Istället för en vanlig fast telefonanslutning kan du välja att få ett hemtelefonnummer genom mobilnätet. Det kallas då mobil hemtelefoni eftersom du använder det mobila nätet, precis som du gör med en mobiltelefon. Här kan du läsa mer om de olika typerna av mobil hemtelefoni.

Hur fungerar mobil hemtelefoni?

Det finns två olika varianter av mobil hemtelefoni.

  • Du väljer att koppla ditt fasta telefonnummer till ett mobilabonnemang och använder din mobiltelefon som hemmatelefon.
  • Du ansluter din fasta telefon i bostaden till mobilnätet genom att använda ett modem. Då har du en traditionell hemtelefon som du kopplar in i väggen, men samtalet kopplas via modemet genom mobilnätet istället för den fasta telefonledningen.

Generellt för mobil hemtelefoni är att du kan använda ett fast nummer, men att du använder mobilnätet istället för en telefonledning. Du är alltså beroende av mobiltäckning precis som du är med din mobiltelefon.

Mobil hemtelefoni med mobilabonnemang

När du väljer att använda ett mobilabonnemang som hemtelefoni så använder du ingen vanlig fast telefon som du kopplar in i vägguttaget. Alla samtal går istället via en eller flera valda mobiltelefoner. Det skiljer sig inte särskilt mycket från ett vanligt mobilabonnemang, förutom att det är ett fast nummer kopplat till telefonen.

Du kan välja att koppla det fasta numret till din befintliga mobiltelefon genom att vidarekoppla det fasta numret. Då ringer och svarar du precis som vanligt oavsett om någon ringer på ditt mobilnummer eller ditt fasta hemnummer. När du ringer ut från telefonen visas oftast ditt mobilnummer hos mottagaren. Men hos vissa operatörer kan man välja vilket nummer som ska visas.

Du kan även välja att skaffa ett eget abonnemang till en mobiltelefon. Du kan då lämna telefonen hemma precis som vanligt och behöver inte vidarekoppla hemtelefonen till din vanliga mobiltelefon. Precis som när du har en hemtelefon och en mobiltelefon har du då två telefoner, fast både är mobiltelefoner, med olika nummer.

Med den här typen av abonnemang till hemtelefonen kan du nås via ditt hemnummer var du än är. Det spelar ingen roll om du är hemma, ute på stan eller hos en väninna – om du har med dig din mobiltelefon kan du alltid nås via ditt hemnummer.

Mobil hemtelefoni

Mobil hemtelefoni med modem

När du använder ett modem för mobil hemtelefoni så använder du en vanlig fast hemmatelefon och sätter in i telefonen i det vanliga telefonjacket. Den enda skillnaden från en vanlig fast hemtelefon är att samtalen kopplas genom mobilnätet istället för via det vanliga telefonjacket. Om du har hemtelefoni med modem är din hemtelefon alltså beroende av god täckning i det mobila nätet. Det brukar inte vara något problem, men det är alltid bra att kontrollera täckningen hos den operatör du väljer så att du har bästa möjliga förutsättningar för en riktigt bra hemtelefon.

Abonnemang för mobil hemtelefoni

Fibio

Fibio BRA VAL!

Fibio har två olika typer av abonnemang: ett för hemtelefoni via mobilnätet och ett som är bredbandstelefoni. På båda alternativen erbjuder operatören både en täckningsgaranti på Telenors nät samt en prisgaranti och att du får fri anslutningsavgift om du beställer online.

Om du väljer hemtelefoni via mobilnätet kan du välja på två abonnemangsstorlekar där du för det lägsta betalar ett visst pris för samtal till fasta nätet och mobila nätet medan du på det större får fria samtal inom Sverige. Det här alternativet är perfekt om du vill kunna ta med dig telefonen till exempelvis sommarstugan.

Även för bredbandstelefoni kan du välja på två abonnemangsstorlekar med en avgift för samtal till fasta nätet och mobila nätet för det lägre alternativet och med fria samtal inom Sverige för det större. Även här kan du ta med dig telefonen till bland annat sommarstugan. Om du har en telefoniadapter och uppkoppling kan du dessutom ringa och ta emot samtal var du än befinner dig.

Läs mer & Beställ

telenor

Telenor

Hos Telenor kan du teckna ett abonnemang för mobil hemtelefoni. Din hemtelefon får du ett eget abonnemang. Månadsavgiften är fast och du får fria samtal inom Sverige. Om du har ett hemtelefonnummer du vill fortsätta använda går det bra, men du kan även få ett helt nytt telefonnummer. Du kan även få en bra deal på en lämplig telefon. 

Tre

Tre

Hos Tre kan du skaffa en mobiltelefon till bostaden som du enkelt kan plocka med till sommarstugan eller husvagnen. Du får ett SIM-kort som du sätter in i den tillhörande telefonen svarar genom det fasta hemnumret. Du kan alltså flytta ditt fasta nummer till din mobiltelefon hos Tre. Du kan dock inte ringa från ditt fasta nummer, utan när du ringer kommer ditt mobilnummer att synas. Men det går alltså hur bra som helst för andra att ringa ditt fasta nummer.

Med hemtelefon i mobilen från Tre så kan du nås via ditt fasta nummer var du än är – bara du har med dig den kopplade mobiltelefonen. Tre erbjuder även en enkel telefon från Doro som man kan köpa tillsammans med abonnemanget. 

Läs mer & Beställ

telia

Telia

Telia har flera alternativ för mobila lösningar för hemmet. Du kan bland annat skaffa ett mobilabonnemang för mobil hemtelefoni. I månadsavgiften ingår fira samtal, både till hemnummer och till mobiltelefonnummer, inom Sverige, nummerpresentation och Mobilsvar. När man tecknar abonnemanget får man en hemtelefon från Doro anpassad för mobilnätet. Hemtelefoni via mobilnätet från Telia kan bara användas i hemmet där telefonen är placerad. Man kan alltså inte ta med sig telefonen på promenaden i skogen och förvänta sig att vänner, familj och bekanta ska kunna nå en på hemnumret.

Att tänka på när du skaffar mobil hemtelefoni

  • Eftersom du blir beroende av det mobila nätverket bör du se till att du har täckning där du har tänkt att ha den mobila hemtelefonen. Här kan du kolla de olika operatörernas täckning.
  •  Du behöver slå riktnummer när du ringer från en mobil hemtelefon.
  •  När du väljer mobil hemtelefoni med modem så behöver du en tonvalstelefon, du kan alltså inte använda en vanlig mobiltelefon.
  •  Beroende på vilken positioneringsinformation som finns tillgänglig för larmcentralen kan möjligheten att ringa nödsamtal variera när du har mobil hemtelefoni.
  •  Om du har bredband via telejacket (ADSL) så kan ditt bredband stängas av om du säger upp din fasta hemtelefon. Du bör därför kontrollera med din bredbandsoperatör hur din bredbandsanslutning påverkas av ett byta till mobil hemtelefoni.

Vanliga frågor och svar om mobil hemtelefoni

Vad är mobil hemtelefoni?

Mobil hemtelefoni är ett alternativ till den vanliga telefonanslutningen, där dina samtal till hemtelefonen i stället går via mobilnätet.

Vad är fördelarna med mobil hemtelefoni?

En av fördelarna med mobil hemtelefoni är att du får mer valmöjligheter vad beträffar abonnemang och operatörer. Du kan med andra ord få lägre pris. En annan är att du kan ta emot samtal som slås till din fasta telefon med din mobiltelefon, så att du kan svara på samtal även när du är ute.

Vilka operatörer med mobil hemtelefoni är billigast?

De billigaste operatörerna är i regel de mindre operatörerna, som Fibio. På Surf.nu kan du jämföra och se de senaste kampanjerna från olika operatörer.

Vad ska jag tänka på när jag väljer mobil hemtelefoni?

Jämför olika operatörer och priser innan du väljer. Du kan bli förvånad över hur mycket lägre priser några av de mindre operatörerna kan erbjuda utan att det som erbjuds är sämre på något sätt.

Vad är alternativet till mobil hemtelefoni?

Det vanligaste alternativet nu för tiden är helt enkelt att bara använda sig av sitt mobilabonnemang. Allt färre använder sig av hemtelefon alls, utan nås endast på sitt mobila telefonnummer.