obegränsad surf!


Tre

 • Bra pris
 • Snabbt nät
 • Obegränsad surf

Läs mer & Beställ

Hallon, Halebop, Comviq, Tele2 och Tre säljer flera mobilabonnemang där du kan välja att inkludera en telefon. Det viktigaste är snarare att välja rätt abonnemang eftersom telefonen förmodligen finns hos flera operatörer.

Om en iPhone eller en Android är bäst för dig är individuellt. Det finns Android och iPhone som passar både för privatpersoner, ungdomar, barn, seniorer och företagsmobiler. Se till att du skaffar rätt abonnemang för dig, oavsett om du väljer ett abonnemang som privatperson eller som företag.

Det finns som sagt olika fördelar när det kommer till iPhone och Android. En Androidtelefon ligger oftast lägre prismässigt, men designmässigt ligger iPhone historiskt sett bättre till. Hoppas du fått mer kött på benen vad det gäller Android och iPhone i denna artikel. Lycka till med valet av din nya mobiltelefon!

Vilken typ av mobil är vanligast i Sverige?

iPhone, med iOS som operativsystem, är idag den vanligaste mobiltelefonen i Sverige, detta enligt en undersökning från Kantar Sifo.

Mobilanvändning Sverige 2022

Källa: Kantar Sifo, 2022

Vanliga frågor och svar om Android eller iPhone

Ska jag välja iPhone eller Android-mobil?

Det beror helt på vad du värderar högst hos en mobiltelefon. Apple iPhone är en del av ett slutet ekosystem, där Mac, iPad och iPhone ingår. De är kända för användarvänlighet, kvalitet och design. Android-mobiler kan vara så väl dyra prestandamonster som budgettelefoner, och har egentligen inte mer gemensamt än att de bygger på samma operativsystem.

Vad är skillnaden mellan iPhone och Android?

iPhone är en produktserie från Apple, vars telefoner använder operativsystemet iOS. Android-telefoner kan i stället komma från flera olika tillverkare, som Xiaomi och Samsung. De använder sig av egna modifierade versioner av Android-operativsystemet.

Är Android eller iPhone billigast?

Det finns betydligt fler lågprismobiler som använder Android som operativsystem än iOS. Är du ute efter en så billig mobil som möjligt är det således på Android-sidan du ska leta.

Vilka operatörer säljer iPhone och Android-telefoner?

Alla svenska operatörer som säljer mobiltelefoner har åtminstone några Android- och iPhone-telefoner i sitt sortiment. Hos Halebop kan du välja bland ett stort utbud av både nya och begagnade mobiler.

Kan jag spela spel på iPhone?

Jajamän! iPhone har lanserat prenumerationstjänsten Apple Arcade som ger dig tillgång till massor av spel till din mobil till en fast månadskostnad. Har du en nyare iPhone-modell kan du spela alla spel i biblioteket utan problem.