Android eller Iphone – vad är egentligen skillnaden? Det finns ett par olika skillnader, som kan vara bra att ha koll på när man skall välja mobiltelefon. I denna artikel skall vi visa på fördelar och nackdelar vad gäller både iPhone och Android. Vi skall helt enkelt reda ut vilken typ av telefon som passar dig bäst.

Vad är skillnaden?

Åsikterna är skilda, det finns två läger som är oense om om vilken telefon man bör ha: En Android eller iPhone? Vad är då skillnaden på dessa? Finns det någon skillnad eller är det bara en smaksak. Jo, det finns faktiskt några aspekter du kan ta hänsyn till när du står i valet och kvalet mellan Android och iPhone. Vet du vilken mobil du skall välja, så kan du klicka på respektive knapp här nedan annars läs vidare för att få reda på mer om Android och iPhone.

iPhone mobiler Samsung mobiler

Olika operativsystem

Den största skillnaden mellan Android och iPhone är de olika operativsystemen. Android använder sig just av Android och iPhones operativsystem heter iOS. Ett operativsystem är enkelt förklarat länken mellan själva datorn och de program du vill använda på telefonen. iOS är ett slutet system som bara används på Apples enheter. Android finns i flera olika tillverkares mobiler.

Vilken typ av mobil är vanligast i Sverige?

Vilken typ av mobil ar vanligast i Sverige?

Andel % av befolkningen i Sverige som har en viss typ av mobiltelefon (Källa Svenskarna & Internet 2018)

Valmöjligheter

En iPhone är helt enkelt en iPhone, en beständig produkt som Apple är den enda tillverkaren till. Av iPhone släpps historiskt sett nya modeller i tvåårscykler, en för varje år. Detta gör att det å ena sidan inte finns så många iPhones att välja mellan. Å andra sidan gör det faktum att det bara finns en tillverkare av iPhone att tillverkaren, Apple, har full kontroll över operativsystem och appar. Det ger en trygg telefon som alltid fungerar.

Eftersom Apple använder sig av samma operativsystem i sina produkter så interagerar dessa bättre med varandra. Om du redan är ägare av en Mac-dator kan därför en iPhone vara det smidigaste valet.  Android där emot, finns i många olika fabrikat, utförande och modeller, både dyra och billiga. Här har du större frihet att välja både utseende och pris.

Priset är en skillnad

Historiskt sett har priset på Android mobilerna samt iPhone mobilerna verkligen skilt sig åt. iPhone har alltid legat en bra bit ovanför Android enheterna helt klart. detta är även nu verklighet då iPhone precis har släppt nya modeller i skrivande stund nämligen iPhone XS och iPhone XS Max.

Dessa båda modeller ligger båda två en bit ovanför de dyraste Samsung modellerna baserade på Android tekniken. Samsung har tagit stora kliv både vad gäller utseende, pris, samt prestanda för att kunna mäta sig med iPhone som tidigare var överlägsna vad gäller prestanda och utseende, beroende på vem du frågade såklart.

iPhone mobiler Samsung mobiler

 

Populära iPhone mobiler

Apple säljer mängder av sina mobiler, iPhones, varje år i hela världen. Apple är det företag som tjänat mest pengar på sin elektronik under många år och det beror delvis på att de har ett relativt dyrt pris, men även för att de levererar produkter med väldigt hög kvalitet. De var först med att presentera mobiltelefoner med den typ och utseende som vi har haft de senaste 10 åren kan man säga. Du hittar populära mobiler från Apple via knappen här ovan:

Populära Android mobiler

Det finns en mängd mobiltelefoner som drivs med android tekniken som är riktigt populära och säljs i miljontals över hela världen. Samsung är den största leverantören av android mobiler i dagsläget och har haft många modeller som blivit succéer genom åren. De mest populära mobiltelefonerna är deras Samsung Galaxy serie med miljontals lurar sålda! Du hittar populära mobiltelefoner från Samsung här nedan via knappen här ovan:

Appar i mobilen

Det finns en stor mängd appar till både Android och iPhone. Det sägs vara lite svårare att få sina appar godkända och upplagda i iTunes för att användas i en iPhone, men jag vet personligen inte om detta stämmer. Det som jag vet dock är att det finns fler appar till Android än till iPhone.

I april 2018 fanns det ca 2.1 miljoner appar för iPhone i iTunes medans det fanns ca 3,5 miljoner appar som passar Android mobiler. Det finns en större öppenhet vad gäller appar för Android samt de är inte lika hårda när det kommer till att godkännande av nya appar i Google Play.

 

Spel i mobilen

En av de drivande krafterna bakom populariteten vad gäller mobiler numera både för iPhone och Android mobilerna är helt klart alla de olika spel som finns tillgängliga. Det finns 10 000 tals olika spel tillgängliga och det sägs finnas 10 tals miljoner spelare världen över.

Många spelutvecklare blir mångmiljonärer och vem minns inte Angry Birds, som ett av de mest spelade spelen någonsin med fler efterföljare som även dessa blev riktigt stora. iPhone är riktigt stor när det kommer till kvalitativa spel och mobilen som spelplattform har verkligen växt rejält de senaste 5 åren!

Tillbehör

Eftersom iPhone finns i så få modeller är de lätta att ta fram tillbehör till. Därför finns det ett större utbud av tillbehör till iPhone, något som säkert varenda Androidanvändare någon gång har grämt sig över. Om det är viktigt för dig att kunna hitta tillbehör, så som skal, hörlurar och högtalare så är iPhone det enklaste valet.

Numera har ju Apple skapat flera olika storlekar vad gäller storlekar och annat, så iPhone har breddat sig vad gäller dessa bitar. Steve Jobs ville enbart ha en storlek på mobilerna, men sedan hans bortgång, så har Apple breddat sitt mobilsortiment vad gäller tillbehör och storlekar på sina iPhones. Detta medförde faktiskt en ökning av försäljningen.

iPhone mobiler Samsung mobiler

iPhone eller Android mobiler

En å andra sidan finns Androidtelefoner i många fler utseenden och utföranden, därför har du där större chans att hitta en telefon som ser ut exakt så som du vill. Det finns som sagt flera leverantörer av Android mobiler och tillverkarna gör alla olika storlekar och design på sina mobiler. Samsung har tagit stora marknadsandelar med sina mobiler de senaste åren och har verkligen etablerat sig som en av de riktigt stora leverantörerna av mobiler samt tillbehör.

Integration med andra enheter

Att kunna integrera sin mobiltelefon med sina andra enheter som man använder har alltid varit viktigt, men numera är det nästan en självklarhet att du skall kunna interagera mellan dina olika produkter. Detta görs faktiskt bäst med en iPhone.

De har just nu bäst interaktion mellan sina surfplattor, laptops, datorer samt mobiltelefoner. Android närmar sig men iPhone från Apple är enklare att använda mellan olika enheter i skrivande stund. De tillverkas ju av en leverantör och de tillverkas med tanke på funktion, design, funktionalitet samt samarbete med sina andra produkter.

 

Support

Det är sällan man behöver komma i kontakt med någon form av support vad gäller mobiltelefoner oavsett om du väljer en Android eller en iPhone. När du väl en dag kan komma att behöva en support, så är faktiskt iPhone den bättre av de två. Det är enklare och går oftast snabbare att få bra och kunnig support när det kommer till iPhone.

Batteritider

Generellt så drar alla mobiltelefoner mycket batteri när du använder dem i vardagen. Det finns absolut flera modeller som drar mindre batteri och det finns flera saker man kan göra för att förbättra batteritiden. Vissa uppdateringar och appar sparar energi på din enhet och detta gör att det drar mindre batteri.

Man kan generellt säga att Android drar mindre batteri, men detta är en sanning med modifikation. Android har ju så många olika modeller från olika leverantörer. Men som sagt, generellt så har de historiskt sett dragit mindre batteri och gör även så idag. Vinnaren av batteritid är Android även om iPhone har knappat in de senaste åren.

Android eller iPhone

Vilka egenskaper är viktigast för dig?

För att veta vilken typ av telefon du ska välja så är det viktigast att veta vilka egenskaper du är ute efter. Android finns i många fler modeller och fabrikat. Det gör det lättare att välja en telefon i en modell du gillar. Om du är ute efter en billig telefon så är Android också en bra kandidat eftersom det finns fler som ligger lägre i pris.

Gillar du att byta skal och vill att det ska vara enkelt att hitta tillbehör så är iPhone definitivt din vinnare. Det finns inget rätt eller fel val, allt beror på vad du föredrar. Priset ligger allt som oftast lite högre när det kommer till iPhone, men de har alltid en snygg finish och mycket bra kvalitet!

Operatörer och mobiltelefoner

Det finns ett stort antal mobiltelefoner att köpa med eller utan abonnemang hos de operatörer vi samarbetar med. Vi arbetar enbart med de operatörer som har bäst erbjudanden till dig som kund oavsett ifall det gäller mobilt bredband, abonnemang, kontantkort, mobiltelefoner eller surfplattor.

 

Mobiltelefoner med Comviq

Comviq är en av de mest kända mobiloperatörerna i Sverige. De ligger ofta högt i undersökningar vad gäller nöjda kunder och har alltid satsat på att ha låga priser och en stabil support. De använder sig av Tele2 mobilnät och på det viset har du som kund bra täckning och snabbt Internet.

 • Mobilabonnemang: Comviq har både Android och iPhone mobiler
 • Data: 10-40 GB
 • Samtal: Fria samtal, fria sms,
 • Månadsavgift: Från 359:- /månad
 • Nät: Tele2 nät

Comviq

 

 • Bra priser
 • Bra service
 • Stabil operatör

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefoner med Halebop

Halebop är en av de mest populära operatörerna och har länge siktat in sig på ungdomarna i Sverige. Numera är det många som har använder Halebop som operatör oavsett om man är ung eller gammal. De har ett bra sortiment vad gäller både tjänster och produkter. De har självklart både Android och iPhone.

 • Nät: Telia mobilnät
 • Andra förmåner: Bra priser på både mobiler och abonnemang.
 • Erbjudande: Stort sortiment! Extra surf!

halebop

 • Extra surf
 • Bra täckning
 • Stort sortiment

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefoner med Hallon

Hallon är den mobiloperatör som förmodligen växt mest de senaste åren. De ägs av Tre och använder därför deras snabba mobilnät. Du kan skaffa separata abonnemang eller du kan skaffa mobiler både vad gäller Android och iPhone hos Hallon. Läs mer om Hallons erbjudande här:

 

 • Nät: Tre mobilnät
 • Andra förmåner: Extra surf! Flera mobiltelefoner tillgängliga!
 • Erbjudande: Bäst priser av operatörerna!

 • Bästa alternativ
 • Bra täckning
 • Olika surfmängder

 

Läs mer & Beställ

 

Mobiltelefoner med Tre

Tre har satsat på att ha alla de nya modellerna av iPhone och Android. Du kan skaffa mobiltelefoner med eller utan abonnemang hos Tre. Alla nya modeller finns som sagt och Tre är kända för generösa surfmängder samt bra och snabbt mobilnät.

 

 • Abonnemang: Tre har flera alternativ
 • Pris: Beroende på abonnemang och mobil
 • Surfmängd: 2- 500 GB
 • Mobiltelefoner: Du kan köpa till alla nyare mobiltelefon till ditt abonnemang
 • Surf hastighet: 4G upp till 100 Mbit/s

Tre

 

 • Bra pris
 • Snabbt nät
 • Flera alternativ på surf

 

Läs mer & Beställ

Mobiltelefoner med Telenor

 • Abonnemang: Telenor
 • Pris: Beroende på abonnemang och mobil
 • Surfmängd: 3-obegränsat GB
 • Mobiltelefoner: Du kan köpa till alla nyare mobiltelefon till ditt abonnemang
 • Mobilnät: Telenor mobilnät

 

telenor

 

 • Obegränsat surf
 • Fria samtal
 • Bra täckning

 

Läs mer & Beställ

 

 

Hallon, Halebop, Comviq, Tele2 och Tre säljer flera mobilabonnemang där du kan välja att inkludera en telefon. Det viktigaste är snarare att välja rätt abonnemang för dig. Om sedan iPhone eller Android är bäst för dig är individuellt. Det finns självklart Android och iPhone som passar både för privatpersoner, ungdomar, barn, seniorer och som företagsmobiler. Se till att du skaffar rätt abonnemang för dig oavsett om du väljer ett som privat eller som företag.

Det finns som sagt olika fördelar när det kommer till iPhone och Android. prismässigt ligger ofta en Android telefon lägre, men designmässigt ligger historiskt sett iPhone bättre till. Hoppas du fått mer kött på benen vad gäller Android och iPhone i denna artikel. Lycka till med ditt val av ny mobiltelefon!