Mobil hemtelefoni

4G

Telenor Abonnemang


Fria Samtal

Fria Sms

3 - Obegränsat Gb data
4G

Tre Abonnemang


Fria Samtal

Fria Sms

2 - Obegränsat Gb data
4G

Tele2 Abonnemang


Fria Samtal

Fria Sms

2 - Obegränsat Gb data

Istället för en vanlig fast telefonanslutning kan du välja att få ett hemtelefonnummer genom mobilnätet. Det kallas då mobil hemtelefoni eftersom du använder det mobila nätet, precis som du gör med en mobiltelefon. Här kan du läsa mer om de olika typerna av mobil hemtelefoni.

Hur fungerar mobil hemtelefoni?

Det finns två olika varianter av mobil hemtelefoni.

  • Du väljer att koppla ditt fasta telefonnummer till ett mobilabonnemang och använder din mobiltelefon som hemmatelefon.
  • Du ansluter din fasta telefon i bostaden till mobilnätet genom att använda ett modem. Då har du en traditionell hemtelefon som du kopplar in i väggen, men samtalet kopplas via modemet genom mobilnätet istället för den fasta telefonledningen.

Generellt för mobil hemtelefoni är att du kan använda ett fast nummer, men att du använder mobilnätet istället för en telefonledning. Du är alltså beroende av mobiltäckning precis som du är med din mobiltelefon.

Mobil hemtelefoni med mobilabonnemang

När du väljer att använda ett mobilabonnemang som hemtelefoni så använder du ingen vanlig fast telefon som du kopplar in i vägguttaget. Alla samtal går istället via en eller flera valda mobiltelefoner. Det skiljer sig inte särskilt mycket från ett vanligt mobilabonnemang, förutom att det är ett fast nummer kopplat till telefonen.

Du kan välja att koppla det fasta numret till din befintliga mobiltelefon genom att vidarekoppla det fasta numret. Då ringer och svarar du precis som vanligt oavsett om någon ringer på ditt mobilnummer eller ditt fasta hemnummer. När du ringer ut från telefonen visas oftast ditt mobilnummer hos mottagaren.

Du kan även välja att skaffa ett eget abonnemang till en mobiltelefon. Du kan då lämna telefonen hemma precis som vanligt och behöver inte vidarekoppla hemtelefonen till din vanliga mobiltelefon.

Mobil hemtelefoni

Mobil hemtelefoni med modem

När du använder ett modem för mobil hemtelefoni så använder du en vanlig fast hemmatelefon och sätter in i telefonen i det vanliga telefonjacket. Den enda skillnaden från en vanlig fast hemtelefon är att samtalen kopplas genom mobilnätet istället för via det vanliga telefonjacket.

Abonnemang för mobil hemtelefoni

Telenor

Hos Telenor kan du teckna ett abonnemang för mobil hemtelefoni med ett eget abonnemang. För en fast månadsavgift får du fria samtal inom Sverige och en bra deal på lämplig telefon.

Tele2

Tele2 har två typer av abonnemang för mobil hemtelefoni; ett rörligt och ett Fast pris. När du tecknar abonnemanget får du hem en mobiltelefonidosa som du sätter in i bostadens eluttag. Sen använder du din vanliga mobiltelefon och nås på det fasta hemnumret.

Tre

Hos Tre kan du skaffa en mobiltelefon till bostaden som du enkelt kan plocka med till sommarstugan eller husvagnen. Du får ett SIM-kort som du sätter in i den tillhörande telefonen och ringer och svarar genom det fasta hemnumret.

Telia

Telia har flera alternativ för mobila lösningar för hemmet. Du kan bland annat skaffa ett mobilabonnemang för mobil hemtelefoni och får då fria samtal, nummerpresentation och en router för en fast månadsavgift.

 

Att tänka på när du skaffar mobil hemtelefoni

  • Eftersom du blir beroende av det mobila nätverket bör du se till att du har täckning där du har tänkt att ha den mobila hemtelefonen.
  • Du behöver slå riktnummer när du ringer från en mobil hemtelefon.
  • När du väljer mobil hemtelefoni med modem så behöver du en tonvalstelefon, du kan alltså inte använda en vanlig mobiltelefon.
  • Beroende på vilken positioneringsinformation som finns tillgänglig för larmcentralen kan möjligheten att ringa nödsamtal variera när du har mobil hemtelefoni.
  • Om du har bredband via telejacket (ADSL) så kan ditt bredband stängas av om du säger upp din fasta hemtelefon. Du bör därför kontrollera med din bredbandsoperatör hur din bredbandsanslutning påverkas av ett byta till mobil hemtelefoni.