Mobiltelefoner och surfplattor har förändrat många arbetsplatser. Man jobbar ofta på resa, eller arbetar från andra platser än kontoret. För att arbetet ska fungera måste de mobila enheterna vara uppdaterade och fungera tillsammans med företagets andra enheter. Det kan bli ganska mycket arbete för it-avdelningen för att få allt att fungera. Samtidigt måste man försäkra sig om att ingen annan kan komma åt den information som man har lagrad. Lösningen kallas för Mobile Device Management, som förkortas MDM.

Vad är MDM?

MDM står för Mobile Device Management och handlar om att man genom en molnbaserad tjänst får kontroll över företagets enheter. MDM handlar om att hantera alla mobila enheter, både mobiltelefoner och surfplattor, och se till så att all information på enheterna hanteras säkert och tryggt. Det är alltså en tilläggstjänst, eller en egen tjänst, som du adderar till din operatör.

En viktig del av MDM är möjligheten man har att koordinera och koppla upp olika mobila enheter till den centrala servern, samt bestämma vad som är tillåtet på de olika enheterna. Man laddar ner de appar som behövs och lagrar den information som den anställde behöver för att kunna arbeta. Samtidigt så kan man blockera sådana appar och sajter som kan vara skadliga för företaget. Om medarbetarna försöker ladda ner något som faller utanför företagets tillåtna policy, så fungerar det helt enkelt inte att ladda ner det.

Flexibel lösning för mobila enheter

Det bästa med MDM är att man genom en molnbaserad plattform kan använda tjänsten var som helst. Det brukar även bli billigare, speciellt om man bara betalar för vad man använder. Poängen med att man ger sina anställda mobila enheter är oftast för att de ska kunna arbeta hemifrån, på resande fot eller på annan ort. Annars hade det stationära nätverket som finns på varje kontor fungerat utmärkt för att tillhandahålla liknande tjänst.

När väl plattorna och mobilerna har gjorts i ordning och börjat användas så behöver man inte ta in dem, utan man kan uppdatera och förändra inställningarna från ett centralt kontor. När någon slutar så raderar man informationen automatiskt, vilket man även kan göra om man skulle bli bestulen eller tappa bort telefonen, en situation som annars kan bli ganska komplicerad.

MDM underlättar samarbete

Många gånger är dock det mest attraktiva med MDM att det möjliggör samarbete mellan olika personer och kontor. Man har flexibilitet och möjlighet för kreativitet utan att behöva göra avkall på säkerheten. All den information som behövs kan överföras och delas på ett ögonblick.

Mobila enheter har verkligen öka möjligheterna för olika företag, och man gör helt rätt i att utnyttja detta fantastiska verktyg. Man kan skapa sina egna appar, eller använda appstore, för att ha ett stort urval samtidigt som man behåller företagets säkerhet. Ingen obehörig ska kunna koppla upp sig och ta del av information och data. Mobila enheterna blir som en förlängning av kontoret, med 24-timmars tillgång till verktyg, databaser och information.

MDM ökar säkerheten

En MDM-lösning ger administratörerna för företagets mobila enheter möjligheten att hantera alla enheter på avstånd. Det betyder att om en anställd skulle förlora sin smartphone eller surfplatta så kan den som är ansvarig för företagets mobila enheter spåra den borttappade enheten. Om enheten ändå inte går att hitta, den kanske har blivit stulen, så kan man som administratör radera all data på enheten på avstånd. På så sätt kan man säkerställa att företagsinformation inte hamnar i fel händer och man kan alltid känna att man har kontroll över all data som finns tillgänglig på enheter som befinner sig utanför företagets väggar. 

Eftersom alla enheter ingår i samma MDM-nätverk så kan man även kontrollera de säkerhetspolicyer som används. Då kan man både säkerställa att företagets information är säker och att den personliga integriteten hos den anställda skyddas. 

Fördelar med MDM

Det finns många fördelar med MDM. Det underlättar bland annat it-administrationen, gör det lättare för anställda att använda mobila enheter, ökar säkerheten och gör det möjligt att syra enheter som förlorats.

Vem tillhandahåller MDM-lösningar?

De mobiloperatörer som erbjuder företagsabonnemang tillhandahåller oftast lösningar inom MDM. Oftast är det samma operatörer som erbjuder större it- och telekomlösningar för företag, så som Telia och Telenor. De mindre operatörerna som Hallon, Halebop, Vimla och Comviq kan erbjuda företagsabonnemang, men då inte med MDM-tjänster.

De operatörer som erbjuder lösningar för ditt företags MDM är Telia, Telenor och Tele2.

Telia

telia

Telia erbjuder en enkel lösning för de företag som är intresserade av MDM, Telia Mobile Enrollment. Telia sköter registreringen av företagets mobila enheter, sen kan företagets it-administratör ta över och hantera alla enheterna efter egna önskemål. De erbjuder lösningar från Apple DEP, Samsung KME och Google Android Zero Touch. 

Telenor

Telenor foretagsabonnemang

Telenors MDM-tjänst har stöd för smartphones och surfplattor med iOS, Android eller Windows Phone som operativsystem. Tjänsten är enkel att beställa via ett möte med en av Telenors experter på företagslösningar. Tjänsten levereras helt utan hårdvara och styrs alltså endast via molnet. 

Tele2

telelogo

Tele2 har en EMM-lösning, Enterprise Mobility Management. Det är en flexibel lösning som gör det möjligt att styra alla enheter inom nätverket och enkelt konfigurera dem efter företagets önskemål. Tillsammans med EMM-lösningen får man även med Auto enrollment med stöd för Apple, Android och Samsung. 

Vanliga frågor och svar om Mobile Device Management (MDM)

Vad betyder MDM?

MDM står för Mobile Device Management och är ett molnbaserat för företag för att hantera enheter på avstånd. Det kan handla om att blockera vissa tjänster och appar och samtidigt erbjuda en egen app-svit för anställda att ta del av.

Är MDM säkert?

Ja, en av de centrala poängerna med MDM är att det gör företagets mobilanvändande mer säkert. Som MDM-admin kan du fjärradera data, spåra upp borttappade mobiler och mycket mera.

Varför ska mitt företag använda MDM-lösningar?

Företagsdata är känsliga saker och samtidigt är vi mer uppkopplade än någonsin. Med en MDM-lösning säkerställer du att företagets digitala plattformar är säkra, genom att du kan hantera vad som installeras, spåra dem, hålla alla enheter uppdaterade, med mera.

Vilka operatörer erbjuder MDM?

MDM-lösningar hittar du hos Tele2, Telia och Telenor. Det här är operatörer som har väl utformade företagslösningar och till stor del också kan hjälpa ditt företag att skräddarsy tjänsterna.

Vad kostar MDM att använda?

Det varierar beroende på operatör och vad du vill ha för andra tilläggstjänster i ditt företagsabonnemang. Vi rekommenderar att du kontaktar de stora operatörernas kundtjänster för att få reda på vad det skulle kosta just ditt företag att skaffa de tjänster ni behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *