Mobiltelefoner och surfplattor har förändrat många arbetsplatser. Man jobbar ofta på resa, eller arbetar från andra platser än kontoret. För att arbetet ska fungera måste de mobila enheterna vara uppdaterade och fungera tillsammans med företagets andra enheter. Det kan bli ganska mycket arbete för it-avdelningen för att få allt att fungera. Samtidigt måste man försäkra sig om att ingen annan kan komma åt den information som man har lagrad. Lösningen kallas för Mobile Device Management, som förkortas MDM.

Vad är MDM?

MDM står för Mobile Device Management och handlar om att man genom en molnbaserad tjänst får kontroll över företagets enheter. MDM handlar om att hantera alla mobila enheter, både mobiltelefoner och surfplattor, och se till så att all information på enheterna hanteras säkert och tryggt. Det är alltså en tilläggstjänst, eller en egen tjänst, som du adderar till din operatör.

En viktig del av MDM är möjligheten man har att koordinera och koppla upp olika mobila enheter till den centrala servern, samt bestämma vad som är tillåtet på de olika enheterna. Man laddar ner de appar som behövs och lagrar den information som den anställde behöver för att kunna arbeta. Samtidigt så kan man blockera sådana appar och sajter som kan vara skadliga för företaget. Om medarbetarna försöker ladda ner något som faller utanför företagets tillåtna policy, så fungerar det helt enkelt inte att ladda ner det.

Flexibel lösning för mobila enheter

Det bästa med MDM är att man genom en molnbaserad plattform kan använda tjänsten var som helst. Det brukar även bli billigare, speciellt om man bara betalar för vad man använder. Poängen med att man ger sina anställda mobila enheter är oftast för att de ska kunna arbeta när hemifrån, på resande fot eller på annan ort. Annars hade det stationära nätverket som finns på varje kontor fungerat utmärkt för att tillhandahålla liknande tjänst.

När väl plattorna och mobilerna har gjorts i ordning och börjat användas så behöver man inte ta in dem, utan man kan uppdatera och förändra inställningarna från ett centralt kontor. När någon slutar så raderar man informationen automatiskt, vilket man även kan göra om man skulle bli bestulen eller tappa bort telefonen, en situation som annars kan bli ganska komplicerade.

MDM underlättar samarbete

Många gånger är dock det mest attraktiva med MDM att det möjliggör samarbete med olika personer och kontor. Man har flexibilitet och möjlighet för kreativitet utan att behöva göra avkall på säkerheten. All den information som behövs kan överföras och delas på ett ögonblick.

Mobila enheter har verkligen öka möjligheterna för olika företag, och man gör helt rätt i att utnyttja detta fantastiska verktyg. Man kan skapa sina egna appar, eller använda appstore, för att ha ett stort urval samtidigt som man behåller företagets säkerhet. Ingen obehörig ska kunna koppla upp sig och ta del av information och data. Mobila enheterna blir som en förlängning av kontoret, med 24-timmars tillgång till verktyg, databaser och information.

Vem tillhandahåller MDM-lösningar?

De mobiloperatörer som erbjuder företagsabonnemang tillhandahåller oftast lösningar inom MDM. Oftast är det samma operatörer som erbjuder större it- och telekomlösningar för företag, så som Telia och Telenor. De mindre operatörerna som Hallon, Halebop, Vimla och Comviq kan erbjuda företagsabonnemang, men då inte med MDM-tjänster.

De operatörer som erbjuder lösningar för ditt företags MDM är Telia, Telenor och Tele2.