Plastlöst, metalfritt och kortlöst. Så kommer framtidens SIM-kort att vara. e-SIM är framtidens SIM-kort och betyder att vi inte längre behöver ett fysiskt SIM-kort i våra mobiltelefoner och enheter. Läs mer om vad e-SIM är, var du kan skaffa det idag och vad det innebär för dig som konsument.

Vad är ett e-SIM?

e-SIM är framtidens digitala SIM-kort och står för embedded SIM (inte elektroniskt SIM som man kan tro). Istället för ett fysiskt SIM-kort i plast som sätts i mobilen så används en QR-kod för att identifiera abonnemanget och telefonnumret. e-SIM:et aktiveras genom att scanna QR-koden och lagras sedan i enheten.

Det finns produkter, som till exempel Apple Watch, som idag använder sig av e-SIM. Det är däremot en relativt ny produkt på den svenska marknaden där utvecklingen är i startgroparna. Idag erbjuda e-SIM av de stora operatörerna i Sverige, alltså Telia, Telenor, Tele2 och Tre.

Finns det e-SIM till mobiltelefoner idag?iphone xr

Då utvecklingen av e-SIM fortfarande är i startgroparna så kommer det att dröja ett tag innan alla mobiloperatörer och produkter stödjer tekniken. Det går däremot att skaffa e-SIM redan nu.

Mobiloperatören Tre var först ut med tjänsten till mobiltelefoni på den svenska marknaden. Då fanns e-SIM tillgängligt till iPhone-modellerna iPhone XS och iPhone XS Max, men idag har tillgängligheten utökats. Både mobiltelefoner, surfplattor och smarta klockor har stöd för e-SIM. Exempel är iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max, alla modeller inom Samsung Galaxy S20-serien och de nyare iPad-modellerna.

Även Tele2 erbjuder e-SIM till sina kunder. Man kan välja om man vill ha tjänsten till sin mobiltelefon eller sin smartklocka.

Telenor har e-SIM. Man kan köpa smartklockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch med e-SIM eller välja att byta ut sitt fysiska Telenor-sim-kort mot ett e-SIM.

Telia erbjuder e-SIM till Apple Watch, Samsung Galaxy Watch, Samsung Galaxy S20-serien och iPhone.

Halebop erbjuder e-SIM till sina kunder. Tjänsten kan skaffas tillsammans med en iPhone, Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch.

Lågprisoperatören hallon har inga planer på att utveckla tekniken inom en snar framtid trots att de är ett systerbolag till Tre. Inte heller Vimla har någon information om lansering av e-SIM. Comviq skriver på sin hemsida att tjänsten kommer att lanseras innan året är slut.

Vad innebär det för dig som konsument?

E-SIM kräver att operatören behöver lägga till stöd i sin teknik. Det betyder att operatörerna kommer att lansera tjänsten vartefter deras teknik har utvecklats. Innan den svenska mobilmarknaden enbart säljer e-SIM och telefoner som stödjer tjänsten så kommer vi att se många hybridprodukter, det vill säga produkter som stödjer både fysiskt SIM-kort och e-SIM.

Oavsett om du skaffar en hybridtelefon eller en renodlad e-SIM telefon, så innebär utveckling att du kommer kunna ha flera abonnemang kopplade till samma telefon. Det betyder att du till exempel kan du ha ditt privata nummer och ditt arbetsnummer i samma telefon. Har du en renodlad e-SIM telefon kan du ha flera abonnemang kopplade till telefonen. Har du en hybridtelefon kan du ha både e-SIM och SIM-kort samtidigt och därigenom ha flera abonnemang i samma telefon.

Att ha flera mobilabonnemang eller kontantkort på en och samma telefon kan även vara fördelaktigt när du reser utomlands. Du kan då enkelt välja att använda ditt utlandsanpassade e-SIM när du önskar, och byter enkelt abonnemang genom några knapptryckningar.

Eftersom ett e-SIM inte kan stjälas och informationen som skickas till eller från e-SIM:et är krypterad så sägs det vara ett säkrare alternativ än dagens SIM-kort.

Fördelarna med e-SIM

 

 

Operatörer som erbjuder e-SIM

Telenor

Telenor är en stabil partner som genom åren har levererat bra abonnemang och telefonitjänster till svenskarna. Telenor erbjuder e-SIM för både mobiltelefoner och smartwatches. För att kunna få ett e-SIM till din mobiltelefon så behöver du vara mobilkund hos Telenor, och du kan då byta ut ditt vanliga sim-kort mot ett e-SIM. Köper du en smartwatch så får du ett e-SIM direkt. Du som är mobilkund och vill ha ett e-SIM beställer det enkelt på Mitt Telenor. 

 

 • Nät: Eget mobilnät
 • E-SIM: Ja
 • Surf: 3 – obegränsat GB surf per månad
 • Bindningstid: Ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Fri roaming i Thailand och USA

Telenor foretagsabonnemang

 • E-SIM
 • Fri roaming i USA & Thailand
 • Ingen bindningstid

 

Läs mer & Beställ

 

Tre

Tre var först ut med att lansera e-SIM på den svenska marknaden. Idag kan du få e-SIM med de senaste modellerna från Apple iPhone och de senaste iPad Pro-, iPad Air-, och iPad mini-modellerna. Genom ett e-SIM slipper du hantera ett fysiskt plastkort, och hos Tre kan du välja e-SIM med både abonnemang och kontantkort. Hos Tre kan du hitta riktigt bra erbjudanden på både abonnemang och hårdvara. 

 

 • Nät: Eget mobilnät
 • E-SIM: Ja
 • Surf: 2 – obegränsat GB surf per månad
 • Bindningstid: 12 eller 24 månaders bindningstid
 • Andra förmåner: Generös utlandssurf


Tre

 • E-SIM
 • Generös EU-surf
 • Bra paketpriser

 

Läs mer & Beställ

Halebop

Halebop erbjuder e-SIM till sina kunder. De har e-SIM till de senaste iPhone-modellerna, Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. E-SIMkortet är praktiskt och miljövänligt och gör det extra enkelt för dig som kund. Hos Halebop kan du hitta riktigt bra abonnemang och alla de nyaste smartphone-modellerna. De har även smartklockor från Apple och Samsung.

 

 • Nät: Telias nät
 • E-SIM: Ja
 • Surf: 5 – 60 GB surf per månad
 • Bindningstid: ingen bindningstid
 • Andra förmåner: Studentrabatt


halebop

 • E-SIM
 • Studentrabatt
 • Stort utbud av enheter

 

Läs mer & Beställ

Vanliga frågor och svar om e-sim

Vad är e-sim?

E-sim är framtidens sim-kort, som i själva verket inte är ett kort alls utan en QR-kod. I stället för att sätta i ett plastkort i telefonen aktiveras i stället enhetens funktioner digitalt. Fördelarna är många. Dels tar e-simkortet mindre (ingen) plats än ett fysiskt sim-kort, dels enheten aktiveras direkt. Dessutom kan du ha flera nummer kopplade till samma telefon med e-sim.

Vilka produkter använder e-sim?

E-sim kommer antagligen att användas av alla typer av enheter i framtiden. I dag finns det mobiler som kan använda e-sim, men främst används tekniken i smarta klockor, som Apple Watch.

Har Iphone e-sim?

Ja, sedan en tid tillbaka har alla Iphone-modeller som produceras stöd för e-sim. Du kan antingen kombinera e-sim och nano-simkort eller använda bara e-simkortet för ditt telefonnummer.

Vilka operatörer har e-sim?

Flera operatörer erbjuder e-sim. Bland dem finns Halebop, Comviq, Telenor och Tre. Det är nog bara en tidsfråga innan alla operatörer på marknaden kommer att erbjuda sina abonnemang via e-sim.

Hur får man e-sim?

Om din operatör erbjuder e-sim och din telefon stödjer tekniken behöver du bara gå in i inställningarna för sim-kort i mobilen och scanna QR-koden. Sedan läggs ditt e-sim till och du kan använda det som ett vanligt sim-kort.