Plastlöst, metalfritt och kortlöst. Så kommer framtidens SIM-kort att vara. e-SIM är framtidens SIM-kort och betyder att vi inte längre behöver ett fysiskt SIM-kort i våra mobiltelefoner och enheter. Läs mer om vad e-SIM är, var du kan skaffa det idag och vad det innebär för dig som konsument.

Vad är ett e-SIM?

e-SIM är framtidens digitala SIM-kort och står för embedded SIM (inte elektroniskt SIM som man kan tro). Istället för ett fysiskt SIM-kort i plast som sätts i mobilen så används en QR-kod för att identifiera abonnemanget och telefonnumret. eSIM:et aktiveras genom att scanna QR-koden och lagras sedan i enheten.

Det finns produkter, som till exempel Apple Watch, som idag använder sig av e-SIM. Det är däremot en relativt ny produkt på den svenska marknaden där utvecklingen är i startgroparna.

Finns det e-SIM till mobiltelefoner idag?

Då utvecklingen av e-SIM fortfarande är i startgroparna så kommer det att dröja ett tag innan alla mobiloperatörer och produkter stödjer tekniken. Det går däremot att skaffa e-SIM redan nu.

Mobiloperatören Tre lanserade nyligen tjänsten och är först ut på den svenska marknaden med e-SIM till mobiltelefoni. I skrivande stund kan Iphone XR, Iphone XS samt Iphone XS Max från Tre stödja ett e-SIM.

Tele2 skriver på sin hemsida att de är i full fart med att lansera e-SIM och att de har stöd för att leverera tjänsten. Även Telenor ligger långt fram i utvecklingen av e-SIM och planerar att lansera e-SIM för mobiltelefoni inom en snar framtid. De har redan börjat sälja Apple Watch 4 med e-SIM.

Telia har ingen information kring lanseringen men kommer att lansera tjänsten när de anser att balansen mellan utbud och efterfrågan är nådd.

Lågprisoperatören hallon har inga planer på att utveckla tekniken inom en snar framtid trots att de är ett systerbolag till Tre. Inte heller Vimla, Halebop eller Comviq har någon information om lanseringen av e-SIM.

e-sim

Vad innebär det för dig som konsument?

e-SIM kräver att operatören behöver lägga till stöd i sin teknik. Det betyder att operatörerna kommer att lansera tjänsten vartefter deras teknik har utvecklats. Innan den svenska mobilmarknaden enbart säljer e-sim och telefoner som stödjer tjänsten så kommer vi att se många hybridprodukter, det vill säga produkter som stödjer både fysiskt SIM-kort och e-SIM.

Oavsett om du skaffar en hybridtelefon eller en renodlad e-SIM telefon, så innebär utveckling att du kommer kunna ha flera abonnemang kopplade till samma telefon. Det betyder att du till exempel kan du ha ditt privata nummer och ditt arbetsnummer i samma telefon. Har du en renodlad e-sim telefon kan du ha flera abonnemang kopplade till telefonen. Har du en hybridtelefon kan du ha både e-sim och SIM-kort samtidigt och därigenom ha flera abonnemang i samma telefon.

Att ha flera mobilabonnemang eller kontantkort på en och samma telefon kan även vara fördelaktigt när du reser utomlands. Du kan då enkelt välja att använda ditt utlandsanpassade e-SIM när du önskar, och byter enkelt abonnemang genom några knapptryckningar.

Eftersom ett e-SIM inte kan stjälas och informationen som skickas till eller från e-SIM:et är krypterad så sägs det vara ett säkrare alternativ än dagens SIM-kort.

Fördelarna med e-SIM

  • Du kan byta operatör i princip omedelbart
  • Slipper vänta på nytt SIM-kort om du byter operatör eller förlorar ditt SIM-kort
  • Du kan ha flera abonnemang och kontantkort kopplade till samma telefon
  • Tillfälliga abonnemang kommer att bara lättare att använda eftersom du kan ha flera abonnemang i samma telefon
  • Det blir enklare att göra vattentäta produkter eftersom SIM-korts luckan försvinner
  • Det lämnar plats i telefonen för nya spännande tekniker
  • Sänkta kostnader hos operatörer på grund av minskad kundservice och distribution av fysiska SIM-kort

Miljövänligare alternativ med minskad metall och plast i miljön